Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 44

D-Records Shuffle” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 13:00 tot 14:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.


D-Records Shuffle1) Van Morrison
——–(1945)

“I’ll be Your Lover”
——(Van Morrison)

LP: His Band and
——–the Street Choir
Uitgebracht: 1970

 

 

Het album His Band and the Street Choir was Van Morrison’s tweede release in 1970. Muzikaal was hij op een hoogtepunt, na de klassiekers Astral Weeks uit 1968 en Moondance van 1970. Hij had veel te zeggen, muzikaal uitgedrukt. Een sterke Rhythm and Blues collectie met een paar folkt deuntjes, en de ballad I’ll be Your Lover.


D-Records Shuffle2) Elvis Presley
(1935-1977)

a) Swing Down Sweet Chariot
————-(Traditional)
b) I’m Gonna Walk Dem
Golden Stairs  (Cully Holt)

LP: His Hand in Mine
Uitgebracht: 1960

 

Rock and Roll, de Soul, de Blues, de Hip Hop en meer genres zijn allemaal beïnvloed door de Gospel! Zwarte kerken en de muziek, de stemmen, de ritmes die daar klonken inspireerden vele zangers, zo ook Elvis Presley, die veel, toen hij nog een jongetje ging luisteren onder het ramen, of in de ingang van de kerken waar swingend de gospel werd uitgevoerd. De priesters deden uitzinnig, sprongen op de piano, bewogen als gekken. Het uitsluitend zwarte publiek vond het geweldig, ik denk dat Elvis het daar buiten geleerd heeft onder het raam of in het voorportaal van die kerk in Tupelo, Mississippi.


D-Records Shuffle3) B.B.King
(1925-2015)

“Mistreaded Woman”
(Ben Riley King – Jules Taub)

Single: RPM Records
Uitgebracht: 1950

 

 

In de jaren ’50 was B.B King. een van de belangrijkste namen in de rhythm and bluesmuziek, met een imposante lijst van hits. Hij was het die de blues uit de schaduw haalde en voor de spotlights van de Amerikaanse muziek bracht. Hij is de onbetwiste King of the Blues.


 

D-Records Shuffle4) Paul Simon
——(1941)

“American Tune”
—–(Paul Simon)

LP: There Goes Rhythm’ Simon
Uitgebracht: 1973

 

 

Dit album is een klassieker uit de jaren zeventig van Paul Simon vooral American Tune springt er uit, een briljant liedje dat voor veel Amerikanen als een soort tweede volkslied wordt beschouwd.


D-Records Shuffle5) The Searchers

“Goodbye My Love”
—–(Robert Mosley)

“Till I Met You”
(The Searchers)

Single: Vogue (Ger.)
Uitgebracht: 1964

 

‘Goodbye My Love’ is een nummer van Robert Mosley uit 1963. Vanaf 1965 werd het nummer verschillende malen gecoverd, waaronder door The Searchers uit Engeland. Hun versie stond zeker zeventien weken in de Nederlandse Top 40.


D-records Shuffle6) Leonard Cohen
——(1934-2016)

“Go No More a-Roving”
——–(Leonard Cohen)

CD: Dear Heather
Uitgebracht: 2004

 

 

De CD Dear Heather van Leonard Cohen uit 2004 is zonder twijfel niet zijn beste. Maar als dit je ‘slechtste’ werk is dan ben je absoluut een topartiest. Ondanks de zwakkere momenten die er op staan, is het nummer ‘Go No More A-Roving’ de poezie van Lord Byron (1788-1924) sterk op muziek gezet.


D-Records Shuffle7) Nick Drake
(1948-1974)

“Saturday Sun”
—-(Nick Drake)

LP: Five Leaves Left
Uitgebracht: 1970

 

 

In nog drie jaar de periode 1969 tot 1972 heeft Nick Drake een geweldig oeuvre opgebouwd, met het debuutalbum ‘Five Leaves Left’ voor mij als hoogtepunt. Het sobere geluid van hem toont precies hoe hij in het leven stond. De muziek van Nick Drake is zoals de herfst kan zijn: onstuimig, onvoorstelbaar, maar o zo mooi en diep. Het is zo jammer dat het bij hem is gegaan, zoals het bij veel miskende talenten gaat: pas na hun dood worden ze ontdekt. Nick Drake nam in de nacht van 24 op 25 november 1974 een overdosis medicijnen. De volgende dag vond moeder Molly hem dood op zijn bed.


D-Records Shuffle8) Nina Simone
—-(1933-2003)

“Turn Me On”
(John D.Loudermilk)

LP: Silk & Soul
Uitgebracht: 1967

 

 

“To be young, gifted and black” zong Nina Simone in 1969. De droom van Nina Simone om de eerste zwarte klassiek pianist te worden is nooit uitgekomen. In plaats daarvan werd ze een internationaal gevierd zangeres. Met haar indrukkende leven en carrière herschreef Nina Simone wat het betekende om een zwarte vrouw te zijn in de muziekindustrie. Ze verweefde haar klassieke virtuositeit op geniale wijze in haar nummers.


D-Records Shuffle9) Christy Moore
———-(1945)

“The Voyage”
(Christy Moore)

CD: Voyage
Uitgebracht: 1989

 

 

Christy Moore geboren in Ierland op 7 mei 1945 in het plaatje Kildare. Hij is de tien jaar oudere broer van die andere bekende zanger uit Ierland, Luka Bloom (oftewel Barry Moore) Naast zanger, gitarist is Christy ook een begenadigde liedjesschrijver, zijn teksten gingen vaak over sociale misstanden en onderwerpen als het milieu.


D-Records Shuffle10) Charles Aznavour
———(1924-2018)

“Marie L’Orpheline”
—-(Charles Aznavour)

E.P. Quand et Puis Pourquoi
Uitgebracht: 1969

 

 

D-records Shuffle11) Charles Aznavour

For Me…..Formidable
——-(Jacques Plante)

E.P. “For Me—-Formidable”
Uitgebracht: 1965

 

 

 

Charles Aznavour wordt beschouwd als een van de grootste chansonniers en zong met name over de liefde. Tijdens zijn carrière maakte hij zo’n 1200 liedjes met een innemende stem van die stijlvolle Fransman van Armeense afkomst.


D-Records Shuffle12) The Rolling Stones

“Goin’ Home”
(Jagger – Richards)

LP: Aftermath
Uitgebracht: 1966

 

 

Keith Richards bedacht de opening voor het nummer ‘Goin’ Home’ voor het album Aftermath uit 1966 en Mick Jagger schreef de tekst, over een man die te lang van huis is geweest en maar een wens heeft zijn geliefde weer te zien. Deze intro duurde maar drie minuten daarna wordt het een lange improvisatie, met Brian Jones op de mondharmonica. Goin’ Home’ meer dan elf minuten opbouwende spanning, zonder een seconden verveling.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén