Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 67

D-Records Shuffle” wordt elke zaterdagavond uitgezonden via BR6, van 22:00 tot 00:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.

Deel 1: 22:00 – 23:00

Deel 2: 23:00 – 00:00


D-records Shuffle bij BR6 Dave Berry (1941)

“Mama” 2:46
(Mark Charron)

Single: Decca Records
Uitgebracht: 1966

 

 

Ik weet het niet zeker maar ik meen me te herinneren dat ik Dave Berry vreselijk irritant vond. Hij deed de hele tijd rare dingen bij een T.V. uitzending, zoals uiterst traag een sigaretenpeuk rechtop zetten of gebaren maken alsof hij iets aan het weggoochelen was. Het repertoire was vooral sloom en de meisjes begeerden hem hysterisch en dat irriteerde me natuurlijk ook.

———————————————————————————————

D-Records Shuffle bij BR6Crystal Gayle (1951)

“Til I Gain Control Again” 3:57
———(Rodney Crowell)

LP: True Love
Uitgebracht: 1982

 

 

‘Just like the sun over the mountain top” de eerste regel van het nummer ‘Till I Gain Control Again” geschreven door singer-songwriter Rodney Crowell (1950). Wie kon dit niet mooier zingen dan zangeres Crystal Gayle voor haar album uit 1982 ‘True Love’.
———————————————————————————————

billie holidayBillie Holiday(1915-1959)

“I Wish I Had You” 2:57
tekst: Albert Irving Silverman
muziek: Bud Green & Claude Thornhill

“Says My Heart” 2:42
tekst: Burton Lane
muziek: Frank Loesser

 

Billie Holiday werd als Eleanora Fagan in Baltimore geboren in 1915. Opgegroeid in een zwart, armoedig arbeidersmilieu in het door en door racistisch Amerika, kwam op haar zestiende bij toeval in de muziek terecht. Ze maakte furore als jazz-zangeres in het bruisende Harlem een wijk in de Amerikaanse stad New York, in het noordelijke deel van de  Manhattan, ook wel Upper Manhattan genoemd. Billie werkte met grootheden als Coleman Hawkins, Lester Young, Teddy Wilson en Louis Armstrong en vertolkte onvergetelijke songs.

Opnames: N.Y.C. 23 juni 1938 voor het platenlabel: Vocalion Records
———————————————————————–

D-records ShuffleJ.J.Cale (1938-2013)

“Tijuana” 3:48
(John Cale)

CD: Travel-Log
Uitgebracht: 1990

 

 

Ik heb er vaak het beeld bij de muziek van de woestijnrat J.J.Cale van een volle broeierige kroeg ergens in het zuiden van Amerika met een langzaam draaiende ventilator aan het plafond, waar op vrijdagavond het weekend een aanvang neemt, terwijl de sfeer zwanger gaat van dingen die je nauwelijks kunt bevroeden. Onderwijl staat achterin de kroeg een bandje te spelen die dit soort muziek speelt, terwijl je de eerste zweetdruppels op je lichaam voelt opkomen. Iedereen weet het, voordat het ochtend is zullen de verhoudingen tussen bepaalde mensen veranderd zijn.
————————————————————————

D-Records Shuffle bij BR6

Philip Catherine – Ack van Rooyen – Martin Wind

“I Fall in Love too Easily” 4:15 (Jule Styne)

CD: White Noise. uitgebracht maart 2020
Opgenomen: 13 november 2019 in Mechelen, Belgie

Martin Wind (1968) contrabas
Ack van Rooyen (1930-2021) bugel/cornet
Philip Catherine (1942) gitaar

Voor zijn cd “White Noise” heeft bassist Martin Wind twee jazz-ikonen uitgenodigd. De Belg Philip Catherine hoeft eigenlijk geen toelichting, aangezien hij een van de beste gitaristen van Europa is. En de Nederlander Ack van Rooyen staat bekend om zijn warme, zachte toon op trompet en flügelhorn. Dit is het rustigste album uit Martin Wind’s discografie.
“Een wereld, waarin rust steeds meer een luxe wordt”.

——————————————————————–

D-Records Shuffle bij BR6Julie Murphy (1960)

“Polly Vaughan” 5:08
—–(Traditional)

CD: Black Mountains
——————–Revisited
Uitgebracht: 1999

 

 

Slechts weinig vocalisten in het Verenigd Koningrijk beroeren mij zo doorlopend met hun stem en liedjes als folkzangeres Julie Murphy. Veelal in het Welsh zingend als lid van de bijzondere Welshe folkgroep Fernhill, zijn haar soloalbums steevast in het Engels, ook haar moedertaal. Gezegend met één van de mooiste meest aangrijpende folkstemmen.
——————————————————————-

D-Records Shuffle bij BR6County Joe McDonald
—————(1942)

“Talkin’ Dust Bowl” 2:19
—–(Woody Guthrie)

LP: Thinking of
————Woody Guthrie
Uitgebracht: 1969

 

‘Thinking of Woody Guthrie’ werd in 1969 uitgebracht door Vanguard Records en is het debuut soloalbum van Country Joe McDonald, vooral bekend van zijn werk met Country Joe & the Fish. Het was een andere benadering van McDonald om een ​​volksmuziek- en countryalbum uit te brengen in de stijl van Woody Guthrie.
—————————————————————————-

D-Records Shuffle bij BR6Steeleye Span

“Lowlands of Holland” 5:50
——-(Traditional)

LP: Hark! the Village Wait 5:58
Uitgebracht: 1970

 

 

Ook ruim 50 jaar na dato nog steeds een sterk folkalbum. Bij de opkomst van de Engelse folk begin jaren 70, kwam ook Steeleye Span bovendrijven. Iets traditioneler dan Fairport (althans voor mijn gevoel). Heerlijke liederen van weemoed en verlangen. Hoogtepunten The Blacksmith, Blackleg Miner, en natuurlijk Lowlands of Holland.

 Mijn liefde aan de overkant van de oceaan.
Draagt een scharlakenrode jas, zo mooi.
Met een musket aan zijn schouder.
En een roos in zijn haar.
———————————————————————–

D-Records Shuffle bij BR6Lightnin’ Hopkins
——(1912-1982)

“Short Haired Woman” 2:20
——–(Sam Hopkins)

Single: Gold Star Records
Uitgebracht: mei 1947

 

 

Lightnin’ Hopkins is als Sam Hopkins geboren in 1912 als zoon van een muzikant die overleed toen Sam nog erg jong was. Hij groeide op in Leona, Texas; in 1920 zag hij blueszanger ‘Blind’ Lemon Jefferson spelen op een picknick in Buffalo, Texas, wat hem inspireerde om een gitaar van een sigarenkist te maken.
————————————————————————————————–

D-Records Shuffle bij BR6Goldfrapp

“Lovely Head” 3:41
tekst: Alison Goldfrapp
melodie: Will Gregory

CD: Felt Mountain
Uitgebracht: 2000

 

 

De afwisseling van de CD Goldfrapp uitgebracht in 2000 zit ‘m in invloeden van cabaret, beetje alt-folk, electronica en vleugjes jazz. Op een manier gemaakt dat het heel relaxt blijft klinken en vooral dynamisch is. Alison Goldfrapp (1966) heeft een zwoele, wat exotische stem, die aardig hoog reikt. De muzikale aankleding is ook heel bijzonder en zeer orgineel gedaan door Will Gregory (1959).
————————————————————————————————

the byrds - sweetheart of the rodeoThe Byrds

“Life in Prison: 2:40
tekst: Merle Haggard
melodie: Jelly Sanders

LP: Sweetheart of the Rodeo
Uitgebracht: 1968

 

 

Een mijlpaal en van onschatbare waarde dat is de LP van The Byrds “Sweetheart of the Rodeo” uit 1968 Dit album is dan ook een essentieel album in de ontwikkeling van de Country-Rock.
————————————————————————————————

D-Records Shuffle bij BR6HET

“Ik Heb Geen Zin
—–Om Op te Staan” 3:03
—-(Bob Bouber)

Single: Fontana
Uitgebracht: 1965

 

 

Het nummer ‘Ik Heb Geen Zin Om Op te Staa’ van de Amsterdamse pop-art groep HET onderscheidde zich door de komische tekst, die bovendien Nederlandstalig was. Andere Nederlandse popgroepen uit die tijd beijverden zich om in het Engels te zingen en mikten daarmee op een internationaal publiek. De groep heeft maar twee jaar bestaan.
———————————————————————————————

D-records Shuffle bij BR6Frans Halsema(1939-1984)

“Quick Quick Slow” 3:56
(Frits Lambrechts) 

CD: Portret (compilatie)
Uitgebracht: 2001

 

 

Pas na zijn dood begon men langzaam maar zeker grote waardering te krijgen voor met name de zangkwaliteiten van Frans Halsema. Liedjes als ‘Zondagmiddag’, ‘Buitenveldert’, ‘Voor Haar’ en ‘Quck Quick Slow’ blijken erg geliefd te zijn bij een groot publiek en groeien uit tot klassiekers binnen het Nederlandse liedrepertoire. Steeds meer dringt het besef door dat Frans Halsema inderdaad één van de grootste chansonniers is geweest die Nederland heeft gekend.
——————————————-

2e deel

chuck berryChuck Berry (1926-2017)

“Rit It Up” 2:07
tekst: John Marascalco
melodie: Robert Blackwell

LP: New Juke Box Hits
Uitgebracht: 1961

 

 

De grondlegger van de rock ‘n’ roll is Chuck Berry hij heeft een hele generatie muzikanten geleerd dat de basis van goede rock ‘n’ roll wordt gevormd door een klein combo met oorspronkelijk repertoire en een elektriche gitaar als belangrijkste instrument.
——————————————————————————————

emmylou harris - pieces of the skyEmmylou Harris (1975)

“Coat of Many Colors” 3:32
——-(Dolly Parton)

LP: Pieces of the Sky 
Uitgebracht: 1975

 

 

De carriére van Emmylou Harris is een van de wonderlijkste in de populaire muziek. Een onbetekende folkzangeres die via een toevallige ontmoeting met cowboy-hippie Gram Parsons uitgroeit tot schatbewaarster van de countrymuziek. Zijn vroege dood in 1974 liet haar verweesd achter. Ze hield zich op de been door zijn muzikale missie voort te zetten: het creëren van ‘Cosmic American Music’ de versmelting van country en rock. Dat deed ze met een stem die steeds mooier werd en vooral door tranen gelouterd.
—————————————————————————————–

D-Records Shuffle bij BR6The Grateful Dead

“Nobody’s Spoonful Jam” 10:01
—–(Grateful Dead)   

Opnames in San Franscisco
op 18 maart 1967

Jerry Garcia (1942-1995)
Ron “Pigpen” McKernan (1945-1973)

 

 

The Grateful Dead kwam op halverwege de jaren 60, samen met andere pschydelische bands van naam uit San Francisco, Jefferson Airplane en Country Joe and The Fish, tijdens de ontwikkeling van de hippie- en jeugdcultuur in de Verenigde Staten.

Jerry Garcia (l) & Ron McKernan (r)

—————————————————————————————-

D-Records Shuffle bij BR6Odetta (1930-2008)
—-Odetta Holmes

“Lowlands” 2:31
—–(Traditional)

LP: At the Gate of Horn
Uitgebracht: 1958

 

 

‘At the Gate of Horn’ is een prima Odetta folk-plaat met een paar echte klassiekers. Het blijft indrukwekkend, deze zangeres die in de vijftiger jaren al zo’n aparte expressie in haar zang legde. Ik neem aan dat het geen betoog behoeft dat Odetta een inspiratie is geweest voor vele singer-songerwriters uit de 60-er jaren.
——————————————————————————————

Coleman Hawkins
——(1904-1969)

“Desafinado” 5:38
(Antonio Carlos Jobim)

LP: Desafinado
Bossa Nova & Jazz Samba
Uitgebracht: 1962

 

Coleman Randolph Hawkins was een Amerikaans jazzmuzikant. Hij wordt beschouwd als de eerste grote jazz-tenorsaxofonist. Hij was een van de pioniers van de jazzmuziek en heeft met name de saxofoon een hechte plaats binnen de jazz gegeven. Na jaren van zwaar drinken, begonnen het spel en de gezondheid van Hawkins tegen het midden van de jaren zestig af te nemen. Een aanval van longontsteking eiste zijn leven op 19 mei 1969.
—————————————————————————————–

D-records Shuffle bij BR6Barney Kessel

“Salute to Charlie Christian” 3:11
——–(Barney Kessel)

LP: Easy Like vol. 1
Uitgebracht: 1956
Opnames: 1953-1956

 

 

Grootmeester van de jazz gitaar Barney Kessel speelt weergaloos standards op zijn album ‘Easy Like’ uit 1956

Barney Kessel (1923-2004) gitaar
Arnold Ross (1921-2000) piano
Harry Babasin (1921-1988) contrabas
Shelly Manne (1920-1984) drums
————————————————————————————–

D-records Shuffle bij BR6The Beach Boys

“Good Vibrations” 3:31
tekst: Mike Love
melodie: Brian Wilson

LP: Smiley Smile
Single: Capitol Records
Uitgebracht: 1966

 

Good Vibrations is een lied van The Beach Boys, dat op 10 oktober 1966  als single werd uitgegeven door Capitol Records. De muziek werd geschreven en geproduceerd door Brian Wilson en de teksten zijn van de hand van zanger en neef Mike Love Tien maanden na de uitgave als single verscheen het nummer op het album

D-Records Shuffle bij BR6

Smiley Smile dat was het
12e studioalbum van the
Beach Boys uitgebracht
op 18 september 1967.
De albums die de groep
tussen 1965 en 1973
uitbracht waren uniek.

 

 

—————————————————————————————

bert janschBert Jansch (1943-2011)

“Traveling Man” 2:41
—–(Bert Jansch)

LP: L.A.Turnaround
Uitgebracht: 1974

 

 

‘L.A.Turnaround’ is het album dat zanger/gitarist Bert Jansch in 1974 mee uitkwam totaal wat anders als zijn vorige werk. Dit album toont meer een country-folk stijl, maar ook dat gaat hem goed af. Het album bestaat uit 12 prachtige folksongs, in ambachtelijke stijl. Het gitaarspel van Bert Jansch is zonder meer van een uitzonderlijk niveau.
—————————————————————————————-

D-records Shuffle bij BR6Christian Ferras: Viool
——-(1933-1982)

“Träumerei” 2:30
Robert Schumann (1810- 1856)

CD: Liebesfreud & Liebesleid
Uitgebracht: 1969

Jean-Claude Ambrosini
(1916-1984) : Piano
———————————-

Riverside JazzHarry Edison

“The Very Thought of You” 6:02
————-(Ray Noble)

LP: The Swinger
Uitgebracht: 1958

 

 

Harry Edison (1915-1999) trompet
Jimmy Forrest (1920-1980) tenorsaxofoon
Jimmy Jones (1918-1982) piano
Freddie Green (1911-1987) gitaar
Joe Benjamin (1919-1974) contrabas
Charlie Persip (1929-2020) drums

Trompetist Harry Edison kan snerpend en swingend spelen, maar ook zo zacht als fluweel op prachtige ballads.
—————————————————————————————————

D-Records Shuffle bij BR6

The Bee-Gees

“I Started a Joke” 3:02   (Barry, Robin, Maurice Gibb)

LP: Idea        Single: Polydor            Uitgebracht: 1968

“I Started a Joke” van de gebroeders Gibb oftewel The Bee-Gees was het laatste nummer met gitaarwerk van Vince Melouney (midden), die de band aan het begin van december 1968 verliet. Het nummer werd een grote hit.
—————————————————————————————————-

spiritSpirit

“Mechanical World” 5:14
tekst: Mark Andes
melodie: Jay Fegurson

LP: Spirit (debuut)
Uitgebracht: 1968

 

De band Spirit kwamen uit Californië. Actief eind jaren zestig. Hun debuutalbum is een ambitieus psychedelish album, mooi gearrangeerd en met genoeg wendingen om te blijven boeien.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén