Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 28

D-Records Shuffle” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 13:00 tot 14:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.


dusty springfield1) Dusty Springfield

“Twenty-Four Hours”
        ————-from Tulsa”
(Burt Bacharach – Hal David)

“My Colouring Book”
(Fred Ebb – John Kander)

LP: A Girl Called Dusty
Uitgebracht: April, 1964

De muzikale opening komt van Dusty Springfield (1939-1999) “Twenty-Four Hours from Tulsa” Dit nummer van het componisten duo Burt Bacharach en Hal David werd voor het eerst opgenomen door zanger Gene Pitney (1940-2006) in 1963. De uitvoering van Dusty is te vinden op haar Britse debuutalbum “A Girl Called Dusty”. Een album vol liefdesleed en jeugdherinneringen, en een kleurboek.

 

neil young2) Neil Young

“My Heart”
(Neil Young)

CD: Sleeps with Angels
Uitgebracht: 1994

 

 

De CD “Sleeps with Angels van Neil Young (1945), zijn 20ste album al weer kwam uit in 1994, een meesterwerk, en een van zijn betere zeker in de jaren negentig. Het album begint heel mooi met “My Heart” een nummer dat net als de afsluiter “A Dream That Can Last” drijft op het gepingel op de piano van Neil Young.

 

"Uit de Tijd van Toen"3) Jackson C. Frank

“I Want to be Alone”
—-(Jackson C. Frank)

LP: Jackson C. Frank
Uitgebracht: Dec, 1965

 

 

Jackson Frank geboren in 1943 in Buffalo, Verenigde Staten overleed in 1999 op 56-jarige leeftijd, berooid en arm. Het leven van Jackson Frank is nogal droevig van aard, getekend door een ernstig jeugdtrauma, ternauwernood een brand overleefd, zware depressies en een akelig ongeval (in zijn oog geschoten een blind geworden) Een album maar uitgebracht, maar wel geproduceerd door Paul Simon. Zijn werk was voor vele uit de folk wereld een inspiratie bron.

 

lal waterson - oliver knight4) Lal Waterson
——& Oliver Knight

“Memories”
(Waterson & Knight)

CD: A Bed of Roses
Uitgebracht: 1999

 

 

Lal Waterson (1943-1998) was de jongere zus van Norma en Mike Waterson die optraden als The Watersons een folk gezeldschap bekend met het zingen van Ierse en Engelse traditionals. Lal Waterson trouwden in 1964 met George Knight kregen twee kinderen, een zoon en een dochter, moeders nam met beidde kinderen een album op. Met haar zoon Oliver Knight (1969) kwam het album “A Bed of Roses” tot stand, uitgebracht in 1999, tijdens de opnames overleed Lal Waterson aan kanker, haar zoon maakte de CD af met wat instrumentale nummers. Hij was een gitarist in de puurste vorm van het folk spel.

 

Radio Riverside - "Uit de Tijd van Toen"5) T-Bone Walker

“Two Bones and a Pick”
(Aaron T. Walker)

LP: T-Bone Blues
Uitgebracht: 1959
Opgenomen: Dec. 1957

 

 

T-Bone Walker (1910-1975) behoorde tot de grote uit het tijdperk van de swing blues, zijn gitaarspel was zeer herkenbaar. Hij was een hele grote en vooral een veelgevraagd showman om de boel eens flink op z’n kop te zetten, hij speelde een soort schrale, bijtende licks en solo’s die een generatie blues gitaristen een hele nieuwe richting in stuurde.

 

jimmy reed6) Jimmy Reed

“Hush Hush”
(Jimmy Reed)

LP: Found Love
Uitgebracht: 1960

 

 

Nog zo’n blues gigant uit de jaren ’50 is Jimmy Reed (1925-1976) In de jaren ’60 namen vooral Britse rhythm and blues bandjes heel veel nummers van hem op. Reed zong, speelde en componeerde een zeer invloedrijke blues stijl, gebaseerd op eenvoud met een soort gerelaxte charme. Jimmy Reed werd maar 51 jaar oud zijn lichaam was verwoest door de drank, en het uitputtende toeren door het land.

 

the pine valley cosmonauts7) The Pine Valley
—————Cosmonauts
Zangeres: Jenny Toomey

“Miss Otis Regrets”
         (Cole Porter)

CD: The Executioner’s 
—————–Last Songs
Uitgebracht: 1999

 

In Amerika is gelukkig niet iedereen een voorstander van de doodstraf. Er zijn behoorlijk wat mensen te vinden die zich inzetten om de doodstraf in de USA af te schaffen. Een van de opmerkelijkste projecten op dit gebied was het initiatief van de Pine Valley Cosmonauts, die met een stel geestverwanten een paar CD’s hebben gemaakt met liedjes waarin de terdoodveroordeelden een hoofdrol spelen. Op dit album hoor je o.a. “Miss Otis Regrets, dat hier een perfecte tragische uitvoering krijgt van zangeres Jenny Toomey.

‘Miss Otis Regrets heeft haar geliefde vermoord terwijl zij wacht op haar berechting, wordt ze uit haar cel gesleurd en gelyncht door haar belagers, Lynchen werd in die tijd op grote schaal uitgevoerd tegen mannelijke Afro-Amerikanen uit de arbeidersklasse. Maar in deze situatie wordt alles omgedraaid, Miss Otis is een blanke vrouw uit de aristocratische samenleving.
Haar laatste woorden waren: ‘Dat ze vandaag niet kan lunchen”.

 

johnny cash8) Johnny Cash

“I’ll remember You”
—–(Johnny Cash)

LP: More of Golden Throat
——–(compilation)
Uitgebracht: 1969
Opgenomen: Okt. ’59

 

“More of Old Golden Throat” is een compilatie album van singles en b-kantjes die zanger Johnny Cash (1932-2003) op nam in de periode 1959-1967. “I’ll Remeber You” was een b-kantje van een single oktober 1959, met op de a-kant “Little Drummer Boy”.

 

kate wolf9) Kate Wolf

“She Rides Like
____The Dolphins”
—-(Kate Wolf)

LP: Safe at Anchor
Uitgebracht: 1979

 

 

Country zangeres Kate Wolf (1942-1986) was geen echte country & western zangeres zoals Dolly Parton of Tammy Wynette, maar bezong de country op haar eigen specifieke manier, heel intens. De muziek van Kate Wolf was puur, ze nam officieel elf albums op. Zij overleed in 1986 aan leukemie, 44 jaar is zij geworden, eigenlijk is het een schande dat deze folk zangeres zo slecht bekend was, ze verdiende veel meer aandacht, dan dat ze kreeg, in de lage landen. 

 

Ed Sullivan in gesprek met Mick Jagger

10) The Rolling Stones
“Let’s Spend the Night Together
——-(Jagger & Richards)

Single: Decca Records
Uitgebracht: Jan. 1967

“Let’s Spend the Night Together” van The Rolling Stones was hun twaalfde single die uitgebracht werd. Het nummer werd door veel Amerikaanse radiostations geboycot (andere lieten een piepje horen op de plaats van het woord ‘night’). Ed Sullivan de grote showmaster van die tijd dwong hen tijdens een optreden in zijn show “the night’ te wijzigen in “some times” “Let’s Spend Some Times Together” dat gebeurde in Amerika, maar in Europa bleef het gewoon zoals Mick Jagger het bedoeld heeft. “Let’s Spend the Night Together”.

 

van morrison11) Van Morrison

“Green Mansions”
—-(Van Morrison)

CD: Hymns to the Silence
Uitgebracht: 1991

 

 

Op het dubbelalbum Hymns to the Silence van Van Morrison (1945) uit 1991 was het favoriete album van de voormalige leider van de Christen Unie André Rouvoet (1962), hierop veel reli getinte nummers. Van Morrison deed net zoals veel artiesten toentertijd wat aan religie denk aan Bob Dylan, misschien hadden zij spijt van het decante rock ‘n’ roll leven. Liever hoor ik Van Morrison met zijn specialiteit: Soul, Rhythm & Blues als het maar schuurt.

 

mark lanegan12) Mark Lanegan

“Blues for D.”
(Mark Lanegan)

CD: Field Songs
Uitgebracht: Mei, 2001

 

 

Op het album “Field Songs” van singer-songwriter Mark Lanegan (1964) staan prachtige hypnotiserende songs zoals “Blues for D.”
Dit album werd uitgebracht in 2001, de sfeer, de rust, met een mooie kruising tussen folk, blues en akoestische weergave maakt dit album onweerstaanbaar.

 

"Uit de Tijd van Toen"13) Cowboy Junkies

“White Sail”
(Michael Timmins)

CD: Pale Sun
——-Crescent Moon

Uitgebracht: 1993

 

 

De Cowboy Junkies komen uit Toronto, Canada. Eeen alternatieve folk rock formatie bestaan uit een zus twee broers en een goeie vriend, misschien de buurjongen ???. Op het nummer “White sail” van het album Pale Sun Crescent Moon hoor je geweldige opgebouwde spanning, en de zang valt op het juiste moment in, waardoor alles op zijn plek valt.

 

the troggs

14) The Troggs
a) “Wild Thing” &  With a Girl Like You
(Chip Taylor)                (Reg Presley)

Singles: Fontana Records
Uitgebracht: 1966

The Troggs opgericht in 1964 in het Zuid Engelse plaatje Andover zijn een Engelse rockband, die een aantal hits hadden in de jaren zestig, waaronder Wild ThingWith a Girl Like You en Love Is All Around. De band wordt beschouwd als een van de eerste garagerockbands. 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén