Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 114

De twee prominentste volgelingen van de pianist Lennie Tristano (1919-1978) waren altsaxofonist Lee Konitz (1927) en tenorsaxofonist Warne Marsh (1927-1987). Samen hebben ze veel opnames gemaakt, waarbij hun saxofoons klonken als een etherische tweeling. Konitz (links op de foto) is bekender geworden, maar de gesloten Warne Marsh was volledig zijn gelijke. Hun muziek stelde intellectuele eisen en werd nooit zo populair als die van stillisten als Paul Desmond en Stan Getz. In de loop der tijd klinkt hun muziek echter steeds indrukwekkender.


1) Lee Konitz & Warne Marsh – Topsy 5:27

Lee Konitz with Warne Marsh

Het gezamelijke album van Lee Konitz en Warne Marsh werd op 14 juni opgenomen bij Atlantic Records in de Coastal Studios in New York City. De muziek werd Cool-Jazz genoemd, deze stroming kwam vanaf de West-Coast. Acht tracks waarvan er drie zonder piano begeleiding. Een track met de titel “Topsy” was ooit in 1938 een hit van jazzklarinetist/bandleider Benny Goodman. In de sectie zaten op gitaar Billy Bauer, op de bas Oscar Pettiford en de drummer was Kenny Clarke. Pianist Sal Mosca deed op “Topsy” niet mee.


2) Stan Getz & Gerry Mulligan – That Old Feeling 5:50

Stan Getz & Gerry Mulligan - Getz meets Mulligan (1957)

Gerry Mulligan (1927-1996) en Stan Getz (1927-1991) twee enorme giganten. Allebei afkomstig van de West Coast van Amerika en namen samen het album “Getz Meets Mulligan” op in 1957. Met de ritme sectie van dat moment van Getz. De opnames vonden plaats op 12 oktober in Los Angeles. In de sectie zaten nog pianist Lou Levy, de bassist was Ray Brown en slagwerker Stan Levey. Het album bevatte zes stukken, waaronder “That Old Feeling”, gecomponeerd in 1937 door Sammy Fain.


3) Bud Shank – Over the Rainbow 4:21

Bud Shank - Bud Shank Plays Tenor (1960)

Op dit album “Bud Shank Plays Tenor” werd met een elan gespeeld dat je destijds maar zelden aan trof aan de Amerikaanse West Coast. Ruige stukken maar ook ballads zoals “Over the Rainbow” van componist Harold Arlen. Bud Shank geboren in Dayton Ohio (1926-2009) was saxofonist en bespeler van de dwarsfluit, die hij later nog sporadisch bespeelde. Hij is ook bekend geworden om zijn spel met altfluit op het nummer “California Dreamin” van de zanggroep The Mamas & The Papas in 1965. Het album “Bud Shank Plays Tenor” werd vastgelegd op 29 november 1957. Uitgebracht door label Pacific Jazz, onder leiding van producer Richard Bock. In de sectie zaten pianist Claude Williamson, op bas Don Prell en drummer Chuck Flores.


4) Dave Brubeck Quartet – Brother Can You Spare a Dime 5:18

Dave Brubeck Quartet - Brubeck Time (1955)

Pianist Dave Brubeck, geboren op 6 december 1920 in Concord California en overleden in 2012. Dave studeerde compositie bij Darius Milhaud, wat in de jaren 40 resulteerde in muziek die hij voor zijn octet schreef. In de jaren 50 speelde hij met een trio. In 1951 werd dat een kwartet met altsaxofonist Paul Desmond die eigenlijk Paul Breitenfeld heette. Paul werd geboren op 25 november 1924 in San Fransisco en overleed op 30 mei 1977 in NYC.

Altsaxofonist Lee Konitz was net als Paul Desmond in die tijd een uitzondering. Hij ontsteeg de directe invloed van Charlie Parker en ontwikkelde een lyrische melodie met zeer duidelijke structuur. Het kwartet was in de jaren 50 ongelooflijk populair, in jazz muzikaal opzicht eigenlijk alleen interessant door Desmond. Op 13 oktober 1954 nam men “Brother Can You Spare a Dime” op voor het album “Brubeck Time”, uitgebracht in februari 1955. De bassist was Bob Bates en de drummer Joe Dodge.


5) Paul Desmond – East of the Sun 5:44

Paul Desmond - First Place Again (1959)

In 1959 kwam Paul Desmond met zijn eerste succesvolle solo project. Zonder pianist omdat hij contractueel niet met andere pianisten mocht opnemen dan alleen met Dave Brubeck. De titel was heel gepast “First Place Again”. De opnames waren in september voor het platen label Warner Brothers. Op de compositie van Brooks Bowman’s “East of the Sun” doen verder nog mee; Jim Hall gitaar, Percy Heath bas en drums Connie Kay. Paul Desmond is op dat moment de koning van de melodische improvisatie, met de mogelijke uitzondering van Art Pepper’s opkomst in die tijd. Desmond’s grillige, adembenemende droge toon is scherp en vol ideeën.


6) Art Pepper – What is Thing Called Love 5:32

Art Pepper - The Artistry of Pepper (1962)

De zojuist genoemde alt saxofonist Art Pepper (1925-1982) was halverwege de jaren 50 een veel gevraagd saxofonist. Art speelde veel albums vol als leider maar ook als gastspeler. Ondanks zijn zware drugs- en alcoholprobleem was dit voor zijn spel niet nadelig. Later in zijn carrière kwam hij voor een lange periode in het gevang. Begin jaren 70 kwam hij clean uit de gevangenis en had hij  toch nog een tweede succesvolle comeback. In 1962 kwam hij met zijn album “Artistry of Pepper”, negen tracks opgenomen op verschillende opnamedata en muzikanten. Op de track “What is This Thing Called Love” van Cole Porter deden mee; Ben Tucker bas, top drummer Mel Lewis, pianist Jimmy Rowles, en tenorsaxofonist Bill Perkins.


7) Johnny Coles – My Secret Passion 7:10

Johnny Coles Quintet - Little Johnny C (1964)

Het bijzondere van het album “Little Johnny C” uitgebracht in 1964, is dat zowel trompettist Johnny Coles (1926-1997) als altsaxofonist/fluitist Leo Wright niet al te veel op plaat of cd zijn verschenen. Het album bevat uitsluitend composities van pianist Duke Pearson. Little Johnny Coles mag dan inderdaad klein van stuk zijn (1 meter 62) geweest, hij was beslist geen kleine jongen in de jazz. Hij heeft geruime tijd in orkesten van Gil Evans gespeeld en toerde door Europa met de formatie van Charles Mingus. Met onder andere Eric Dolphy en Clifford Jordan. Op dit album etaleert hij zijn warme trompetgeluid, beheerste notenkeus en melodieuze opbouw van chorussen. De opnames vonden plaats op 18 juli en 9 augustus 1963, met in sectie Leo Wright altsaxofoon en fluit, Joe Henderson-tenorsaxofoon, componist/pianist Duke Pearson en bassist Bob Cranshaw en achter de drums Pete La Roca.


8) Pepper Adams – Bloos Blooze Blues 10:11

Pepper Adams - The Cool Sound of Pepper Adams (1958)

Cool jazz is een meestal door blanken gespeelde variant van bebop waarin de musici hun emoties wat meer onder controle probeerden te houden. De tempo’s waren lager dan bij de bebop, er was meer aandacht voor arrangementen en gelijkluidende klanken. Bariton saxofonist Pepper Adams (1930-1986) was nou zo’n typische vertegenwoordiger van de Cool jazz. Zijn album “The Cool Sound of….” werd opgenomen 19 november 1957 in de studio van Rudy van Gelder. Vier lange stukken, twee daarvan zijn van Bernard McKinney die op dit album een soort tuba bespeelt, de ‘euphonium’. Verder nog Hank Jones op piano, bassist George Duvivier en drummer Elvin Jones.


 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén