Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 116

Voor John Coltrane (1926-1967) kwam de doorbraak vrij laat. Vóór zijn dertigste was hij een obscure en vrijwel onbekend figuur. Voordien had hij weliswaar al gewerkt bij Gillespie en Hodges, maar hij was volledig in hun schaduw gebleven en had hooguit een figurantenrol gespeeld. De naam ‘Coltrane’ steeg plots naar het firmament van de jazz groot helden toen hij, halverwege de jaren 50, toetrad tot het kwintet van Miles Davis. In de tweede helft van die jaren zou hij ook, afgezien van een passage van enkele maanden bij Thelonious Monk (voor de evolutie van zijn stijl van groot  belang) en van de eerste platen onder eigen naam, het grootste deel van die tijd bij Davis werkzaam zijn. Coltrane’s stijl beschrijven is niet gemakkelijk. Er waren eigenlijk meerdere stijlen in één persoon. Zijn naam Coltrane is ook verbonden met diverse omwentelingen in de jazzmuziek, met dank aan Monk.

(uit: all that jazz! van fernand tanghe)


1) John Coltrane – Like Someone in Love 5:01

John Coltrane - Lush Life (1961)

Op 16 augustus 1957 nam Coltrane samen met bassist Earl May en drummer Art Taylor drie tracks, zonder piano, op. Deze kwamen terecht op zijn album “Lush Life”, welke werd uitgebracht in januari 1961. In totaal stonden hier vijf tracks op, de twee andere tracks waren wel met een piano. “Like Someone in Love” is eenn stuk van Jimmy van Heusen,


2) Kenny Drew – Lion’s Den 4:56

Kenny Drew - Undercurrent (1961)

Pianist Kenny Drew (1928-1993) was één van de belangrijkste en succesvolste hardbop-pianisten. In 1950 maakte hij in trompettist Howard McGhee’s formatie zijn plaatdebuut. Hij speelde met  Coleman Hawkins, Lester Young en Charlie Parker mee op het befaamde Coltrane-album ‘Blue Train’. Niet lang na de opnames van het bovenstaande album ‘Undercurrent’ vertrok Kenny Drew naar Europa, waar hij zich vestigde in Denemarken. Hij manifesteerde zich in de Kopenhaagse jazzscene, begeleide Amerikaanse jazz muzikanten die naar Europa kwamen voor langere tijd. In de jaren 50 was het in Europa goed vertoeven voor de zwarte jazzmuzikanten. Hier kreeg men meer waardering voor de muziek dan in Amerika en het belangrijkste was, er was haast geen discriminatie.

Het album ‘Undercurrent’ werd opgenomen op 11 december 1960 met trompetist Freddie Hubbard, tenorist Hank Mobley, bassist Sam Jones en drummer Louis Hayes. Alle zes tracks zijn gecomponeerd door Kenny Drew.


3) John Coltrane – Velvet Scene 4:54

John Coltrane - Dakar (1963)

Het tweede album van John Coltrane van deze lijst is ‘Dakar’ (1963). De zes tracks die hier op staan zijn opgenomen op 20 april 1957 voor Prestige Records. Dit album is een heruitgave van het album ‘Baritones & French Horns’, die aan de Prestige All-Stars wordt toegewezen. Deze formaties waren, op dat moment, top bij prestige, vandaar Coltrane’s z’n aanwezigheid. John Coltrane werd steeds meer gevraagd en toen bracht men dit album opnieuw uit onder zijn eigen naam. In de sectie: John Coltrane-tenorsax, Cecil Payne en Pepper Adams-baritone-sax, Doug Watkins-bas, drummer Art Taylor en pianist en componist van ‘Velvet Scene’ Mal Waldron.


4) Gil Mellé  – The Set Break 4″52

Gil Melle - Patterns in Jazz (1956)

Saxofonist Gilbert John Mellé (1931-2004) is een vergeten jazzmuzikant. Hij had het in zich om bij de top van de jaren vijftig en zestig te behoren. Hij was de eerste blanke jazz muzikant die werd gecontracteerd bij het label van Blue Note. Tussen 1952 en 1956 nam hij vijf 10-inch albums op voor Blue Note. “Patterns in Jazz” was de laatste session (zie de hierboven geplaatste hoesalbum, door hem zelf ontworpen). Zijn opvallende teken en design talent was voor eigenaar van Blue Note, Alfred Lion een reden om hem een aantal hoezen te laten ontwerpen voor de langspeelplaten van artiesten van Blue Note.

De opnames voor dit album waren op 1 april 1956 met in de studio bij  Rudy van Gelder, de trombonist Eddie Bert, gitarist Joe Cinderrella, bassist Oscar Pettiford en drummer Ed Thigpen. Zes tracks waarvan vier geschreven door Gil Mellé. In de jaren zeventig ging hij zich toeleggen op de filmmuziek, hij overleed in oktober 2004 aan een hartaanval, thuis in Malibu California.


5) Mose Allison – Devis in the Cane Field 4:02

Mose Allison - Autumn Song (1959)

Pianist Mose Allison geboren in 1927 en overleden op 15 november 2016, kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Hij luisterde naar Louis Jordan én Nat ‘King’ Cole. Zijn pianospel was opmerkelijk door het spelen van een unieke mix van blues en moderne jazz. Mose Allison nam lp’s op voor Prestige, Blue Note en Atlantic. Op 13 februari 1959 nam hij zijn vijfde album op en dat was voor Prestige. “Autumn Song” was de titel, hij werd bijgestaan door bassist Addison Farmer en drummer Ronnie Free. “Devil in the Cane Field” was eigen werk.


6) Booker Ervin – Largo 6:13

Booker Erving - The Book Cooks (1960)

Booker Ervin (1930-1970) een Amerikaanse tenor saxofonist. Van 1956 tot 1963 werkte de tenorist met bassist Charles Mingus. In de zelfde periode nam hij een aantal niet te versmaden albums op voor het label Prestige: de zogenaamde ‘Book’-reeks. De titels waren ‘The Blues Book’, ‘The Space Book’, en ‘The Freedom Book’. Hij had zijn debuut bij platenlabel Bethlehem Records. De opnames voor het album ‘The Book Cooks’ waren op 6 april 1960. Zes tracks werden er opgenomen, vijf daarvan geschreven door Ervin. In de sectie: Zoot Sims-tenor saxofoon, Tommy Turrentine-trompet, Tommy Flanagan-piano, George Tucker-bas en drummer Dannie Richmond. Booker Ervin overleed op 39-jarige leeftijd in New York City aan de gevolgen van een nierziekte.


7) Kenny Burrell – Soul Call 7:24

Kenny Burrell - Soul Call (1964)

De jazz gitarist Kenny Burrell (1931) werd vooral bekend om zijn blues ballads. Die hij onder andere op een serie Blue Note’s en Prestige’s vastlegde. Kenny Burrell nam het album “Soul Call” op, in de Rudy Van Gelder Studio’s in Englewood Cliffs. Met een kwintet dat bestond uit Will Davis – piano, Bill English – slagwerk, Martin Rivera – bas en Ray Baretto op conga. Het bevat zes nummers en het titelnummer ‘Soul Call’ heeft een echte blues thema; solide jazz gespeeld door een vakkundig improvisator. De opnames vonden plaats op 7 april 1964.


8) John Coltrane – All or Nothing at All 3:39

John Coltrane - Ballads (1963)

Vraag naar het meest bekende werk van John Coltrane.  Dan zullen veel jazz liefhebbers, “Blue Train“, “Soul Trane“, “Giant Steps” en “A Love Supreme” antwoorden. Het bovenstaande album “Ballads” is in de lange reeks van albums die Coltrane met zijn kwartet opnam. Een afwijkend album in vergelijking met zijn eerdere werk. Er doen meerdere verklaringen de ronde omtrent de reden waarom Coltrane besloot om juist zo’n soort album zo op te nemen. Hij was een echte zoetekauw, met zijn zeer slecht gebit kreeg hij steeds  meer problemen. Dit was de reden om rustig aan te doen met het spelen.

Op het album met de titel “Ballads” doen mee pianist McCoy Tyner, bassist Jimmy Garrison en drummer Elvin Jones. “All or Nothing it All” is een stuk van Arthur Altman gecomponeerd in 1939.


9) Junior Mance Trio – Whisper Not 4:21

Junior Mance - Junior (1959)

Junior Mance (1928) is Amerikaanse jazzpianist en componist, geboren in Evanston Illinois. Hij begon op vijf jarige leeftijd met piano spelen. Op 9 april 1959 nam hij zijn debuutalbum “Junior” op voor het platenlabel Verve Records. De rhythm sectie was bassist Ray Brown en drummer Lex Humphries. “Whisper Not” is een jazzklassieker van Benny Golson.


10) John Coltrane – Soul Eyes 5:27

John Coltrane - Coltrane (1962)

John Coltrane’s album met enkel de titel ‘Coltrane‘, is opgenomen in de lente van 1962. Uitgebracht bij het label Impulse van producer Bob Thiele. Deze platenmaatschappij  stond bekend om zijn uitstekend verzorgde platenhoezen, veelal met een klaphoes, toentertijd uniek. Vijf uitstekende nummers staan er op, vooral het prachtige “Soul Eyes“, geschreven door pianist Mal Waldron. De begeleiders waren dezelfde van het album “Ballads“.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén