Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 124

De Amerikaanse zanger en songschrijver Don McLean werd op 2 oktober 1945 geboren in New Rochelle in de staat New York. Als Don in 1963 van school komt gaat hij meteen in clubs optreden. Op de High School was hij al begonnen met gitaar spelen in de groep ‘Stratocaster’. Het was de ‘open’ manier van muziek maken, contakten leggen met het publiek en dat publiek betrekken in de muziek. Deze manier deedt Don McLean besluiten een solocarriére te verkiezen boven een groepsbestaan. Don ging als gitaar-troubadour optreden in koffiebars, op universiteiten en in open lucht concerten. In 1970 komt, na langdurige onderhandelingen met platenmaatschappijen, ‘Tapestry’ uit het eerste album van Don Mclean. Folk legende Pete Seeger (foto) schrijft achter op de hoes: ’15 jaar geleden zong ik voor een stel snotapen van New Rochelle. Eén van die blagen was Don McLean’.


Santana – abraxas (1970)

Santana - Abraxas 1970

De Latin-Rock formatie Santana kreeg naamsbekendheid tijdens het Woodstock Festival in augustus 1969. De heren gaven daar een spetterende show, vooral het gitaarspel van oprichter Carlos Santana maakte indruk. In september 1970 bracht men het album ‘Abraxas’ uit. Met o.a. het fraaie ‘Black Magic Woman’ van de Engelse gitarist Peter Green van de formatie Fleetwood Mac.


Luka Bloom – The Acoustic Motorbike (1991)

De Ierse zanger Luka Bloom maakt mooie muziek, hij heeft een heldere stem met een sappig Iers accentje. Het album “The Acoustic Motorbike’ is zijn tweede album na het succesvolle debuut ‘Riverside’. Twaalf nummers waaronder de cover ‘Can’t Help Falling in Love’ een klassieker van Elvis Presley. Hij vertolkte dit nummer in zijn film ‘Blue Hawaii’ in 1961.


Don McLean – American-Pie (1971)

Don McLean - American-Pie

Het tweede album van Don McLean, uitgebracht in 1971 met daarop zijn bekendste hit ‘American Pie’ tevens ook de titel van het album. En Vincent, het schitterende nummer over die Hollandse schilder Vincent van Gogh. Don McLean heeft een zeer aangename stem, luister maar naar het mooie ‘Winterwood’.


Johnny cash – american recordings V (’02-’03)

Johnny Cash - Hundred Highways

De laaste plaat die Johnny Cash, die alweer 12 geleden overleed, opnam was ‘A Hundred Highways’. De laaste uit de serie van vijf ‘American Recordings’ van producer Rick Rubin. Deze Rick Rubin heeft het levenswerk van Johnny Cash op een perfecte wijze opgenomen. Bijzonder aan deze plaat is dat hij niet los te koppelen is van de toestand waarin Cash destijds verkeerde. Hij was oud geworden, bewust van zijn naderende einde en nog steeds kapot van het recente overlijden van zijn vrouw June Carter.

Enerzijds maakt deze ontstaansgeschiedenis een kwalitatieve beoordeling van de plaat nogal moeilijk, anderzijds biedt dit ook juist de meerwaarde aan de plaat. In alle liedjes is iets van Cash’ levensverhaal terug te horen. Je hoort een oude man, die niet altijd even goed bij stem is. Hij zingt over het levenseinde en over verloren gegane liefde. Het zorgt ervoor dat Cash authentieker klinkt dan ooit en dat de liedjes zeer ontroerend zijn. ‘Four Strong Winds’ is geschreven door de Canadees Ian Tyson.


 sandy coast – 1) subject of my thoughts (1966)
sandy coast single 1966

2) i see you face again (1968)

sandy Coast - Singles '66-'68

Zanger en componist Hans Vermeulen is op 9 november j.l. op 70-jarige leeftijd overleden in Thailand. De carrière van Vermeulen begon in 1961 met de Voorburgse band Sandy Coast. Met die groep had hij een aantal aanstekelijke hits zoals ‘I See Face Again’ ‘Sorry She’s Mine’ en “True Loves That a Wonder’. In de jaren ’90 emigreerde Vermeulen naar Thailand. Volgens eigen zeggen met slechts ‘110 gulden op zak’. Hij trouwde daar met een zangeres. Op zijn site schreef Vermeulen dat hij al jong wist dat hij muzikant wilde worden en dat je mag spreken van een geslaagd leven ‘wanneer een muzikant een leven lang zichzelf en de zijnen met het maken van muziek in leven weet te houden’.


neil young – after the goldrush (1970)

Neil Young - After the Goldrush

Een van de droefste liedjes die Neil Young ooit zong, stond op zijn derde album uit 1970 ‘After the Goldrush’, is ‘Oh Lonesome Me’. Dit country liedje is geschreven in 1958 door een zekere Don Gibson, die het zelf uitbracht en daarmee acht weken nummer een stond in de country & western hitlijsten.


don mclean – american-pie (1971)
Vincent van Gogh

Vincent van Gogh (1853-1890)

De mooiste compositie van troubadour Don Mclean is ‘Vincent’. Het lied is een ode aan de Nederlandse schilder Vincent Van Gogh. Het idee voor het lied ontstond toen Don McLean in de herfst van 1970 een biografie over Van Gogh las. Tijdens het lezen kwam hij tot de conclusie, dat Van Gogh niet gek was, maar ziek moet zijn geweest. Don Mclean besloot dat hij een lied over de kunstschilder moest schrijven en had op dat moment een afbeelding voor zich liggen van ‘De Sterren Nacht’. De titel van dit doek keert terug in de intro van het lied ‘Vincent’ de eerste regels zijn dan ook ‘Starry starry night paint your palette blue and grey’ .

Vincent Van Gogh - De Sterrennacht


donald fagen – the nightfly (1982)

Donald Fagen - The Nightfly

 

.Het eerste soloalbum kwam uit in 1982 van ex- Steely Dan toetsenist Donald Fagen de ‘The Nightfly’. Een sfeervolle plaat met een geweldige mix van jazz en pop. Nou vind ik Donald Fagen geen super zanger maar zijn stemgeluid past precies op deze plaat. ‘Walk Between Raindrops’ is een eigen compositie van Fagen.


the zombies – 6e single augustus 1965

The Zombies - I Love You B- kant single augustus 1965

Superieure beatgroep! The Zombies actief in de jaren 61 tot 67. En niet alleen om hun twee grootste hits ‘She’s Not There’ en ‘Time of the Season’. Werden in de serie “OneHitWonders” als one hit wonder bestempeld en vonden dit nog best ook. Toen hun laaste hit ‘Time of the Season een grote hit werd o.a. in Amerika, was de groep al ontbonden. Men vond het niet meer de moeite om weer bij elkaar te komen om hiervan te profiteren. Het nummer ‘I Love You’ was de b-kant van hun zesde single wat uitkwam augustus ’65, geschreven door bassist Chris White.


dolorean – NOT EXOTIC (2003)

Dolorean - Not Exotic 2003

Treurig of droevig, zo wordt in de Dikke Van Dale het Engelse woord Dolorous uitgelegd. Van de band Dolorean kunt u hetzelfde verwachten.Not Exotic’, het volwaardige debuut uit 2003, is ontstaan uit de huiskamerexperimenten van de gitarist en zanger Al James. De mooie liedjesteksten van Al James schuiven als puzzelstukjes ineen met de zweverige en geraffineerde melodieën van de groep. Die naast Al James bestaat uit vriend en medeoprichter gitarist Jay Clarke, drummer Ben Nugent, basgitarist Jeff Saltzman en cellist Skip Vonkuske.


shivaree – I OUGHTTA GIVE YOU A SHOT ETC…..(1999)

Shivaree - I Oughtta Give A Shot in the head (2000)

Shivaree is in kleine kring bekend vanwege die uitstekende vier cd’s die deze groep in de jaren ’97- 2007 uitbracht.  De spil van Shivaree is de beeldschone Ambrosia Parsley. Die met haar zwoele en dromerige vocalen het geluid van de band voor een belangrijk deel bepaalt. Van hun eerste album uit 1999, met een uitzonderlijke lange titel, komt ‘Goodnight Moon’. Muziek met een suikerlaagje, maar met een zeer delicate vulling.

https://www.youtube.com/watch?v=ZXZwlLqKRWM[/embed


don mclean – american pie (1970)

Don Mclean

Don McLean is een van Amerika’s meest blijvende singer-songwriters en werd voor altijd geassocieerd met zijn klassieke hits “American Pie”, “Vincent”, “Castles in the Air”, “And I Love You So” en “Crying”. Sinds hij in 1971 voor het eerst de hitlijsten bereikte, heeft Don meer dan 40 goud- en platina-records over de hele wereld verzameld en in 2004 opgenomen in de Hall of Fame van de Songwriters. Zijn liedjes zijn opgenomen door artiesten uit elk muziekgenre, met name Madonna’s nummer 1 opname van “American Pie” in 2000 en George Michael’s versie van “The Grave” in 2003, gezongen in protest tegen de oorlog in Irak. Don McLean met ‘The Grave’

Don Mclean - The Grave that they dug him had flowers, gathered from the hillsides in bright summer colors

Don McLean: The Grave that they dug him and flowers.
Gathered from the hillsides in bright summer colors.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén