Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

The Everly Brothers Special

The Everly Brothers Special” wordt zaterdag 28 augustus uitgezonden via BR6, van 22:00 tot 00:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.

Deel 1: 22:00 – 23:00

Deel 2: 23:00 – 00:00


Isaac Donald Everly werd geboren op 1 februari 1937 in Brownie, Kentucky.
Philip (Phil) op 19 januari 1939 in Chicago, Illinois als kinderen van het country & western-echtpaar Ike en Margaret Everly.
Beide broers groeide op in Iowa en Tennessee. Vader Ike had een eigen radioprogramma, waarin de muzikale Everly Family vanaf 1945 optrad. Hun carrière als duo begon in 1956 in Tennessee.


Echte rock & roll grootheden zijn ze nooit geweest, maar ze hadden een sound die bij menig een prettige herinnering oproept aan jukeboxen, de jeugd en de liefde aan het eind van de jaren vijftig.
1) “Made of Love” – LP: A Date with the Everly Brothers (1960).
2) “So Sad” – LP: It’s Everly Time (1960)

Hun unieke harmonieuze geluid is gebaseerd op parallelle toon en beïnvloedde artiesten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Don zong de lage delen en Phil de hoge, maar ze waren allebei in staat de leadzang voor hun rekening te nemen, zodat de duizenden fans met hun eigen idool konden meezingen.

3-4) “Claudette” & “Poor Jenny” – B-kantjes van singeltjes

Phil Everly (1939-2014)

Don werd geboren in Kentucky en is twee jaar ouder dan zijn broer Phil, die in Chicago het levenslicht zag. Hun vader Ike verdiende zijn brood als muzikant, samen met countrylegende Merle Travis (1917-1983). De broers groeiden op in Shenandoah, Virginia, en traden met hun vader en hun moeder Margaret op in allerlei radioshows.
5) “Down in the Willow Garden”
6) “I’m Here to Get My Baby Out of the Jail”
LP liedjes: Songs Our Daddy Taught Us (1958)

Don begon ook songs te schrijven als ‘Thou Shalt Not Steal’ voor country & western zangeres Kitty Wells (1919-2012), dat begin 1955 nr. 14 haalde op de countrylijsten. Country Legende Chet Atkins (1924-2001), die tevens vriend van de familie was, hielp de broers aan hun eerste platencontract bij platenlabel Columbia: ze namen er vier songs op waaronder. 7) “No One Can Make My Sunshine Nellie”
————–8) “Oh What a Feeling”

Chet Atkins (midden)

Hun contract met Columbia werd echter snel beëindigd en het zou tot begin 1957 duren voor ze een nieuw aanbod kregen. Januari 1957 tekende het duo een contract met het kleine platenlabel Cadence Records uit New York City. Door Archie Bleyer in 1952 opgericht. Maart 1957 kwamen de broers met Chet Atkins naar de studio. Een maand later verscheen hun eerste succes single voor dit kleine platenlabel.
9) “Bye Bye Love” – 2e single uitgebracht maart 1957
10) “I Wonder If I Care as Much” – de B-kant 

De Everly’s en Cadence Records sprongen voorzichtig om met de aloude wijsheid ‘wijzig nooit een winnende formule’ en bleven voor hun volgende plaat bij het succesvolle componisten echtpaar Felice en Boudleaux Bryant die ook Bye Bye Love componeerde.
11) “Wake Up Little Suzie” – 3e single uitgebracht september ’57.
12) “All I Have to Do a Dream” 5e single uitgebracht april ’58

“Wake Up Little Suzie” en All I Have to Do a Dream” kregen beide als single een nummer ‘een’ positie op de billboardlijsten in Amerika.
Hun samenzang was duidelijk geïnspireerd door de country harmonieën van zowel Louvin Brothers als Delmore Brothers.
Stemmen die nauwelijks van elkaar verschilden, en een perfect vocale sound creëerden, dit was absoluut voor deze duo’s hun sterkste troef.
13-14) “Maybe Tomorrow” & “Should We Tell Him”
Liedjes van hun Debuutalbum uit 1958

Cover van hun debuutalbum uit 1958

De meeste hits lieten het Everly’s handelsmerk horen, ze zongen gepassioneerd, maar onschuldig over de liefde in al haar facetten, en dit goten ze in eenvoudige zoete melodietjes uit de countryhoek met op country & western gebaseerde tweestemmige harmonieën, met akoestische gitaren tegen een stevige rock and roll beat.
15-16-17) “Hey Doll Baby”& “Rit it Up” & “Brand New Heartache”
Liedjes van hun E.P. Brand New Heartache uit 1958

E.P. cover Brand New Heartache (1958)

Don beschikte over een iets donkerder stemgeluid dan zijn jongere broer Phil; hij zong meestal de solopartijen en Phil deed instinctief de messcherpe tweede stem met als resultaat de mooiste harmonieën uit de popgeschiedenis.
18-19) Love Hurts & That’s Just Too Much
Liedjes van hun LP: A Date with the Everly Brothers (1960)

LP-cover A Date with the Everly Brothers

Augustus 1958 namen de broers hun tweede album op met de vertaalde titel “Liedjes waar onze papa over vertelde” Dit album stond vol met traditionele country en folksongs, die door papa Ike spaarzaam waren gearrangeerd. Het album is een fraaie akoestische plaat geworden met uiterst sobere begeleiding en – vooral- die naadloze tweestemmige vocalen van Don en Phil. als de broers “Kentucky” gaan zingen staat het kippenvel centimeters dik bij vele op de armen.
20-21) “Kentucky” & “Put my Little Shoes Away”
Liedjes van de LP: Songs Our Daddy Taught Us (1958)

(L) Wesley Rose – (R) Boudleaux Bryant

Met hun grote hit “Bird Dog” van de componisten Felice & Boudleaux Bryant kwamen de Everly’s aan het eind van de zomer van 1958 opnieuw op nr. 1 van de hitlijsten. Ook deze single had een briljante B-kant, het fraaie “Devoted to You” ook geschreven door de Bryant’s Deze single werd opgenomen 10 juli 1958

20) “Bird Dog” vijfde single uitgebracht in 1958
21) “Devoted to You” was de B-kant

Natuurlijk gebeurt dat bij iedere artiest, ook de Everly’s brachten slechtere singles uit die het niet goed deden. Maar in de zomer van 1959 was het weer raak met (‘Till) I Kissed You” het kwam op nr. 4. Het is geschreven door Don Everly en klinkt geweldig, mede door het samenspel met The Crickets, de begeleidingsband van Buddy Holly, die vier maanden daarvoor was verongelukt. De opvolger was het mooie “Let It be Me”, deels van de hand van de Franse zanger Gilbert Bécaud. Dit waren officieel hun laatste twee singles voor Cadence Records, want begin jaren zestig tekenden de broers een contract bij label Warner Bros. Records.
22-23) “(Till’) I Kissed You” & “Let It Be Me”
Laatste twee single voor Cadence Records in 1959

De eerste single van de Everly Brothers bij Warner Bros. was Cathy’s Clown, geschreven door Don en Phil, was een uitstapje naar hun rock and roll roots en een blijk van verandering bij een nieuwe platenmaatschappij. De single steeg snel op de hitlijsten en bleef twee weken op nummer een staan: hun vierde en laatste plaat met dit succes.
24) Cathy’s Clown – single uitgebracht april 1960
25) “Always It’s You” de B-kant

Het eerste album wat zij opnamen voor hun nieuwe platen maatschappij was It’s Everly Time, de opnames vonden plaats maart 1960. Met zes liedjes van het echtpaar Felice en Boudleaux Bryant zoals:
“26-27) “Some Sweet Days & Sleepness Nights

De oude platenmaatschappij Cadence Records wilde nog steeds geld binnenhalen met de vertrokken toppers en bleef singles van ze uitbrengen. Die de broers nog hadden opgenomen voor dit label, maar nog op de plank waren liggen zoals, het legendarishe:
28-29) “When Will I Be Loved” met B-kant “Be-Bop a-Lula”

“When Will I Be Loved” haalde toch nog plaats nummer acht in de hitlijsten zo ook de tweede single nog van Cadence “Like Strangers die behaalde eind jaren ’60 nummer 22. Daarna scoorde alleen Warner Bros. Records hits met zoals: 
30-31) Don’t Blame Me” & Crying in the Rain” singles uit 1961

Net als veel andere rock and roll artiesten hadden ook de Everly’s moeite met de opkomst van de beatmuziek en de Britse invasie. Ze voegden slechts zeven nieuwe, laag op de Billboard-lijst geëindigde singles toe aan hun 31 voorgaande platen. In Engeland liep het anders. Daar haalden de Everly’s tussen 1962 en 1965 voortdurende de hitlijsten. Mega hits werden o.a. de in 1965 uitgebrachte singles:
32-33) “The Price of Love” & Love is Strange”

De Everly Brothers bezochten Engeland begin jaren zestig regelmatig, maar toch ging het echter in alle opzichten hard achteruit. De populariteit van de broers had te lijden onder de spectaculaire opkomst van de merseybeat in het algemeen en The Beatles in het bijzonder. De broers brachten in eigen land nog wat albums uit met wisselend succes, maar voor de liefhebbers van country & western bleven de niet te versmaden werkstukjes zoals het album “Sing Great Country Hits uitgebracht in 1963 goed verkopen.
34-35-36) “I’m So Lonesome I Could Cry” -& “Send Me the Pillow You Dream On”& Sweet Dreams”

Je kunt boeken vol schrijven over de carrière van The Everly Brothers is dat wenselijk ik denk het niet meer, iedereen boven de zestig dat weer wel heeft zijn herinnering aan de broers laten we het daar maar bij houden. Geen artiest stond met zoveel singles in de Amerikaanse Top 100 als Don en Phil Everly, die op persoonlijk vlak bepaald geen hechte eenheid vormden, maar vocaal des te meer: hun stemmen dansten met elkaar, versmolten en werden één. De zingende nachtegaaltjes zijn er niet meer. Phil overleed al in 2014 en Don? Don overleed vorige week zaterdag. En verder? Verder is alles nog een herinnering, maar wel een speciale herinnering.

37) “Love of My Life” B-kant van de Single “Problems”
38) “Love Makes the World Go ‘Round” van de LP: Instant Party
39) “So How Come” van de LP: A Date with The Everly Brothers
40) “Barbara Allen” van de LP: Songs Our Daddy Taught Us

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén