Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 89

D-Records Shuffle” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 15:00 tot 17:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.

Deel 1: 15:00 – 16:00

Deel 2: 16:00 – 17:00


i'm free (1965)The Rolling Stones

a) Get Off of My Cloud 2:55
b) I’m Free 2:25
tekst: Mick Jagger
melodie: Keith Richards

Single: Decca Records
Uitgebracht in 1965

 

Vanmorgen bij het ontbijt beluisterde ik enkele oude liedjes van The Rolling Stones ik hoorde “Get Off of My Cloud één en al opwinding. Een nieuwe geboorte van rock & roll, een nieuw begin. Punk in 1965. Opnieuw zag ik Brian Jones, mijn verre vriend  in London, grijnzen en nog eens aan zijn sigaret trekken en heel diep inhaleren. England’s dreaming, hoorde ik hem zuchten.

————————————————————————–

lonesome sundown - lost without loveLonesome Sundown
(Cornelius Green 1928-1995)

“Lost Without Love” 2:2
——(Cornelius Green)

Single: Excello Records
Uitgebracht in 1956

 

 

Lonesome Sundown (Cornelius Green) was een Amerikaanse swamp blues-muzikant, die het meest bekend is geworden door zijn opnames voor Excello Records in de jaren vijftig en begin jaren zestig. Wat is swamp-blues, in Amerika zeggen ze ook wel moeras-blues die zich in de jaren vijftig in de zwarte gemeenschappen van Zuidwest-Louisiana ontwikkelde het heeft een relaxt, langzaam tempo van uitvoering.

—————————————————————-

ray & ina patterson - old-time songs vol. 2Ray & Ina Patterson

“Lamp Lighting Time
———–in the Valley” 2:20
——-(Traditional)

LP: Old-Time Songs Vol. 2
Uitgebracht in 1966

Opnames uit 1949

 

Over het duo Ray & Ina Patterson is weinig bekend zijn het broer of zus is het een echtpaar, daar kan ik niet achter komen wel weet ik dat zij samen veel radio opnames maakte in Colorado Springs en veel optredens deden in de Rocky Mountain Jamboree in Denver, een rond trekkend circus met country en folk artiesten, met o.a The Blue Sky Boys. Ina is van 1929 en Ray van 1926 zij zullen wel overleden zijn.

——————————————————————

sido martens - piscesSido Martens (1949)

“Sorrows and Sadness” 2:47
——–(Sido Martens)

LP: Pisces
Uitgebracht in 1976

alle instrumenten Sido Martens
drums Louis Debij (1937-2018)

 

Sido Martens begon zijn carriëre eind jaren zestig als duo met Piet Kok. Met hem, Liedwien Schaper en Nanne Kalma werd rond 1972 de Friese oer-folkgroep Farmers Union opgericht. In 1974 werd Martens gevraagd voor Fungus, nationaal succes volgde. Na het titelloze debuutalbum van Fungus, met daarop de hit ‘Kaapren Varen’ en de tweede elpee ‘Lief Ende Leid’ besloot Martens solo verder te gaan In de periode 1974-1980 verschenen achtervolgens van zijn hand de albums ‘Land en Water’, ‘Pisces’ ‘1..2..3’ en ‘Nooit Genoeg’ Van 1984 tot 1995 verdween Martens deels gefrusteerd van het toneel. Vanaf 1996 brengt hij jaarlijks een CD uit in eigen beheer, nederlandstalig met gastmuzikanten oplages van 150 tot 200 stuks. kleine liedjes van een woordkunstenaar. Sido Martens.

————————————————————————–

JOHN COLTRANE - BLUE TRAIN (1957)John Coltrane

“I’m Old Fashioned” 7:58
——-(Jerome Kern)

LP: Blue Train
Uitgebracht in 1957

 

 

John Coltrane (1926-1967) tenorsaxofoon
Lee Morgan (1938-1972) trompet
Curtis Fuller (1932-2021) trombone
Kenny Drew (1928-1993) piano
Paul Chambers (1935-1969) contrabas
‘Philly’ Joe Jones (1923-1985) drums

De ballad als ‘I’m Old Fashioned’ past prima binnen het plaatje van het album, ontspannen en wonderschoon. Dit was een vroeg hoogtepunt uit John Coltrane’s carrière, want er zouden nog veel meesterwerken van zijn hand komen.
——————————————————————–

Under Byen

a) Panterplanker 0:47       b) Slå Sorte Hjerte 3:14
CD: Samme Stof Som Stof       Uitgebracht in 2006

Het blijft een intrigerende vraag waarom ons uit Noord-Europa zoveel omfloerste, atomsferische klanken bereiken. Denk aan Bjork – bij momenten-, aan Sigur Ros en aan het Deense Under Byen. Under Byan is een stel muzikanten waarvan de omvang veel groter is dan je aan hun muziek tot op heden kon afluisteren, zo intiem was die. Op de CD “Samme Stof, Som Stof” uit 2006 heeft de groep haar stijl uitgewerkt, het zoemt, schuifelt en friemelt van bijna ondefinieerbare geluiden, waar af en toe een viool, eenzame bassen en wat percussie in te herkennen vallen. De stem van Henriette Sennenvaldt lijkt in gesprek met zichzelf, zo spookachtig kronkelen de verschillende geluidsporen door elkaar. Als Under Byan een sprookje was, dan was het er een die zich afspeelt in een donker bos.
—————————————————————————-

alexandre thauraud - barbaraAlexandre Tharaud (1968)

“Septembre” 3:20
tekst: Barbara (Monique Andrée Serf)

melodie: Sophie Makhno

CD: Chansons de Barbara
Uitgebracht in 2017

Alexandre Tharaud: piano
Camélia Jordana: zang

‘Barbara’ is de titel van het nieuwste album van meesterpianist Alexandre Tharaud (1968). Nu eens geen virtuoze pianomuziek, maar liedjes van zijn idool, de Franse chansonnière Barbara. Toen zij in 1997 overleed was ze 67 jaar oud en mateloos populair onder de liefhebbers van het Franse chanson. Alexandre draaide haar platen grijs tijdens slapeloze nachten en was aanwezig bij haar begrafenis. Daar vatte hij het plan op om een project te realiseren rond haar liedjes. Het plan sluimerde lang, maar twintig jaar na haar dood leek een goed moment om ermee voor de dag te komen. Hij verzamelde een groep muzikale vrienden, en bekende vocalisten uit de wereld van chanson en popmuziek en ging met ze aan de slag.
————————————————————–

cliff richard en de shadows - summer holidayCliff Richard
——and The Shadows

“Summer Holiday” 2:03
tekst: Brian Bennett
melodie: Bruce Welch

Single: Columbia Rec.
LP: Summer Holiday
Uitgebracht in 1963

 

De single ‘Summer Holday’ van Cliff Richard en de Shadows kwam vreemd genoeg uit in de winter van 1963, net als de gelijknamige film. Blijkbaar waren ze niet bedoeld voorpret voor de naderende zomer- vacantie. ‘Een vacantie naar het buitenland was nog iets heel ongewoons’. De meeste mensen bleven thuis, gingen naar een park of een dagje naar zee, als men aan de kust woonden. Vliegen was te duur, en niet iedereen had een auto.
————————————————————

lefty frizzell - the sad side of loveLefty Frizzell (1928-1975)

a) Preparations to Be Blue 2:42
——-(Ellen & Del Reeves)

b) It’s Bad 1:50
(Lefty Frizzell & Art Mulkey)

LP: The Sad Side of Love

Uitgebracht in 1965

 

William Orville “Lefty” Frizzell was een zeer goed vocale stylist, introduceerde een intieme zangstijl die door talloze artiesten in het country & western genre is geïnternaliseerd in de jaren sinds hij in 1950 tot het sterrendom uitbrak. Grootheden zoals Merle Haggard,
Roy Orbison, George Jones, Willie Nelson hebben hem eer bewezen.
————————————————–

the lemon pipers - green tambourineThe Lemon Pipers

“Green Tambourine” 2:23
———(Shelly Pinz)

Single: Buddah Records
LP: Green Tambourine
Uitgebracht in 1968

 

 

‘Green Tambourine’ is een single van The Lemon Pipers. Het is afkomstig van hun debuutalbum met de zelfde titel. Het zou de enige grote hit van The Lemon Pipers blijven, de opvolger ‘Rice is Nice’ kwam nog wel in de hitlijsten, maar lang niet zo hoog meer. Het lied gaat over een straatartiest, die tegen een geringe vergoeding wel op zijn groene tamborijn wil spelen. De muziek is enigszins psychedelisch van klank. Dit wordt veroorzaakt door het gebruik van een elektrische sitar en toepassing van delay  toen nog gewoon echo geheten.
——————————————————–

mccoy tyner - the real mccoyMcCoy Tynes

“Search for Peace” 6:32
——(McCoy Tyner)

LP: The Real McCoy
Uitgebracht in 1967

 

 

McCoy Tyner (1938-2020) piano
Joe Henderson (1937-2001) tenorsaxofoon
Ron Carter (1937) contrabas
Elvin Jones (1927-2004) drums

Alfred McCoy Tyner was een Amerikaans jazzpianist. Hij is het bekendst geworden om zijn werk voor The John Coltrane Quartet samen met drummer Elvin Jones, die ook zijn medewerking verleend voor dit album ‘The Real McCoy.
———————————————————–

johnny cash - orange blossom specialJohnny Cash (1932-2003)

“Don’t Think Twice
———It’s All Right” 2:57
——-(Bob Dylan)

LP: Orange Blossom Special
Uitgebracht in 1964

 

 

‘Don’t Think Twice, It’s Allright’ is een nummer van Bob Dylan. hij nam het op voor zijn tweede album uit 1963 ‘The Freewheelin’ Dylan schreef dit nummer toen zijn vriendinnetje Suze Rotolo (1943-2011)  de relatie had verbroken en vertrok naar Italy waar ze haar verblijf haar verblijf voor onbepaalde tijd verlengde. De melodie is gebaseerd op een traditional, die Dylan leerde van folk-zanger Paul Clayton (1931-1967). Johnny Cash coverde dit nummer ook, kwam terecht op het album Orange Blossom Special’ uitgebracht in 1964.
—————————————————————————

johnny nocturne band - what a way to goJohnny Nocturne Band

“What a Way to Go” 3:40
——(Nelson Riddle)

CD: Shake ‘Em Up
Uitgebracht in 1994

 

 

Saxofonist John Firm richtte in 1989 de Johnny Nocturne band om een aantal sets instrumentale muziek te spelen. Het concept was om onbekende bandarrangementen te spelen uit het verwaarloosde ‘grijze gebied’ waar jazz en rhythm and blues in het naoorlogse gebied elkaar vonden. Deze instrumentals waren zeer goed dansbaar, de band werd af en toe op de albums bijgestaan door zangeres Brenda Boykin.


2e deel

joni mitchell - song to a seagullJoni Mitchell (1943)

“Cactus Tree” 4:39
(Joni Mitchell)

LP: Song to a Seagull
Uitgebracht in 1968

 

 

‘Song to a Seagull is het prachtige debuut album van de Canadese zangeres Joni Mitchell, ze was toen nog niet aan het experimenteren, maar ze was gewoon nog puur bezig met gitaar en een glasheldere stem, zingen over van alles en nog wat. Het album sluit af met het nummer ‘Cactus Tree’ een drieledig opgebouwd portret van drie verschillende mannen die wat betekende in haar leven.
——————————————————————–

the beatles - single eleanor rigbyThe Beatles

“Eleanor Rigby” 2:04
(Paul McCartney)

Single: Parlophone
LP: Revolver
Uitgebracht in 1966

 

 

Experimenteren en toch toegankelijk blijven, dat was de opdracht en daarin slaagde The Beatles wonderwel op de LP ‘Revolver’ die alle kanten op stuitert en toch netjes binnen de kwalitatieve lijnen blijft kleuren. Het frisse van de eerste zes platen en de talloze nummer 1-singles blijft absoluut behouden, terwijl ze toch andere wegen inslaan, met oosterse invloeden, en meer dan ooit gestuurd en gestuwd door de briljante producer die George Martin (1926-2016) was. Strijkers op Eleanor Rigby? Neen, het stoort allerminst.
————————————————————

the beach boys - pet soundsThe Beach Boys

“I Know There’s An Answer” 3:11
tekst: Tony Asher
melodie: Brian Wilson

LP: Pet Sounds
Uitgebracht in 1966

 

 

‘Pet Sounds’ van de The Beach Boys uit 1966, ook wel gekend als de laaste plaat van Brian Wilson (1942) alvorens hij éch gek werd. Verdwenen zijn de aanstekelijke surfhits uit de beginjaten, dit is dé plaat van songwriter en producer Brian Wilson, met slechts een bijrol voor zijn kompanen die ‘live’ bleven toeren, terwijl de mensenschuwe Wilson in de studio aan de songs bleef sleutelen  met de allerbeste studiomuzikanten die voorhanden waren. Op laatst kwam de rest van de band ook naar de studio om alles in te zingen, het moest tenslotte wel een Beach Boy geluid worden.
————————————————————–

Noel Redding – Jimi Hendrix – Mitch Mitchell

The Jimi Hendrix Experience

“All Along the Watchtower” 4:01  (Bob Dylan)

LP: Electric Ladyland       Uitgebracht in 1968

Jimi Hendrix (1942-1970) geboren in Seatlle, Washington, US.
Noel Redding (1945-2003) geboren in Folkstone, Kent, Engeland
Mitch Mitchell (1946-2008) geboren in Ealing, London, Engeland

The Jimi Hendrix Experience. Neen, Jimi deed het niet alleen, al was hij natuurlijk wel de ster van dit driekoppige ensemble dat verheven lawaai maakte als was het een volledig symfonieorkest met rock instrumenten. Zonder bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell zou Jimi Hendrix het waarschijnlijk ook wel gemaakt hebben, maar hun verdienste op die eerste drie prachtplaten mag niet onderschat worden. Het trio liet zich inspireren door soul, blues, rock en hardrock, wat tot een compleet nieuw geluid leidde.
————————————————————–

jacques brell - le plat paysJacques Brel (1929-1978)

“Les Biches” 5:04
(Jacques Brel)

EP: Le Plat Pays
Uitgebracht in 1962

 

 

Jacques Brel een jongen uit Schaarbeek, Belgie die het schopte tot grote ster in het Frankrijk van de jaren ’60, maar die zich de hele tijd een Franstalige Vlaming bleef voelen.
——————————————————-

ray charles - modern soundRay Charles (1930-2004)

“I Can’t Stop Loving You” 4:14
———(Don Gibson)

LP: Modern Sounds in
Country & Western Music
Uitgebracht in 1962

 

 

Ray Charles voelde zich altijd goed thuis in de rhythm and blues, gospel, soul, met hier en daar een vleugje jazz. Op latere leeftijd waren de songs minder beklijvend als in zijn begin periode, toen de blinde pianist-zanger in alle opzichten toonaangevend was, met hits zoals ‘Hit the Road Jack’ ‘Georgia on My Mind’ en ‘What’d I Say’ dit zijn terechte evergreens. In de jaren ’60 werden violen toegevoegd, met als beste voorbeeld “I Can’t Stop Loving You’.
———————————————————————

7) Twinemen

“Sign of Life” 4:36
tekst: Laurie Sargent
melodie: Dana Colley

CD: Twinemen
Uitgebracht in 2003

 

 

Twinemen is een alternatieve rockband uit Cambridge, Massachusetts, USA, opgericht in 2001 door voormalige leden van de bands Morphine en Face to Face. De groep bestaat uit Dana Colley, Billy Conway en Laurie Sargent. De groep stopte er mee in 2007.
——————————————————-

Uit de Serie:  GOLDEN DECADE (1951-1959)
Rhythm & Blues, Country & Western, Folk en Rock and Roll uit de jaren ’50 hebben allemaal de nodige ingredienten voor de popmuziek die tot op de dag vandaag nog horen.
elke week twee nummers uit dit decennium 1951

margaret whitingMargaret Whiting (1924-2011)

“Good Morning Mister Echo” 2:38
tekst: Belinda Putman
melodie: Bill Putmann

Single: Capitol Records
Uitgebracht: 21-07-1951
US Pop Charts no. 14

——————————-

johnny ray - cryJohnny Ray (1927-1990)
——–& the Four Lads

“Cry” 3:05
(Churchill Kohlman)

Single: Okeh Records
Uitgebracht: 24-11-1951
US Pop Charts no. 1

———————————–

scott walker - scottScott Walker (1943-2019)
( Noel Scott Engel)

“Montague Terrace” 3:33
—-(Noel Scott Engel)

LP: Scott Walker
Uitgebracht in 1967

 

 

Als je Scott Walker begon te zingen werd je altijd omvergeblazen door die overweldigende basstem, die al zo geweldig opviel bij The Walker Brothers, denk maar aan de hits zoals “The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore” en “Make It Easy on Yourself”. Halfweg de jaren ’70 verdween hij in de vergetelheid, niet de prettigste plek om te verblijven na zo’n succes. In 1984 was hij terug met nogal bizarre, moeilijk beluisterbare CD’s. Maar altijd opnieuw was er Die Stem.
——————————————–

jimmy smith prayer' meetin'Jimmy Smith

“Prayer Meetin'” 5:37
(Jimmy Smith)

LP: Prayer Meetin’
Uitgebracht in 1963

 

 

Jimmy Smith (1925-2005) orgel
Stanley Turrentine (1934-2000) tenorsaxofoon
Quentin Warren () gitaar
Donald Bailey (1933-2013) drums
—————————————–

16 horsepower16 Horsepower

“Beyond the Pale” 3:47
(David Eugene Edwards)

CD: Folklore
Uitgebracht in 2002

 

 

“Folklore” is een intens ingetogen plaat van 16 Horsepower die voor iets meer dan de helft bestaat uit covers en traditionals en een aantal eigen songs die weer meer dan de moeite waard zijn. De broeierige combinatie van Folk, Country en Rootsmuziek doet ook hier weer zijn werk waarbij de indringende en hier zelfs soms plechtige zang van David Eugene Edwards (1968) weer de kers op de taart is.
———————————————-

lisa gerrard - come this wayLisa Gerrard (1961)

“Come This Way” 4:10
—–(Lisa Gerrard)

Single: Gerrard Records
Uitgebracht in 2006

 

 

Ik ben iemand die van intense en betekenisvolle sferen houdt. Dus luister ik vaak naar Lisa Gerrard. je komt de schoonheid tegen die de muziek uitnodigt.

Lisa Gerrard


 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén