Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 129

Neil Young (12 november 1945) is al meer dan veertig jaar muzikant en songwriter. Zijn vijfendertig studioalbums vol rock- ‘n-roll, folk en country – met af en toe een vleugje blues, techno, pf andere stijlen – zijn tijdloos en blijven populair. Neil Young staat gedurende zijn hele carrière bekend om zijn muzikale talent en zijn artistieke integriteit: van de beginjaren met Buffalo Springfield, zijn baanbrekende soloalbums, tot de samenwerking met Crosby, Stills & Nash, Crazy Horse en tientallen andere invloedrijke muzikanten en bands.

Je kunt hem de aartsvader van de alternatieve country noemen, de rootsmuziek met rafelige randen. Hij is een typische babyboomer, een vrijgevochten hippie die zijn eigen weg gaat. Hem markeren als ‘muziekproduct’ is per definitie onmogelijk. Zo’n man krijgt een onortdoxe discografie


neil young – heart of gold (1972)

harvest

Het van Harvest (uitgebracht in 1972) , afkomstige Heart of Gold betekende Neil Young’s grote doorbraak en is tevens zijn best verkochte single. De aantrekkingskracht van het nummer ligt in de uitingen van liefde en de aangrijpende klanken van de mondharmonica en pedal steel gitaar. Na alle jaren blijft de status van het nummer behouden, mede door de samenzang met Linda Ronstadt en James Taylor.

Ian matthews – it came without warning (1971)

if you saw thro' my eyes

‘If You Saw Thro’ My Eyes’ was een heel opmerkelijk volwassen solo debuut van de prille twintiger Ian Matthews. Met medewerking van onder meer  oud collega’s uit Fairport Convention Richard Thompson en Sandy Denny. Dit album vormt een blauwdruk van al zijn latere werk.


neil young – i believe in you (1971)

Neil Young - After the Goldrush

Neil Young  leverde met After the Gold Rush één van de allermooiste platen uit 1970 op. Na het stevige tweede album Everybody Knows This Is Nowhere uit 1969 klinkt Young op dit album meer ingetogen dan ooit tevoren. Dat de muzikant in staat was om prachtige ballades te schrijven wisten we al van zijn tijd bij de band Buffalo Springfield, maar bij After the Gold Rush horen we één van de meest persoonlijke albums van de charismatische muzikant. In ‘I Believe in You’ komt de bescheidenheid van de Canadese zanger naar boven. Het liedje is gericht aan een (voor ons) onbekende persoon die Young als zijn idool beschouwd, terwijl de zanger denkt dat hij dat niet waard is. Een tekst die regelrecht uit Young’s hart lijkt te komen.


billy boy arnold – i ain’t got you (1955)

goin' to chicago - billy boy arnold

Chicago’s harmonicalegende Billy Boy Arnold (1935) draait inmiddels ook al lang genoeg in het blueswereldje mee om te weten dat eenvoud vaak de beste keuze is, al in de jaren vijftig was hij een vaste klant in de Chess-studio’s. Arnold behoort tot de eerste generatie Chicago bluesartiesten die ook daadwerkelijk in Chicago geboren is. ‘I Ain’t Got You’ is gecomponeerd door de producer Calvin Carter van Vee Jay Records  die de single in 1956 uitbracht.


neil young – mellow my mind (1975)

tonight's the night

De verborgen schoonheid in de klanken en breekbare stem van Neil Young maken van zijn vierde album uit 1975 ‘Tonight’s the Night’ een breekbare geheel. Op muzikaal gebied geeft het zijn breedheid weer, van het akoestische werk naar de ruige ontwrichtingen op de gitaren. Bovenal is ‘Tonight’s the Night’ een zwaar bewogen levensverhaal, van het verlies van enkele vrienden. Neil wankelt, kreunt en zucht, maar laat zich niet gek maken, want zijn verwerkingsproces is, alle frustraties en pijn in zijn muziek te stoppen, om daarna zonder morren zijn muzikale pad te vervolgen.

fred neil – yonder comes the blues (1965)

bleecker & macdougal

Fred Neil (1936-2001) was onder de Amerikaanse alternatieve singer-songwriters een heel bijzonder artiest. Hij begon rond 1958 als rock & roll songschrijver. Zeer bekend is zijn song ‘Candy Man’, een hit voor Roy Orbison. Nadien switchte Fred Neil naar folk-georiënteerde songs. Hij begon platen op te nemen bij het roemruchtige platenlabel Elektra van producer Jack Holzman. Fred Neil’s debuut album is ‘Bleecker & MacDougal’. Het nummer ‘Yonder Comes the Blues’ lijkt voorop de lopen op het latere werk van The Lovin’ Spoonful.


neil young – look out for my love (1978)

comes a time

Het negende soloproject van Neil Young is het album ‘Comes a Time uit 1978 waarin hij terugkeerde naar de country- en folkrock sound van zijn album Harvest uit 1972.  Vind dit één van Neil’s sterkere albums; schitterende melodieën, prachtig gespeeld, veel country-invloeden… en een uitmuntende bijdrage van zangeres Nicolette Larson. Weinig of geen missers, gewoon lekkere songs… Verplichte kost in het oeuvre van deze gigant !

bonnie ‘prince’ billy – a king at night (1999)

i see a darkness

De breekbare stem van Will Oldham (ook zichzelf noemend BonniePrince’ Billy), het zachte gitaarspel, het trieste piano gepingel, het draagt allemaal bij tot een intieme sfeer die elk ander album laten klinken als een vloek in een kerk. Als je niet in de stemming bent klinkt het voor geen meter. Als je wel in de stemming bent – ik wens het niemand toe – dan is dit een vrij geniale plaat. Er staan enkele fantastische nummers op, zoals de opener ‘A Minor Place’ en ‘a King at Night, een nummer met melancholie, plattelandsgevoel, ingetogenheid, eenvoud en schoonheid.


neil young – stayin’ power (1980)

hawks and doves

Hawks & Doves is het tiende studioalbum van de Canadese singer-songwriter Neil Young. Het werd op 3 november 1980 uitgebracht. De eerste zijde van de plaat (genaamd Doves) werd in de periode 1974-1977 opgenomen en de andere zijde (genaamd Hawks) in het voorjaar van 1980. Alle liedjes werden geschreven door Neil Young.  Het liedje “Stayin’ Power” werd als single uitgebracht.

plainsong – for the second time (1972)

in search of amelia earhart

Het album dat Ian Matthews samen Andy Roberts onder de naam Plainsong in 1972 opnam is ‘In Search of Amelia Earhart’ deze Amelia Earhart is de legendarische vrouwelijke piloot die in 1937 op een vlucht over de Atlantische oceaan spoorloos verdwijnt en twee jaar later officieel dood wordt verklaard. Dat gegeven levert de basisinspiratie voor het droomdebuut van beide heren aangevuld met gastmuzikanten. Een mooiere begin op het album als ‘For the Second Time’ kan je niet bedenken.


neil young – sail away (1979)

rust never sleep

Het album ‘Rust Never Sleeps’, vandaag precies 35 jaar oud, bracht twee verschillende kanten van Neil Young op succesvolle wijze samen: enerzijds de akoestische folksongs die hem eerder sterstatus bezorgden, anderzijds de overdonderende rock met begeleiding van Crazy Horse. Hoogtepunten op de eerste plaatkant zijn Pocahontas – waarin Young onder meer verwijst naar Hollywoodicoon Marlon Brando (1924-2004), die opkwam voor de rechten van indianen, en het dromerige Sail Away, compleet met aangename achtergrondzang van Nicolette Larson(1952-1997).

mark lanagan – one way street (2001)

field songs

Rock ’n roll. dat is van oudsher de seks, de drank en de drugs. Dat kan twee resultaten opleveren: euforie of melancholie. Dat laatste heeft de overhand bij rocker en troubadour pus sang Mark Lanagan (1964). Jaren verkeerde hij aan de zelfkant van het leven, worstelde met zijn heroïneverslaving en rookte en dronk zich praktisch te pletter. Op zijn album ‘Field Songs’ zingt hij met een intens diepe donkere stem die doordrenkt is van de whisky, over de schaduwzijde van het leven. De opener is het ijzersterke desolate ‘One Way Street’.


neil young – out on the weekend / harvest (1972)

De twee laatste nummers ‘Out of the Weekend’ en ‘Harvest’ van Neil Young komen van zijn album Harvest. Voor mij persoonlijk de allerbeste, vervelen doen ze me nooit. Neil Young verteld zijn verhaal op elk album op nieuw of hij nu boos, verdrietig, of eenzaam is, het is allemaal puur en uit het hart geschreven. Een gekwelde geest wat zich opensteld om bemind en beluisterd te worden.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén