Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 92

D-Records Shuffle” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 15:00 tot 17:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.

Deel 1: 15:00 – 16:00

Deel 2: 16:00 – 17:00


tom waits - rain dogsTom Waits (1949)

“Claphands” 4:32
(Tom Waits)

LP: Rain Dogs
Uitgebracht in 1985

 

 

Met geluiden die hij opnam in de straten van Manhattan met een aantal creatieve partners, maakte Tom Waits van het album ‘Rain Dog’ een briljante soundtrack van grootstedelijke vervreemding. De suite van negentien songs borduurt op jazz, folk, rock en oude blues. Ze draagt tegelijk weemoed en schoonheid in zich, en pijn.
—————————————

andré hazes - 'n VriendAndré Hazes (1951-2004)

“Een Vriend” 4:42
tekst: André hazes
melodie: Wil de Meijer

Single: EMI Nederland
Uitgebracht in 1980

 

 

’n Vriend is een echte levenspop van André Hazes uitgebracht augustus 1980. Het lied gaat over een (figuurlijke) grote vriend van de zanger. De zanger had in het verleden alles over voor deze vriend, de vriend beloonde dat uiteindelijk met het naar bed gaan met de vriendin van de zanger. Dit heeft tot gevolg dat de vriendin met de vriend gaat samenwonen. De zanger zong over het verraad. Nog vlak voor de opnames bestaat de tekst van het lied alleen uit een klad papiertje met tal van taalfouten. Het was Hazes’ vierde succesvolle single.
—————————————

 

gomez - bring it onGomez

“Make No Sound” 3:20
(de band Gomez)

CD: Bring It On
Uitgebracht in 1998

 

 

‘Bring it On’ is het debuuralbum van de Engelse indierockband Gomez, uitgebracht op 13 april 1998. Zanger Ben Ottewel heeft één van de mooiste stemmen die ik ooit heb gehoord. Zijn rauwe whiskey/tabak geluid sluit naadloos aan op het experimentele repertoire van de band.

gomez
—————————————

 

howard roberts - the real howard robertsHoward Roberts

“Parking Lot Blues” 5:35
———(Ray Brown)

LP: The Real Howard Roberts
Uitgebracht in 1978

 

 

Howard Roberts (1929-1992) gitaar
Ross Tompkins (1938-2006) piano
Ray Brown (1926-2002) contrabas
Jimmie Smith (1938) drums

Dit album ‘The Real’ van gitarist Howard Roberts is een welkome terugkeer naar de jaren ’50 jazzgitaar hij is een allround vakman en was goed in staat om dit ook nog in een modern jasje te steken, met geweldig materiaal en een voortreffelijke sectie.
—————————————

leonard cohen - you want it darkerLeonard Cohen (1934-2016)

“If I Didn’t Have Your Love” 3:31
(Leonard Cohen)

CD: You Want It Darker
Uitgebracht in 2016

 

 

Vele waren bedroefd toen Leonard Cohen overleed 7 november 2016 in Los Angeles tijdens zijn slaap, maar waarom bedroefd hij had een prachtig vol leven gehad. Hij was klaar, het was op en hij is in alle rust gestorven Leonard Cohen had net een nieuw album uit ‘You Want it Darker’. Prachtig hoe hij het naderende afscheid daarop bezingt. Licht van toon en met een zeker gevoel voor humor.
—————————————

hani rani - esjaHania Rani (1990)

“Eden” 4:49
(Hania Rani)

CD: Esja
Uitgebracht in 2019

‘Live’ opgenomen in
Berlin, april 2016

 

Hania Rani is een Poolse componiste en pianiste die haar artiestenbestaan verdeelt tussen Warschau en Berlijn. Haar muziek komt voort uit een fascinatie voor de piano als instrument, en haar verlangen om zowel de klank, de textuur als harmonische mogelijkheden op eigenwijze manieren te interpreteren.
—————————————

the kinks - the kinks (1964The Kinks

“Stop Your Sobbing” 2:00
——-(Ray Davies)

LP: The Kinks (debuut-album)
Uitgebracht in 1964

 

 

Zoals halverwege de jaren zestig gebruikelijk was, bevatte ook de eerste lp van The Kinks een combinatie van eigen werk en covers. Niet elke keuze was even gelukkig, waardoor het album een wat onevenwichtig indruk achterliet. Songs als ‘You Really Got Me’, ‘I Took Your Baby Home’ en ‘Stop Your Sobbing’ allen composities van Ray Davies (1944), lieten echter horen dat deze band wel een immens potentie had, voor het latere hitwerk.
—————————————

junior wells - hoodoo man bluesJunior Well’s
——-Chicago Blues Band

“Ships on the Ocean” 4:02
(Amos Wells Blakemore Jr.)

LP: Hoodoo Man Blues
Uitgebracht in 1965

Buddy Guy (1936) – gitaar

 

Junior Wells (1934-1998) was de aanvoerder van de mondharmonica spelers van de Chicago-blues. Hij koppelde zijn flamboyante zang aan loeischerp mondharmonicaspel en was op het podium een rauwe en agressieve persoonlijkheid. Hij ontwikelde zijn spel naar het voorbeeld van harmonica blues-legende Sonny Boy Williams II (1899-1965).
—————————————

kelly joe phelps - shine eyed mister zenKelly Joe Phelps (1959-2022)

“River Rat Jimmy” 3:25
(Kelly Joe Phelps)

CD: Shine Eyed Mister Zen
Uitgebracht in 1999

 

 

‘Shine Eyed Mister Zen’ is het derde album van de Amerikaanse gitarist Kelly Joe Phelps die 31 mei vorig jaar overleed op de leeftijd van 62 jaar. Deze cd werd opgenomen in het huis van Kelly Joe en alle nummers werden opgenomen in enkele takes. Voor buitenstaanders heeft hij weinig opvallends: een hese meeslepende stem, een naar het verleden wijzende verhalende liedjes, en uitstekend spel op zijn gitaar.
—————————————

kari bremnes - losrivelseKari Bremnes (1956)

“Syk Pike” 4:48
tekst: Edvard Munch
melodie: Ketil Bjørnstad

CD: Løsrivelse
Uitgebracht in 1993

 

November en december 1992 nam de Noorse Kari Bremnes, afkomstig van de eilandengroep De Lofoten een album op met liederen van schilder Edvard Munch (1863-1944), en de muziek is later gecomponeerd door de beroemde pianist ook uit Noorwegen Ketil Bjørnstad (1952)

Edvard Munch

Edvard Munch: de beroemde Noorse kunstenaar heeft ook gedichten geschreven, die kunnen worden beschouwd als kant- tekeningen bij zijn schilderijen. Pas dit jaar zijn enkele van deze teksten gepubliceerd in een Anthologie van Noors modernisme. ‘Vertwijfeling’ is een verbale illustratie bij Munchs overbekende ‘Schreeuw’.

edvard munch - de schreeuw

The Scream – National Gallery Museum, Oslo

                                      —————————————

karla bonhoffKarla Bonhoff (1952)

“Rose in the Garden” 4:27
——-(Karla Bonhoff)

LP: Karla Bonhoff (debuut)
Uitgebracht in 1977

 

 

De Californische zangeres Karla Bonhoff, niet zo heel erg bekend, maar wat kan ze prachtig zingen. De meeste liedjes zijn door haar geschreven, sommige zelfs gecoverd door Linda Ronstadt (1946) Onbegrijpelijk dat ze niet echt was doorgebroken in de muziek wereld. Karla Bonhoff nam maar drie officiele albums op.
—————————————

kings of convenience - quiet of the new loudKings of Convenience

“Parrallel Lines” 4:58
tekst: Daisy Simons
melodie: Eirik Glambeck & Erlend Øye

CD: Quiet is the New Loud
Uitgebracht in 2001

 

Het Noorse duo Eirik Glambeck Bøe en Erlend Øye  die als Kings of Convenience CD’s uitbrengen, zijn meesters in de verstilde liedjes die altijd zijn voorzien van en herkenbare melodie. Het melancholische geluid, de prachtige gitaarklanken kunnen zij beter dan wie ook.
—————————————

2e deel

robert nighthawk - jackson town galRobert Nighthawk (1909-1967)

“Jackson Town Gal” 2:49
(Robert Nighthawk)

Single: Aristocrat Records
Uitgebracht in 1950

 

 

Bluesman Robert Nighthawk groeide op op een boerderij. Zijn eerste ervaring met de muziek deed hij op toen een vriend hem er in 1923 toe aanmoedigde de mondharmonica te leren bespelen. Toen hij met zijn neef Houston Stackhouse (1910-1980) in de jaren ’30 werkte op een boerderij, leerde hij gitaarspelen. Robert, en zijn neef Houston en zijn jongere broer Edward traden samen op als bluesband tijdens feesten en partijen.
—————————————

the hollies - hollies (1965)The Hollies

“That’s my Desire” 2:22
tekst: Carroll Loveday
melodie: Helmy Kresa
gecomponeerd in 1931

LP: Hollies
Uitgebracht in 1965

 

 

The Hollies is een Britse band de groepsleden waren grote liefhebbers van Buddy Holly vandaar de bandnaam the Hollies. Zij hadden grootste hits tijdens de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig.
Vooral in de jaren zestig speelde de groep in een stijl die veel leek op de Merseybeat uit Liverpool. Ze behoorden tot de succesvolste bands uit de periode van de ‘Britse invasie’.
—————————————

fred piek en louis debij - de drummer en de zangerFred Piek & Louis Debij

a) Yesterday is Here 2:54
——-(Tom Waits)
b) Irene Goodnight 4:29
—-(Traditional)

CD: De Drummer & de Zanger
Uitgebracht eigen beheer 2010

 

In 2001 werkten Louis Debij en Fred Piek (1949) (zij zaten drie jaar in de Schiedamse folkband Fungus ’74 tot  ’77) weer samen in het muziektheaterprogramma de Drummer en de Zanger. Ze speelden de muziek die hun dierbaar was geworden en vertelden dan over de stijlen die ze het meest beïnvloed hadden. In de jaren daarna hebben zij het repertoire uitgebreid en veel nummers opnieuw gearrangeerd. In september 2010 besloten zij het resultaat van jaren samenspelen vast te leggen in een gelimiteerde oplage uit te brengen.

fungus

Louis Debij (1937-2018) 2e rechts Fred Piek (1949) rechts – de band Fungus 1977

                                 —————————————

the magic numbersThe Magic Numbers

“Love’s a Game” 4:40
—-(Romeo Stodart)

CD: The Magic Numbers
Uitgebracht in 2005

 

 

De groep Magic Numbers is een Britse popband opgericht in 2002 in West-London. De groep bestaat uit tweemaal een broer en een zus.
Romeo en Michele Stodart en Sean en Angela Gannon. The Magic Numbers hebben tot nu toe vijf veelgeprezen albums uitgebracht.
—————————————

howlin' wolf moanin' in the moonlight (1959)Howlin’ Wolf
(Chester Burnett 1910-1976)

“I Asked for Water” 2:48
(Chester Burnett)

LP: Moanin’ in the Moonlight
compilatie uitgebracht 1959
Opnames: 19 juli 1956

 

Een nijdige, krachtige en soms gehuil gaven bluesman Howlin’ Wolf zijn aangrijpende stijl. Zijn debuutalbum was een samenraapsel van de eerste singles op het Chess-label, ingespeeld met uitstekende muzikanten en
Wolf zelf op de harmonica. Let vooral op het door dringende gitaarspel van
Hubert Sumlin (1931-2011).

howlin' wolf

Chester “Howlin’ Wolf” Burnett

                            —————————————

miles davis - kind of blueMiles Davis

“Blue is Green” 5:30
 (Miles Davis)

LP: Kind of Blue
Opnames 2 maart 1959
Uitgebracht in 1959

 

 

Het album “Kind of Blue’ van Miles Davis geldt voor velen als het beste jazzalbum van de vorige eeuw. Miles speelt met de saxofonisten John Coltrane en Cannonball Adderley bassist Paul Chambers en pianist Bill Evans en drummer Jimmy Cobb. Een album dat een nieuwe taal creëerde, en tegelijk ideaal om leken tot de jazz te betoveren.

Miles Davis (1926-1991) trompet
Bill Evans (1929-1980) piano
Paul Chambers (1935-1969) contrabas
Jimmy Cobb (1929-2020) drums
John Coltrane (1926-1967) tenorsaxofoon (niet op dit nummer)
Cannonball Adderley (1928-1975) altsaxofoon (niet op dit nummer)
—————————————

Uit de Serie:  GOLDEN DECADE (1951-1959)
Rhythm & Blues, Country & Western, Folk en Rock and Roll uit de jaren ’50 hebben allemaal de nodige ingredienten voor de popmuziek die tot op de dag vandaag nog horen.
elke week twee nummers uit dit decennium: 1954

rosemary clooney - this ole houseRosemary Clooney (1928-2002)

“This Ole House” 2:20
(Stuart Hamblen)

Single: Columbia Records
Uitgebracht: 07- 08 -1954
US Pop Charts no. 1

 

 

chris barber's jazz band - down by the riversideChris Barber’s Jazz Band

“Down By the Riverside” 3:31
—–(Traditional P.D.)

Single: Decca Records
Uitgebracht: 28- 03 -1954
UK Charts no.10

 

 

Chris Barber: trombone           Pat Halcox: trompet & zang
Lonnie Donegan: banjo          Jim Bray: contrabas
Monty Sunshine: klarinet        Ron Browden: drums
                      —————————————

cat power - the covers albumCat Power
(Chan Marshall 1972)

“Satisfaction” 2:58
tekst: Mick Jagger
melodie: Keith Richard
arragement: Cat Power

CD: The Covers Record
Uitgebracht in 2000

 

De Amerikaanse zangeres Cat Power zingt: “When I’m drivin’ in my car / And that man comes on the radio / And he’s tellin’ me more and more,”  geen enkele herkenning van de heer Jagger – of van het beroemde refrein van de heer Richards – in deze versie van ‘I Can’t Get No Satisfaction” Het is een van de sterkere nummers van haar album The Covers Records uitgebracht in 2000. 12 kale liedjes zonder opsmuk allen covers van o.a. The Moby Grape, Lou Reed, Bob Dylan, Nina Simone.
Cat Power met begeleiding van enkel haar gitaar.
—————————————

the cats

The Cats

a) Lea 3:32    b) One Way Wind 3:34  (Arnold Mühren)

Singels: Imperial   Uitgebracht in 1968 en 1971

Vanaf 1968 ging de volendamse pop groep The Cats zich steeds meer toelegen op melodieuze ietwat sentimentele liedjes waardoor de groep bij een breed publiek aanslaat. De stem van Piet Veerman (1943) was daar bijzonder goed voor. Piet was de eerste zanger geworden omdat zanger Cees Veerman (1943-2014) problemen kreeg met zijn stem.
—————————————

the beatles - with the beatlesThe Beatles

a) All I’ve Got to Do 1:57
——(John Lennon)
b) All My Loving 2:02
—–(Paul McCartney)

LP: With the Beatles
Uitgebracht in 1963

 

Het meest opvallende aan het tweede album ‘With the Beatles wat The Beatles uitbrachte in 1963 was ongetwijfeld de hoes. Robert Freeman (1936-2019) een van de bekendste Londense modefotografen, had een foto van the Beatles genomen waarop alleen hun hoofd en schouders te zien waren, in zwart-wit, Hun gezichten waren half in de schaduw gehouden en werden omgeven door een pony en hoge coltruien. Ze zouden zo hebben kunnen doorgaan voor vier jonge acteurs of studenten aan een kunstacademie. Het album werd een succes met zijn verbazingwekkende combinatie van Lennon-McCartney-songs zoals ‘All I’ve Got to Do en hun zesde officiele single ‘All My Loving’ in Engeland.
—————————————

george moustaki - barbara

Georges Moustaki (1934-2013)
met Barbara (1930-1997)

“La Ligne Droite” 4:19
(Georges Moustaki)

LP: Moustaki      Uitgebracht in 1972
—————————————


                                  

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén