Radio Riverside 60PLUS

Een uurtje jonger dan gisteren…

Aflevering 123

Vanaf de jaren 1950, ontstonden er twee nieuwe stromingen op jazz gebied; de Cool (fris en verfijnd) en Free (vrij). Cool jazz is een stijl die ontspannend probeert te zijn, maar soms verweten werd dat ze koud en afstandelijk was. De musici van cool jazz probeerden het abstracte te elimineren om zo een sobere, lichte toon te verkrijgen, die weinig vibreerde. De hoofdeigenschappen van cool jazz zijn, soberheid en zelfbeperking.

De meest bekende namen die de Cool stijl hebben voortgebracht zijn Lee Konitz, Lennie Tristano, Gerry Mulligan en het Modern Jazz Quartet met eigenschappen van een klassiek kwartet. De trompettist Miles Davis speelde introvert en zonder passie. Hij schaarde zich bij de cool om de jazz van Charlie Parker en de moderne jazz bijeen te brengen. Andere vertolkers, arrangeurs en componisten van cool zijn Stan Getz, Bobby Brookmeyer en het Dave Brubeck Quartet met Paul Desmond alt-saxofonist. Tevens was Paul Desmond schrijver van het beroemdste stuk uit de jazz “Take Five”.


Riverside wordt elke zondagavond uitgezonden via Radio Bodegraven, van 23:00 tot 00:00. Tevens is deze na de uitzending hieronder terug te luisteren of via uitzending gemist van Radio Bodegraven.


DAVE BRUBECK QUARTET – TAKE FIVE   5:24

dave brubeck quartet - take five 1959

Dave Brubeck (1920-2012) componist, arrangeur, pianist en leider van verschillende combo’s. Op het gebied van de moderne cool-jazz de evenknie van pianist Lennie Tristano, maar minder abstract op een afstand. Zijn klankopbouw was zeer modern, vaak zonder een vaste toonsoort. Op zijn best verkochte album “Time Out” opgenomen 1 juli 1959, staat het bijzondere fraaie “Take Five” een compositie van zijn cool altsaxofonist Paul Desmond (1924-1977). “Take Five” met  formidabel drumwerk van Joe Morello.


LEE KONITZ – EVERYTHING HAPPENS TO ME   4:31

lee konitz - inside hi-fi 1956

Saxofonist van het eerste uur van de Cool-jazz is Lee Konitz (1927) speelde op elfjarige leeftijd al klarinet maar ging later over naar tenor- en altsaxofoon. Speelde in begin jaren ’50 geregeld met Miles Davis, maar de echte cool-jazz beheersing leerde hij toch van Lennie Tristano. Met hem speelde Lee begin jaren vijftig ook samen. Uiteindelijk werd hij één van der voornaamste alt-saxofonisten van de moderne Cool-jazz. Heeft een geheel eigen stijl, met een goed oor voor intonatie. En hij was een uitstekende medespeler in talloze formaties zoals met Gerry Mulligan. Op 26 september 1956 nam Lee samen met gitarist Billy Bauer, bassist Arnold Fishkin en drummer Dick Scott het “Everything Happens to Me” op van componist Matt Dennis op. Dit kwam terecht op de langspeelplaat “Inside Hi-Fi“.


JIMMY & WALTER – BEFORE LONG  2:58

jimmy & walter - sun recordings

Er is weinig bekend over het duo met de orginele naam Jimmy & Walter, waarschijnlijk zijn dit Jimmy DeBerry die gitaar speelt en Walter Horton die de vocalen verzorgt. De single “Before Long” geschreven door Jimmy DeBerry verscheen in 1953 bij het Sun Records label van producer Sam Phillips.


RAY CHARLES – HIT THE ROAD JACK 2:01

ray charles hit the road jack (1961)

Hit the Road Jack” is een lied van rhythm and blues zanger Percy Mayfield hij vertolkte het in 1960 als een a-capella uitvoering. Wat geen succes was. Een jaar later nam de blinde soul zanger Ray Charles (1930-2004) het samen op met zijn zanggroep The Raelettes met vocaliste Margie Hendrix (1935-1973). De uitvoering van Ray Charles bracht het tot nummer één in de billboardlijsten.


DAVE BRUBECK QUARTET WITH JIMMY RUSHING – EVENIN’ 4:11 

dave brubeck quartet with jimmy rushing - evenin' 1960

In 1960 nam het Dave Brubeck Quartet samen met zanger Jimmy Rushing (1901?-1972) een album op voor het platenlabel Columbia. De opnames vonden plaats tussen januari en augustus 1960. Het album had sterke blues invloeden, en dat kwam zeker door de inbreng van zanger Jimmy Rushing.  Hij maakte ooit  furore bij het orkest van Count Basie tussen 1935 en 1948. De titel ‘Mister Five by Five‘ had hij gekregen door een toespeling op zijn korte, gedrongen gestalte. Het Dave Brubeck Quartet bestond toen uit de volgende leden; Paul Desmond, bassist Gene Wright en drummer Joe Morello. De uitvoering van “Evenin” is gecomponeerd door Harry White en de tekst is geschreven door Mitchell Parish.


GRANT GREEN – COME SUNRISE 4:33

grant green - sunday mornin'(1961)

“Sunday Mornin” is het album dat gitarist Grant Green opnam voor Blue Note op 4 juni 1961. Het album is een ten zeerste aanbevolen, er staan geen slechte melodieën op. De uitvoeringen zijn van een hoog niveau. Kenny Drew speelt piano, Ben Tucker de contrabas en de drummer is Ben Dixon. Zes tracks waaronder het titelstuk ‘Come Sunrise’.


Miles Davis – drad dog 4:49

Miles Davis Someday My prince will Come

Cool is zeker het album van Miles Davis ‘Someday My Prince Will Come’ uit 1961. Prachtig album! Helemaal in de stijl van ‘Kind of Blue’, toen met tenorist John Coltrane, die op sommige momenten toch wel werd gemist. Zijn vervanger Hank Mobley is duidelijk een ander soort speler maar verder zit het lekker in elkaar. De trompet en saxofoon solo’s wisselen elkaar mooi af, en daardoor komen de ballads op dit album het beste uit de verf. In de sectie zaten o.a. Hank Mobley-tenorsax, Wynton Kelly-piano, Paul Chambers-bas en drummer Jimmy Cobb. ‘Drad Dog’ is een stuk van Miles Davis.


Thelonious Monk – bemsha swing 7:15

Thelonious Monk in Italy

Pianist Thelonious Monk geboren in 1912 in het landelijke North Carolina, waar hij gospel en blues hoorde. Thelonious groeide op in New York, waar hij naar de geluiden van de stad luisterde. Toen hij begin jaren ’40 mee ging doen aan, na sluitingstijd uitgevoerde, jamsessions was hij volledig origineel. Als een pianist die op zoek leek naar de noten tussen de toetsen en als componist van scherpe nummers. Met zijn rare hoeden en vreemde maniertjes belichaamde hij de beatgeneratiegekte van de moderne jazz. Het album ‘In Italy’ zijn opnames van 21 april 1961, live opgenomen in Milaan. Met in de sectie Charlie Rouse-tenorsaxofoon, John Ore op de contrabas en met drummer Frankie Dunlop.


t-bone walker – mean old world 4:07

T-Bone Walker - Mean Old Blues

Aaron Thibeaux (= T-Bone) Walker wordt in Linden, Texas, geboren en groeit op in Dallas. In 1929 maakt hij een tweetal countryblues nummers voor Columbia, die overigens weinig gelijkenis vertonen met zijn latere werk. Tijdens de jaren dertig raakt hij onder de indruk van de gitaristen Scrapper Blackwell (begeleider van Leroy Carr) en vooral Lonnie Johnson.
Rond ’35 verhuist Walker naar de Westkust en bemachtigt hij als een van de eerste een elektrische gitaar. 1939 maakt hij daarmee opnamen met de Les Hite Band en neemt zijn glorietijd een aanvang. Voor de labels Capitol en Black & White maakt hij klassieker na klassieker met als absolute hoogtepunt ‘Call It Stormy Monday’. Een vijfjarig contract met Imperial volgt en levert zo mogelijk nog betere muziek op zoals ‘Mean Old World’. Na ’54 is het met Walker als r&b-ster afgelopen, maar hij blijft op sublieme wijze muzikaal actief. Zijn invloed op andere gitaristen is enorm en is nog steeds niet uitgewerkt.
Grote bluesgitaristen als Gatemouth Brown, Pee Wee Crayton, Johnny ‘Guitar’ Watson en B.B. King hebben veel van T-Bone ‘geleerd’. Walker overlijdt in 1975.


stanley turrentine – stanley’s time 11:01

Stanley Turrentine - Up at "Mintons"

Stanley Turrentine’s ‘Up at Minton’s is het derde (en het eerste live) album, opgenomen voor Blue Note. Grant Green-gitaar, Horace Parlan-piano, George Tucker-bas, Stanley Turrentine-sax, en drummer Al Harewood. Minton’s Playhouse is een jazzclub en bar op de eerste verdieping van het Cecil Hotel in de wijk Harlem. Deze jazzclub is beroemd om zijn rol in de ontwikkeling van de moderne jazz. En vooral om zijn roemruchtige jamsessies met Thelonious Monk, Charlie Parker, Kenny Clarke en Dizzy Gillespie. Het ‘live” opgenomen concert is uitgebracht op twee albums, elk met vier tracks. “Stanley’s Time” staat op deel een.

Minton's Playhouse New York City


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2018 Radio Riverside 60PLUS