Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 127

The Golden Earrings toen nog met een S, in 1969 werd het enkelvoud. De eerste contouren van de Golden-Earrings ontstaan in de vroege jaren zestig in de Terletstraat in Den Haag. De buurjongens Rinus Gerritsen (1946) en George Kooymans (1948) ontdekken hun gemeenschappelijke passie voor muziek, en besluiten een bandje te formeren met drummer Fred van der Hilst en slaggitarist Hans van Herwerden.

Het prille gezelschap doopt zich aanvankelijk tot The Tornadoes, maar wanneer die naam al door een andere band geclaimd blijkt te zijn, wordt uitgeweken naar The Golden Earrings. Fred en Hans worden al snel vervangen door betere muzikanten Peter de Ronde (1947) als gitarist en Jaap Eggermont (1946) wordt de nieuwe drummer. Men trekt een zanger aan de mooie Frans Krassenburg (1944) die op dat moment nog in militaire dienst zat.

In Den Haag en Scheveningen ontstaat een levendige muziekcultuur, die zich afspeelt in talloze zalen, clubhuizen en sociëteiten. The Golden-Earrings zijn er al snel bekende gezichten. Een optreden op de Scheveningse Pier wekt de interesse van Freddy Haayen, die net zelf zijn eerste stappen in de muziekwereld zet. Hij bezorgt de jonge band een contract met platenmaatschappij Polydor en zal zich in de jaren die volgen manifesteren als de bevlogen manager en producer van The Golden-Earrings.


the golden earrings – please go (1965)

the golden ear-rings - please go

De debuutsingle van The Golden Earrings uit 1965. De bandleden willen niet dat ‘Please Go’ dat geschreven is door George Kooymans en Rinus Gerritsen, wordt uitgebracht. Ze vinden namelijk dat er wel erg vals is gezongen. Maar hun manager Freddy Haayen vond dit wel de charme van een heel enthousiast beginnende bandje. De platen maatschappij Polydor brengt de single toch uit en een top 10-hit is het resultaat.


Richard shindell – easy street (1997)

richard shindell - reunion hill

De Amerikaanse singer-songwriter Richard Shindell was in de jaren negentig mogelijk het grootst bewaarde geheim in het genre. Hij leverde prachtige albums af, met ‘Sparrow Point’ (1992), ‘Reunion Hill’ (1997) en ‘Somewhere Near Paterson’ (2000). Van het album ‘Reunion Hill’ komt het prachtige ‘Easy Street’.


sido martens – kruimels van geweest (2006)

sido mertens - open

De Nederlandse zanger Sido Martens (Leeuwarden1 maart 1949) is tevens een gitarist en mandolinespeler. Martens verwierf in Friesland lokale bekendheid als gitarist van de folk formatie Farmers Union. In 1974 voegde hij zich bij de Nederlandstalige folkrockgroep Fungus die Vlaardingen als thuisbasis had. Hij speelde mee op het Nederlandstalige debuutalbum en werkte nog gedeeltelijk mee aan het tweede Fungus-album, maar verliet de groep in 1975 voor een solocarrière. Dat zijn er tot nu toe ongeveer een twintig tal alle gezongen in het Nederlands met een echt Fries accentje, het went niet altijd, maar toch. Van zijn album ‘Open’ uit 2006 het fraaie ‘Kruimels van Geweest’.


hank williams – jambalaya (1952)

hank williams - jambalaya

Jambalaya (On the Bayou) is de titel van een country song geschreven door Hank Williams, die er in 1952 een grote hit mee scoorde. De titel verwijst naar de Creoolse en Cajun-rijstschotel Jambalaya.Hank Williams nam het nummer 13 juni 1952 in Nashville op.


the golden earrings – waiting for you (1966)

golden ear-rings waiting for you

The Golden Earrings waren pioniers – de eerste in eigen land gekweekte sterren uit de tijd van het beat-tijdperk: vóór The Motions, vóór Q65, vóór The Outsiders. Hun eerste single bereikte de hitlijsten in april 1965 en begon aan een carrière die nog steeds floreert. Voor de internationale doorbraak in 1974 had de band in de jaren 60 een ononderbroken reeks Nederlandse hitsingles gescoord. In tegenstelling tot de meeste bands van het tijdperk, hebben The Golden Earrings hun eigen materiaal geschreven. zoals de b-kant van hun 3e singel ‘Waiting for You’.

herman’s hermits – no milk today (1966)

herman & the hermits - no molk today

‘No Milk Today’ was een hit van de Engelse popgroep Herman’s Hermits, gecomponeerd door Graham Gouldman die het oorspronkelijk schreef voor The Hollies, die er geen gebruik van maakte. Het nummer bereikte op 19 november 1966 de eerste plaats in de Veronica Top 40. Een positie die het 5 weken volhield. Herman’s Hermits kwamen uit Birmingham (U.K.) waren een zeer succesvolle sixties beatgroep. Hun muziek was vooral gericht op de allerjongste tieners, maar ik heb het vermoeden dat de moeders van hun fans ze stiekem ook best leuk vonden. Vooral Peter Noone (1947) natuurlijk, de zanger met dat onschuldige koppie van hem.


them – a-kant: here comes the night
b-kant: all for myself (single 1965)

them single 1965

‘Here Comes the Night’ is een nummer geschreven door producer Bert Berns. Het werd een hit in de versie van de Ierse formatie Them uit Belfast met zanger Van Morrison. Het was een grote hit zowel in Engeland als Amerika. De B-kant ‘All for Myself’ is geschreven door Van Morrison. In de sectie zaten toen Van Morrison – zang en mondharmonica, Alan Henderson-basgitaar, Billy Harrison – sologitaar, Ronnie Milling – drums en Pat McAuley – toetsenist.


crosby, stills & nash – wasted on the way (1981)

crosby, stills & nash (1968)

‘Wasted on the Way’ is een lied van Crosby, Stills & Nash dat werd geschreven door Graham Nash. Het werd in 1981 uitgebracht op een single, daarnaast verscheen het een jaar later op hun album ‘Daylight Again’Ondanks dat het album een reünie had moeten vormen van het trio, werd het grotendeels zonder David Crosby opgenomen. In de jaren zeventig en tachtig bevond hij zich namelijk in een neerwaartse spiraal. Timothy B.Schmidt, die eerder bij Poco en The Eagles speelde, viel in voor het stemgeluid van Crosby.


fungus – kaap’ren varen (1974)

funfus - kaap' ren varen

In de vroege jaren zeventig had de groep Fungus uit Vlaardingen een eenmalige hit. Het lied ging over mannen met baarden.Al die willen te kaap’ren varen moeten mannen met baarden zijn” .Voorbeelden waren Jan, Pier, Tjores en Corneel. Anno 2017 weten we wat van namen verzinnen maar destijds was dat al minstens net zo gek. Fungus wilde met hun tekst uitdragen dat als je echt stoer wilt zijn als man, je een stevige baard moest dragen.


The Golden Earrings – winter harvest (1967)
1) dream
2) tears and lies
golden ear-rings - winter harvest

Het tweede album van The Golden Earrings ‘Winter Harvest is al een stap vooruit t.o.v. hun debuut album. Ook hier staat charmante en vitale sixtiespop dat sterk is beïnvloed door The Beatles. Maar het songmateriaal is toch wat sterker. Al is dit album nog weinig opzienbarend vergeleken met de talrijke meesterwerken dat 1967 opleverde van andere bands in het buitenland. Vlak voor de opnames van ‘Winter Harvest’ verlaat Peter de Ronde de groep, en na de opnames vertrekt ook Frans Krassenburg. Hij wordt vervangen door een betere zanger Barry Hay uit de Haagse groep The Haigs, die trouwens ook goed overweg kan met gitaar, fluit en een juiste Engelse uitsprak had. Dit kwam omdat Barry Engelstalig is opgevoed.


the rolling stones – congratulations (1964)

the rolling stones - congrutalations

De vierde single van de The Rolling Stones was ‘Time Is on My Side’, opgenomen 10 juni 1964 in de Chess Studios Chicago. Op de B-kant stond een eigen compositie geschreven door Mick Jagger en Keith Richards; ‘Congratulations’. Opgenomen op 12 mei 1964 in de Regent Sound Studios in London. Simpele tekst, maar de uitvoering was muzikaal bijzonder goed, paste perfect in het tijdsbeeld van toen.


jimmy tittle – i’m sorry lord (1999)

jimmy tittle - don't follow me down

Zanger Jimmy Tittle zit tussen rootsrock en americana en tussen JJ Cale en Townes Van Zandt in. Deze ongelooflijke goede songwriter kwam in 1999 met zijn album “Don’t Follow Me Down” dit was zijn meest persoonlijke album. Opgenomen deels in de studio van Johnny Cash, zijn schoonvader, hij was getrouwd met zijn dochter Kathy Cash. Op het nummer ‘I’m Sorry Lord’ wordt hij bijgestaan door zangeres Margaret Bailey.


the handsome family – far from any road 2:48

the handsome family - singing bones

De intro muziek van de Amerikaanse televisieserie ‘True Detective’, die onlangs is uitgezonden door de Belgische omroep Canvas is een echte sfeerzetter. Desolate muziek waarbij elk stukje vrolijkheid is uitgezogen. De muziek is van The Handsome Family. De meeste liedjes worden in een strikte taakverdeling geschreven: Brett Sparks schrijft de muziek, en Rennie Sparks, die ook schrijfster van verhalen is, de teksten. De teksten tonen een affiniteit met het literaire genre American Gothic, en fatalistische elementen uit vroege country en folk. De intro titel van de serie ‘True Detective’ is het broeierige ‘Far from Any Road’.


the golden earrings – she won’t come to me (1967)

golden earrings - sound of the screaming days

In 1968 komt Barry Hay als zanger bij The Golden Earrings. Zijn aanwezigheid zorgt voor een onstuimige impuls. Met de verandering van het geluid worden ook de deuren naar de andere kant van de oceaan opengezet. De 7e single Sound of the Scraming Day met op de b-kant ‘She Won’t Come to Me’.

The golden earrings – born a second time (1968)

golden earrings - miracle mirror

 ‘Miracle Mirror’ is de langspeelplaat met Barry Hay. Naast gitaar en zang is hij ook op dwarsfluit te horen. Dat geluid werd toen vergeleken met The Moody Blues. Later zou Hay ook teksten gaan schrijven. Alle composities van Miracle Mirror zijn van Marinus Gerritsen en George Kooymans. Ze wisten met de tekst van ‘Born A Second Time’ zich goed te kunnen verplaatsen in het leven van Barry Hay.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén