Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 126

The Animals werden opgericht in 1964 door organist Alan Price (1942), zanger Eric Burdon (1942), bassist Chas Chandler (1938), drummer John Steel (1941) en gitarist Hilton Valentine (1943). Allemaal afkomstig uit de omgeving van Newcastle, Engeland, en kinderen van de werkende klasse. De huiselijke omstandigheden waren in veel gevallen niet al te best. De vijf vrienden troffen elkaar in allerlei clubs waar de jeugd zich samentrok. Ze besloten om wat te beginnen in de muziek, en dat kwam om dat men het vertrouwen had in de stem die Burdon kon opzetten. Rauw en zeker geen stem die men kon verwachten van een Engelse jongen. De bandnaam werd The Alan Price Combo.

Inspiratie vonden de vijf in de rhythm and blues en rockarrangementen van de vroege jaren 50. Hun idolen waren vooral Amerikanen als Ray Charles (1930-2004), Bo Diddley (1928-2008), Chuck Berry (1926-2017), Bill Dogett (1916-1996) en Bill Haley (1925-1981). Dat was ook de muziek waarmee ze in hun eigen omgeving erg bekend werden en waarmee ze de Club A Go-Go-Club in Newcastle op zijn kop heben gezet. De beestachtige wilde taferelen tijdens de optredens waren regelrechte aanleiding voor de groep, om mede op verzoek van hun publiek, de naam Alan Price Combo te veranderen in The Animals.


1) The animals – club a go go (b-kant 5e single 1965)

the animals club a go go

De vijfde single van The Animals was ‘Don’t Let Me Be Misunderstood’ met op de b-kant het door Alan Price geschreven ‘Club A Go Go’, een lekkere vuige Britse rhythm and blues met fantastisch piano spel van Price, goeie vocalen van Eric Burdon en ook het gitaarwerk van Hilton Valentine is lang niet slecht.


2) karla bonhoff – wild heart of the young (1982)

karla bonhoff - wild heart of the young

De Amerikaanse zangeres Karla Bonoff, is niet zo heel erg bekend, maar wat kan ze prachtig zingen! En de meeste songs zijn door haar geschreven, sommige zelfs gecovered door Linda Ronstadt. Haar derde album ‘Wild Heart of the Young’ uit 1982, is eigenlijk een perfecte plaat van een zeer sympathieke singer-songwriter. Uit de Californische hoek, kristalhelder gezongen en gespeeld met medewerking van diverse kopstukken uit die scené rondom The Eagles en Linda Ronstadt.


3) adamo – pauvré verlaine (single 1968)

adamo pauvré verlaine

In ons land wordt de Belgische zanger Adamo beschouwd als een monument in de wereld van het chanson. Hij kan er prat op gaan dat hij al zijn successen zelf heeft geschreven, zowel de muziek als de tekst. Niet voor niets noemde Jacques Brel hem ‘de tuinman van de liefde‘, een eretitel volgens Salvatore Adamo. Niet dat hij nood heeft aan eretitels, want daarvoor is hij een veel te bescheiden en timide man.


4) calvin russell – sam (1999)

calvin russell - sam (1999)

De grauwe stem van Calvin Russell, zijn verhalen over liefde en verlies en zijn protestliederen. Hij was een ex-gedetineerde en voormalige medewerker van Townes Van Zandt, een Texaanse singer-songwriter met wie hij veel gemeen had. Hij groeide nooit uit boven de cultstatus in Amerika, maar had succes in Europa in de jaren negentig. In 1989 tekende bij het Franse onafhankelijke label New Rose, een contract voor een aantal albums, en leek hij vastbesloten de verloren tijd in te halen, een druk tourschema te houden en dat vooral in Europa. Hij droeg altijd een van zijn kenmerkende cowboyhoeden die rond de rand weg waren gesneden en die hem als een begrafenis ondernemer recht uit een Lucky Luke-cartoon deden lijken, maar hij was de echte vogelvrij verklaarde deal. Begin 2000 werd Russell ziek, ondanks het ondergaan van een levertransplantatie een jaar later, stierf hij aan leverkanker.


5) the animals – it’s my life (9e single 1965)

the animals it's my life

 

‘It’s my Life‘ is de negende single van The Animals. Organist Alan Price heeft de band verlaten, de reden was vliegangst, omdat de band gevraagd werd om ook in Amerika te komen spelen. Of dat de echte reden was, laat ik in het midden. Zijn opvolger was in iedere geval Dave Rowberry (1941 – 2003), die klaar stond voor de volgende reeks hits van The Animals.


6) love – forever changes (1967)

love - forever changes

Het album van de band Love afkomstig uit Los AngelesForever Changes’ hoort thuis in het rijtje ‘Sgt Pepper’ van The Beatles en ‘Pet Sounds’ van The Beach Boys. Een zeldzaam creatieve plaat ontsproten uit het brein van zanger Arthur Lee. Veelal akoestische songs worden opgesierd met rijke orkestraties vol strijkers en blazers. Resultaat is een uniek album dat de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan. Vreemd genoeg deed het album in 1967 vrij weinig maar wordt het nu terecht als een meesterwerk gezien.


7) emmylou harris – pieces of the sky (1975)

emmylou harris - pieces of the sky

Als je gezegend bent met een stem als Emmylou Harris, een goede muzieksmaak (getuige de keuze van haar covers), en klasse sessie muzikanten tot je vriendengroep behoren dan moet je wel erg je best doen om een slechte plaat op te nemen. Met haar debuut plaat ‘Pieces to the Sky’ uit 1975, is dit zeker niet gelukt .Het is een wederom een mooi vormgegeven country album, dat gedragen wordt door de subtiele begeleiding, haar zuivere stem en de verhalende teksten. Daarvan is ‘Coat of Many Colors’ de bekendste, geschreven door Dolly Parton.


8) clem snide – your favorite music (1999)

clem snide - your favorite music

Eef Barzelay van de formatie Clem Snide uit Boston U.S. heeft zo’n prachtig diepe en toch nasale stem, die gemaakt lijkt om verhalen te vertellen. Emotie in overvloed – maar wereldwijs genoeg om die te verhullen achter een ironisch waas. Slechts af en toe breekt er tederheid of verscheurdheid door. De hang naar traditie wordt gecompenseerd door observaties van eigentijdse verschijnselen. Op het debuutalbum stond een droevige cover ‘Donna’ van zanger Richie Valens, die het opnam in 1959. Eef Barzeley maakt er een voortreffelijk uitvoering van.


9) the animals – don’t let me be misunderstood 5e single (1965)

the animals - don't let me be understood

‘Don’t Let Me Be Misunderstood’ is een popnummer, dat op naam staat van Bennie Benjamin, Sol Marcus en Gloria Caldwell. Het nummer is voor het eerst op de plaat gezet door Nina Simone in 1964. In 1965 maakten The Animals een nieuwe versie, die veel bekender werd. Het tempo lag nu veel hoger dan de uitvoering Nina Simone, en het nummer valt direct op door de intro, dit geluid wordt gespeeld door Alan Price op elektronisch orgel en Hilton Valentine op gitaar. 


10) Stevie Wonder – down to earth (1966)

stevie wonder down to earth (1966)

‘Down to Earth’ is het zevende studioalbum van Stevie Wonder. Het werd op 16 november 1966 uitgebracht. Op het album staat de hit “A Place in the Sun”. De single werd geschreven door Ron Miller en Bryan Wells en haalde toen de negende plaats op de Billboard-hitlijst.


11) sarah vaughan – single (1959)

sarah vaughan - broken hearted melody

Sarah Vaughan (1924 – 1990) was een Amerikaanse jazzzangeres, die samen met Billie Holiday en Ella Fitzgerald tot de grote in haar genre wordt gerekend. Zij is bekend om haar expressieve stem, uniek vibrato en groot vocaal bereik. In 1959 had zij met ‘Broken Hearted Melody’ een grote hit. Ze piekte op zeven in Billboard lijsten. De tekst is van Hal David en muziek van Sherman Edwards.


12) van morrison – no guru, no method, no teacher (1986)

van morrison - no guru no method no teacher

In 1986 verschijnt Van Morrison’s album ‘No Guru, No Method, No Teacher. Hét hoogtepunt van zijn platen uit de jaren tachtig. Niet dat de thematiek veranderd is, Van zingt nog steeds over de geesten die je kunnen aanraken. Zoals hij dat bezingt in het nummer ‘Oh What a Feeling’, over gedroomde plaatsen in ‘The Garden’. Om zijn eigen honger te begrijpen, en hoe alles in elkaar steekt en tegelijk afstand te houden van alle goeroes, methodes en leraren. Van Morrison op zoek naar het licht.


13) st. louis jimmy – goin’down slow (1960)

st louis jimmy - goin' down slow

Jimmy Oden (1903-1977) noemt zichzelf ook wel eens St Louis Jimmy. Deze bijnaam kreeg hij in Chicago, hier bouwde hij aan een solide podium en opname carrière. Het werd zijn thuisbasis, maar reisde ook wel door heel Amerika met allerlei bluesmuzikanten. Hij nam een groot aantal platen op waarvan zijn bekendste de Prestige release uit 1960 ‘Goin Down Slow’. Dit nummer nam hij al op in 1941. Jimmy Oden stierf aan een longontsteking op 74-jarige leeftijd.


14) The Animals – bring it on home to me 6E single 1965

bring it on home to methe animals - bring it on home to me

De 6de single van The Animals is een cover van soul zanger Sam Cooke. Die bracht zijn zelfgeschreven “Bring it On Home to Me’ uit op 8 mei 1962. Het nummer is een popstandaard geworden, dat betekent dat het door heel veel artiesten is vertolkt.

15) the animals – we’ve gotta get out this place 8E single 1965

the animals we've got get out of this place

De laatste van The Animals is ‘We’ve Gotta Get Out This Place’. De song is geschreven door Barry Mann en Cynthia Weil. Het werd voor het eerst opgenomen door de The Animals in 1965. Het werd een grote hit, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel het nummer niet als protestlied was bedoeld, sprak de titel heel wat mensen aan die in een situatie zaten waar ze graag uitwilden Daarom was het nummer mateloos populair bij de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de Vietnamoorlog. De meeste soldaten wilden niets liever dan weg van deze zinloze oorlog. Het nummer werd vaak aangevraagd in verzoekplatenprogramma’s die zich richtten op de Amerikanen in Vietnam en was geregeld te beluisteren in de jukeboxen van Saigon.

 


 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén