Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 137

Als de Nederpop uit de jaren zestig van de vorige eeuw ter sprake komt, vallen de namen van The Golden Earrings, The Outsiders en Q65. Veel minder vaak komen The Motions aan bod, terwijl dit toch een heel prominente groep in de Nederbeat-scene geweest is. De carriére van The Motions omvat eigenlijk maar een korte tijdsspanne en valt in twee perioden uiteen: 1964-’67 en 1967-’71.

Het oprichtingsjaar van The Motions is 1964. Ze komen voort uit een van de vele groepen in het bloeiende Haagse muziekleven, namelijk Ritchie Clark & The Ricochets. Twee leden van deze groep, te weten zanger Ruud van de Berg (geb. 1943 en die het pseudoniem Ritchie Clark voor Rudy Bennett inwisselt) en sologitarist Robbie van Leeuwen (geb.1944), starten samen met bassist Henk Smitskamp (geb.1943) en drummer Sieb Warner (geb.1946) een nieuwe beatgroep.

Bedenker van de naam is Henk Smitskamp. Met Rudy Bennett beschikt de groep over een krachtige zanger. Met Robbie van Leeuwen, die al snel tot de belangrijkste man van de groep ontpopt en een uitstekende songschrijver. 1964-’67 was de meest creatieve periode van de Haagse band, een tiental uitstekende en goed verzorgde hitsingles op rij en twee langspeelplaten. Robbie van Leeuwen vertrok in 1967 uit de band om zijn Shocking Blue op te richten. Naar voorbeeld van de Amerikaanse band Jefferson Airplane.


the motions – it’s gone (1964)

the motions - it's gone

De eerste single van The Motions; ‘It’s Gone’ (geschreven door Robbie van Leeuwen) kwam uit in december 1964. De single werd zonder dat de verkoopcijfers daar aanleiding toe gaven, door diskjockey Joost de Draaier begin 1965 één week in de Veronica top 40 op nummer 39 geplaatst. Daarmee waren The Motions de eerste Nederlandse beatgroep die in de hitparade belandde.


stef bos – is dit nou later (1990)

stef bos - is dit nu later

Een van de mooiste liedjes die zanger Stef Bos geschreven heeft is; ‘Is Dit Nu Later’. Het begint met De ene werd een voetballer, De ander werd een held, We geloofden in de toekomst, wat de meester had verteld. Prachtige woorden van een groot tekstschrijver.


j.w.roy – next stop (2004)

j.w.roy - kitchen table blues

Jan Willem Roy is een van Nederlands beste singer/songwriters. Zijn “Kitchen Table Blues” uit 2004, is een prachtige Americana. Mooie, vooral ingetogen, liedjes worden door Jan-Willem Roy met groot gemak naar zijn hand gezet. Een plaat om te koesteren.


the motions – you bother me (1965)

the motions - you bother me

De tweede single van The Motions is ‘It’s Bother Me’, ook geschreven door Van Leeuwen. Een eenvoudig nummer met weinig hitpotentie, en daarom ook van hun eerste langspeelplaat “Introduction to The Motions’ afgehaald.


james carr – the dark end of the street (1967)

james carr - the dark end of the street

‘The Dark End of the Street” is een soulnummer uit 1967. Geschreven door het componisten duo Dan Penn en Chips Moan en voor het eerst opgenomen door soul zanger James Carr.


tom waits – alice (2002)

tom waits - alice

De Amerikaanse singer/songwriter Tom Waits geldt al sinds de jaren zeventig als één van de meest invloedrijke popmuzikanten. Zijn moeilijk te doorgronden muziek is een mengeling van Amerikaanse en Europese stijlen als jazz, blues, cabaret en klassieke muziek. Toen in 2002 het bericht kwam dat hij twee albums tegelijk wilde uitbrengen, vond iedereen dat dwaas en commercieel onverantwoord. De CD’s kregen als titel “Alice” en “Blood Money”. De CD “Alice” was een nieuw hoogtepunt in de carrière van Tom Waits.


tom paxton – we didn’t know (1965)

tom paxton - ain't that news

Tom Paxton is geboren op 31 oktober 1937 in Chicago. Amerikaanse folk-singer en liedjesschrijver die vooral prominent aanwezig was in de heropleving van de folkmuziek begin jaren zestig. Zijn werk varieerde van treurige ballades tot actuele politieke en sociale protestliederen. Hij was vooral bekend om zijn scherpzinnige teksten en zijn gebruik van inzichtelijke humor en satire.


the motions – wasted words &
i follow the sun (1965)

the motions - wasted words

De derde en vierde single van The Motions waren regelrechte flops. Maar hun vijfde single “Wasted Words” was de grote doorbraak. De tekst was zeer actueel. Maarten Luther King, vrijheidsstrijd, rassenschendingen in Amerika. Een vlammend betoog tegen de onderdrukking van de zwarte Amerikanen Een echte protestsong uit die tijd 1965. Op de B-kant staat het Beatle-achtige “I Follow the Sun”.


neil young – jerryroll man (1983)

neil young - everybody's rockin (1983)

“Everybody’s Rockin” is het 13e studioalbum van singer-songwriter Neil Young. Het album is opgenomen met The Shocking Pinks, een band speciaal samengesteld voor dit album en werd uitgebracht op 1 augustus 1983. Op het album staan zowel originele nummers als covers. “Jerryroll Man” is een originele van Neil Young.


the yardbirds – heart full of soul (1965)

the yardbirds - 4e single 1965

De Yardbirds behoren tot een van de invloedrijkste groepen die begin jaren zestig in Engeland zijn ontstaan. Gitaristen zoals Eric Clapton, Jeff Beck en Jimmy Page maakten ooit deel uit van deze formatie, die bestond van 1963 t/m 1968. De opnames met Jeff Beck waren voor die tijd uniek, zeer succesvolle singles bracht men uit, zoals hun vierde “Heart Full of Soul”. Geschreven door Graham Gouldman, de latere frontman van 10CC.


the motions –  Everything (that’s mine) & there’s no place to hide (1966)

the motions - 6e single 1966 - everything (that;s mine)

In 1966 bestegen The Motions hun toppositie met prima singles zoals hun 6e “Everything (That’s Mine) en op de b-kant “There’s no Place to Hide”. De single is opgenomen in Engeland, en voor het hoesje stond men voor de Big Ben in London.


rod picott – big mean men (2004)

rod picott - cd: girl from arkansas

Rod Picott, geboren in New Hampshire op 3 november 1964 is een Amerikaan die zijn eigen liedjes zingt en schrijft. En dat doe hij niet onverdienstelijk, zo ook op zijn derde album “Girl from Arkansas”, uitgebracht in 2004.


slaid cleaves – broke down (2000)

slaid cleaves - CD: broke down (2000)

Rod Picott (zie vorig nummer) was als schoolkind bevriend geraakt met Slaid Cleaves. Ze maakten jaren samen muziek; het samen geschreven liedje “Broke Down” was in het jaar 2000 een van de meest gespeelde nummers op de Americana-zanders in de Verenigde Staten. “Broke Down” staat op de gelijknamige CD van singer/ songwriter Slaid Cleaves.


the motions – why don’t you take it & my love is growning (1966)

the motions - 7e single 1966 - why don't you take it

“Why Don’t You Take It” en op de B-kant “My Love is Growning” was de zevende single van The Motions. Het is afkomstig van hun tweede langspeelplaat “Their Own Way”. Dit album is voor een groot gedeelte opgenomen in Engeland. De producers waren toen twee leden van The Walker Brothers, John Stewart en Scott Engel.


the motions – it’s the same old song (1966)

the motions - 9e single 1966 - it's the same old song

De laatste single van The Motions waar Robbie van Leeuwen zijn medewerking aan verleend is “It’s the Same Old Song”. Geen eigen compositie van van Leeuwen maar van de componisten Brian en Eddie Holland en Lamont Dozier die het speciaal schreven voor The Four Tops in 1965.


the motions 1964-1967

the motions 1964-1967

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén