Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle Afl. 61

The American Epic Vol. 4

The Midwest: Chicago
& The Deep South & The West:
Jackson – Hattiesburg – New Orleans – Shreveport
Dallas – San Antonio 

American Epic is een reis door ruimte en tijd. Sommige reizen zijn de onze; en sommige reizen van de record-scouts en opnameteams die deze muziek eerst op wax, metaal en schellak platen hebben bewaard; maar het belangrijkste zijn de reizen van de zangers en musici zelf: hun persoonlijke artistieke verkenningen, hun reizen van geïsoleerde valleien en stoffige straathoeken naar formele studio’s in New York City en Chicago of geïmproviseerde veldeenheden in de grote steden, en tot slot de reis van de muziek genomen tijdens die afwijkende en ontmoedigende minuten voor een onbekende microfoon in onze oren, bijna een eeuw later.


D-Records Shuffle” wordt elke zaterdagavond uitgezonden via BR6, van 22:00 tot 23:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.


D-Records ShuffleHenry Thomas (1874-1930)

“Bull Doze Blues” (3:29)
(Henry Thomas)

Opgenomen 13 juni, 1928
in Chicago, Illinois
Label: Vocalion Records

 

 

Henry Thomas was een een hele grote kerel, liep moeilijk reisde meestal per trein, de conducteurs kenden hem allemaal. Hij werd dan meestal naar binnen gedragen, omdat hij moeilijk ter been was, ten minste als hij schoon was, Thomas was een gewone zwerver een hobo zoals de Amerikanen dat zeggen. Zijn gitaar was zijn kaartje. Tijdens de reis speelde en zingde en liet veel passagiers dansen in de wagons
Zijn composities “Bull Doze Blues” is ooit opgenomen door de band Canned Heat met de titel “Going Up the Country”.


D-Records Shuffle

The Massey Family

“Brown Skin Gal” (2:47)
—-(Traditional)

Opgenomen 8 november, 1935 in Chicago, Illinois
Label: Vocalion Records

Curt Massey (1910-1991) geboren in Midland, Texas was een muzikant uit het oude radiotijdperk, hij had eigen radioprogramma’s waar hij met allerlei muzikanten in optrad.


D-Records ShuffleDick Justice (1903-1962)

“Henry Lee” (3:26)
(Traditional)

Opgenomen 21 mei, 1929
in Chicago, Illinois
Label: Brunswick Records

 

Dick Justice hield van muziek, leerde zichzelf spelen gitaar, banjo, viool en piano. Hij kon alles wel bespelen waar hij zijn hand oplegde. Op een dag deed auditie bij een scout van Brunswick Records in West- Virginia, deze zette hem op de trein richting Chicago voor het laten opnemen van een viertal plaatjes.
Hij had graaf carriere willen maken, maar in die tijd was het moeilijk om als mijnwerker, want dat was hij, de kost te verdienen, tenslott had hij ook nog een gezin te voeden.


D-Records Shuffle

Gaspard in het midden

Delma Lachney
——& ‘Blind’ Uncle Gaspard

“La Danseuse” (2:56)
(Traditional)

Opgenomen 26 januari, 1929
in Chicago, Illinois
Label: Vocalion Records

Alcide Gaspard (1878-1937)
Delma Lachney (1896-1949)

 

Alcide “Blind Uncle” Gaspard was een gedeeltelijk blinde zanger en gitarist uit Louisiana die opnames maakte met violist Delma Lachney voor het platen label Vocalion. Hun muziek was veelal de tradionele Cajun-ballades. Geen van de orginele opnamen van het duo zou tijden hun leven meer dan 100 exemplaren hebben verkocht. Alcide Gaspard overleed totaal in een isolement, hij leed ook aan zware depressies.


D-Records Shuffle

Skip James (1902-1969)

“Cypress Grove Blues” (3:16)  (Nehemia ‘Skip’ James)

Opgenomen: Februari, 1931
in Grafton, Wiscousin
Label: Paramount Records

De beklijvende kwaliteit van Nehemia ‘Skip’ James’ muziek leverde hem een ​​reputatie op als een van de grote vroege Mississippi-bluesmannen. Skip James groeide op op de Woodbine Plantation in Bentonia, Mississippi, en leerde als jongeman zowel gitaar als piano spelen. Tijdens zijn 1931 sessie voor Paramount nam hij achttien nummers op, waaronder het “Devil Got My Woman” en “Hard Time Killing Floor Blues”. en “Cypress Grove Blues”.


D-Records ShuffleRobert Johnson (1911-1938)

“Cross Road Blues” (2:33)
(Robert Johnson)

Opgenomen 27 november, 1936
in San Antonio, Texas.
Label: ARC-Paramount

 

De gitaar van Robert Johnson leek te praten, hij kon gitaar spelen zoals niemand dat kon, zelfs de grote Eric Clapton deed zijn hoed diep voor hem af. Nam in zijn korte leven maar twintig nummers op. Het is vandaag al 84 jaar geleden dat Robert Johnson, een van de invloedrijkste Amerikaanse bluesartiesten aller tijden, is overleden op 27-jarige leeftijd in de buurt van Greenwood, Mississippi. Na een van zijn optredens zou hij whisky hebben gedronken die zou zijn vergiftigd door een jaloerse echtgenoot van een van zijn scharrels. Hij overleed enkele dagen later. Of er wel sprake was van een vergiftiging wordt echter betwijfeld. Officieel is ook niet bekend waar Johnson is begraven. Er komen drie locaties in aanmerking en er bestaan twee verschillende grafstenen, die beide pas veel later zijn geplaatst. Kortom, veel raadsels over een artiest die in zijn eigen nummer “Cross Roads Blues” zong dat hij zijn ziel aan de duivel had verkocht om beter gitaar te kunnen spelen.


D-Records Shuffle

Lydia Mendoza (1916-2007)

“Mal Hombre” (3:33)(Traditional)

Opgenomen 27 maart, 1934
in San Antonio, Texas
Label: Bluebird Records

Een van de meest getalenteerde en populaire muzikanten in de geschiedenis van de Tejano-muziek, Lydia Mendoza in 1916 geboren in een muzikale familie van Mexicaanse immigranten in Houston. Op vierjarige leeftijd , bouwde ze haar eigen gitaar van hout, spijkers en elastiekjes. Ze trad op straat op met de band van haar familie, La Cuarteto Carta Blanca, die in 1928 een auditie won in San Antonio voor Okeh Records en 20 nummers opnam voor $ 140. Het gezin reisde als migrerende werknemers naar Michigan, maar keerde in de jaren dertig terug naar San Antonio en hervatte het optreden en verdiende net genoeg geld om de huur te betalen en voedsel te kopen.
In 1934 nam Lydia Mendoza op voor Bluebird Records wat haar kenmerkende nummer zou worden, ” Mal Hombre “. Het werd al snel een hit en ze toerde uitgebreid, zowel met haar familie als als solo-act, en werd vooral beroemd langs de grens tussen Texas en Mexico. Haar soulvolle zangstem en haar beheersing van de 12-snarige gitaar waren fenomenaal. Ze stierf in 2007 op 91-jarige leeftijd.


D-Records ShuffleFrenchy’s String Band

“Sunshine Special” (3:11)
(Frenchy’s String Band)

Opgenomen 5 december, 1928
in Dallas, Texas
Label: Columbia Records


D-Records ShuffleRobert Wilkins (1896-1987)

“Old Jim Kinnane’s (2:55)
—-(Robert Wilkins)

Opgenomen 12 oktober, 1935
in Jackson, Mississippi
Label: Vocalion Records

 

 

 

Dominee Robert Wilkins was een Amerikaanse zanger en gitarist uit Mississippi met zowel Afro-Amerikaanse als Cherokee-voorouders. Hij stond bekend om zijn veelzijdigheid: ragtime, blues, vaudeville nummers en gospel, hij beheerste het allemaal. Het nummer ‘Old Jim Kannane’s gaat over de eigenaar van een nachtclub in de Beale Steet, Memphis, Tennessee.


D-Records Shuffle

The Mississippi Sheiks

“Sittin’ on the Top of the World (3:16)
——-(Bo Carter & Walter Jacobs)

Opgenomen 17 februari, 1930
in Shreveport, Lousiana
Label: Okeh Records

Walter Vinson (gitaar) en Lonnie Chatmon (fiddle) vormden de kern van de band. Ze werden vaak ondersteund door leden van hun uitgebreide verwantschapm, waaronder gitarist Bo Carter en pianist Memphis Slim. De naam werd afgeleid van de populaire film toendertijd “The Sheik” van Rudolph Valentino (1895-1926)

Rudolph Valentine – Italiaanse acteur


D-Records ShuffleRichard “Rabbit” Brown
——-(1880-1937)

“James Alley Blues” (3:09)
——(Richard Brown)

Opgenomen 11 maart, 1927
in New Orleans, Louisiana

 

Het was een houten gebouw dat op palen was opgetrokken ongeveer 50 meter uit de oever van het meer van Portchartrain. Jazz en blues werd er gespeeld. Wie ook veel aanwezig was de zanger en gitarist Richard Brown. Hij was een vaste klant bij Mama Lou’s zo heten deze club die in 1961 de deuren sloot.


D-Records ShufflePrince Albert Hunt’s (1896-1931)
—————Texas Ramblers 

“Blues in a Bottle” (3:25)
—–(Archie Hunt)

Opgenomen 8 maart, 1928
in San Antonio, Texas
Label: Okeh Records

 

 

 

Albert Hunt geboren in Denton Texas, country violist en zijn begeleiders de Texas Ramblers waren de grondleggers van het muzikale genre dat later werd gedefinieerd als de Western Swing.
Op 31 maart 1931 werd Albert Hunt doodgeschoten door de jaloerse William Douglas omdat hij aan het dansen was met zijn vrouw

 

D-Records Shuffle‘Blind’ Willie Johnson (1897-1945)

“Dark Was the Night
——-Cold Was the Ground” (3:27)
——(Willie Johnson)

Opgenomen 3 december, 1927
in Dallas, Texas
Label: Columbia Records

 

 

Blind Willie Johnson was een Amerikaanse gospelblueszanger, gitarist en evangelist. Zijn historische opnames die tussen 1927 en 1930 werden voltooid – dertig nummers in totaal – tonen een combinatie van krachtige ‘borststem’ zang, slide-gitaarvaardigheid en originaliteit die generaties muzikanten heeft beïnvloed, zoals Ry Cooder.

 

‘Blind’ Roosevelt Graves
————-(1909-1962)

—————-and his Brother

“Woke Up This Morning (2:52)
—-(Roosevelt Graves)

Opgenomen 16 juli, 1936
in Hattiesburg, Mississippi
Label: Perfect Records

 

Roosevelt Graves is blind geboren, speelde gitaar en zong zijn zelf geschreven liedjes, al zijn opnames deed hij samen met zijn broer Roy Graves (1912-1959) die ook blind is geboren hij speelde op de tamboerijn en het wasbord.

 

D-records Shuffle

Washington Phillips (1880-1954)

Denomination Blues (5:40) (Washington Phillips)

Opgenomen 5 december, 1927
in Dallas, Texas
Label: Columbia Records

Een manzarene heet het instrument wat Washington Phillips bespeelt, hij is een gospelzanger die maar 16 liedjes heeft opgenomen tussen 1927 en 1929. Zijn mysterieuze liedjes grepen bewonderaars als Ry Cooder al jaren geleden naar de strot en zijn opnames duiken regelmatig op in filmsoundtracks. De muziek klinkt onwerkelijk dat dit negentig jaar geleden werd opgenomen

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén