Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 72

D-Records Shuffle” wordt elke zaterdagavond uitgezonden via BR6, van 22:00 tot 00:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.

Deel 1: 22:00 – 23:00

Deel 2: 23:00 – 00:00


jason molinaSongs: Ohia

“Blue Chicago Moon” 6:49
(Jason Molina 1973-2013)

CD: Didn’t It Rain
Uitgebracht in 2002

 

 

Het album “Didn’t It Rain” uit 2002 van de Amerikaanse lo-fi zanger Jason Molina is geen bijzonder afwisselende plaat, en dat kan ook niet, meer variatie zou alleen maar een onvergeeflijke sfeerbreuk betekenen. De plaat heeft een sfeer die zo persoonlijk is als een vingerafdruk en zo donker als een gebroken hart. Jason Molina maakt gebruik van het pseudoniem Songs: Ohia, een naam waarmee hij als soloartiest optrad en waaronder tevens zijn band bekend werd. Jason Molina overleed in 2013 aan leverfalen op de leeftijd van 39 jaar.
——————————————————

bill and bonnie hearne

Bill & Bonnie Hearne

“King of Fools” 3:01  (Buck Owens)

CD: Watching Life Through a Windshield
Uitgebracht in 2000

Bill en Bonnie Hearne maken al meer dan 30 jaar muziek en vertonen geen tekenen van vertraging, zoals hun CD uit 2000 Watching Life Through a Windshield’ op een pittige manier bewijst. Een verzameling weggerelateerde liedjes uit de pennen van Guy Clark, Buck Owens, Robert Earl Keen, Bob Dylan, Delbert McClinton en nog veel meer.
—————————————

leonard cohen - i'm your manLeonard Cohen (1934-2016)

“Take This Waltz” 5:52
tekst: Federico Garcia Lorca
melodie: Leonard Cohen

LP: I’m Your Man
Uitgebracht in 1988

 

 

In 1988 bracht Leonard Cohen het album ‘I’m Your Man’ uit. Een plaat vol met donkere romantiek op een bedje van typische jaren tachtig elektronica. De tekst van ‘Take This Waltz’ is een vrije vertaling van de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca (1898-1936). Hij was een van de lievelings dichters van Leonard Cohen.
————————————————

rikkert zuiderveld - solo (2007)Rikkert Zuiderveld (1947)

“Joni” 4:21
(Rikkert Zuiderveld)

CD: Solo
Uitgebracht in 2007

 

 

“De lange blonde haren
En de lach waarachter jij je nog verschuilt. Joni

Zij golven als het water
Als de tranen die je nooit meer had gehuild. Joni.”

Met deze zinnen opent Rikkert Zuiderveld het nummer ‘Joni’. Het gaat over zijn favoriete zangeres de Canadese Joni Mitchell (1943) dit nummer staat op zijn enigste soloplaat uit 2007 met de titel ‘Solo’.
——————————————

nina nastasia - dogsNina Nastasia (1966)

“Oblivion” 2:15
(Nina Nastasia) 

CD: Dogs
Uitgebracht in 2000

 

 

De muziek van de Amerikaanse zangeres uit Hollywood Nina Nastasia hebben een spookachtige sfeer die de perfecte omgeving bleek te vormen voor haar melancholieke en indringende liedjes. Haar albums zijn aanraders voor de liefhebbers van singer-songwriters die zich buiten de gebaande paden begeven.


tram - frequently asked questionsTram

“Now We Can Get On
—-with Our Own Lives” 4:33
(Paul Anderson – Nick Avery)

CD: Frequently Asked
———————-Questions
Uitgebracht in 2000

 

 

 

Het Britse duo Paul Anderson en Nick Avery waren als naam Tram bekend, zij waren actief in de jaren ’98 t/m 2002. Zij waren pioneers in de slowcore beweging en kregen daar ook hun waardering voor, hun muziek had een zeer laag tempo.
———————————————-

them

Them

“The Story of Them” 7:21  (Van Morrison)

LP: Them featuring Van Morrison – The Story of Them
compilatie Decca, Nederland           Uitgebracht in 1968

In de jaren ’60 was er een levendige discussie tussen de lezers van het hippe weekblad HITWEEK onderling via de briefwisseling, en die werden dan door de redactie van het blad afgedrukt.
Het ging vaak over opnamedata’s en personeels leden die op singles en langspeelplaten meededen, iedereen wist er wat van, maar toch, en daar gaat het om, de Ierse rhythm and blues formatie Them was een mysterie. De informatie kwam mondjesmaat binnen van ex-leden die via publicatie er wat over vertelde, maar de enige die het echt kon weten, en die er altijd bijgeweest is dat was Van Morrison, maar die zij er nooit wat over.
De groep heeft maar twee officiele albums opgenomen, en een aantal singles vaak nog met studiomuzikanten voor de kosten en de snelheid want studios waren duur in die tijd. Die singles hadden weinig succes, behalve het overbekende ‘Gloria’ bij vele bekend.
Op het ruim zeven minuten durende nummer ‘The Story of Them’ geschreven door Van Morrison (1945) doet hij een poging om een tipje van de sluier op te tillen, erg duidelijk wordt het niet. Them was mysterie, laten we het daar maar bijhouden, wat ik nog wel weet is dat dat hippe blaadje HITWEEK het er maar druk meehad.

—————————————————————–

chris isaak - san franscisco daysChris Isaak (1956)

“Can’t  Do a Thing” 3:40
tekst: Chris Isaak
melodie: Brian Elliot

CD: San Francisco Days
Uitgebracht in 1993

 

 

In de jaren ’90 was Chris Isaak echt actief met het uitbrengen van albums die allemaal ook nog erg goed waren, maar zijn latere werk werd langzamerhand toch wel wat voorstelbaarder en ook qua composities wat minder. Zijn vierde album ‘San Francisco Days’ uit 1993 is er één die je geen moment verveelt. Geen skiptoets modig, dit was top, een Chris isaak op zijn best, een huilende gitaar, die mooie stem, en top songs, en het mooie van dat alles is dat hij ook nog qua stem lijkt op Roy Orbison, nog zo’n gigant uit verre tijden.
————————————————

Willie Nelson - across the borderlineWillie Nelson (1933)

“What Was It You Wanted” 5:25
————(Bob Dylan)

CD: Across the Borderline
Uitgebracht in 1993

 

 

Willie Nelson is een van de meest beroemde country-artiesten en singer/songwriters allertijden, met een bewogen leven vol met bergen en dalen. Willie Nelson wordt in 1933 geboren in Fort Worth, Texas. In zijn jeugd begint hij met het maken van muziek en het optreden met kleine groepen in de regio. Willie Nelson is dan ook al wat ouder wanneer zijn ster begint te rijzen in de jaren ’80.


zoot sims - warm tenorZoot Sims
——–& Jimmy Rowles

“Dream Dancing” 7:16
(Cole Porter)

LP: Warm Tenor
Uitgebracht in 1978

 

 

Zoot Sims (1925-1985) tenor saxofoon
Jimmy Rowles (1918-1996) piano
George Mraz (1944-2021) contrabas
Mousie Alexander (1922-1988) drums
—————————————————–

2e deel

ewan maccoll & peggy seeger - chorus from the gallowsEwan MacColl (1915-1989)
—–& Peggy Seeger (1935)

“Go Down You Murderers” 3:26
—–(The Ballad of Tim Evans)
——–(Ewan MacColl)

LP: Chorus from the Gallows
Uitgebracht in 1959

 

Ewan MacColl was een Britse folkzanger, socialist, acteur, dichter en toneelschrijver, getrouwd met Peggy Seeger namen samen regelmatig wat albums op, voor haar schreef hij de klassieker ‘The First Time Ever I Saw Your Face’ Dit lied werd een hit in 1972 voor de zangeres Roberta Flack.
———————————————–

roberta flack - the first time ever i saw your faceRoberta Flack (1937)

‘The First Time Ever
———I Saw Your Face’ 4:16
———(Ewan MacColl)

Single: Atlantic Rec.
Uitgebracht in 1972

 

 

Roberta Flack’s doorbraak kwam in 1972 toen ze een nummer een hit had in Amerika met de compositie van Ewan MacColl ‘The First Time Ever I Saw Your Face’ het was al in 1969 uitgebracht maar het werd pas drie jaar later populair, omdat het in de film ‘Play Misty from Me’ van regisseur Clint Eastwood werd gebruikt. Het nummer leverde zelfs twee Grammy’s op.
——————————————–

peter paul and maryPeter, Paul and Mary

“Early Morning’ Rain” 3:08
——–(Gordon Lightfoot)

LP: See What Tomorrow Brings
Uitgebracht in 1965

Peter Yarrow (1938)
Paul Stookey (1937)
Mary Travers (1936-2009

Het folktrio Peter, Paul and Mary werd in 1961 opgericht door Peter Yarrow en Noel (Paul) Stookey. De groep begon in Greenwich Village in een koffiehuis, maar kwam al snel veelvuldig op de radio, vanwaar uit hun invloed zich uitbreidde in de folkscene. Hun liedjes waren in eerste instantie nog lieflijk, maar de inhoud kreeg de overhand. Begin jaren ’60 was de tijd van de Civil Rights Movement en politiek activisme, en daar sloot het trio zich graag bij aan.
—————————————–

pearls before swine Pearls Before Swine

“Regions of May” 3:30
(Thomas Rapp)

LP: One Nation Underground
Uitgebracht in 1967

 

 

‘One Nation Underground’ de eerste LP van de Pearls Before Swine verscheen ten tijde van Sgt. Pepper van The Beatles en de groep verkreeg er in één klap de cult-status mee. Veruit de meeste songs zijn geschreven door zanger/gitarist Thomas Rapp (1947-2018) zijn stem klinkt klagend, maar ook warm en vertrouwd.
———————————————–

johnny cash - solitary manJohnny Cash (1932-2003)
————

“Mary of the Wild Moor” 2:32
——–(Dennis Turner)

LP: American Recordings III:
—————Solitary Man
Uitgebracht in 2000

 

Het verhaal over de totstandkoming van de American Recordings-albums van Johnny Cash is veelal bekend. In de herfst van zijn toch al bijzonder indrukwekkende loopbaan liet Cash nog vijfmaal horen waartoe hij in staat was, dit alles in samenwerking met producer Rick Rubin (1963). We leerden een andere kant kennen van de man die hier – nog meer dan voorheen – een bijzonder intieme, gevoelige kant van zichzelf laat zien.
—————————————–

john coltrane - coltrane (1957)John Coltrane

“While My Lady Sleeps” 4:44
——–(Bronislav Kaper)

LP: Coltrane
Uitgebracht in 1957

 

 

John Coltrane (1926-1967) tenor saxofoon
Mal Waldron (1925-2002) piano
Paul Chambers (1935-1969) contrabas
Albert Heath (1935) drums
——————————————

rod picott - girl from arkansasRod Picott (1964)

“The Last Goodbye” 3:39
——–(Rod Picott)

CD: Girl from Arkansas
Uitgebracht in 2004

 

 

Is de uit Nashville komende zanger Rod Picott’s muziek spannend? Nee, dat is niet zo. Kwalitatief allemaal oke. Goed geproduceerd en zijn teksten zijn prima. Maar verassend wordt het nergens. Ik vind dat prima. Niet elke plaat hoeft plaat van het jaar te worden.
—————————————-

anna identici - apro gli occhi di donna su 'sta vitaAnna Identici (1947)

“Amore Stanco
———Amore d’Officina” 2:18
tekst: Pier Paolo Preti
melodie: Gianni Guarnieri

LP: Apro Gli Occhi di
———-Donna Su ‘Sta Vita
Uitgebracht in 1972

 

Anna Identici is een Italiaanse zangeres deed tussen 1966 en 1973 zes keer mee aan het San Remo Muziek Festival slaagde er niet in om een podium plaats te bemachtige, deed een zelfmoord poging die ook mislukte. In de jaren zeventig omarmde zij het folk materiaal met liedjes die vaak werden gekenmerkt door politieke en sociale thema’s. En met deze omschakeling kreeg zij de erkenning die ze verdiende.
—————————————————–

gordon haskel - harry's barGordon Haskell (1946-2020)

“All the Time in the World” 5:01
——–(Gordon Haskell)

CD: Harry’s Bar
Uitgebracht in 2002

 

 

Gordon Haskell heeft mooie stem om rustig achter over te zakken in je stoel en gewoon te luisteren naar de man die ooit een blauwe maandag in de progressieve rock formatie King Crimson heeft gezeten, en meegedaan aan het unieke album ‘Lizard’. Dat was hele andere koek dan zijn soloalbums, maar vond het wel geweldig dat hij opeens succes had. na al die jaren van wachten op dat moment.
———————————————-

livin' blues - sonny boyLivin’ Blues

“Sonny Boy” 2:44
(Sam ‘Lightnin’ Hopkins)

Single: Philips
Uitgebracht in 1969

 

 

De Livin’Blues kwamen uit Den Haag werden gerekend tot de absolute top van de Nederlandse blues. De vaste kern bestond uit Tedje Oberg: gitaar, Nicko Christiansen: zang en John LaGrand (1949-2005): harmonica op deze singel deed ook mee drummer Cesar Zuiderwijk (1948) die een jaar later naar de Golden Earring ging.
————————————————–

marc brierleyMarc Brierley (1944)

“Artic City” 1:46
(Marc Brierley)

E.P. Marc Brierley
Uitgebracht in 1966

 

 

In Engeland had je in de jaren heel veel zangers die folk speelde alleen met gitaar en stem, ze traden op in kleine clubs of op straat, en vele gingen naar Frankrijk naar Parijs of de Côta d’Sure om te leven als een beatnik. Eind 1973 stopte hij met zijn muzikale carriere.
————————————–

the spencer davis group - radio riversideThe Spencer Davis Group

“Georgia on My Mind” 4:40
tekst: Stuart Gorrell
melodie: Hoagy Carmichael

LP: Second Album
Uitgebracht in 1966

 

 

The Spencer Davis Group uit de jaren ’60 rond gitarist Spencer Davis (1939-2020). De tiener Stevie Winwood (1948) is als pianist en zanger het meest bepalend voor het geluid van de groep, Ze hebben grote hits met ‘Keep on Running’ ‘Gimme Some Lovin’ en ‘I am Man’, nummers die sterk leunen op het Amerikaanse soul-genre. Stevie Winwood verlaat in 1969 de band om zijn Traffic op te richten samen met Dave Mason (1946).
——————————————–

the doors - waiting for the sunThe Doors

“Summer’s Almost Gone” 3:21
tekst & melodie: Jim Morrison
arrangementen: Ray Manzarik
Robby Krieger – John Densmore

LP: Waiting for the Sun
Uitgebracht in 1968

 

The Doors was een Amerikaanse band uit de jaren 1965-1973, die rockmuziek maakte met psychedelische melodieën en poëtische teksten. Hun muziek bevatte elementen van blues, rock, jazz en psychedelisch rock en de teksten waren ook vaak provocerend en compromisloos.
———————————————

blissBliss

“Sleep Will Come” 6:02
(Marc-George Andersen
———& Steffen Aaskonen)

CD: Quiet Letters
Uitgebracht in 2003

 

Het geluid van het Deense gezeldschap Bliss is electronica en heeft her en der wel een house/trance-achtige beat, maar om het direct in deze categorie te plaatsen zou niet fair zijn: een accordeon neemt her en der plaats in de trip op de wolken. Het is allerminst overheersend, maar het is er, en het geeft samen met een soms wat klagende harmonica en en viool net even een intensere beleving aan de sfeer.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén