Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 125

De componist/tekstschrijver/pianist en zanger Randy Newman werd op 28 november 1943 in Los Angeles geboren. De familie Newman was bepaald muzikaal te noemen. Hoewel de vader van Randy Newman arts was, had hij in het begin van de jaren 40 een eigen band: Newman & his Newmaniacs. Verder waren twee ooms van Randy, de filmmuziek legendes Alfred en Lionel Newman. Zij waren als soundtrack componisten voor Hollywood’s 20th Century Fox werkzaam. Als tiener luisterde Randy Newman vooral graag naar bluesmuziek uit het zuiden van Amerika.

Klassieke muziekles op de piano kreeg hij van zijn vader toen hij zeven was. En later studeerde Randy Newman muziek compositie aan de universiteit van California. Zo hebben zijn ouders hem naar scholen gestuurd en voor zijn grondige basiskennis van de muziektheorie gezorgd. Maar na die studietijd heeft Randy ook een paar jaar doorgebracht met vrijwel niets te doen.
Bijna onopgemerkt bleef hij wel wat composities schrijven en arrangeerde hij voor platenmaatschappijen en artiesten, maar het grootste gedeelte van de tijd bracht hij dagdromend door.


Randy newman –  trouble in paradise (1983)

Randy Newman - Trouble in Paradise 1983

Een echte tophit heeft de 74-jarige Randy Newman zelf nooit gehad. Dat is zijn bedoeling ook nooit geweest. Intussen is en was hij wél een van de belangrijkste hedendaagse songschrijvers. Zijn geheel eigen stijl van liedjes schrijven, vaak cynisch en schrijnend van toon komt over bij het grote publiek. Dat blijkt ook uit het succes van de vele vertolkers. Het nummer ‘I’m Different’ van het album ‘Trouble in Paradise’, uitgebracht in 1983 voor het platenlabel Warner Brothers.


peter schaap – als een kameleon (1975)

Peter Schaap - Als een Kameleon (1975)

Peter Schaap werd geboren op 24 oktober 1946 in Groningen, en bracht zijn jeugd in die stad door. Toen al schreef hij verhalen en gedichten. Hij leerde zichzelf gitaarspelen en begon voorzichtig aan het schrijven van liedjes. Dit alles begon een wat grotere vlucht te krijgen toen hij op de pedagogische academie terechtkwam. Hij haalde zijn hoofdakte en werd onderwijzer. Na enkele jaren als meester voor de klas te hebben gestaan in Oosterhogebrug en Engelbert twee plaatsen in Groningen, waagde hij in 1974 de overstap naar het leven van een beroepsartiest. In die periode trad hij avond aan avond op. Hij maakte 4 langspeelplaten met zelfgeschreven en gecomponeerde Nederlandstalige liedjes. Zijn bekendste is ‘De Hoge heren van het Dorp’, deze stond op het debuutalbum ‘Als een Kameleon’ uitgebracht in 1974.


charles aznavour – e.p. “For Me….Formidable” (1963)

Charles Aznavour - For Me Foremidable (1965)

De Franse zanger Charles Aznavour die in de jaren 60 en 70 hits scoort met o.a. ‘Esperanza’, ‘Yesterday When I Was Young’, ‘The Old Fashioned Way’ en ‘To Die Of Love’. Charles Aznavour is één van de grootste entertainers van de 20ste eeuw. Hij speelde mee in tientallen films, gaf duizenden concerten en verkocht miljoenen albums. Charles Aznavour auteur en vertolker van wereldberoemde chansons, zoals het uit 1963 afkomstige ‘For me Formitable‘.


randy newman – good old boys (1974)

Randy Newman - Good Old Boys (1974)

Randy Newman is een  van die singer/songwriters met een geweldig inlevingsvermogen. Cynisch, een groot hart voor de ‘gewone arbeidersman’, verhaaltjes en geschiedenis. De draak steken met van alles en nog wat. Maar zelfs ook emotie tonend zoals op het beklemmende  ‘A Wedding in Cherokee County’. Al deze facetten komen terug op het album ‘Good Old Boys’ uit 1974.


the doors – waiting for the sun (1968)

The Doors - Waiting for the Sun (1968)

Op het album “Waiting for the Sun” wat verscheen in 1968 van de Amerikaanse rockband The Doors staat het nummer ‘Yes the River Knows’. Dit nummer vind ik na, ik weet niet hoe veel draaibeurten nog even betoverend als toen ik het voor het eerst hoorde. Naar Doors-maatstaven erg rustig gespeeld en gezongen, vooral Jim Morrison laat zich horen als een echte crooner.


bob dylan – bringing it all back home (1965)

Bob Dylan - Bringing it All Back Home (1965)

Dankzij ‘Bringing It All Back Home’ uitgebracht 1965, is Bob Dylan gekroond tot opvolger van de folkrock. Na jarenlang akoestische folk gespeeld te hebben, stapte Dylan verrassend genoeg over op een meer elektrisch georiënteerd geluid, geïnspireerd door de The Beatles. Dat zorgde voor een bommetje in de traditionele folkscene. Puristen spraken van schande. Maar meer algemene muziekliefhebbers kregen er onder meer songs zoals ‘Subterranean Homesick Blues’ en ‘She Belongs to Me’ voor terug. ‘Bringing It All Back Home’ was een revolutionair album met tijdloze songs, opgenomen in slechts drie dagen.


ane brun – spending time with morgan (2003)

Ane Brun Spending Time with Morgan (2003)

Ane Brunvoll (10 maart 1976), beter bekend als Ane Brun, is een Noorse zangeres-songwriter, geboren en getogen in Molde. Ze woont sinds 2000 in StockholmZweden. Ane Bruns muzikale carrière begon vrij laat. Op het moment dat ze 21 jaar werd, kreeg ze belangstelling voor de akoestische gitaar. In 1998 deed ze haar eerste, kleinschalige optredens in de straten van San Sebastian en Barcelona. Een jaar later keerde ze terug naar Noorwegen, ditmaal naar de plaats Bergen. Hier heeft ze veel van haar eigen composities geschreven. In 2000 verhuisde Brun naar Stockholm, om daar naar meer muzikaal succes te zoeken.
Na een aantal jaren liveoptredens te hebben gedaan in Noorwegen en Zweden, bracht ze eind mei 2003 haar eerste studioalbum in Scandinavië uit, getiteld ‘Spending Time with Morgan“.


fleetwood mac – then play on (1969)

Fleetwood Mac - Then Play On (1969)
Het album ‘Then Play On’ van Peter Green’s Fleetwood Mac heeft schitterende composities, maar vooral het gitaarwerk is de moeite waard. Fleetwood Mac verbrede hier hun basic bluessound met sfeervolle dromerige stukken. Dit levert een prima album op. Er kwam een nieuwe gitarist, Danny Kirwan, die gelijk 5 nummers aanleverde die zich prima kunnen meten met de nummers van Peter Green. Na dit album zou Peter Green de band verlaten en zonder hem ging ook de blues er vandoor, en kreeg het commerciele wat teveel de overhand. Hetgeen een aantal gezapige platen opleverde. Het nummer ‘Without You’ is gecomponeerd door de negentienjarige Danny Kirwan.


randy newman – 12 songs (1970)

Randy Newman - 12 Songs (1970)

’12 Songs’ het tweede album van Randy Newman is gewoon een klassiek album van deze bijzonder orginele singer-songwriter!
Het nummer ‘Mama Told me Not to Come’ wat hierop staat, is bekender in een hitversie van Three Dog Night maar is wel degelijk van de hand van deze Randy Newman. Hij is op deze plaat goed op dreef, maar zijn sterkste albums moest hij toen nog maken. Randy was destijds een beginnend artiest maar vele waren toen al overtuigd van zijn schrijverscapaciteiten.


fleet foxes – fleet foxes (2008)

Fleet Foxes - Fleet Foxes (2008)

Dat de Amerikaanse neofolkband Fleet Foxes prachtig kan zingen, weten we sinds hun overweldigende debuutalbum dat in 2008 verscheen. De samenzang is van een buitengewone pracht, de hoge bezwerende stem van Robin Pecknold levert met behulp van zijn bandleden een niveau op dat sinds de hoogtijdagen van Crosby, Stills & Nash niet meer gehaald is.


cream – disraeli gears (1967)

Cream - Disraeli Gears (1967)

Op 2 november 1967 kwam het tweede album uit van de Cream, de band van Eric Clapton, Jack Bruce en de waanzinnige drummer Ginger Baker. De eerste supergroep aller tijden zette een forse stap voortwaarts in vergelijking met het debuut album. Cream laat de blues iets meer los en weet hier de kracht van een powertrio volledig uit te buiten. Het door blueszanger/gitarist Albert King geschreven ‘Strange Brew’ is een sterk voorbeeld van hoe de band een oude bluessong tot een kleurrijke psychedelisch nummer weet om te toveren.


The Moody Blues – days of future passed (1967)

The Moosy Blues - Days of Future Passed (1967)

Net als het album dat de Cream uitbracht in november 1967, kwamen ook The Moody Blues met een baan doorbrekend album op de markt. Met de komst van nieuwe bandleden Justin Hayward en John Lodge vinden The Moody Blues het geluid dat ze groot zal maken. Waar eerder het accent op rhythm & blues en pop lag, hebben ze hier een ambitieuze en psychedelische sound gevonden die de wereldhit ‘Night in White Satin’ zou opleveren. Zwaar georkesteerd en diep onder de invloed van Sgt. Pepper en klassieke muziek is het album een meesterwerk en een blauwdruk voor de platen die hierna volgen.


jean ferrat – barclay: e.p.  1970

Jean Ferrat componist en tekstschrijver. De carrière van Jean Ferrat begon in het Parijs van de jaren vijftig, zestig en zeventig. Hij werd  een van Frankrijks populairste zangers.


neil sedeka – fly don’t fly on me (single 1958)

Neil Sedaka - Neil Sedaka The Complete Singles and EP's

Neil Sedeka was in de jaren 50/60 een van de aller grootste hitzangers. Nummers als ‘Oh Carol’ ‘King of Clowns’ en ‘Happy Birthday Sweet Sixteen’ zijn in ieders geheugen gegrift. Ook ‘Fly Don’t Fly on Me’ was er ook een uit een hele reeks, die Neil Sedeka vaak zelf schreef samen met tekstschrijver Howard Greenfield.


the everly brothers – sing great country hits (1963)

The Everly Brothers - Sing Great Coutry Hits (1963) (

Voor het album ‘The Everly Brothers Sing Great Country Hits’ hebben de heren zich een country stem aangemeten, zonder dat dat irritant wordt. Een aardige selectie country nummers staan er op. Hun zang is een van de mooiste in de uitvoer van de Everly’s, en de arrangementen zijn modellen van creatieve eenvoud. De opnames vonden plaats juni 1963 in Nashville Tennessee en alles onder leiding van producer en gitarist Chet Atkins


randy newman – little criminals (1977)

Randy Newman - Little Criminals (1977)

Randy Newman is een van de beste songschrijvers die ik ken. Niet alleen vanwege zijn spitsvondige teksten, maar ook zijn speelse composities, arrangementen en uitstekende pianospel.
Zijn vijfde album uit 1977 ‘Little Criminals’ vind ik van alle albums die ik van hem ken nog steeds het beste. Elke song op deze plaat is uniek en heeft een heel eigen karakter en kleur. ‘Jolly Coppers on Parade’ is een van zijn vruchten van arbeid.


 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén