Radio Riverside 60PLUS

Een uurtje jonger dan gisteren…

Aflevering 90

DEZE NIEUWE AFLEVERING STAAT IN HET TEKEN VAN TROMPETIST MILES DAVIS. ZIJN VERHAAL BEGINNEND IN 1948, HIJ IS MUZIKANT DIE HET JAZZ-IDIOOM ONGEVEER OP DEZELFDE MANIER VERANDERDE ALS PABLO PICASSO HET SCHILDEREN EN CASSIUS CLAY HET BOKSEN.

1) MILES DAVIS – ASCENSEUR POUR L’ÉCHAFAUD (1957) – NUIT SUR LES CHAMPS-ÉLYSÉES 2:56

In aflevering 89 liet ik u kennismaken met de Miles Davis uit het jaar 1948 – 1950 allerlei opnames die uitgebracht werden op 78 toeren platen. Miles kreeg oktober 1951 een kans om voor het label Prestige een LP te maken, een echte, niet dus de drie minuten stukjes, maar met de mogelijkheid voor ook langere stukken, dus ruimte voor meer improvisatie.
Miles was op dat moment 25 jaar oud en koos voornamelijk jonge collega’s op alt-saxofoon Jackie McLean (19), tenor-sax Sonny Rollins (22), pianist Walter Bishop Jr. (24), plus twee wat oudere heren, bassist Tommy Porter (33) en drummer Art Blakey (34), en van dit stelletje was er een clean wat betreft “dope” en dat was Tommy Porter.

2) MILES DAVIS ALL STARS – DIG (1951) – CONCEPTION 4:05

De titel van de LP was “Dig”. “Conception” een thema van de blinde pianist George Shearing (1919 – 2011), opgenomen in New York City op 5 oktober 1951.

3) MILES DAVIS ALL STARS – DIG (1951) – OUT OF THE BLUE 6:19

Miles Davis hoewel fysiek en qua carrière in de meest kritieke periode van zijn leven, en dat kwam door zijn heroine gebruik, was op die dag 5 oktober in elk geval in behoorlijke conditie, zijn muziek gaat hier in de richting die hem rond 1955 aan zijn eerste echte grote populariteit zou helpen. Een lichtvoetige stijl, melodieus, harmonieus en een indringende direct herkenbaar geluid.

4) MILES DAVIS ALL STARS – DIG (1951) – DENIAL 5:42

Het derde stuk op de LP is door Miles Davis gecomponeerd “Denial”.

5) MILES DAVIS ALL STARS – DIG (1951) – BLUING 9:59

“Bluing” het vierde stuk van Miles Davis voor deze session, de op- name van dit album vonden plaats in de Apex Studio New York City.

6) MILES DAVIS ALL STARS – DIG (1951) – DIG 7:38

“Dig” ook een eigen stuk van Miles Davis, is het titelnummer, zoals ook het album genoemd is, wat werd opgenomen op 5 oktober 1951.
Deze LP is een mijlpaal in de carrière van Miles Davis, en ook een mijlpaal in de jazzgeschiedenis vanwege de vindingrijkheid, iets wat nog nooit is gedaan.

7) MILES DAVIS ALL STARS – DIG (1951) – MY OLD FLAME 6:34

“My Old Flame” is een klassieke ballad en een toenmalige popsong, in 1934 gecomponeerd door Arthur Johnston (muziek) en Sam Coslow (tekst). Het lied werd voor het eerst gezongen door de Amerikaanse actrice Mae West in de film “Belle of the Nineties”, hierbij begeleid door het orkest van Duke Ellington.
Miles Davis had dit vaak gespeeld toen hij nog in het orkest zat van Charlie Parker eind jaren veertig.

 

“It’s Only Paper Moon” is ook een popsong de muziek is van Harold Arlen en de tekst is voorzien door de heren E.Y.Harburg en Billy Rose, het is geschreven voor een mislukte musical op Broadway “The Great Magoo, maar de eeuwige roem van deze popsong komt door de versies van het Nat King Cole Trio en zangeres Ella Fitzgerald.

8) MILES DAVIS ALL STARS – DIG (1951) – IT’S ONLY PAPER MOON 5:27

 

Dit waren zeven nummers van het album “Dig” opgenomen 5 oktober 1951, met Miles Davis-trompet, Sonny Rollins-tenor-saxofoon, Jackie McLean-alt-saxofoon, Walter Bishop Jr.-piano, Tommy Porter-bass, Art Blakey-drums.
Het laatste stuk van deze tracklist is Yesterdays van zijn album “Young Man wit a Horn” uitgebracht als een 10 inch mono plaat voor Blue-Note onderleiding van producer Alfred Lion, de opname vond plaats op 9 mei 1952 in de W.O.R.Studio in New York City.
In de sectie zaten bij dit nummer Miles Davis-trompet, J. J. Johnson-trombone, Jackie McLean-alt-saxofoon, Gil Coggins-piano, Oscar Pettiford-bas, Kenny Clarke-drums.
“Yesterdays is in 1933 gecomponeerd door Jerome Kern en van tekst voorzien door Otto Harbach.
Barbara Streisand zong dit nummer in 1966 ook voor haar album
“Color Me Barbara”.

9) MILES DAVIS ALL STARS  – YOUNG MAN WITH A HORN (1952) – YESTERDAYS 3:47

 

Lees hier meer terug over de lp “Dig” van Miles Davis.

Volgende week deel drie over Miles Davis “live” te beluisteren op RADIO BODEGRAVEN – 107.8 FM op zaterdagavond tussen 23:00 en 00:00 uur.

Vorige Bericht

© 2018 Radio Riverside 60PLUS