Radio Riverside

"Uit de Tijd van Toen…"

Aflevering 135

De eerste soul-plaat die nummer één werd op de hitlijsten van de populaire muziek was, ‘When a Man Loves a Woman’ van Percy Sledge. Een plaat van een schoonheid waarnaar velen streefde maar die slechts weinigen wisten te bereiken. Percy Sledge had een werkelijk goede stem, ook in de hoge registers, en werd prima gesteund door musici die al enige tijd in allerlei studio’s werkzaam waren.

In tegenstelling tot de meeste andere soul-zangers had Percy nog nooit eerder een plaat gemaakt en dat was misschien wel de reden dat zijn stijl origineel – en invloedrijk – was. Zijn andere klassiekers zoals ‘Take Time to Know Her’, ‘Love Me Tender’ en ‘My Special Prayer’ haalden vrijwel het niveau van ‘When a Man Loves a Woman’. En hoewel andere zangers dat niveau eveneens probeerden te evenaren, slaagde niemand daar werkelijk in. Met uitzondering wellicht van de Britse formatie Procol Harum die met surrealistische woorden vrijwel dezelfde sfeer wisten te scheppen in “Whiter Shade of Pale’, dat een internationale hit werd.


Percy sledge – when a man loves a woman (1966)

radioriverside 60PLUS

‘When a Man Loves a Woman’ is een single van soulzanger Percy Sledge. Het nummer is afkomstig van zijn gelijknamige album. Percy nam het nummer met de volgende musici op Marlin Greene-gitaar en tevens de producer, Albert Lowe-basgitaar, Spooner Oldham-orgel en drummer Roger Hawkins.

Het is opgenomen op 17 februari 1966 in de Norala Sound Studio in Sheffield Alabama. De single kwam op veel hitlijsten op nummer een.


procol harum – a whiter shade of pale (1967)

radioriverside 60PLUS

De Britse formatie Procol Harum wist met hun debuut single ‘A Whiter Shade of Pale’ in 1967, ook een sfeer neer te zetten net als bij ‘When a Man Loves a Woman’ van Percy Sledge. De muziek, geschreven door zanger Gary Brooker en organist Matthew Fisher, is een mengeling van popmuziek en klassieke muziek. De geheimzinnige tekst van tekstschrijver Keith Reid, was in die dagen voor velerlei uitleg vatbaar. Kortom het werd een immense internationale hit, die bij vele in het geheugen gegrift staat.


sam cooke – wonderful world (1960)

radioriverside 60PLUS

Sam Cooke’s Wonderful World, bij menigeen in het geheugen genesteld als What A Wonderful World, stond ruim dertig jaar geleden op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Dit nummer is geschreven door het songwriterduo Lou Adler en Herb Alpert. Sam Cooke voorziet het nummer van de zang en een deel van de songtekst. De single wordt op 14 april 1960 uitgebracht.


bob brookmeyer – manha de carnival (1962)

radioriverside 60PLUS

Ben je een liefhebber van samba? Dan kan ik je het album ‘Trombone Jazz Samba’ van trombonist Bob Brookmeyer aanraden. Hij nam dit album op voor het platenlabel Verve in de zomer van 1962. Brookmeyer wordt hierop bijgestaan door Gary McFarland op de vibrafoon, gitaristen Jim Hall en Jimmy Raney en de percussions worden verzorgd door Willie Bobo en Carmen Costa.


percy sledge – love me all the way (1966)

radioriverside 60PLUS

Soulzanger, uit het zuiden van de Verenigde Staten, Percy Sledge is onsterfelijk geworden door de grootste soul klassiekers uit de jaren zestig. Zijn stijl wordt, net als die van bijvoorbeeld Solomon Burke, gerekend tot de Southern Soul. Op zijn eerste album ‘When a man Loves a Woman’ staan elf klassiekers uit dit genre. ‘Love Me All the Way’ geschreven door Earl Montgomery.


paul siebel – long afternoons (197o) &
chips are down (1971)

radioriverside 60PLUS

Eens in de zoveel tijd dan komt er een plaat vanuit mijn verzameling naar boven om beluisterd te worden, zo ook “Jack-Knife Gypsy” van zanger Paul Siebel, uitgebracht in 1971. Paul Siebel heeft slechts 2 platen gemaakt, deze en zijn debuut uit 1970, ‘Woodsmoke and Oranges’.

Twee nummers het akoestisch gespeelde ‘Long Afternoons’ van zijn eerste album ‘Woodsmoke and Oranges’ en het tweede nummer van zijn tweede album ‘Jack-Knife Gypsy’ is ‘Chips Are Down’.


paul simon – he was my brother & i am rock (1965)

radioriverside 60PLUS

Nog altijd is het vrij onbekend dat Paul Simon, voordat hij met Art Garfunkel zijn plaat successen deelde, een soloplaat opnam in Engeland. Art Garfunkel was in New York achtergebleven omdat hij eerst zijn studie wou afmaken. De songs op dit soloalbum zijn later bewerkt door het duo. Opnieuw opgenomen met het bekende wereldberoemde resultaat tot gevolg.

Op ‘Paul Simon Songbook’ horen we Pauls liedjes, slechts onder begeleiding van zijn acoustische gitaar. In de meest pure en folkachtige vorm. Hij klinkt hier wat feller, emotioneler en intenser dan in zijn latere popachtige vertolkingen met Art Garfunkel.


percy sledge – warm and tender love (1966)

radioriverside 60PLUS

Percy Sledge tweede album was ‘Warm and Tender Soul‘. De titel zegt het al; warm en gevoelig, zo kan je de nummers die hierop staan ook wel omschrijven.


Richard & linda thompson – never again (1975)

radioriverside 60PLUS

Richard Thompson was ooit de sologitarist van Fairport Convention. Hij verliet in 1971 deze formatie om soloprojecten te gaan doen.

Samen met zijn vrouw Linda nam hij in 1975 het album Hokey Pokey op, een prima folk-album van dit duo. Richard Thompson schreef alle nummers zelf, waaronder Never Again.


poco – brass buttons (1973)

radioriverside 60PLUS

Crazy Eyes was het vijfde album van de country rock formatie Poco, uitgebracht in september 1973. De band speelt goud eerlijke country rock, aanstekelijk enthousiast, maar ook traag en meeslepend zoals het bloedmooie Brass Buttons.


percy sledge – i stand accused (1966)

radioriverside 60PLUS

‘I Stand Accused’ van Percy Sledge is ook te vinden op zijn tweede album Warm & Tender Love’.


otis redding – (sittin’ on) the dock of the bay (1968)
radioriverside 60PLUS

Nog een soul-kanjer uit die tijd was; Otis Redding. Vertolker van de langzame soulsongs, slijpers voor de dansvloer, noemde men dat.

(Sittin’ on) The Dock on the Bay geschreven door Otis Redding en gitarist Steve Cropper. Otis Redding nam het kort voor zijn dood op en werd begeleid door Booker T and the MG’s.


percy sledge – take time to know her (1966)

radioriverside 60PLUS

Het mooiste nummer van Percy Sledge vind ik persoonlijk Take Time to Know Her. Percy Sledge overleed in 2015, hij is 75 jaar geworden. Zijn liedjes zullen eeuwig blijven rondwaren.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Radio Riverside

Thema door Anders Norén