Radio Riverside

Uit de Tijd van Toen & Riverside Jazz

Aflevering 121

FATS DOMINO
Zijn gulle en geniale aanwezigheid belichaamt, meer dan wat dan ook de geest van New Orleans, de wieg van de jazz.
Antoine Domino werd, als één van negen kinderen in een gezin, geboren op 28 februari 1928 in New Orleans. Hij woonde in het Franse kwartier van New Orleans en sprak in het begin alleen Frans. Hij was zes toen de familie een oude piano erfde. Zijn zwager Harrison Verret speelde banjo en gitaar, en leerde Antoine de piano hanteren. Op achtjarige leeftijd speelde de kleine Domino (hij was maar 1 meter 65) al voor een paar dollar in clubs in zijn geboortestad, voornamelijk in de roemruchtige Bourbon Street. Fats Domino stierf vredig op 25 oktober 2017 in bijzijn van vrienden en familie, zijn muzikale bijdrage wordt gezien als het startpunt van de rock ’n roll in de jaren vijftig.


1) The Fatman 2:29 (first single : A KANT februari 1950)  millionseller

fats domino - the fatman 1949


Naar aanleiding van het overlijden van Fats Domino 25 oktober 2017 besteed ik vanavond een klein uurtje aan deze allergrootste Rock ’n Roll zanger van de vorige eeuw. Fats Domino geboren als Antoine Dominique Domino op 26 februari 1928 in New Orleans. Hij heeft zijn hele leven daar gewoond.

2) YOU KNOW I MISS YOU 2:11 (SINGLE: A-KANT JANUARI 1952)

fats domino - fats on fire


In dertien jaar tijd stond Fats Domino 66 keer in de Amerikaanse Billboardlijsten – niet een record, maar niettemin een formidabele prestatie. Behalve Elvis Presley heeft geen enkele rock ’n roller dit ooit gepresteerd.

3) PLEASE DON’T LEAVE ME 2:39 (SINGLE: A-KANT JUNI 1953) millionseller

fats domino - please don't leave me (1953)


Fats werd geboren in New Orleans. Hij leerde als klein kind pianospelen van zijn zwager, en trad op tienjarige leeftijd al op. Hij verliet de school op veertien jarige leeftijd en werd pianist in allerlei nachtclubs van New Orleans, waar hij al gauw bandleider Dave Bartholomew ontmoette.

4) WHEN THE SAINTS GO MARCHING IN  (SINGLE:  B-KANT  januari 1959)

fats domino - when the saint go marching in 1959


Dave Bartholomew (1918) was heel belangrijk voor Fats Domino. Hij was zijn producer, hij was de bandleider en mede-componist van heel veel nummers. Zeker van zijn belangrijkste hits, maar vooral een vriend voor het leven.

5) I’M WALKING 2:00 (SINGLE: A-KANT  februari 1957) millionseller

fats domino - i'm walking (1957)


In 1949 nam Dave Barthlomew hem mee naar de platenstudio van Imperial, waar ze enkele plaatopnames maakte. Een paar maanden later hadden ze hun eerste hit “The Fat Man“. Het kwam vanuit het niets op de tweede plaats van de Rhythm and Blues lijsten van Amerika.

6) WHOLE LOTTA LOVING 1:37 (SINGLE: A-KANT  october 1958) millionseller
7)
FELL IN LOVE ON MONDAY  1:55 (SINGLE: B-KANT  maart 1961)

fats domino - whole lotta loving (1958)


De rest van de jaren vijftig ontbrak hij zelden op Rhythm and Blues hitlijsten, met bijvoorbeeld “Whole Lotta Loving” 1958 en natuurlijk “My Blue Heaven“. Vooral met dit nummer sloeg hij een brug naar de populaire hitlijsten, en zo werd Fats Domino ook bekend bij een groter publiek.

8) MY BLUE HEAVEN 2:07 (SINGLE: a-KANT  maart 1956) millionseller

fats domino - my blue heaven (1956)


Blue Berry Hill” is typisch Fats, maar het was oorspronkelijk een hit van het Glen Miller Orkest. Met zang van een ene Ray Erbelé. In Nederland bereikte het nummer van Fats een zesde plaats in juni ’57; een kleine twintig jaar later, was het opnieuw een hit nummer twee in de top veertig.

9) BLUE BERRY HILL 2:21 (SINGLE: A-KANT  september 1956)  millionseller

fats domino - blue berry hill (1956)


Het succes van Fats bij een blank publiek was in zekere zin verbazingwekkend. Want dit kwam tot stand, zonder dat hij zijn muzikale stijl radicaal veranderde, toen de tijd daar om vroeg. Een stijl die veel ontleende aan het big-band geluid van New Orleans, met toeterende saxen en een stuwende beat.

10) MARGIE 2:11 (SINGLE: B-KANT  april 1959)

fats domino - margie 1959


De meeste mensen denken dat het nummer “Ain’t That a Shame” heet, maar de oorspronkelijk uitgave staat duidelijk “Ain’t It a Shame“. In mei 1955 kwam dit nummer de hitlijsten binnen en stond elf weken op nummer 1 in Amerika. Het platenlabel London-American Recordings bracht het nummer pas in 1957 uit in Engeland. Ze veranderde de titel bewust in “Ain’t That a Shame“, de reden is niet bekend.

11) AIN’T IT A SHAME 2:26   (SINGLE: A-KANT  april 1955) millionseller

fats domino - ain't it a shame (1955)


Fats Domino was 21 jaar oud toen hij zijn eerste plaatopname  meemaakte. Hij speelde toentertijd ook elke avond in allerlei clubs, maar moest overdag gewoon aan het werk om het inkomen in het gezin Domino financieel te ondersteunen. Als hulpje in een zaagmolen. Op deze werkplek kreeg hij nog een vervelend ongeluk met zijn hand, het duurde een aantal jaren voordat hij weer kon spelen met zijn linkerhand.

12) I WANT TO TALK YOU HOME 2:16 – (single: a-kant juli  1959)

fats domino - lets play 1959


Heel veel rhythm and blues bandjes uit de jaren zestig coverde het werk van Fats Domino zoals The Animals uit het Engelse Newcastle, de Ierse rhythm and blues band Them en John Lennon voor zijn album “Rock and Roll” uit 1975. Fats Domino coveren was vooral een hachelijke zaak voor veel zangers, omdat Fats nogal een klaaglijke stem had, die niet zo mooi klonk als de zangers van de covers bands.

13) THE ANIMALS – I’VE BEEN AROUND 1:35
14) THE ANIMALS – I’M IN LOVE AGAIN 3:04

the animals - first album 1964

15) THEM – HELLO JOSEPHINE 2:06

them - them again 1966


Na een aantal kleine hits brak Fats Domino in 1955 definitief door bij het grotere publiek.  Fats kwam met 35 nummers in de Nederlandse hitlijsten van het vroegere Tuney Tunes, Muziek Express en Radio Veronica, met o.a. “Blue Monday“. Hij speelde ook mee in muzikale films zoals “Shake Rattle and Roll” en “The Girl Can’t Help It“.

16) BLUE MONDAY 2:16 (SINGLE: A-KANT  december 1956) millionseller

fats domino 12.000.000 recordings 1956


Zijn relaxte stem en zijn boogie-woogie piano spel zorgde voor een groot aantal hits. Ondanks zijn grote successen veranderde hij zijn basis stijl nauwelijks. De muziek van Fats Domino is zeer dansbare muziek, die heel veel oudere luisteraars zich wel zullen herinneren bij menig Rock ’n Roll feestje thuis of waar dan ook.

17) I MISS YOU SO 2:16 (LP: I MISS YOU SO 1961)

fats domino - i miss you so 1961


Fats was weliswaar niet, zoals veel oudere Rock ’n Roll sterren, de meest charismatische, vernieuwende of bedreigende, maar hij was wel de meest constante. Wat Fats zelf betreft speelde hij gewoon het geen wat hij al zijn hele leven speelde in New Orleans. Hij zou dat blijven doen, ook nadat zijn nummers onder de noemer Rock ’n Roll waren geplaatst. Fats noemde zijn muziek altijd Rhythm and Blues.

18) I HEAR YOU KNOCKING 1:54 (SINGLE: B-KANT november 1961)
19) LIL’ LIZA JANE 1:50
 (SINGLE: B-KANT)

FATS DOMINO LIL'LIZA JANE 1962

Fats Domino werkte altijd samen met drummer Earl Palmer, de twee saxofonisten Herbert Hadersty en Alvin Tyler en op trompet zijn grote vriend Dave Bartholomew.

20) IT KEEPS RAININ’ 2:40 (SINGLE: A-KANT mei 1961)

'fats domino - it keeps rainin'


In de jaren tachtig besloot Fats Domino zijn New Orleans niet meer te verlaten, hij kreeg steeds meer problemen om het eten te krijgen wat voor hem erg belangrijk was. Door zijn zwaarlijvigheid stond hij op streng dieet. In 2007 speelde hij nog een keer “live” zijn hits in de legendarische concertzaal Tipitina’s in New Orleans. Het werd zijn laatste optreden. Fats Domino werd 89 jaar, een zwaarlijvige man, met haren glimmend van de brillantine, die heen en weer wiegde op de meest gemoedelijke melodieën van de rock ’n roll.

21) AIN’T THAT JUST LIKE A WOMAN 2:24 (SINGLE: B-KANT januari  1961)
22)
WHAT A PRICE 2:19 (SINGLE: A-KANT  januari 1961)

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén