Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 132

GENE VINCENT 1935-1971

Gene Vincent de wraakengel van de rock & roll, is zonder twijfel één van de meest legendarische zangers uit de muziek geschiedenis. Hij leefde een leven van gevaarlijke extremen. Niemand kon grip krijgen op deze harde en zelf-destructieve figuur. Niet bij leven en niet als legende, na zijn vroegtijdige dood.

Immer gekleed in zwart leer, ging het zingen van woeste rockabilly hem even gemakkelijk af als melancholieke ballads. Achter het image van stevig drinkende rebel scholen de gevolgen van een tragische ongeluk. Op een avond  juli 1955, als hij met zijn motor rijdt, botste hij tegen een auto. Zijn linkerbeen wordt verbrijzeld. Doktoren willen het been amputeren, maar wanneer Gene weer bij kennis is verzet hij zich daartegen. Vincent is vanaf dat moment mank, met een trekkend been. De muziek blijft over, om nog iets van zijn leven te maken.

De zes maanden in het ziekenhuis, leerde hij gitaar spelen. De klaagzangen van Hank Williams werden zijn duidelijke voorbeelden. Maar de nieuwe rock & roll en rhythm and blues elementen van Elvis Presley, Chuck berry en Little Richard voegde hij ook toe.


Gene Vincent – be-bob-a-lula 1956

riverside 60PLUS

Een van de eerste Rock ’n Rollers was Gene Vincent. Amerikaan geboren in 1935 en overleden in 1971. Begon zijn muzikale carrière nadat hij een motorongeluk had gehad, hij verbleef een lange tijd in een ziekenhuis. Leerde daar gitaar spelen en het componeren van rock songs. Gene Vincent had eigenlijk maar één echte grote hit: ‘Be-Bop-A-Lula’.   Dit nummer liet horen hoe rockabilly moest klinken in 1956. Met  scherpe gitaar breaks, snare drums, de echo, en Vincent’s ademloze sexy stem.


Gene Vincent – race with the devil (1956)

riverside 60PLUS

Toen Gene Vincent een jaar of twintig was zat hij in het leger.
Hij raakte betrokken bij een motor ongeluk wat hem bijna zijn been koste. Hij hield er wel wat aan over want hij bleef de rest van zijn leven mank lopen. Na dit ongeluk concentreerde hij zich op een muziek carrière. Gene speelde met country bandjes in de omgeving van Norfolk, Virginia.
Nadat er bij een lokaal radio station nummers van hem waren gedraaid, werd er een bandje gevormd om Gene door zijn management, namelijk “The Blue Caps” waarna zij een contract tekende bij Capitol, die hoopte hiermee een concurrent voor Elvis Presley te hebben binnengehaald. De tweede single van Gene Vincent is ‘Racing with The Devil’.


johnny cash – five minutes to live (1960)
riverside 60PLUS

Johnny Cash was een veelzijdig man hij was vooral bekend als zanger. Maar acteren deed hij ook. Hij had ooit een rol als huurmoordenaar Johnny Cabot,  in de film ‘Five Minutes to Live’ uit 1961. Of de film een kas succes was dat weet ik niet.  Voor de film componeerde Johnny twee nummers  ‘I’ve Come to Kill’ en ‘Five Minutes to Live’.


Ricky Nelson – i’m walkin’ & a teenager romance (1959)

riverside 60PLUS

Ricky Nelson kwam tussen 1957 en 1973 met 53 singles in de Billboard Hot 100, inclusief 19 top tien hits. Hij was acteur, muzikant en zanger en het begon allemaal in 1949. Hij acteerde voor het eerst bij een populair radiosoap ‘Inventation to Dinner’.  Ricky Nelson was een geboren entertainer. 26 maart 1957 nam hij de Fats Domino’ cover “I’m Walkin” en “A Teenager Romance” op als zijn eerste single.


dusty springfield – son of a preacher man (1969)

riverside 60PLUS

‘Son of a Preacher Man’ van Dusty Springfield. Zij nam het in 1968 op in Memphis, voor haar album ‘Dusty in Memphis. Het schrijvers duo John Hurley en Ronnie Wilkens schreven het voor Aretha Franklin. Zij nam het ook op in 1968, maar het kwam niet op een album terecht van haar. Dusty Springfield bracht het uit op een single. En het werd één van haar grootste hits.


gene vincent – bluejean bop (1957)

riverside 60PLUS

Gene Vincent werd na zijn verpletterende debuut singles op slag een rock ‘n  roll ster. Dankzij dit succes werden hij door producer Ken Nelson weer naar de studio geroepen om materiaal op te nemen voor een album en een nieuwe hitsingle. Gene Vincent and his Blue Caps namen van 24 tot 27 juni 1956 in totaal zestien nummers op. Het nummer ‘Bluejean Bop’ werd niet alleen de titel van het eerste album, maar ook de derde single en ook deze werd goud.


gene Vincent – cruisin’ (1957)

radio riverside60PLUS

Gene Vincent formeerde een band om hem een, die hij The Blue Caps noemde, naar een term uit de marine. De band bestond uit Willie Williams op rhythmgitaar, Jack Neal op bas, Dickie Harrell op drums en de vernieuwende en de grensverleggende leadgitarist Cliff Callup. Het nummer ‘Cruisin” kwam van hun tweede album met als titel ‘Gene Vincent and his Blue Caps‘.


wynonie harris – blood shot eyes (1951)

radio riverside 60PLUS

De aan de kerk ontsnapte artiesten belandden vaak meteen aan de andere kant van het spectrum: drank, drugs en veel vrouwen. Solomon Burke kreeg 21 kinderen en over de luidruchtige Wynonie Harris vertelde men: ‘als hij niet aan seks dacht, dan was het waarschijnlijk omdat hij een kater had’. Wynonie Harris schreef openharig over zijn drankzucht, in liedjes als ‘Drinkin’ Wine Spo-Dee-O-Dee’ (wijn met whiskey) en ‘Bloodshot Eyes‘ een single uit 1951.


billie holiday – comes love (1957)

radio rivrside 60PLUS

Jazz-zangeressen? Er is Billie Holiday en de rest. Sinds deze uitspraak is de zaak beklonken. ‘Lady Day’ blijft de indrukwekkendste zangeres uit de jazz geschiedenis. geniaal op het gebied van directe improvisatie waardoor ze haar songs steeds opnieuw van vorm kan veranderen. Van haar album ‘Body and Soul’ uit 1957 komt het bluesy gezongen ‘Comes Love’.


patsy cline – i fall to pieces & there He goes (1961)

radio riverside 60PLUS

Je zou kunnen zeggen dat countrymuziek begon als mannenmuziek. Dus de vrouwelijke sterren van nu, hebben veel te danken aan de pioniers die de weg hebben geëffend en lieten zien dat zij net zoveel talent hadden als de mannen van de country & western. Tammy Wynette, Brenda Lee en Loretta Lynn namen het op voor de vrouwen, maar Patsy Cline geldt als de eerste echte Queen of Country. Haar muziek klinkt fris en wordt nog steeds gedraaid, 54 jaar na haar dood bij een vliegtuigongeluk in 1963. ‘I Fall to Pieces’ en ‘There He Goes’ twee stukken uitgebracht 14 augustus 1961.


gene vincent – i sure miss you peg o’ my heart (1957)

radio riverside 60PLUS

Gene Vincent en zijn Blue Caps kunnen de wereld aan! De rocknummers zijn twee-minuten bommen en de ballads verbazen door hun diepgang. Het is precies deze indringende zangstijl die ouderen, leraren en politieagenten steeds sterker gaat irriteren. Hun angst over de uitholling van de morele weerbaarheid van de Amerikaanse jeugd wordt echter nooit bewaarheid.


Nick Cave – into my arms (1997)
radioriverside 60PLUS

Op het album ‘The Boatman’s Call’ van Nick Cave daalt hij naar de diepste kelders van zijn ziel. Op dit album is het allemaal heel mild en minimalistisch, en zoals we gewend zijn van Nick Cave bij zijn uitvoering van ballads en daar staat dit album vol mee, sober en daar is niks te veel bij gezegd. Om die reden wordt de plaat, die na twintig jaar nog steeds even sterk en indringend klinkt, terecht beschouwd als één van de beste werkstukken uit zijn lange carrière.


bob dylan – soon after midnight (2012)

radioriverside 60PLUS

Bob Dylan’s vijfendertigste studioalbum is ‘Tempest’ uitgekomen in 2012. Het bevat tien liedjes, alle geschreven door Dylan. Het album is woest en duister, maar ook mysterieus, zoals ‘Soon After Midnight’. Waarop het lijkt of zijn stem uit een transistorradio komt van de jaren vijftig en zestig.


gene vincent –  aint’she sweet & you belong to me 

radioriverside 60PLUS

Begin jaren zestig kwam er een eind aan de carrière van Gene Vincent and his Blue Caps. Er was steeds minder belangstelling voor de rockabilly muziek, Zijn gezondheid speelde hem ook parten. Op 5 oktober komt hij in een ziekenhuis terecht, ten gevolge van een acute maagzweer.Een week later is hij dood. Zesendertig jaren van ups en downs en vooral van liters drank maakten van hem een wrak.
Gene Vincent is 36 jaar geworden.

radioriverside 60PLUS


The outsiders (u.s) – time won’t let me (1966)

radioriverside 60PLUS

De Amerikaanse rockformatie The Outsiders kwamen uit Cleveland Ohio hadden in 1966 een hit van formaat ‘Time Won’t Let Me”. Geschreven door slaggitarist Tom King.


 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén