Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 138 (deel 1)

De carrière van Emmylou Harris (1947) is een van de wonderlijkste in de populaire muziek. Een onbetekenende folk-zangeres die via een toevallige ontmoeting met cowboy-hippie Gram Parsons (1946-1973) uitgroeit tot schat bewaarster van de countrymuziek. Zijn vroege dood liet haar verweesd achter. Ze hield zich op de been door zijn muzikale missie voort te zetten: het creëren van ‘cosmic American music’, de versmelting van country en rock.

Inmiddels maakte ze de afgelopen veertig jaar haar eigen, universele muziek. Met een stem die steeds mooier werd.

Dus: Door Tranen Gelouterd.                                

(Tekst Jasper van der Sande)


1) IF I COULD ONLY WIN YOUR LOVE (CHARLIE & IRA LOUVIN)
2) sleepless nights (Boudeleaux & Felix Bryant)
3) bottle let me down (Merle haggard)

LP: Pieces of the Sky (1975)

Emmylou Harris eerste officiële solo-album kwam uit in 1975 ‘Pieces in the Sky’ een briljante titel voor een countryplaat. Een plaat vol met klassieke covers, waar Emmylou overigens vaak een intense draai aan geef en compleet eigen maakt.

“If I Could Only Win Your Love” geschreven in 1958 door de broers Charlie en Ira Louvin. Het tweede nummer, de klassieker ‘Sleepless Nights’ van The Everly Brothers is te vinden op het album “It’s Everly Time uit 1960. De derde ‘The Bottle Let Me Down’ geschreven door Merle Haggard in 1966 voor zijn album ‘Swinging Doors’.


1) wheels (chris Hillman & Gram Parsons)
2) sin city (chris hillman & gram parsons)
3) one of these days
(earl montgomery)
emmylou harris - elite hotel (1975)

LP: Elite Hotel (1975)

Het tweede album van Emmylou uit het jaar 1975 is ‘Elite Hotel’. Is volgens hetzelfde recept gemaakt als de voorganger ‘Pieces in the Sky‘. Een ode aan The Louvin Brothers, Buck Owens, Don Gibson en natuurlijk Gram Parsons. Het album is aangevuld met soms minder voor de hand liggende country songs.

Drie nummers van dit album: de eerste twee ‘Wheels’ en ‘Sin City’ geschreven door Gram Parsons en Chris Hillman. De nummers stonden op het eerste album van The Flying Burrito Brothers. Deze band was opgericht door Parsons en Hillman. Het laatste nummer ‘One of These Days’ van Earl Montgomery muzikant en liedjesschrijver uit Tennessee.


1) poncho & lefty (townes van zandt)
2) hello stranger (a.p.carter)
3) making believe (jimmy work)
emmylou harris - luxury liner (1977)

LP: Luxury Liner (1977)

Op haar derde album van Emmylou uit 1977 ‘Luxury Liner’ neemt zij nog twee nummers op van Gram Parsons. Ze toont op haar eerste drie albums vooral trouw en toewijding. Zij was Grams muzikale missie trouw, en ze laat het ongelovige Nashville zien dat zijn visie van cosmic American music wel degelijk goed doet. Ze woont de eerste jaren niet in Nashville maar in Los Angeles, waar ze ook de platen opneemt. Ze gedraagt zich net als Gram Parsons als een buitenstaander.

Drie nummers van dit succesvolle album. Van Townes van Zandt neemt ze op ‘Poncho & Lefty’. Het tweede nummer ‘Hello Stranger’ is grootst gezongen in 1937 door The Carter Family. En de derde ‘Making Believe’ van Jimmy Work een ouderwetse country muzikant geboren in 1924, of hij leeft is niet bekend, ik denk het niet.


1) my songbird (Jesse Winchester)
2) defying grafity (jesse winchester)
3) green rolling hills (utah phillips)
emmylou harris - quarter moon in a ten cent town (1978)

LP: Quarter Moon in a Ten Cent Town (1978)

Met haar vierde album ‘A Quarter Moon in A Ten Cent Town’ wijkt Emmylou wat af van de koers van de eerste drie. Ze wil geen oude songs gebruiken – dus geen Louvin Brothers of Gram Parsons – maar nummers van jonge honden Susanne Clark, Rodney Crowell, Jesse Winchester en anderen.

De eerste twee nummers zijn van de singer/songwriter Jesse Winchester. De derde ‘Green Rolling Hills’ is geschreven door Bruce Duncan “Utah” Phillips geboren in 1935 en overleden in 2008. Bruce was een echte vakbondsman, maar ook folkzanger, verhalenverteller en dichter. Hij beschreef de strijd van de vakbonden en de kracht van de directe actie.

utah phillips


1) beneath still waters (dallas frazier)
2) everytime you leave (charie & ira louvin)
3) Blue kentucky girl (johnny mullins)
emmylou harris - blue kentucky girl (1979)

LP: Blue Kentucky Girl (1979)

Met haar vijfde album ‘Blue Kentucky Girl’ kiest Emmylou echt een andere koers. “Iedereen noemde me een country artiest, dus ik dacht waarom maak ik niet gewoon een klassiek country album?” Maar country is voor haar veel puurder dan de country die eind jaren zeventig in Nashville wordt gemaakt. De country die zich stevig is gaan aanschurken tegen de popmuziek, het werd ook allemaal steeds gladder en commerciëler.

Het eerste nummer ‘Beneath Still Water’ is van zanger Dallas Frazier. Het tweede nummer ‘Everytime You Leave’ van de gebroeders Charlie en Ira Louvin, hierop zingt ze samen met Don Everly. En de derde is het titelstuk ‘Blue Kentucky Girl’ van Johnny Mullins die het schreef in 1964 voor Country & Western legende Porter Wagoner.


they ‘ll never take his love from me (leon payne)

Afbeeldingsresultaat voor John Ware

The Hot Band was een groep uitstekende muzikanten, die vooral in studio’s werkzaam waren voor allerlei artiesten. Zo begeleidde pianist Glen D.Hardin en gitarist James Burton vaak Elvis Presley in de nadagen van zijn carrière.

Het laatste nummer is van Leon Payne “They’ll Never Take His Love from Me’, gecomponeerd in 1949.


 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén