Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 120

D-Records Shuffle” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 15:00 tot 17:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.

Deel 1: 15:00 – 16:00

Deel 2: 16:00 – 17:00


Christy Moore & Luka Bloom

de twee ierse broers

De gebroeders Moore geboren in Ierland de een in 1945 en de andere in 1955. Christy de oudste begon zijn muziekcarriëre in de jaren ’60. Hij was een belangrijk lid van de Ierse folkband Planxty, als zanger, gitarist en bodhránspeler. Nadat deze groep uiteen viel heeft Christy een solocarriëre opgebouwd. Veel van zijn muziek handelt over sociale misstanden en onderwerpen als het mileu. In 1999 zorgden hartproblemen ervoor dat hij niet meer kon optreden, wel maakt hij nog steeds albums, hij is de oudere broer van zanger Luka Bloom. Barry Moore is tien jaar jonger, nam de naam aan van Luka Bloom, omdat hij niet wou optreden als de jongere broer van …… Zijn carriére verliep ook zeer goed met goed verkopende albums zeker in het begin van zijn carriére. Beidde broers zijn geboren Newbridge, County Kildare, Ireland.

Christy en Barry (Luka) Moore

Christy Moore

The Ballad of Ruby Walsh 3:42 (Christy Moore)

Single  –  uitgebracht in 2009
Van zijn album “Listen” 

luka bloom -the acoustic motrorbikeLuka Bloom

Can’t Help Falling in Love 3:38
—–(George David Weiss – Hugo Peretti – Luigi Creatore)

CD: The Acoustic Motorbike  –  uitgebracht in 1991

De naam ‘Luka’ is afkomstig van de gelijknamige hit van Suzanne Vega uit 1987. ‘Bloom’ is de achternaam van de hoofdpersoon uit het boek Ulysses van James Joyce.

christy moore - burning timesChristy Moore

Motherland 3:32 (Natalie Merchant)

CD: Burning Times  –  uitgebracht in 2005

“Motherland” gecomponeerd door zangeres Natalie Merchant vertelt het verhaal van een strijdlustige vrouw die anders is en zich zal verzetten tegen de gevestigde orde. Ze gaat op een gevaarlijke zoektocht naar haar identiteit om zich te bevrijden van de heersende norm.

luka bloom breathLuka Bloom

Mind Your Own Mind 3:08 (Barry Moore)

CD: Breath  –  uitgebracht in 2018

Een samenwerkings verband met verhalenvertelster Trea Heapes over West-Ierland, met muziakele begeleiding van Luka Bloom op twee nummers zingt hij zelf “Mind Your Own Mind”.

christy moore - folk taleChristy Moore

My Little Honda 50 2:40 (Tom Tuohy)

CD: Folk Tale  –  uitgebracht in 2011

Oude verhalen veranderen voortdurend, en dat is de manier waarop Christy Moore zijn liedjes behandelt. Hij besteedt aandacht aan elke tekst die hij zingt en kijk graag terug naar zijn eerdere werk, waaronder het geestige verhaalnummer “My Little Honda 50”.

luka bloomLuka Bloom

Jacqueline’s Gone to Pablo 3:47 (Barry Moore)

CD: Riverside  –  uitgebracht in 1990

Pablo Picasso – Jacqueline Roche in 1956

Het liedje gaat over Jacqueline Roche, de tweede vrouw van Pablo Picasso (1881-1973), ze poseerde op veel van zijn schilderijen. Dertien jaar na zijn dood, pleegde ze zelfmoord.

Riverside "Uit de Tijd van Toen"Christy Moore

The Voyage 3:52 (Johnny Duhan)

CD: Voyage  –  uitgebracht 1989

“The Voyage” is een zeer beroemd modern Iers klassiek nummer van de Ierse muzikant Johnny Duhan. Omdat hij niet zeker was van zijn eigen vocale capaciteiten, bood hij dit nummer aan Christy Moore.
———————“Het leven is een oceaan, liefde is een boot.
———————–In troebel water houdt het ons drijvend.
———Toen we de reis begonnen alleen jij en ik en kijk om je heen.
————————–WWe zijn onze eigen bemanning”.

Radio RiversideLuka Bloom

Don’t Be so Hard on Yourself 3:34 (Barry Moore)

CD: Salty Heaven  –  uitgebracht in 1998

De nummers op dit album worden aan de randen geraakt door de glooiende groene heuvels, eenzame stenen muurtjes en de ruige geschiedenis van Ierland. Om dit album te maken keerde Luka Bloom naar jarenlang in Amerika te hebben gewoond, terug naar Ierland. Daar in dat kleine stadje Birr in Midden-Ierland, hij schreef op één na alle nummers voor dit album.

radioriverside 60PLUSChristy Moore

Fairytale of New York 3:56 (Shane MacGowan – Jem Finer)

CD: Smoke & Strong Whiskey  –  uitgebracht in 1991

“Fairytale of New York” is een walsend anti-kerstlied aangedreven door piano, accordeon en een Hammond-orgel dat de sfeer van Ierse zelfwaar- neming (introspectie) voortzet met een mengeling van liefde en walging, van dapperheid en onzekerheid. In Engeland is dit het populairste kerst-lied aller tijde althans in de kroegen van het bruisende stads leven.

luka bloom - before sleep comesLuka Bloom

The Water is Wide 3:32 (Traditional)

CD: Before Sleep Comes  –  uitgebracht in 2004
Opgenomen ‘The Old Mill’ Naas, County Kildare, Ireland

‘The Water is Wide’ (ook wel ‘Oh Waly, Waly genoemd)  is een oud volkslied van Schotse oorsprong. Verzamelaar van volksliederen Cecil James Sharp (1859-1924) publiceerde het voor het eerst in 1906.

radioriverside 60PLUSCristy Moore

Lawless 3:40 (Mick Curry)

CD: King Puck  –  uitgebracht in 1993

Zijn CD: ‘King Puck’ is en van zijn minder bekende albums. Het werd uitgebracht nadat hij een lange pauze had ingelast van opnames en optredens vanwege zijn gezondheidsangst. Dat is in veel opzichten een pluspunt geworden want hij heeft een album opgenomen met nummers die anders waarschijnlijk niet het daglicht zouden hebben gezien. Het is alsof je een persoonlijk concert van hem in je voorkamer hebt. Lawless gaat over ‘een wetteloze van naam en wetteloos van aard, spijkerhard door de straten rennend en het hart van zijn arme moeder brekend’.

luka bloom - turfLuka Bloom

The Fertile Rock 4:11 (Barry Moore)

CD: Turf  –  uitgebracht in 1994

ireland's land of fertile rock

Ireland’s land of fertile rock

Bezoekers van Doolin en de omliggende Burren-gebieden in West-Ierland zijn vaak verrast om flore en fauna te zien groeien in zo’n kaal landschap. Het is echt wat het gebied uniek maakt. De Burren, bekend als de vrucht bare rots (The Fertile Rock), vanwege het gematigde klimaat, waardoor de kalksteen zijn warmte vasthoudt in de winter. Runderen en veel  lammeren worden gedurende deze tijd naar de Burren verplaats en kunnen tussen het kalksteen grazen.

Christy Moore

Natives 3:48 (Paul Doran)

CD: Unfinished Revolution  –  uitgebracht in 1987

Remembrance Day

‘Unfinished Revolution’ een album wat Christy Moore uitgebracht in 1987. In dat zelfde was er ook een rampzalige bom-aanslag door de IRA op Remembrance Day (dodenherdenkingsdag 11 november van allerlei oorlogen waar Engeland bij betrokken was) in het stadje Enniskillen, een gebeurtenis die Christy beschreef als een verandering van zijn kijk op het Ierse republikeinisme. De albumtitel verwijst naar zijn langdurige steun aan de Ierse eenwording. 

luka bloom - keeper of the flameLuka Bloom

Urge for Going 5:02 (Joni Mitchell)

CD: Keeper of the Flame  –  uitgebracht in 2000

Luka Bloom schreef zijn songs meestal zelf, dat was zijn kracht wat zijn oudere broer soms miste, maar had daardoor wel veel variatie in zijn geluid. “Keeper of the Flame” wat Luka uitbracht in 2000 is een album met alleen covers van anderen, van o.a. ABBA, Radiohead, Bob Marley, Tim Hardin en het fraaie ‘Urge for Going’ van Joni Mitchell.


muziek is een collage van geluid en beweging
maar ook liefhebben en dat bevestigen.

Ray & Ina Patterson

1. The East Bound Rain 2:18 (Clara Havenschild – James Thornton)
2. Give Me the Rose Now 2:15 (R.H. Cornelius – James Rowe)
3. On a Hill Lone & Gray 2:07 (Alvin Pleasant Carter)

LP: Old Time Ballads & Hymns  –  uitgebracht in 1966

Over het duo Ray & Ina Patterson is weinig bekend zijn het broer of zus is het een echtpaar, daar kan ik niet achter komen wel weet ik dat zij samen veel radio opnames maakte in Colorado Springs en veel optredens deden in de Rocky Mountain Jamboree in Denver, een rond trekkend circus met country en folk artiesten, met o.a The Blue Sky Boys. Ina is van 1929 en Ray van 1926 zij zullen wel overleden zijn.

the european jazz trio - the windmills of your mindEuropean Jazz Trio (with Art Farmer)

1. The Windmills of Your Mind 5:12 (Michel LeGrand)
2. Surrey with the Fringe on Top 5:19 (Richard Rodgers)

CD: The Windmills of Your Mind  –  uitgebracht in 1997

Marc van Roon (1967) piano  –  Frans van der Hoeven (1963) contrabas
Roy Dackus (1964) drums  –  gast: Art Farmer (1928-1999) trompet

Marc van Roon speelt piano heeft zich de afgelopen decennia met name toegelegd op de jazz. Hij volgde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium  Op meer dan twintig albums is hij vertegenwoordigd, onder eigen naam en met anderen.

coldplayColdplay

1. Trouble 4:31 (Martin – Buckland – Berryman – Champion)
2. Sparks 3:47  (Martin – Buckland – Berryman – Champion)

CD: Parachutes  –  uitgebracht in 2000

Chris Martin (1977) zang – piano  –  Jonny Buckland (1977) gitaar
Guy Berryman (1978) basgitaar  –  Will Champion (1978) drums

Het debuut album van de Britse band Goldplay was redelijk tot zeer goed wat betreft de nummers. De latere albums waren allemaal gericht om uit te voeren in grote stations, niet helemaal mijn ding. Maar het debuut moet je maar koesteren als hun beste.

timesbold Timesbold

1. Water Bearer 2:46 (Jason Merritt)
2. Sewn in Seems 4:37 (Jason Merritt)

CD: Timesbold  –  uitgebracht in 2002

De New Yorkse band Timesbold is moeilijk te classificeren. Je wordt door hemelse klanken overwelmt. Hun debuut album uit 2002 is zeer sfeervol, aangrijpend en bijna verslavend.

radioriverside 60PLUSPoco

1. Grand Junction (instrumentaal) 2:55 (Rusty Young)
2. Tomorrow 3:14 (Richie Furay – Skip Goodwin)

LP: Pickin’ Up the Pieces  –  uitgebracht in 1969

Richie Furay (1944) zang – gitaar – Jim Messina (1947) zang – gitaar
Rusty Young (1946-2021) steel-gitaar – George Grantham (1947) drums
Gasten:
Randy Meisner (1946) basgitaar – Bobby Doyle (1939-2006) piano

‘Pickin’ Up the Pieces’ is het debuutalbum van countryrockband Poco, uitgebracht in 1969. Het was een van de vroegste voorbeelden van het opkomende genre van countryrock.

spencer davis group - autumn '66Spencer Davis Group

1. Midnight Special 2:14 (Traditional – arr. Spencer Davis)
2. When I Come Home 1:58 (Jackie Edwards – Stevie Winwood)

LP: Autumn ’66  –  uitgebracht in 1966

Spencer Davis (1939-2020) zang- gitaar – Muff Winwood (1943) basgitaar
Pete York (1942) drums  – 
Steve Winwood (1948) zang – orgel – piano – gitaar

‘Autumn’ 66′ is het derde studioalbum van de Britse rockgroep The Spencer Davis Group uitgebracht in 1966. Het was ook tevens de laaste voor Stevie Winwood die een andere band begon Traffic.

Louis Smith

Smithville 11:04 (Louis Smith)

LP: Smithville  –  uitgebracht in 1958
Opgenomen: 30 maart, 1958 in de Van Gelder Studio,
                        Hackensack, New Jersey.

Louis Smith (1931-2016) trompet  –  Charlie Rouse (1924-1988) tenor-sax
Sonny Clark (1931-1963) piano – Paul Chambers (1935 – 1969) contra-bas
Art Taylor (1929-1995) drums

‘Smithsville’ was het tweede album van de Amerikaanse trompetist Louis Smith opgenomen in 1958 voor het platenlabel Blue-Note.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén