Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 136

Leonard Cohen (Montreal, Canada 1934 – Los Angeles, USA 2016) is een Canadees-Amerikaanse singer/songwriter, dichter en romanschrijver. Hij werd vaak geprezen vanwege zijn bijzondere teksten. Leonard kwam uit een welvarende familie van Engelssprekende joden uit Montreal.

Het Jodendom speelde een grote rol in zijn teksten; veel van Cohens teksten verwijzen naar Oudtestamentische (Thora-) teksten. Ondanks dat hij zichzelf joods noemde, werd hij al in de jaren tachtig van de vorige eeuw een boeddhistische monnik. Althans hij woonde regelmatig in zo’n soort klooster. Leonard Cohen leek meerdere geloven te omarmen, wat bleek uit veel van zijn teksten. 

Hij begon als dichter en als romanschrijver. Hij groeide op in Montreal en hij woonde, in de jaren zestig, een tijdje op het Griekse eiland Hydra. Sinds de jaren zeventig woonde hij voornamelijk in Los-Angeles. Cohen had meerdere relaties – vrouwen naar wie hij zou verijzen in zijn vele liefdesliederen. Hij trad veel op, vooral in de nadagen van zijn carrière. Dat kwam mede doordat zijn manager een groot deel van zijn vermogen had weggesluisd, tijdens Cohen’s verblijf in het klooster.


leonard Cohen – the future (1992)

Leonard Cohen – Be for Real 4:32 (Frederick Knight)
Het album is opgenomen in de periode tussen januari en juni 1992. Het kwam uit in november 1992. Mooi album van Cohen, met sublieme teksten zoals we gewend zijn van hem.


kate rusby – The sleepless sailor (1999)

De Engelse folk zangeres Kate Rusby bracht haar tweede album Sleepless uit in 1999. Een album met schitterende bewerkte traditionals, maar ook vier zelf geschreven songs, zoals “The Sleepness Sailor”.


songs: ohia – nervous bride (2000)

39 jaar was Jason Molina toen hij in 2013 op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van hevig alcoholgebruik overleed. Met zijn aangrijpende muziek was hij echter al een kleine 20 jaar actief. Eerst onder de naam Songs: Ohia, namen met deze formatie tiental albums op, later onder eigen naam. Hij maakt zwartgallige muziek en zingt met een droefenis die zich tot diep in je emoties nestelt.


leonard cohen – take this waltz (1988)

radio riverside 60PLUS

Het achtste studio album “I’m Your Man” van Leonard Cohen verscheen in 1988. Het album markeerde een vrij radicale koerswijziging van Cohen als zanger en muzikant. Zo was het voor het eerst dat synthesizers een grote rol speelden op een plaat van de zanger, een groot verschil met zijn vroegere platen waarop hij zich meestal uitsluitend met een akoestische gitaar begeleidde.


timesbold – water bearer (2000)

radio riverside 60PLUS

De muziek van de Amerikaanse formatie Timesbold is moeilijk te classificeren. De bandleden slagen erin een triestig en melancholisch album te maken. Timesbold is geen band in de ware zin van het woord. Jason Merritt is het hoofd van het collectief. Maximaal vijf muzikanten met verschillende achtergronden verzamelen zich af en toe bij de poëtische songwriter.


Cliff Richard – I’m The Lonely One (1964)

radioriverside 60PLUS

Op 31 januari 1964 komt ‘I’m the Lonely One’ uit van Cliff Richard, geschreven door Gordon Mills. Het wordt een hit, zoals zovele van schijnbaar eeuwig jonge Cliff Richard. Hij wordt nog altijd beschouwd als de grootste rock’n’roll artiest die Engeland ooit heeft voortgebracht.


leonard cohen – show me the place (2012)

radioriverside 60PLUS

In de nadagen van Leonard Cohen, bracht de oude meester toch nog wat aardige albums uit. Ze werden wel steeds brommerige, zingen was er haast niet meer bij, eerder het opzeggen van zijn poëzie. En hij werd dat bij voortreffelijk muzikaal bij ondersteund. Zijn album uit 2012 ‘Old Ideas’ was zijn 12e studio album. Leonard Cohen is als mens, met zijn muziek en zijn teksten van zeldzame klasse.


john lee hooker – johnny lee’s boogie woogie (1948)

radioriverside 60PLUS

John Lee Hooker speelde hele simpele blues akkoorden, zijn stem is dreigend, somber en bij sommige wenkbrauw fronsend, maar bij John Lee werd dit geaccepteerd. Het nummer Johnny Lee’s Boogie Woogie opgenomen in 1948, gaat het gewoon als huppekee, door de muzikale gehaktmolen van Hooker. Zijn tekst is van een zo’n dichterlijke bonkigheid dat het altijd gewoon goed klinkt.


peter paul and mary – puff the magic dragon (1963)

radioriverside 60PLUS

Een bekend folk trio uit de jaren zestig waren Peter Paul and Mary. Vooral bekend in de vrijheidsbewegingen die toentertijd in Amerika opkwamen voor de zwarte bevolking. Het trio is nog lang bij elkaar gebleven en nam een aanzienlijk aantal albums op met veelal protestsongs. Vooral in het begin, later werd het allemaal wat gladjes. Van het album ‘Moving’ uit 1963 komt het kinderliedje “Puff the Magic Dragon”.


leonard cohen – coming back to you (1985)

radioriverside 60PLUS

Op Leonard Cohen’s zevende studio album ‘Various Positions’ staat het nummer ‘Coming Back to You’. Hierop laat hij horen dat hij een echte verteller van zijn songteksten is, en dat hij met minimale penseelstreken een dijk van een sfeer kan neer zetten.


bliss – calling (2009)

radioriverside 60PLUS

De vertaling van het Engels naar Nederlands van het woordje Bliss is zaligheid. Bliss dat is ook de naam van een Deense muziek gezelschap. Bestaande uit vier muzikanten, vocalisten en componisten afkomstig uit Denemarken, Zweden en West-Afrika. Het album “No One Built This Moment” uit 2009 is een prachtig album! Mooie muziek en mooie stemmen, in die volgorde. Sommige nummers klinken muzikaal zo mooi dat het haast jammer is dat er in gezongen wordt.


Brendan perry – the captive heart (1999)

radioriverside 60PLUS

Brendan Perry was samen met zangeres Lisa Gerrard de oprichter van de formatie Dead Can Dance. Een Australische band die vanwege de apart stijl van muziek maken niet in een bepaald muziekgenre is in te delen. Brendan Perry is een Britse bariton zanger en multi-instrumentalist die af en toe ook zijn solo albums uitgaf. “The Eye of the Hunter“. Prachtig solo album, veelal met spaarzame instrumentatie, en dat geeft een absolute emotionele meerwaarde.


leonard cohen – the future (1992)

Van zijn negende studioalbum uit 1992 draai ik het titelnummer “The Future”. Wat is de toekomst na de val van de Berlijnse muur, dit was de zin die Leonard Cohen inspireerde, om de tekst de schrijven van dit bijzondere nummer.


 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén