Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 98

Miles Davis die bij Prestige Records de jazz op zijn kop zette, zichzelf muzikaal constant opnieuw uitvond en nooit lang stil bleef staan bij zijn succes. Altijd ging hij verder waar anderen stopten en omringde hij zich met de meest getalenteerde musici. Zo werd hij zelf beter en intenser. Rockster was hij al voordat het woord bestond. De musicus die als geen ander nieuwe muzikale stromingen in gang zette. Hij was ook de musicus die zich ergerde aan pers en publiek omdat zij niet snel genoeg met zijn muziek mee groeiden. Hij voelde zich daarom ook niet voldoende gerespecteerd en stak dat niet onder stoelen en banken. Maar hij was ook de man die de prachtigste muziek maakte en daarmee vele wist te ontroeren.


steamin' with the miles davis quintet - miles davis

steamin’ with the miles davis quintet – miles davis

Artiest: Miles Davis Quintet
LP: Steamin’ with…….(1961)
Titel: Well You Needn’t 6:21

“Well You Needn’t” is een stuk van Thelonious Monk. Hierop is Miles te horen met een open trompet, dus zonder demper, ook opvallend is de Lenny Tristano (1919-1978) speelstijl van pianist Red Garland, en de gestreken bas solo, uitzonderlijk toen, door Paul Chambers. Deze opname vond plaats op 26 october 1956 in Studio van Rudy van Gelder voor Prestige.


relaxin' with the miles davis quintet - miles davis

relaxin’ with the miles davis quintet – miles davis

Artiest: Miles Davis Quintet
LP: Relaxin’s with…… (1958)
Titel: You’re My Everything 5:22

Ook “You’re My Everything” is een opname van 26 oktober. Je hoort in het begin van dit stuk Miles nog wat zeggen in de studio: ‘Als het rode licht aan is moet je stil zijn’en pianist Red Garland dient in de intro blok akkoorden te spelen, en als Rudy van Gelder het ‘All Right’ vindt wordt de compositie van Harry Warren (1893 – 1981) gespeeld “You’re My Everything”.


relaxin' with the miles davis quintet - miles davis

relaxin’ with the miles davis quintet – miles davis

Artiest: Miles Davis Quintet
LP: Relaxin’ with……(1958)
Titel: Oleo 5:58

“Oleo” is een compositie van Sonny Rollins, hij schreef dit stuk in 1954, en het is uitgegroeid tot een jazz standaard. Sonny Rollins voerde dit stuk voor het eerst uit op het Miles Davis album “Groove Bags”, maar nu met John Coltrane op de tenor saxofoon, Miles Davis-trompet, Red Garland-piano, Paul Chambers-bas en achter de drums “Philly”Joe Jones. Ook deze opname vond plaats op 26 october 1956.
Gitarist Joe Pass (1929 – 1994) met de Deense bassist Niels-Henning Orsted Pedersen (1946 – 2005) spelen in het eerste gedeelte van het You Tube filmje “Oleo” van Sonny Rollins (1930)


 

cookin' with the miles davis quintet

cookin’ with the miles davis quintet

Artiest: Miles Davis Quintet
LP: Cookin’ with……(1957)
Titel: Blues by Five 9:59

Het album Cookin’ with……. kwam uit in 1957, alle opnames waren gedaan op 26 october 1956 in de studio van Rudy van Gelder. Vijf stukken waaronder deze van pianist Red Garland “Blues by Five”. Tijdens deze sessies die ik nu behandel was John Coltrane de grote onbekende, maar maakte razendsnel naam. Zijn zelf ingenomen spel had geen vergelijking of referentiepunt. Coltranes geluid stak mooi af met Miles’ coole toon, en stuwde Miles’ spel tot grote hoogten. Het was soms even wennen, maar Coltranes stijl sloeg in als een bom en het was duidelijk dat men hier te maken had met een grootheid.


cookin' with the miles davis quintet featuring john coltrane

cookin’ with the miles davis quintet

Artiest: Miles Davis Quintet
LP: Cookin’ with……(1957)
Titel: Tune Up/When the Lights Are Low 13:09

De afbeelding hiernaast is een LP hoes uit Frankrijk uit welk jaartal dat is mij onbekend. In iedere geval is het ook een “Cookin'” en uitgebracht door Prestige.
Twee nummers die in elkaar over-lopen  “Tune-Up van Miles Davis en “When the Lights Are Low” van trompettist Benny Carter (1907 – 2003) “Tune Up is een geweldige melodie die populair is gemaakt door Davis, hoewel vermeld werd dat Davis de schrijver was van deze melodie, is er een zekere Eddie Vinson die zei:  dat het nummer van hem was, en dat hij het had gecomponeerd voor Miles Davis, kortom de waarheid zal wel in het midden liggen.


cookin' with the miles davis quintet

cookin’ with the miles davis quintet

Artiest: Miles Davis Quintet
LP: Cookin’ with……(1957)
Titel: My Funny Valentine  6:02

“My Funny Valentine” was een show-tune van de musical “Babes in Arms” uit 1937. De musical is geschreven door het beroemde componisten duo Richard Rodgers (1092 – 1979) en Lorenz Hart (1895 – 1943) “My Funny Valentine” is op zo’n beetje 1300 albums terechtgekomen in de loop der jaren, de mooiste uitvoering komt van Chet Baker. Chet zong en speelde het ongeveer bij al zijn optredens. Het filmpje hieronder is een optreden in Tokio 14 juni 1987, hierop verkondigde hij prachtig deze jazz standaard.


the new miles davis quintet - miles davis

the new miles davis quintet – miles davis

Artiest: Miles Davis Quintet
LP: The New Miles Davis Quintet (1956)
Titel: Stablemates 5:21

Op dit album staan zes tracks, allen opgenomen op 16 november 1955. Uitgebracht in april 1956 als het debuut van Miles Davis met zijn nieuwe Quintet, dit vijftal zal vijf langspeelplaten uitbrengen. Het Quintet werd al snel een sensatie in de jazzscene, vooral de ritmesectie van het kwintet kreeg zeker de aandacht die het verdienden bijvoorbeeld Paul Chambers ontplooide technieken in zijn spel die nooit eerder in de jazz waren toegepast, zoals het gebruik van de strijkstok. Drummer “Philly” Joe Jones zou met zijn ‘Philly Lick‘ een rimshot op de vierde tel, nog generaties na hem beïnvloeden. En dan nog Red Garland deze pianist was al door vele afgeschreven als een ordinaire cocktailbar pingelaar, maar Miles bewonderde echter Garlands raffinement, understate-ment, beheersing en gebruik van ruimte.
Het nummer “Stablemates” is een stuk van tenorist Benny Golson die het componeerde in 1955 en het zelf opnam voor het album Benny Golson & the Philadelphians op 17 november 1958.
Dit was de laaste aflevering van Miles Davis, 10 aflevering over een periode van plusminus vier á vijf jaar, de tijd dat hij opnames maakte voor Bob Weinstocks’s Prestige Records, voordat dat hij naar Columbia ging, waar hij nog grotere successen beleefde.


 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén