Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 131

JIM CROCE (1943-1973)

Jim Croce, de geboren verliezer, had muziekminnend Amerika in zijn ban. De winnaar van de hitparadepool die altijd zijn formulier kwijt scheen te zijn als hij dertien kruisjes goed had, was op het moment dat het vliegtuig waarin hij zich bevond, neerstortte, eind 1973, een gevierd artiest aan het worden.
Alhoewel Jim Croce geen vernieuwer genoemd mag worden in de Amerikaanse pop-folkmuziek heeft hij tijdens zijn korte, maar hevige carrière wel aangetoond, dat je ook met conventionele middelen verdomd knappe en onderhoudende muziek kunt maken.
Zijn dood toentertijd was daarom ook duidelijk een verlies voor die Amerikaanse pop-folkmuziek.
Zijn bijdrage aan het geheel was van een dusdanige menselijke warmte, betekenis en gewicht, dat je bijna zou hopen, dat er ook in Nederland een soort cultus rond de figuur van Croce zal ontstaan en dat hij, weliswaar wat laat, toch nog die waardering krijgt die hij echt verdient. Haal het doek voor Jim Croce (postuum) toch maar weer op.


jim croce – hey tomorrow (1972)

jim croce - hey tomorrow

Wat voor indruk maakt Jim Croce? Als je naar de hoezen kijkt, zie je hem breed lachend op een kruk zitten. De gitaar op zijn bovenbeen.  Stoer op een Amerikaanse snelweg ziet staan met zijn voet nonchalant op de box van zijn gitaar. Donker door een kerkraam kijkt. Hij maakte op mij altijd de indruk een echte vrijbuiter te zijn, die langs gods wegen trekt met een vrolijk gemoed. En met een niet te stuiten belangstelling voor de medemens.
Op zijn eerste album ‘You Don’t Mess Around with Jim’ uitgebracht april 1972 staat het fraaie ‘Hey Tommorow’.


jefferson airplane – she was funny cars (1967)

she was funny cars

In 1967 behaalde de elpee ‘Surrealistic Pillow’ van Jefferson Airplane uit San Francisco een omzet van bijna een miljoen stuks. Wat opviel was de kwaliteit van de muziek en verwijzingen naar onderwerpen als drugs, sex en de revolutie.


the rolling stones – good times bad times (1964)

rolling stones - single it's all over now

‘Good Times Bad Times’ is de eerste poging van Mick Jagger en Keith Richard om blues te schrijven. De opname was op 25 februari 1964. Het werd de B- kant voor de derde single ‘It’s All Over Now’. Het nummer is een rustige, wat weemoedige blues met een prominente rol voor de mondharmonica van Brian Jones.


jim croce – alabama rain (1973)

riverside 60PLUS

Je kunt Jim Croce eren door een aantal velletjes papier vol te tikken over hem. Of nog beter, om deze week nog zijn complete werk aan te schaffen. Dat zijn op de kop af drie elpees, waaruit veel luister-rendement gehaald kan worden. Begin met zijn excellente tweede,  ‘Life and Times’. Daar staat het ontroerende ‘Alabama Rain’ op.


leo ferré – c’est extra (1969)

riverside 60PLUS

Léo Ferré is een Frans-Monegaskische musicus, componist, dichter en zanger. Geboren op 24 augustus 1916 in Monaco en overleed 14 juli 1993, op 77-jarige leeftijd in Toscane. Hij begeleidde zichzelf op de piano of gitaar. Omringde zich ook graag met groot orkest, vooral in de platenstudio. Met Georges Brassens, Jacques Brel behoorde Leo Ferré tot de top van de Franse chansonniers. Zij zongen altijd hun eigen werk.


spencer davis group – when i come home ((1966)

riverside 60PLUS

Toen Steve Winwood op 16-jarige leeftijd ging werken met de Spencer Davis Group werd hij beschouwd als een wonderkind. Niet alleen speelde hij gitaar en orgel, hij zong ook en was van tijd tot tijd ook nog componist. In 1966 werd de groep beroemd met ‘Keep on Running’ en diverse hits volgden zoals ‘When I Come Home’.


traffic – paper sun (1967)

 

riverside 60PLUS

Nog twee grote hits van de Spencer Davis Group waren ‘Gimme Some Lovin’ en ‘I’m a Man’. Twee klassiekers die mede geschreven waren door Steve Winwood. Daarna ging ‘de hitfabriek die de groep tenslotte werd’ hem vervelen en hij begon een eigen formatie. Traffic, met drie ook al uiterst muzikale vrienden; gitarist Dave Mason, blazer Chris Wood en drummer Jim Capaldi. Het lievige, melancholieke idioom van de nieuwe groep was duidelijk niet geknipt voor de hitlijsten. Al belandde de eerste singel ‘Paper Sun’ er wel in.


jim croce – lover’s cross (1973)

riverside 60PLUS

Jim Croce is een artiest met beperkingen. Die met relatief weinig vernieuwingsdrang zijn elpees volmaakte. Toch raak ik als luisteraar iedere keer geïmponeerd door zijn weliswaar simpele maar pakkende nummers.
De allerlaatste elpee van Jim Croce was ‘I Got a Name’. Het trieste van dit alles is dat Jim Croce verongelukte op 20 september 1973 terwijl het album nog niet was uitgebracht. Dat gebeurde pas in december.


the shadows – find me a golden street (1961)

riverside 60PLLUS

Over Cliff Richard wil ik het nu niet hebben. Maar over z’n begeleidingsgroep The Shadows. sologitarist Hank B.Marvin, slaggitarist Bruce Welch, basgitarist Jet Harris en drummer Tony Meehan. Wat een namen Hank, Bruce, Jet en Tony het lijken de filmsterren uit de West Side Story. The Shadows introduceerde het metalige, geheel elektrieke, geluid die later de standaard uitrusting werd van de explosie van Engelse popgroepen. ‘Find Me A Golden Street’ stond op het album van The Shadows uit 1961.


jim croce – dreamin’ again (1973)

riverside 60PLUS

Het succesformule heeft Jim Croce vooral te danken aan zijn producers Terry Cashman en Tommy West. Zij lieten het stemgeluid van Jim altijd voor de volle honderd procent in ere. Ieder arrangement werd met Zwitserse precisie opgebouwd rond zijn knappe gitaarspel. De productie was smaakvol, nooit opdringerig. Voegde altijd een speciale dimensie toe aan het ijzersterke repertoire. ‘Dreamin’ Again’ van zijn tweede album ‘Life and Times’.


wally tax – fake it alone (2002)

riverside 60PLUS

Wat het meest opviel aan Wally Tax (1948-2005) is z’n stem. Die is diep en zwaar, en past eigenlijk helemaal niet bij de tamelijk tengere Amsterdammer. Wally en z’n stem zijn een paar jaar goed geweest voor een forse omzetten. Samen met zijn Outsiders, de band die Wally samen Ron Splinter in 1962 oprichtte. Wally kende ups maar te veel downs, op laatst lukte er muzikaal bijna niets meer. Totdat producer George Oostdijk, Wally nog een kans gaf voor een album, en dat was ‘The Entertainer’ uitgebracht in 2005. Prachtige nummers die intens gebracht worden.


chris isaak – shadows in a mirror (1995)

riverside 60PLUS

In 1985 debuteerde de nog jonge Californische zanger Chris Isaak (1956) met het prachtige ‘Wicked Game’. Daarmee was zijn naam gevestigd als getalenteerd Singer-songwriter van romantische rockballads vol eenzaamheid en wereldpijn. Chris Isaaks broeierige stem lijkt op die van Roy Orbison‘. Zijn mooie uiterlijk tussen Elvis Presley en Ricky Nelson. En zijn zelf gecomponeerde liedjes vol tienerleed, zijn te vinden op het derde album ‘Forever blue‘.


jim croce – photographs and memory (1972)

riverside 60Plus

Op zijn eerste album ‘You Don’t Mess Around with Jim van Jim Croce staat het fraaie ‘Photograph and Memories‘. Foto’s en herinneringen, die laat Jim na zijn dodelijke ongeluk, aan zijn joodse vrouw Ingrid en hun zoon Adrian.


johnny burnette – lonesome train (1957)

riverside 60PLUS

Rocker roller van het eerste uur is Johnny Burnette. Geboren 25 maart 1934, en overleden in 1964. Hij sloeg tijdens een boottocht overboord en verdronk. Met zijn oudere broer Dorsey Burnette en Paul Burlison traden ze op als een rock ‘n’ roll trio. Van 1953 tot 1957 werden gedreven rockabilly songs gespeeld zoals ‘Lonesome Train’.


arthur conley – sweet soul music (1967)

riverside 60PLUS

Een van de allerbeste Soul nummers uit de jaren zestig was ‘Sweet Soul Music’ van Arthur Conley. Samen met Otis Redding geschreven. Het nummer is wel gebaseerd op ‘Yeah Man ‘ van zanger Sam Cooke. Deze Sam Cooke klaagde zowel Redding als Conley aan voor het toe-eigenen van de melodie. Het kwam tot een schikking. Arthur Conley overleed in 2003 op 57 jarige leeftijd.


jim croce – time is a bottle &
walkin’ back to georgia (1972)

riverside 60PLUS

In 1973 toen hij eindelijk succes kreeg, verongelukte Jim Croce samen met zijn gitarist Maury Muehleisen. Op 20 september 1973 stortte het vliegtuig met Croce, Muehleisen en 4 andere inzittenden neer. Één dag voor zijn nieuwe album “I Got A Name” zou uitkomen.  Jim Croce is begraven in Pennsylvania. Na zijn dood kwam er grote belangstelling voor zijn muziek. Zoals dat zo vaak gaat: “Iemands dood is een ander z’n brood”.


Jim Croce 1943-1973

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén