Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

Aflevering 146

‘HET NIEUWE JERUZALEM’: DE SAN FRANCISCO SOUND.

Ongeveer 20.000 mensen hebben zich, in de vroege middag rondom het provisorische podium op het poloveld in het Golden Gate Park te San Francisco, verzameld op 14 januari 1967. Eigenaardig, er is geen geüniformeerde agent te zien, dat is wel het grootste mysterie van deze middag. ‘Welkom’ zegt een rustige stem vanaf het podium, ‘welkom’ bij de eerste manifestatie van ‘Brave New World!’.

Er komt een soort collectieve zucht uit het publiek. Kon dat alles waar zijn, werkelijk waar? 20.000 vooral jonge mensen bijeen gekomen voor niets anders dan liefde en plezier, in een prachtig park, op een zonnige dag – samen met mensen die er net zo uit zien als zijzelf, die precies zo denken, die hoop en onze idolen delen, en wier enige wens het met rust gelaten te worden en hun leven te leiden naar eigen goeddunken.

De ‘human be-in’ werden deze bijeenkomsten genoemd, blad zijden vol kon je er over vertellen als het over San Francisco ging. ‘Liverpool is a place to leave, San Francisco is a place to stay’ Want deze stad aan de Amerikaanse westkust zag de new people die hun ‘protest’ niet tot uiting brachten via politieke demonstraties, maar in het scheppen van een nieuwe ‘cultuur’.


the steve miller band – dear mary

Een van de eerste groepen die al in het begin actief waren in San Francisco waren The Steve Miller Blues Band. Het woordje Blues werd al snel losgelaten om meer in de sfeer te komen die toen heerste halverwege de jaren zestig in San Francisco van love, peace en happiness. Op hun gave tweede album ‘Sailor’ van The Steve Miller Band, hangt een nogal schizofreen sfeertje. Het is een bonte mix van rock, blues en psychedelica en veel nummers lopen in elkaar over.


jefferson airplane – white rabbit

she was funny cars

Ook  een van de eerste groepen die aan het begin van de San Francisco sound van zich deed spreken waren Jefferson Airplane. Met een sterke folk-inslag, later kregen ze vanwege ‘White Rabbit’, het etiket ‘acid rock’ opgeplakt.


moby grape – sitting by the window

Het debuutalbum van Moby Grape is een meesterwerk uit het San Francisco van de jaren 60! Een mix van blues, pop, folk en psychedelia. De drie gitaristen van Moby Grape spelen gewoonweg briljant op dit album, ook de teksten, de vocals en harmonieën zijn prachtig. Vooral ‘Sitting by The Window’ is een juweeltje!


the lovin’ spoonful – day blues

The Lovin’ Spoonful kwamen dan wel niet uit San Francisco, maar behoorde wel tot die groepen die regelmatig werden uitgenodigd om op allerlei festivals op te treden. Hun muziek paste precies in de tijdgeest van toen.


gandalf – hang on to a dream 

De wierook kringelt spontaan uit je boxen zo gauw je de elpee van de Amerikaanse band Gandalf op zet. Opgericht in 1965 aan de westkust brachten maar een album uit, en dit exemplaar is zeer gewild. Er staan drie covers van Tim Hardin op waaronder het fraaie ‘Hang on To A Dream’.


h.p. lovecraft – that’s how much i love you baby

H.P. Lovecraft was een Amerikaanse rockband, opgericht in Chicago maar veel actief aan de westkust van Amerika. Brachten maar drie albums uit, veelal klassiek psychedelisch die in dat idioom, de tand des tijds glansrijk doorstaan heeft. Waar voormalige heilig verklaarde psychedelische platen nog wel eens op de lachspieren willen werken, blijft deze plaat vier overeind op basis van het geweldige spel en muzikale inzicht van deze heren.


it’s a beautiful day – essence of now

De formatie It’s A Beautiful Day is al lange tijd een belangrijk onderdeel van het San Francisco-geluid in de jaren 60. Eind jaren zestig waren ze uniek in de gevarieerde muzikale smeltkroes van San Francisco en dat is geen gemakkelijke prestatie, maar de virtuositeit van de groep zorgde ervoor dat hun liveoptredens een van de meest gedenkwaardige momenten uit die tijd waren.
Met elementen van folk, jazz, rock en klassieke muziek, is het wat  It’s A Beautiful Day muzikaal opvalt.


spirit – fresh garbage 

Spirit was een rockband uit Californië. De groep werd opgericht in 1967 en bestond toen uit gitarist Randy California, zijn stiefvader drummer Ed Cassidy, zanger Jay Ferguson, bassist Mark Andes en toetsenist John Locke. In deze oorspronkelijke bezetting werden vier albums opgenomen. Het eerste, eenvoudig Spirit geheten, bevat een voor die tijd unieke combinatie van jazzrockblues en psychedelica. In recensies wordt het smaakvolle en ingetogen gitaarspel van Randy California geroemd.


country joe & the fish – thought dream

Country Joe and the Fish was een Amerikaanse rockgroep, die vooral bekendstond om haar protestliederen tegen de Vietnamoorlog.
Country Joe and the Fish werd in 1965 opgericht door leadzanger  Joe McDonald en gitarist Barry Melton. Zij waren samen de enige vaste bandleden; voor gelegenheden kreeg het duo de hulp van collega-artiesten. De band van Melton en McDonald is een typisch voorbeeld van psychedelische muziek. Hun 2e album  ‘I Feel Like I’m Fixin’to Die’ was één van de eerste psychedelische LP’s ooit, en had zeer veel invloed op andere bands uit die tijd.


jefferson airplane – somebody to love

Een van de beste nummers van Jefferson Airplane is ‘Somebody to Love’ geen een ander nummer vat de tijd van hippies en summer of love beter samen dan ‘Somebody to Love’. Het omarmde een complete generatie.


eric burdon & the animals – san franciscan nights

De engelsman Eric Burdon ging in 1967 ook naar Amerika om zijn zangcarrière een nieuwe impuls te geven, zijn oude Animals waren hem te beperkt. Hij sloeg een nieuwe weg in en kwam in California terecht. Noemende Eric Burdon & The Animals nam hij twee albums op, een daarvan is ‘Winds of Change’ met daarop zijn grote zelfgeschreven hit ‘San Franciscan Nights’.


the chocolate watch bandgossamer wings

Einde jaren zestig had je allerlei bands met de meest bizzare namen zoals The Peanut Butter Conspiracy of Quicksilver Messenger Sercice of deze The Chocolate Watch Band. Garage rock met een psychedelisch sausje; ‘Gossamer Wings’.


the grateful dead –  death don’t have no mercy

Grateful Dead was een Amerikaanse rockband die actief was in de periode 1965-1995. Gedurende haar bestaan kende de band een opmerkelijk stabiele bezetting. Leadgitarist Jerry Garcia fungeerde voor de buitenwereld als boegbeeld van de groep, binnen de groep zelf was er echter een grote mate van gelijkwaardigheid. De Grateful Dead wordt vanwege hun experimenten met verschillende muziekstijlen en live reputatie wel gezien als de ultieme jamband. De groep improviseerde er lustig oplos bij concerten die soms wel vier uur duurde.


it’s a beautiful day – white bird

Riverside 60PLUS draaide 14 songs uit de periode 1967-’69 van bands die furore maakte tijdens de human be- in bij een komsten in San Francisco van jonge mensen die een andere wereld wilden, of het gelukt is weet ik niet voor de een wel, voor de ander niet. Je moet wel blijven dromen en hopen voor een betere wereld.
It’s A Beautiful Day met ‘White Bird’.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén