Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Áflevering 128

Pearls Before Swine.  Psychedelische folkband is het geesteskind van Thomas Rapp (1947), de uit North Dakota afkomstige zanger en songschrijver die sterk onder invloed van Bob Dylan in 1965 de band opzet. met zijn middelbare schoolvrienden Wayne Harley, Lane Lederer en Roger Crissinger.  ‘One Nation Underground’ is het debuut dat in 1967 verschijnt en het bepaald niet slecht doet – er worden een kwart miljoen exemplaren verkocht. Terecht, want de freakfolk van de band zal tot de dag van vandaag invloed hebben op vele bands. Thomas Rapp is een cultheld in het genre.

Met een hoes van renaissance schilder Hiëronymus Bosch (1450-1516) vliegt het album alle kanten op, van akoestische folk en protestsongs tegen de oorlog in Vietnam, naar volstrekt eigenzinnige experimentele muziek die af en toe aan The Velvet Underground doet denken. Pearls Before Swine brengt in totaal zes albums uit, op de laaste drie albums is er geen sprake meer van een groepsverband, maar omringt Rapp zie alleen nog maar met studiomuzikanten veel al uit Nashville. 


pearls before swine – drop out (1967)

pearls before swine - one nation underground

‘One Nation Underground’ de eerste LP van Pearls before Swine verscheen in 1967, en de groep verkreeg er in één klap de cult-status mee. Alleen de titel al is intrigerend. Hardnekkige geruchten dat dit album onder bedwelming van LSD zijn opgenomen steken de kop op. Bij nadere beluistering is daar evenwel, in de teksten althans, weinig van terug te vinden. Of het moet zijn in het nummer ‘Drop Out’, met een bekend geworden slogan uit de sixties:
Drop out with me.
And just live your life.
Behind your eyes.
Your own skies.
Your own tomorrows.


gene clark & carla olson – gypsy rider (1987)

gene clark & carla olson

Gene Clark (1944-1991) was in de jaren ’60 zanger bij The Byrds. Liedjesschrijver van onvergetelijke nummers die The Byrds op de plaat zetten. Na twee albums verliet Clark de band. Begon aan allerlei projecten, samen met Doug Dillard.  Wat volgt is een album, samen met zangeres Carla Olson (1952) , waarvoor plaatsvinden on oktober 1986. Het is een opvallend sterk album, met sterke songs. ‘Gypsy Rider’en ‘Del Gato’ (de laaste samen geschreven met zijn broer Rick). Zonder twijfel zijn beste composities die op plaat zijn verschenen.


the kinks – set me free little girl (1965)

the kinks - set me free

The Kinks een Engelse rockgroep, ontstaan in 1963. De band bestond uit Ray Davies (1944) componist en zanger. Jongere broer en leadgitarist Dave Davies (1947) Bassist Pete Quaife (1943-2010)en Mick Avory (1944) de drummer. Begonnen op te treden in allerlei clubs in London onder de naam The Ravens. Op advies van hun manager veranderde de naam in The Kinks. Hun grote doorbraak hadden ze met ‘You Really Got Me’. Daaropvolgend ‘All Day and All of the Night’ twee korte punk achtige rock songs. De zevende single ‘Set Me Free’ kwam uit mei 1965.


pearls before swine – translucent carriages (1968)

pearls before swine translucent carriages

Na ‘One Nation Underground‘ kwam Pearls Before Swine  met het album ‘Balaklava’. Het debuutalbum had nog wat rockende momenten. Op het tweede album  is daarvoor geen plaats meer. De nummers op deze LP lijken melodieuzer. Door het ontbreken van de ruigere stukken is ‘Balaklava’ een constanter werkstuk geworden. De plaat staat vol met songs van een tragische schoonheid. De titel van de LP verwijst naar de Krimoorlog. Balaklava was een Russische havenstad op de Krim, waar de Russen in 1854 door de geallieerden onder Brits gezag verslagen werden. Hoogtepunt is ‘Translucent Carriages’ waar je Thomas Rapp, begeleid door niet meer dan een gitaar zonder dat het kaal klinkt.


rita hovink – laat me alleen (1976)

rita hovink - laat me alleen

 Zangeres Rita Hovink, haar echte naam was Hendriekje Jannie Vink. Geboren in Beverwijk 1944, overleden in Hilversum 1979. Rita had een dramatisch timbre, en heeft haar grootste bekendheid te danken aan het enkele jaren voor haar dood verschenen nummer ‘Laat Me Alleen’. In 1976 werd zij ernstig ziek. Ze onderging een aantal zware operaties, leek te herstellen, maar overleed uiteindelijk in 1979 op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Door haar vroege dood beschouwen we ‘Laat Me Alleen’ nu als haar zwanenzang.


crowded house – don’t dream it’s over (1987)

crowded house 2 meter sessies

Op een zomerdag in 1987 kwam de Nieuw-Zeelandse groep Crowded House naar de ECK-studio in  Hilversum. Op uitnodiging van producer Jan Douwe Kroeske. Hij was een van de initiatief nemers van de 2 meter sessies. Allerlei artiesten kwamen op uitnodiging naar de studio voor kale opnames die op CD werden uitgegeven. In totaal zijn er elf delen met compilaties uit de 2 Meter-sessies op cd verschenen. Op 19 mei was dus Crowded House aanwezig, men nam het nummer ‘Don’t Dream It’s Over’ op samen met technicus Maarten Vermee.


pearls before swine – footnote / if you don’t want to (1969)

pearls before swine these things too

Bij de opnames van de derde LP ‘These Things Too’ van Pearls Before Swine waren de meeste bandleden vertrokken. Alleen banjospeler Wayne Harley is nog aanwezig met Thomas Rapp. Met ingang van de volgende plaat zou Rapp niet anders meer doen, dan inhuren van gastmuzikanten voor zijn projekten. Het derde album werd opgenomen september 1969. Nieuw is de komst van Elisabeth die hier en daar vokale ondersteuning verleent. Zij is de Nederlandse vrouw van Thomas Rapp. Zij komt uit Utrecht. Productioneel is het niet allemaal even perfect, vooral de drums klinken nogal afgeknepen, maar dat geeft de plaat ook weer juist zijn charme en de onmisbare Pears Before Swine-sfeer.


bob dylan – born in time (1989)

bob dylan - tell tale signs

Het is een publiek geheim dat Bob Dylan (1941) in zijn eigen repertoire altijd moeite heeft gehad om het onderscheid te maken tussen subliem en waardeloos materiaal, daarom bleef er enorm veel materieel op de plank liggen. Op een dag besloot Dylan dit alles toch uit te brengen, onder de  The Bootlegs Series. Op ‘Tell Tale Signs’ nummer acht uit de bootleg series wordt er stilgestaan bij opnames uit de periode 1989-2006. Een blik op de tracklist en je merkt dat sommige titels je onmiddellijk vertrouwd in de oren klinken. De versies, vaak pril en drastisch vertimmerd zijn, en precies dat maakt van deze nieuwe compilatie een feest voor het oor. Het nummer ‘Born in Time’ was opgenomen voor zijn album ‘Oh Mercy’ uit 1989 maar werd niet op plaat gezet. Maar wel op The Bootleg Series nummer acht.


anita carter – blue doll (1957)

anita carter - appalachian angel

Anita Carter (1933-1999) was het jongste zusje van June Carter die getrouwd was met Johnny Cash. Samen met haar moeder Maybelle (1909-1978) en de zusjes June (1929-2003), Helen (1927-1998)  en zijzelf vormden ze een folk-country zanggroepje The Carter Family. Toen June Carter met Johnny Cash ging optreden, viel het hele familie gebeuren een beetje uit elkaar. En ging ieders eigen weg, en dat resulteerde in soloprojecten zoals dat van Anita Carter met de single uit 1957 ‘Blue Doll’.


pearls before swine – song about a rose (1970)

pearls before swine - the use of ashes

De vierde van Pearls Before Swine is het album ‘The Use of Ashes’. Dit album is opgedragen aan Nederland, waar Thomas Rapp de meeste songs schreef dit gebeurde in het plaatse Vreeland aan de Vecht, waar hij een poosje woonden met zijn Nederlandse vrouw Elisabeth.  Het is echter opgenomen in C&W-mekka Nashville met in het rijtje gastmusici residerende studiomuzikanten. De plaat klinkt beduidend luchtiger dan de voorgaande drie. Ik ben lyrisch over dit mooie album met een diversiteit aan nummers en prachtige teksten!
Het geeft een kick om af en toe de parels uit het verleden steeds opnieuw te  ontdekken!


roy orbison – crying (1962)

Begin jaren ’60 gold Roy Orbison (1936-1988) als de best verkopende artiest ter wereld. Met zijn karakteristieke gitzwarte haar (altijd goed in de Brylcreem). En zijn even typerende zonnebril, maar de zwarte glazen maakten deel uit van zijn imago. Hij scoorde hit na hit. Only the lonely”, ‘In dreams’, ‘Oh, Pretty Woman’,  ‘Lana’ en ‘Crying’.


the rodys – just fancy (1967)

the rodys - just fancy

The Rodys kwamen uit het hoge noorden, om precies te zijn Oude Pekela. Niet de meest inspirende plaats om een band te beginnen. Zanger, gitarist, liedjesschrijver Harry Rijnsberg deed het toch samen met zijn vrienden. Joop Hulzenebos gitaar en orgel, Wiechert Kenter basgitaar en drummer Dick Beekman.   Hun grote doorbraak was ‘Take Her Home’ bereikte de derde plaats in de hitlijsten. Opvolger ‘Just Fancy’ was ook een kaskraker. De singles die daarna uitkwamen hadden echter weinig succes. Toen Harry Rijnbergen in september 1968 de band verliet was hun populariteit al sterk aan het afnemen.


big maybelle – tell me who (1956)

big maybelle the complete okeh sessions

Geboren als Mabel Louise Smith (1924, Jackson, Tennessee), werd deze R&B zangeres en pianiste bekend onder de naam Big Maybelle.
Net als vele van haar generatiegenoten begon Maybelle met het zingen in het gospelkoor van de kerk. Al in haar tienerjaren maakte ze de switch naar R&B.  In 1952 tekende Maybelle bij Okeh Records en kreeg ze de artiestennaam “Big Maybelle”. Haar eerste hitje kwam in 1952: “Gabbin’ Blues”, een jaar later gevolgd door “Way Back Home” en “My Country Man”. Het nummer ‘Tell Me Who was de b-kant van een singel uit 1956.


pearls before swine – seems so long ago nancy (1971)

pearls before swine - city of gold

Het vijfde album van Pearls Before Swine is ‘City of Gold’ uitgekomen in 1971. De muzikale richting die Thomas Rapp met het  vorige album is ingeslagen, wordt in een deel van de nummers voortgezet. Het mooiste nummer van de plaat is Leonard Cohen’  ‘Nancy’ van het album ‘Songs from a Room’‘City of Gold’.  wordt deels opgenomen in Nashville en deels in New York. Daar wordt Thomas Rapp begeleid door zijn nieuwe gevormde Pearls formatie. Ik voeg er nog even aan toe dat de eerste vier albums de onbetwistbare meesterwerken blijven van Thomas Rapp en zijn Pearls Before Swine.


Een sporadische foto van Thomas Rapp

pearls before swine - achterkant hoes city of gold

Primeur een foto van de band Pearls Before Swine op de achterzijde van de hoes van ‘City of Gold’. Vier baarden zijn er te zien, dus jammer genoeg geen Elisabeth. De man op de voorgrond moet Thomas Rapp zijn. Een magere, ongezond uitziende en bezorgd kijkende man met een grote zwarte bril. Eigenlijk precies, zoals ik me hem had voorgesteld.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén