Radio Riverside

Uit de Tijd van Toen & Riverside Jazz

Aflevering 119

Op 5 september 1955, gedreven door zijn ontluikende roem, arriveert Chet Baker (1929-1988) in Parijs. Aan het hoofd van een nieuw kwintet om concerten te geven in Europa en een prachtig album op te nemen voor Barclay. Op 21 oktober wordt hij diep geschokt door het lot van een van zijn muzikanten. Zijn pianist Dick Twardzik (1931-1955), een jonge muzikant uit Boston van vierentwintig jaar, zeer getalenteerd en veelbelovend, een uitzonderlijk muzikant waarvan men er slechts drie of vier per generatie tegenkomt, wordt dood aangetroffen met de naald nog in zijn onderarm in zijn hotelkamer in de rue Saint-Benoit. Oorzaak: een fatale overdosis drugs.

De carrière van Chet neemt vanaf dat moment een beslissende wending. Zijn muzikanten laten hem één voor één in de steek, terwijl hij, kapot van verdriet en schuld, zeven maanden lang door heel Europa zwerft om zo veel mogelijk optredens contractueel vastgelegd te krijgen. Precies in die periode (niet eerder, zoals men weleens beweert) komt de trompettist voor het eerst in contact met heroïne en hij blijft de injectienaald trouw tot aan zijn door. Ik was gebroken door de dood van DickIk ben toen drugs gaan proberen omdat ik wilde weten wat het was. Het fascineerde me al lang, ook al had ik tot mijn zevenentwintigste altijd aan de verleiding kunnen weerstaan’. Zijn afdaling in de hel kan beginnen.

(uit ‘de grootste jazz legendes’ van Pascal Anquetil)


Chet Baker – 1) Re-Search – 2) Just Duo

Chet Baker - Chet Baker Quartet Vol.1 (Barclay 1955)

In oktober 1955 begonnen de opnames van het Chet Baker Quartet  in de Pathé-Magellan studio in Parijs. Met de 24-jarige Dick Twardzik op piano, de 22-jarige bassist Jimmy Bond en drummer Peter Littman net 20 jaar geworden. 11 oktober legde men vijf sessies vast, waaronder “Re-Search” en “Just Duo” Deze eerste sessie wordt nagenoeg geheel besteed aan de composities van Bob Zieff, een kennis van Dick Twardzik uit Boston. Het zijn dromerige stukken met ongebruikelijke harmonieën en melodieën.


Chet Baker – The Girl from Greenland 5:19

Chet Baker & Dick Twardzik - Chet & Dick (1955)

Drie  dagen later de volgende sessie met het Chet Baker Quartet vier tracks met o.a. het door Dick Twardzik geschreven “The Girl from Greenland“. Zijn pianospel valt moeilijk te categoriseren. Hij speelt niet als Bud Powell, niet als Thelonious Monk, eigenlijk als geen van de moderne pianisten uit die tijd. Volgens eigen zeggen liet hij zich inspireren door klassieke componisten als Arnold Schönberg.


 Chet Baker – Brash 5:56

Chet Baker - Chet Baker in Paris (1955)

Het volgende nummer is “Brass” ook een compositie van Bob Zieff. De opname vond plaats op 14 oktober 1955, in de studio Pathé-Magellan van Eddie en Nicole Barclay in Parijs. Dit was het laatste stuk wat men op nam. Al de negen tracks werden op een album gebundeld. De volgende plaatopnames vonden weer plaats 10 dagen later. Chet had toentertijd op 23 september een contract aangeboden gekregen voor zeven langspeelplaten. In de loop van de tijd gebeurde er echter enkele onprettige dingen, zoals de tragische dood een week later van Dick Twardzik. Chet zal slechts muziek voor iets meer dan drie lp’s nog opnemen voor Eddie Barclay.


Chet Baker – These Foolish Things 4:38

Chet Baker - Chet Baker Quartet Vol.2 (Barclay 1955)

Drie dagen na de dood van pianist Dick Twardzik, overleden aan een overdosis heroïne, was Chet Baker met bijna een nieuw kwartet weer in de studio. Alleen bassist Jimmy Bond was nog van de partij. Met drummer Peter Litmann kreeg Chet een hevige ruzie, en vertrok terug naar de States, zijn vervanger was de Zweed Nils-Bertil Dahlander. De nieuwe pianist voor Chet was de toen 25 -jarige Fransman Gérard Gustin. Acht stukken werden er op 24 oktober opgenomen. Waaronder het fraaie “These Foolish Things” geschreven door Jack Strachey en de engelsman Harry Link.


Chet Baker – You Go to My Head 5:49

You Go to My Head” een stuk van Haven Gillespie, geen familie van Dizzy, ook dit stuk is van de sessie van 24 oktober. Het trompetspel van Chet is ingetogen, het verdriet om de dood van zijn vriend is groot. De sfeer in de groep werd steeds slechter. De Zweedse drummer Dahlander houdt het echter al gauw voor gezien. In november stapt bassist Jimmy Bond op het vliegtuig. Het is of er een vloek rust op Chets groepen.Bassisten, pianisten, drummers en ook saxofonisten komen en gaan. Chet moet nu voor zichzelf zorgen en het gaat hem niet zo best af.


Chet Baker – Worryin’ the Life Out 3:03

Chet Baker - Chet Baker & Crew (1956)

Op 4 april 1956 keert Chet Baker terug naar de States. Hij gaat volop in de running en zit zeer regelmatig in de studio’s. Met tenorist Phil Urso en pianist Bobby Timmons richt hij een kwintet op dat wordt gecompleteerd door bassist Jimmy Bond en drummer Peter Littman. Op het album “Chet Baker & Crew” blijkt uit de opnamen dat hij wat krachtiger, bopachtige muziek wil gaan maken. En dat valt in de smaak bij de critici, de commentaren: Chet is Back teruggekeerd naar de ware jazz.


Chet Baker & Russ Freeman – An Afternoon at Home 5:13

Russ Freeman & Chet Baker - Quartet

Na goede kritieken in Amerika na zijn avontuur in Europa, had Chet er weer zin in hij was weer, althans voor korte tijd even clean. Zijn nieuwe aanpak is te horen op een serie opnamen met Chets kwintet en met name op de Pacific lp album “Quartet” waarop pianist Russ Freeman de leider is. De opnames waren op 6 november 1956 in Los Angeles, Leroy Finnegar was de bassist en drummer Shelly Manne. “An Afternoon at Home is een stuk van Russ Freeman.


Chet Baker & Art Pepper – C.T.A. 5:10

Chet Baker & Art Pepper - Playboys (1956)

Een maand eerder nam Chet Baker nog een album op met altsaxofonist Art Pepper, de opnames vonden plaats op 31 oktober in in Hollywood. In de zomer van ’56 hadden beide al eerder plaat opnames gedaan, maar nooit officieel uitgebracht, pas in 1989 uitgebracht met de titel “The Route“. De muziek voor de Pacific plaat “Playboys” met tenorist Phil Urso en  pianist Carl Perkins, De meeste composities en arrangementen werden geschreven door Jimmy Heath die zich de productie herinnert als ‘een echte junkie plaat’ ‘Art Pepper kwam net uit de bak, Chet kwam als verslaafde uit Europa werd een week na de opnamesessie opgepakt,  en pianist Carl Perkins zou twee jaar later overlijden aan een overdosis. Zeven stukken staan er op het album, waaronder “C.T.A”.


Chet Baker – Indian Summer 5:15

Chet Baker in Bologna

Chet Baker was graag in Italy, waar hij altijd rond reed in zijn favoriete Alfa Romeo Giulietta Spider. In Italië wordt Chet hartelijk ontvangen. Hij vormt een groep met plaatselijke musici en er is werk zat. In Bologna ontmoet Chet de pianist Amadeo Tommasi, met wie hij enkele platen opnam. Langspeelplaten die redelijk tot goed verkochten.”Indian Summer” werd opgenomen in het najaar van 1960, dit stuk is te vinden op de verzamelaar Night Birds & Broken Wings uitgebracht in 2000.


Chet Baker – My Funny Valentine 3:07

Chet Baker Boston 1954

My Funny Valentine” is het laatste stuk voor vanavond van Chet Baker. De opname vond plaats in Boston op 16 maart 1954. Deze uitzending stond in het teken van de jazzlegende Chet Baker hij kende een grillige, door drugsgebruik getekende loopbaan die eindigde met een fatale val uit zijn Amsterdamse hotelkamer. Hij was alleen, die avond en liet exact 59 gulden en negentig cent na.


 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén