Radio Riverside

Uit de Tijd van Toen & Riverside Jazz

Riverside Jazz 189

‘Ik maak muziek voor miljoenen, maar die heb ik nog niet allemaal bereikt’.
                                                                                          (tekst van eric vloeimans)

Eric Vloeimans (Huizen24 maart 1963) is een Nederlands jazztrompettist. Hij begon zijn trompetstudie aan het Rotterdams Conservatorium op de afdeling klassieke muziek, maar stapte later over naar de jazz-afdeling nadat zijn interesse voor die stroming was gewekt.
Als jazztrompettist studeerde hij dan ook in 1988 met lof af en zette zijn studie voort in New York, waar hij studeerde met trompettist Donald Byrd en ervaring opdeed door te spelen in de bigbands van Frank Foster and Mercer Ellington.


eric vloeimans quartet – no realistics (1992)

Opnames: Studio 44 Monster Nederland op 7 en 8 september 1992

Eric Vloeimans: Trompet/Flugelhoorn
Anton Goudsmit: Gitaar
Arnold Dooyeweerd: Bas
Pieter Bast: Drums

1) “beatrice” 4:12

Het nummer Beatrice is geschreven door Sam Rivers (1923-2011) voor zijn album “Fuchsia Swing Song” uitgebracht door Blue Note in 1965. Rivers was een Amerikaanse jazzmuzikant en componist van vooral avant-garde jazz en free jazz.

2) “Anna”

Van het zelfde album zijn ‘debuut’ “No Realistics” opgenomen onder leiding van Max Bolleman de eigenaar van studio 44 in Monster, dat lig vlak onder Den Haag gelegen aan de Noordzee is “Anna” geschreven door Eric Vloeimans. Op dit nummer is gast speler Dick de Graaf aanwezig op de sopraan-sax.

 

eric vloeimans quartet – umai (2000)

Opnames: Studio Le Roy, Amsterdam

Eric Vloeimans: Trompet
John Taylor (1942-2015) Piano
Furio de Castri (1955) Bas
Joe Labarbera (1948) Drums

3) “dreamland” 4:14

In het jaar 2000 bracht Eric Vloeimans zijn vijfde album uit “Umai”.
Opgenomen in studio Le Roy in Amsterdam met producer Hein van de Geyn. Eric liet zich omringen door een internationaal gezelschap. De Engelse pianist John Taylor, de Italiaanse basspeler Furio di Castri en de Amerikaan Joe Labarbera die de drumkit beroerde. “Dreamland” is geschreven door pianist Jeroen van Vliet.

4) “FOUR winds” 4:34

Je hoorde een viertal exceptionele musici die naast kunnen spelen, ook vooral kunnen luisteren en niet steeds haantje de voorste willen zijn. Dat begint al direct met zo juist gedraaide openingsstuk ‘Dreamland’ van Jeroen van Vliet. Nummer twee is een stuk van de Brit Dave Holland, ‘Four Winds’, je hoort een vrij ijle trompet met drum en bas begeleiding. En na twee minuten volgt een heel mooie bas solo van Furio Di Castri.

5) “requiem” 5:11

Het laaste nummer van het album “Umai” van Eric Vloeimans is het statige “Requiem” voelt koud aan met veel echo zoals een ‘Last Post’ kan en moet klinken. Mooie compositie van Eric Vloeimans.

 

eric vloeimans trio – summersault (2006)

Opnames: Chapel Studio, Tilburg op 21 september 2005

Eric Vloeimans: Trompet
Anton Goudsmit: Gitaar
Harmen Fraanje: Piano

6) “Morimond” 5:42

Januari 2006 verschijnt alweer het tiende album van Vloeimans. “Summerfaults” opgenomen als trio bezetting. Voor trompettist Eric Vloeimans is het altijd belangrijker geweest om op zijn intuïtie te vertrouwen dan per se muziek te maken die onder jazz kan worden gecatalogiseerd. Van al zijn cd’s komt deze overtuiging het duidelijkst naar voren op Summersault. Samen met zijn trio Fugimundi dat naast Vloeimans bestaat uit gitarist Anton Goudsmit en pianist Harmen Fraanje, doet Vloeimans een greep uit circusmuziek, tango, marsmuziek en wals.
De album opener “Morimon” is er een van Eric Vloeimans.

7) “desberato” 5:04

 Op dit tiende album van Vloeimans “Summersault” hoor je goed hoe zeer de heren op elkaar zijn ingespeeld na jarenlange gezamenlijke podiumervaring die uiteindelijk leidt tot dit fenomenaal samenspel. En of dit nou jazz is of niet, dat maakt niet uit. Het tweede stuk is het door gitarist Anton Goudsmit gecomponeerde “Desberato”.

 

eric vloeimans – fugimundi (2009)

“Live” opgenomen Yoshi’s Jazz Club Oakland (Californië)
op 13 oktober 2008

Eric Vloeimans: Trompet
Anton Goudsmit: Gitaar
Harmen Fraanje: Piano

8) “Corleone” 7:57

De trompet van Vloeimans is een bevrijde trompet, volgens de op 22 april 2009 overleden schrijver/columnist Martin Bril.
Eric Vloeimans samen met gitarist Anton Goudsmit en pianist Harmen Fraanje vormde “Fugimundi”. Dit trio toerde najaar 2008 door de Verenigde Staten. Een optreden in een bekende jazzclub in Oakland is vastgelegd op deze cd Live At Yoshi’s. Ook hier trakteert dit perfect op elkaar ingespeelde trio de luisteraar weer op zijn unieke mix van uitbundige jazzimprovisaties en kamermuziek. Luister maar eens naar het verstilde “Corleone”. 

9) “Somewhere over the rasinbow” 7:00

“Somewhere over the Rainbow” is een mooi uitgevoerde klassieker van componist Harold Arlen. uit 1938 De ballad werd geschreven voor de film The Wizard of Oz, waar het gezongen werd door Judy Garland. Het kreeg in 1939 een Oscar voor beste originele nummer en maakte Garland beroemd. 

10) “Ernesto” 8:21

De muziek van Eric Vloeimans (en ook zijn kompanen hebben namen die er wezen mogen, Goudsmit, Fraanje) is vloeiend als water, vloeiend als een dans, vloeiend als een verkeersader en vloeiend als het leven zelf. Het is muziek die zich niet laat grijpen, het ontglipt je voortdurend.

Vloeimans; een man die vloeit dankzij dat wonderlijke instrument dat de trompet is. Iedere kunstenaar, groot of klein, is op zoek naar zichzelf. Maar weinigen slagen. De meeste falen omdat ze niet zichzelf durven zijn. Dat is wat Eric Vloeimans zo fascinerend maakt; hij vloeit zichzelf de kunstenaar die hij is.

           (tekst: Martin Bril luttele weken voor zijn overlijden 22 april 2009)

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén