Radio Riverside

Uit de Tijd van Toen & Riverside Jazz

Aflevering 120

Bessie Smith, een Amerikaanse jazz/blues zangeres geboren op 15 april 1894 in Chattanooga Tennessee, overleden (auto ongeluk) op 26 september 1937 op de U.S. Route 61 tussen Memphis Tennessee en Clarksdale Mississippi.

Opgegroeid in bittere armoede, debuteerde rond haar 10e jaar via rondreizende showgroepen als zangeres. Klom allengs op tot Amerika’s beste blueszangeres. Beschikte over een meeslepende stem, waarin kracht en hardheid gepaard gingen met onweerstaanbare natuurlijke schoonheid. Maakte in 1923 haar eerste grammofoonplaat (na een jaar al twee miljoen platen verkocht) en beleefde tussen 1924 en 1927 haar grootste roem, optredend met o.a. Louis Armstrong, Don Redman en Fletcher Henderson. Ca. 1928 begon haar ster te dalen. Zij kwam om, naar verluidt, omdat men haar als negerin aanvankelijk weigerde te behandelen, zodat zij doodbloedde. Haar graf bleef lange tijd onopgemerkt, totdat Janis Joplin er tientallen jaren later een steen met inscriptie voor kocht. In Amsterdam werd dit jaar een brug over de Amsterdam-Slotervaart naar haar vernoemd.


1) Bessie Smith –  Take it Right Back 3:24
Bessie Smith Sings More Blues

Bessie Smith wist precies hoe ze een nummer moest benaderen. Ieder nummer kneedde ze zo, dat het het grootst mogelijke effect zou hebben. Haar onvergelijkbare stemtechniek maakte het haar mogelijk de meest afgezaagde rijmpjes tot prachtige poëzie te verheffen. Op “Take it Right back” dat is opgenomen op 25 juli 1929 werd zij begeleid door pianist James Price Johnson.


2) ALEXIS KORNER’S BLUES INCORPORATED – SAIL ON 2:54

Alexis Korner - Blues from the Roundhouse

Alexis Korner werkte als gitarist, zanger aan een hele reeks muziekprojecten, hij richtte in 1959 de formatie Blues Incorporated op, die zes jaar later werd ontbonden. Tijdens het bestaan van de groep speelden, weliswaar als gasten, beroemdheden mee als Mick Jagger, Brian Jones en gitarist Jimmy Page van de voormalige Led Zeppelin. Op de E.P. “Blues from the Roundhouse” staat de compositie van Huddie Leadbelly “Sail On” hij schreef dit nummer juni 1940.


3) Bob Dylan – Where Are You 3:38

Bob Dylan - Shadows in the Night 2016

De 76-jarige Bob Dylan heeft waarschijnlijk nooit de illusie gekoesterd dat hij het estafettestokje van wijlen Frank Sinatra kon overnemen. Ze leefden in andere werelden: Dylan in de smoezelige underground van protestsong en tegencultuur. Sinatra in de luxueuze omgeving van showbusiness en golftoernooien. Dylan was de messcherpe kroniek schrijver van zijn tijd, die in 2016 de Nobelprijs voor de Literatuur zou winnen wegens de poëtische expressie die hij bracht in de Amerikaanse songtraditie. Sinatra was The Voice, de weergaloze zanger met onnavolgbare timing die al zijn emotie kwijt kon in zijn songs die door anderen werden geschreven. Sinatra’s muziek was de muziek uit Dylan’s jeugd, en bewaarde al die tijd een diepe liefde voor de artistieke waarden die Frank Sinatra belichaamde. Op het album uit 2016  “Shadows in the Night” van Dylan hoor je hem als crooner, het went nooit. En toch valt er uitstekend mee te leven.


4) Jackie McLean – I Hear a Rhapsody 4:39

Jackie McLean - Action Action Action 1964

“Action Action Action” is een album van de Amerikaanse saxofonist Jackie McLean (1931 – 2006), opgenomen in 1964 en uitgebracht op het Blue Note label van producer Alfred Lion. In de sectie zaten o.a. Charles Tolliver – trompet, Bobby Hutcherson – vibrafoon, Cecil McBee – bass en drummer Billy Higgins. Het stuk “I Hear a Rhapsody” is geschreven in 1941 door George Fragos en Jack Baker.


5) Jimmy Forrest – My Buddy 2:43

Jimmy Forrest - Most Much 1961

Tenors saxofonist Jimmy Forrest had zijn ruige momenten, maar ook tracks waarop alles op zijn plaats viel zoals “My Buddy“. Een track die het niet slecht deed in een of andere duistere nachtclub, waar het een of ander gebeurde wat het daglicht niet verdroeg. Het album “Most Much” werd opgenomen 19 oktober 1961 voor het platenlabel Prestige. In de sectie zaten verder nog  Hugh Lawson-piano, Tommy Porter-bas en drummer Clarence Johnston. “My Buddy” is een compositie uit 1922 van Walter Donaldson.


6) Jimmy McCracklin – Love When it Rains 2:36

Jimmy McCracklin - Blues Legend

Blues legende Jimmy McCracklin (1921-2012) was pianist, zanger en liedjesschrijver. In 1958 scoorde hij zijn grootste hit met het nummer “The Walk“. Ook schreef hij in 1967 het beroemde “Tramp” wat uitgevoerd werd door o.a. Otis Redding en Irma Thomas. Zijn compositie “Love When it Rains” is geschreven in het jaar 1949.


7) Jonah Jones Quartet – No Moon at All 2:09

Jonah Jones Quartet - Jumpin' with Jonah 1958

De trompetist Jonah Jones (1909-2000) was vooral in de jaren veertig en vijftig actief. Grote voorbeelden van Jonah waren o.a. Louis Armstrong en King Colax. Zijn opvallende manier van spelen was, dat hij constant met zijn instrument heen en weer bewoog, en dat gaf er een enorme swing door. Jonah zijn stijl is bekend geworden als The Jump, zeer dansbare muziek. “No Moon at All” is geschreven door David Mann in 1947.


8) Memphis Minnie – Me and My Chauffeur 2:48

Memphis Minnie - Me and My Chauffeur 1941

Blues zangeres en gitariste Memphis Minnie, haar echte naam is Lizzie Douglas geboren in 1897 en overleden in 1973. Haar compositie “Me and My Chauffeur” die in 1941 werd opgenomen met haar partner en haar vaste pianist Ernest Joe Lawlars. De song op dezelfde melodie als “Good Morning Little Schoolgirl” beïnvloedde vele bluesartiesten.


9) Miles Davis – ‘Round Midnight 5:25

Miles Davis & and The Modern Jazz Giants

Het album Miles Davis and The Modern Jazz Giants is opgenomen in twee sessies. Op 24 december 1954 en 26 oktober 1956, en uitgebracht in mei 1959 voor het jazz label Prestige. Bij de opnamesessie van 1956 deden o.a. mee John Coltrane, pianist Red Garland, bassist Paul Chambers en drummer “Philly” Joe Jones.


10) Nat ‘King’ Cole – You Don’t Learn That in School 3:07

Nat 'King' Cole and his Trio

Nat ‘King’ Cole (1919-1965) in de jaren veertig noemde men hem de donkerbruine ‘Sinatra’, omdat hij de enige was die Frank Sinatra van de troon kon stoten als populairste zanger van Amerika. Met zijn jazzy, bluesachtige stijl en zijdezachte stem wist hij vrijwel iedereen te bekoren, zwart en blank. In 1947 bracht hij zijn zoveelste single uit “You Don’t Learn That in School” de muziek is van Marvin Fisher en tekst van Roy Alfred.


11) WYNTON KELLY – SASSY 5:10

Wynton Kelly - Wynton Kelly (1961)

“Wynton Kelly – piano”, een zinsnede die op heel wat platenhoezen was te lezen. Als sideman maar ook als leider op een groot aantal albums uit de jaren vijftig en zestig. Dat was zijn periode dat hij zeer actief was, begin jaren zeventig stierf Wynton Kelly (1931-1971) eenzaam, na een epileptische aanval op zijn hotelkamer in Toronto. Voor het platenlabel Vee-Jay Records nam Kelly op 20 en 21 juli 1961 zijn titelloze album op samen met bassist Sam Jones en drummer Jimmy Cobb. Zij vormde de ritme sectie voor het nummer dat door Kelly is geschreven “Sassy“.


12) WILLIE DIXON – WALKIN’ THE BLUES 3:04

Willie Dixon - Poet of the Blues

Bluesman pus sang is Willie Dixon (1915-1992) speelt de bas, maar is vooral bekend om zijn grote inbreng van originele bluescomposities. Hij is wellicht niet zo bekend als Muddy Waters of John Lee Hooker, maar Dixon heeft zoveel bluesklassiekers geschreven dat hij, wat mij betreft, minimaal diezelfde status verdiend. “Walkin’ the Blues” rauwe blues, fantastisch nummer van een grootheid.


13) WILBERT HARRISON – KANSAS CITY 2:29

Wilbert Harrison - Kansas City

Wilbert Harrison was een Amerikaanse zanger. Geboren in 1929 en overleden 26 oktober 1994. Hij was zeer succesvol, in 1959 had hij met zijn eigen compositie “Kansas City” de nummer 1 positie in allerlei hitlijsten. Kansas City had hij al in 1951 geschreven wat resulteerde dat ontelbare rhythm and blues artiesten dit nummer coverde met succes en met minder succes. De uitvoering van Harrison behoort zeker niet tot de mindere.


14) Wayne Shorter – Toy Tune 7:25

Wayne Shorter - EtceteraHet album “Et Cetera” van tenorsaxofoon speler Wayne Shorter (1933) zijn 8e als leider, is een machtig album. Met een indrukwekkende line-up pianist Herbie Hancock en dat is niet de minste, Cecil McBee op de bas en drummer Joe Chambers. Deze sessie werd opgenomen op 14 juni 1965 voor het platenlabel Blue Note. Vijf stukken daarvan zijn er vier gecomponeerd door Wayne Shorter.


 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén