Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 27

D-Records Shuffle” wordt elke zaterdagavond uitgezonden via BR6, van 22:00 tot 23:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.


bill broonzy

1) ‘Big’ Bill Broonzy
“Worrying You off My Mind”
(Bill Broonzy)

Single: Perfect Records (10″ 78 RPM)
Uitgebracht: 1932

William Lee Conley Broonzy (1893 – 1958) was één van de zeventien kinderen van een in slavernij geboren echtpaar. Hij groeide op in Arkansas, en had al vroeg belangstelling voor muziek, de bluesmuziek om precies te zijn, het was een grote kerel dus werd hij al gauw ‘Big’ Bill Broonzy genoemd. Gedurende de jaren ’30 en ’40 nam hij veel platen op – misschien wel de meeste van zijn generatiegenoten. Bill Broonzy zei ooit eens “Blues is een natuurlijk gegeven, iets wat je beleeft”.

 

richard thompson - radio riverside2) Richard Thompson

“Happy Days and Auld
————Lang Syne”
(Richard Thompson)

CD: The Old Kid Bag
Uitgebracht: Feb. 2003

 

 

Richard Thompson (1949) is een zeer getalenteerde zanger-gitarist begon zijn carrière bij Fairport Convention. Begin in 1972 met het uitbrengen van solo albums, waaronder de in 2003 uitgebrachte “The Old Kid Bag”. Dit album heeft hele goede stukken muziek, absoluut geen mainstream, waar de grote massa achter aan loopt. Richard Thompson is een onvermoeibare troubadour.

 

peter green's fleetwood mac - radio riverside

Danny Kirwan – Peter Green – John McVie

3) Peter Green’s Fleetwood Mac
“Without You”

(Danny Kirwan)

LP: Then Play On
Uitgebracht: September, 1969

“Without You” van de formatie Peter Green’s Fleetwood Mac is een nummer van een overweldigende schoonheid. Dit nummer mogen ze op mijn begrafenis draaien, niet omdat de titel zo toepasselijk is maar omdat dit zo’n hemels nummer is dat zoveel bij me losmaakt.

 

sonny & cher - radio riverside4) Sonny & Cher

“The Beat Goes On”
——(Sonny Bono)

Single: Atlantic Rec.
Uitgebracht: 1967

 

 

Sonny & Cher weten in 1965 en 1966 een perfect imago op te bouwen. Een beetje exotisch, maar schoongewassen, een beetje kunstenaar, maar geen armoede. En vooral: echtelijke liefde en vertederende onschuld. De hits volgden elkaar snel op: “I Got You Babe” en “Baby Don’t Go” en “Little Man” en natuurlijk hun aller beste “The Beat Goes On” uit 1967. Sonny Bono (1935-1998) en Cher LaPiere (1946) scheidde in 1975. Sonny Bono kwam in 1998 om het leven bij een ski ongeluk.

 

Graham Nash, Stephen Stills, David Crosby & Neil Youg

5) Neil Young
(met Crosby, Stills & Nash)

“Through my Sails”
(Neil Young)

LP: Zuma
Uitgebracht: November, 1975

Ik ben een groot liefhebber van Neil Young (1945). Hij kan als geen ander een ‘gevoel’ overbrengen. En dat lukt mijns inziens het beste in het liedje “Through My Sails dat hij samen zingt met zijn kompanen Crosby, Stills & Nash te vinden op zijn album “Zuma” uitgebracht in 1975. Het is zang technisch verre van perfect, maar wat deert dat wanneer Neil zonder omwegen, gewoon rechtdoor, naar het hart gaat.

 

the handsome family

6) The Handsome
———————Family

“Weightless Again”
(Brett & Rennie Sparks)

CD: Through the Trees
Uitgebracht: 1998

 

 

 

The Handsome Family is een Amerikaans alternatief country duo: Brett Sparks en zijn echtgenoot Rennie gaan soms op tournee en nemen dan een drummer en bassist mee, zij trouwden in 1989 een huwelijk wat gesloten werd in Chicago, en vestigde zich daarna in de staat New Mexico. Zij namen een groot aantal albums op in een stijl die neigt naar somberheid. Het vijfde album uit 1998 “Through the Trees” is een schitterende Americana plaat met het tijdloze en huiveringwekkende opener “Weightless Again”.

 

lou reed (1942-2013)

7) Lou Reed
“What’s Good – The Thesis
(Lou Reed)

CD: Magic and Loss
Uitgebracht: Januari, 1992

Lou Reed (1942-2013) stond samen met Keith Richards (1943) van The Stones hoog op de dodenlijst van de rock ‘n’ roll sterren, die snel onze aardbol zouden verlaten. Keith leeft nog en Lou hield het lang vol, maar in 2013 was het zijn tijd 71 jaar toch nog geworden. Lou Reed bracht in 1992 zijn 16e album uit “Magic and Loss”, het album ligt zwaar op de maag zoals veel van werkjes, maar de oprechtheid is 100 procent.

 

jefferson airplane - radio riverside8) Jefferson Airplane

“In Time”
(Paul Kantner 
  & Marty Balin)

LP: Crown of Creation
Uitgebracht: Sept. 1968

 

 

Jefferson Airplane zijn vooral bekend geworden om de singles “White Rabbit” en “Somebody to Love”. Naast de groep The Grateful Dead waren Jefferson Airplane toen een van de belangrijkste Amerikaanse psychedelische rockformaties uit San Fransisco. In 1968 kwam hun vierde album uit “Crown of Creation”. Wat ik kan opmerken is dat dit album heel wat toegankelijker was de drie voorgangers. Het was duidelijk te horen dat dit meer gericht was op het grotere publiek. Geen probleem overigens toentertijd, het klonk altijd nog beter als al dat andere veel commerciëlere werk. Het nummer “In Time” is nog zeker goed te behappen na 52 jaar.

 

the spencer davis group - radio riverside 9) Spencer Davis Group

“You Must Believe Me”
—–(Curtis Mayfield)

LP: The Second Album
Uitgebracht: Jan. 1966

 

 

In 1964 was niet oprichter Spencer Davis (1939-2020) van de gelijknamige groep de belangrijkste man, maar een student, de zestien jarige Steve Winwood (1948) zanger, gitarist, of het toetsenbord, de vijf jaar jongere broer van bassist Muff Winwood (1943). Zijn hoge emotionele stem klonk als die van een jonge zwarte Amerikaan, en hij speelde orgel en piano met flair, met smaak en overtuigingskracht als Ray Charles (1930-2004). Steve Winwood verliet de band na het uitbrengen van drie albums.

 

shivaree

Ambrosia Parsley

10) Shivaree

“I Don’t Care”
(Ambrosia Parsley
——–& Duke McVinnie)

CD: I Oughtta Give You
——a Shot in the Head…….
Uitgebracht: October, 1999

 

 

 

Toen ik het nummer “Goodnight Moon” op de radio hoorde van de Amerikaanse alternatieve rock band Shivaree, was ik meteen verkocht, en dat kwam door die stem van zangeres Ambrosia Parsley (1971). Een geweldig goed album, heerlijke jazz getinte indie rock, maar die stem daar deed ik het voor.

 

vreeland utrecht de tijdelijke woonplaats van thomas rapp samen met elizabeth

Vreeland aan de Stichtse Vecht, Utrecht

11) Pearls Before Swine
“The Riegal”
(Thomas Rapp)

LP: The Use of Ashes
Uitgebracht: Augustus, 1970

 “The Use of Ashes” is een klassieker van een zeer interessante Amerikaanse band Pearls Before Swine, maar je kunt niet spreken van één band, de band was alleen Thomas Rapp (1947-2018 samen met zijn Nederlandse vrouw zonder achternaam Elizabeth (1948). Ze woonden begin jaren zeventig in Nederland, Vreeland aan de Vecht om precies te zijn. In die periode ontstond het idee voor het vierde album “The Use of Ashes”. Ik weet niet war er in de lucht hing in Vreeland, maar het moet iets speciaal geweest zijn, getuige de sfeer op dit album.

 

chris isaak - radio riverside12) Chris Isaak

“Lonely with
———a Broken Heart”

————(Chris Isaak)

CD: San Francisco Days
Uitgebracht: April, 1993

 

 

Het album “San Francisco Days van Chris Isaak (1956) verveelt bijna nooit, je heb geen skip toets nodig. Je hoort Chris Isaak vocaal op z’n best, een huilende gitaar, en een handvol weemoedige nummers. Een totale sfeer die je blijft achtervolgen.

 

jennifer terran - rado riverside

13) Jennifer Terran
“Liberty Lunch”

(Jennifer Terran)

CD: The Musican
Uitgebracht: 2002

De Amerikaanse zangeres en pianiste Jennifer Terran is vrijwel onbekend in ons land, en dat is zonde. In 2002 mocht ik een keer een concert van haar bijwonen weliswaar in een kleine zaal in Leiden maar toch, onvergetelijk kan ik wel zeggen, ik kocht persoonlijk deze CD met handtekening.

CD van Jennifer Terran: The Musican (2003)


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén