Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 79

D-Records Shuffle” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 15:00 tot 17:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.

Deel 1: 15:00 – 16:00

Deel 2: 16:00 – 17:00


4 non blondes - what's up4 Non Blondes

“What’s Up” 4:56
(Linda Perry)

Single: Interscope Rec.
CD: Bigger, Better,
————Faster, More!
Uitgebracht in 1993

 

Zangeres Linda Perry (1965) van de band 4 Non Blondes maakte een fenomenale indruk met haar stem met het nummer ‘What’s Up’ althans op de bijbehorende video, wat het album betreft vond ik het minder interresant.
—————————————

the spencer davis group - second albumSpencer Davis Group

“Hey Darling” 4:46
tekst Spencer Davis
melodie: Stevie Winwood

LP: The Second Album
Uitgebracht in 1966

 

 

The Second Album is het tweede album van de Britse band Spencer Davis Group, uitgebracht in 1966. Veel van de nummers waren een licht experimentele mix van beat, folk, jazz en blues, maar bevatten ook “Keep on Running“, dat gaf de groep hun eerste UK nummer 1 single. Het album stond achttien weken op de Britse albumlijst, met een piek op nummer 3.
—————————————

Maxime LeForestier (1949)

“Comme Un Arbre” 3:06
tekst: Catherine LeForestier
melodie: Maxime LeForestier

LP: Mon Frére
Uitgebracht in 1972

 

 

Maxime LeForestier dichter, muzikant en vrijdenker blonk altijd uit in het doorboren van de mist met zonnestralen. Op zijn album uit 1972 ‘Mon Frére’ staan een tiental prachtige nummers. Sommige zijn realistisch en sociaal bewust, andere zijn vrolijk en vol ironiek. Maar ze delen allemaal de finesse en warmte van prachtige tijdloze Franse liedjes.
—————————————

the shangri-lasThe Shangri-Las

a) Remember 2:12
(George “Shadow” Morton)
b) Past Present and Future 2:43
(Jerry Leiber – Artie Butler)
————————
Singles: Red Bird Records

Uitgebracht in 1965

 

The Shangri-Las waren een Amerikaanse meiden groep uit de jaren ’60 komende uit New York. Tussen 1964 en 1966 gelanceerd met vaak hart verscheurende tiener melodrama hadden enkel grote hits zoals “Remember (walking in the sand) en hun klassieker op een thema van Ludwig van Beethoven “Past, Present and Furture”.
—————————————

the kinks - till the end of the dayThe Kinks

“Till the End of the Day” 2:22
———-(Ray Davies)

Single: PYE Records
Uitgebracht in 1965

 

 

Nederland maakte in 1965 kennis met de Engelse band The Kinks met het nummer ‘Till the End of the Day”. Ruig werk aan punk gerelateerd. Het nummer gaat over de vrijheid in de zin dat iemand een slaaf is of in de gevangenis is opgesloten, ontsnappen aan iets, uitkijken naar dat moment van bevrijding.
—————————————

ub 40 - signing offUB 40

“King” 4:28
(De band UB 40)

LP: Signing Off
Uitgebracht in 1980

 

 

Er zijn bands die na een fantastisch debuut de weelde niet kunnen verdragen en alleen nog maar meer, meer, meer willen. En dan heb ik het niet over kwaliteit maar over kwantiteit. Zo hoog mogelijke verkoopcijfers bereiken, op de commerciële tour dus. UB40 is hier dus een typisch voorbeeld van. Maar eerlijk gezegd, ook al zou UB40 na dit fantastische debuut voor kwaliteit hebben gekozen en niet voor commerciële flutmuziek, dan denk ik toch dat ze Signing Off nooit overtroffen zouden hebben, want beter dan dit nogmaals weergaloze debuut kan gewoon niet.
—————————————

yuri honing - trueYuri Honing
—-Acoustic Quartet

“Nobody Knows” 3:50
(Ruben Samama)

CD: True
Uitgebracht in 2012

 

 

Yuri Honing (1965) tenorsaxofoon
Wolfert Brederode (1974) piano
Ruben Samama (1985) contrabas
Joost Lijbaart (1967) drums

Ik zou het geen Jazz noemen op de CD ‘True” van het Yuri Honing Acoustic Quartet, ga er maar eens rustig voor zitten dan begrijp je waarom. schemermuziek is het wel. met klassieke invalshoeken.
—————————————

country joe and the fish - togetherCountry Joe
————& the Fish

“The Harlem Song” 4:21
——(Joe McDonald)

LP: Together
Uitgebracht in 1968

 

 

Hij was student en links activist Joe McDonald (1942) werd onmiddelijk opgenomen in het folk wereldje toen hij in 1965 in San Francisco arriveerde. In deze broeiplaats voor psychedelische bandjes ontstond ook zijn Country Joe and the Fish. Al voor het debuutalbum album werden de akoestische instrumenten ingeruild voor elektrische versterkt materiaal dat meer mogelijkheden bood. Hun debuutalbum met de titel “Electric Music for the Mind and Body” introduceerde wat de komende twee jaar zou volgen. Blues, Country, Rock, en Folk gaan een geestverruimende hippiehuwelijk aan. Acid weerklinkt in de muziek en teksten van deze pioneers zij vormen een soundtrack van de ‘Summer of Love’.
—————————————

The Innocence Mission - BefriendedThe Innocence Mission

“When Mac Was Swimming” 3:48
———–(Karen Peris)

CD: Befriended
Uitgebracht in 2003

 

 

The Innocence Mission komen uit Lancaster, Pennsylvania opgericht toen de enkele leden bezig waren met de productie van de musical ‘Godspell’ op hun katholieke school. Hun muziekmis is vooral verstild en dat wordt vooral gekenmerkt door de zachte haast kinderlijke stem van zangeres Karen Peris.

The Innocence Mission in 1995

                                   —————————————

elbow - asleep in the backElbow

“Powder Blue” 5:27
tekst: Guy Garvey
melodie: the Band Elbow

CD: Asleep in the Back
Uitgebracht in 2001

 

 

Sterke debuutplaat van Elbow uit Manchester, dat er een sport van lijkt te maken om haar liedjes zo bijzonder mogelijk te laten klinken. Het mondt uit in een soort van experimentele britpop waar ik zeer van hou. Vooral ‘Powder Blue’ is een wereldnummer.
—————————————

jacques brelJacques Brel (1929-1978)

“Les Désespérés” 3:52
—–(Jacques Brel)

LP: Ces Gens-Lá
Uitgebracht in 1965

 

 

De Belg Jacques Brel is een in 1929 in Brussel geboren zanger van intens en doorleefde chansons. De muzikale loopbaan van Jacques Brel komt pas goed op gang als hij van Brussel naar Parijs verhuist. In Frankrijk slaan zijn nummers en optredens vrij snel aan.
—————————————

j.b.lenoir - mojo boogieJ.B. Lenoir (1929-1967)

“Mojo Boogie” 2:45
(J.B.Lenoir)

LP: Alabama Blues
——-(compilatie)
Uitgebracht in 1966
Opnames uit 1963

 

Blues en country zijn de bronnen. De blues waren afkomstig van de zwarteman – groeiden uit de lange kreten over het veld van de slaven op de plantages en uit de liederen die ze zongen ter begeleiding van hun werk, en uit de gospels en spirituals van de negerkerkjes in het Zuiden. De blues. een term die zo ongeveer de hele massa van vormen en stijlen in de muziek dekt, welke komen uit het verleden van Amerika.
—————————————

jean thielemans - the soul of toots thielemansJean “Toots” Thielemans
———–& Ray Bryant Trio

“Misty” 3:00
(Eroll Garner)

LP: The Soul of Toots Thielemans
Uitgebracht in 1959

 

 

Toots Thielemans (1922-2016) harmonica
Ray Bryant (1931-2011) piano
Tom Bryant (1930-1982) contrabas
Oliver Jackson Jr. (1933-1994) drums
—————————————

2e deel

hank snow - for now and alwaysHank Snow (1914-1999)
& the Rainbow Ranch Boys

“For Now and Always” 2:06
——-(Leon Payne)

Single: RCA-Victor
Uitgebracht in 1953

 

 

 

Country-muziek kwam tot ontwikkeling in de Ozarks Mountains en de Appalachen, bergachtige gebieden waar hele generaties lange tijd in afzondering leefden zonder deel te hebben aan de steeds toenemende verstedelijking van Amerika, en wat later ook in een iets andere vorm, in de stoffige dalen en hoogvlakten van het zuidwesten. Bluegrass, Cowboy liedjes, Country & Western. Nu eveneens door iederen gezongen.
—————————————

karen dalton - Karen Dalton (1937-1993)

“It Hurts Me Too” 3:08
——–(Mel London)

LP: It’s So Hard to Tell
Who’s Going to Love
 ——You the Best.
Uitgebracht in 1963

 

Karen Dalton geboren in armoede en opgegroeid in Oklahoma zij had een warme stem die zo krakend en doorleefd was als een geliefde schommelstoel. Ze zong als Billie Holliday en speelde gitaar als Huddie Ledbetter. Karen verdween eind jaren ’60 in een damp van alcohol en drugs. Ze kwam op straat te leven en stierf ontredderd in maart 1993.


daniel lanois - acadieDaniel Lanois (1951)

“Jolie Louise” 2:42

(Daniel Lanois)

CD: Acadie
Uitgebracht in 1989

 

 

Daniel Lanois geboren Canadees van geboorte, vergaarde alleen met zijn opdrachten voor Bob Dylan, Emmylou Harris, Peter Gabriel en U2 al flink wat roem als producer, maar hij heeft ook zeker zijn sporen verdiend als muzikant. Vooral met zijn drie eerste memorable albums, waaronder ‘Acadie’ zijn debuut album uit 1989.


procol harum - a salty dogProcol Harum

“A Salty Dog” 2:58
tekst: Keith Reid
melodie: Gary Brooker
geïnspireerd door Frédéric Chopin

Single: Regal Zonophone
LP: A Salty Dog
Uitgebracht in 1969

 

De tekst ‘A Salty Dog’ van de Britse groep Procol Harum is van hun vaste tekstsschrijver Keith Reid (1946). het gaat over matrozen die over onbekende zeeën varen. De strijkers zijn geïnspireerd door het werk van Frédéric Chopin. Deze single hun derde werd echter geen grote hit in Engeland en dat kwam door het langzame temp, waardoor radio dj’s het niet wilden draaien.


Fairport_Convention - Full House

Fairport Convention

“Walk Awhile”
tekst: Dave Swarbrick
melodie: Richard Thompson

LP: Full House
Uitgebracht in 1970

 

 

De Britse folkrockgroep Fairport Convention is van groot belang geweest voor de acceptatie en ontwikkeling van de folkmuziek in de moderne tijd, de basis van de muziek van deze groep vormde de Keltische-folk, maar wel gespeeld met moderne elektronische instrumenten. Fairport maakte veel gebruik van soms eeuwenoude traditionals, maar de groep had ook gitarist Richard Thompson in zijn gelederen die ook zijn bijdrage leverde.

fairport convention - cover full house

Binnenkant cover Full House


The Beatles - Twist and ShoutThe Beatles

EP: Twist and Shout
Uitgebracht 12 juli ’63

Producer: George Martin
Opgenomen:
———11 februari 1963
EMI Studio, London

 

a) Twist and Shout 2:33  (Bert Russell – Phil Medley)
b) A Taste of Honey 2:05   (Ric Marlow – Bobby Scott)
c) Do You Want to Know a Secret 2:00 (John Lennon)*
d) There’s a Place 1:53  (John Lennon – Paul McCartney)
* gezongen door George Harrison (1943-2001)

Na de opnames pakte producer George Martin (1926-2016) in de controlekamer de microfoon en zei:
—-‘Gentlemen you have just made your first number one record’.
Hij kreeg gelijk. Behalve de vijfde beatle was George Martin een beminnelijke innovator in pak en stropdas die van de the beatles THE BEATLES maakte en de popmuziek van een nieuwe dimensie voorzag.
Hij was hun gelijkwaardige creatieve partner, hun muzikale anker, hun mentor tot op het laatst.


the diamond five - brilliantThe Diamond Five

“Ruined Girl” 5:00
—-(Ruud Bos)

LP: Brilliant
Uitgebracht in 1963

 

 

Harry Verbeke (1922-2004) tenossaxofoon
Cees Smal (1927-2001) fluegelhorn & trompet
Cees Slinger (1929-2007) piano
Jacques Schols (1935-2016) contrabas
John Engels (1935) drums

Beroemde hardbop band uit Nederland. In 1957 opgericht door Cees Slinger als de huisband van de jazzclub Sheherazade in Amsterdam.


daniel barenboim - chopin's nocturnesDaniel Barenboim (1942)

“Een Nocturne”
(de sfeer van de nacht)
gecomponeerd door
Frédéric Chopin
(1810-1849)

 

 

Daniel Barenboim is een Argentijns-Israëlisch pianist en dirigent, debuteerde als zevenjarige met sonates van Beethoven en hij maakte snel naam als solo- en concertpianist.


the black heart procession - twoBlack Heart Procession

“The Waiter  4:00
—-(Pall Jenkins)

CD: Two
Uitgebracht in 1999

 

 

Het gepiep, gewaai en gedonder van een uitermate onheilspellende nacht. het zijn de eerste, buitengewone klanken van deze tweede CD van de Black Heart Procession uit Amerika. De muziek kraakt, piept en schudt zich een weg door de duisternis, maar valt uiteindelijk in elkaar als een serene puzzel die recht doet aan de uitstekend gekozen bandnaam. Want deze plaat is ontegenzeggelijk behept met het nodige hartzeer, dat in plechtige, loodzware folkrockcomposities ten gehore wordt gebracht.


Frank Sinatra - Where Are YouFrank Sinatra (1915-1998)

“Where is the One” 3:13
tekst: Edwin Finckel
melodie: Alec Wilder

LP: Where Are You
Uitgebracht in 1957

 

 

Het album dertiende album “Where Are You” van Frank Sinatra vind ik weemoedig van sfeer, en het valt op door de samenwerking met Gordon Jenkins (voorheen altijd Nelson Riddle) die voor de prachtige strijkers arrangementen zorgt. Dit is ongetwijfeld een van de beste Sinatra albums.


elvis presley - elvis is backElvis Presley (1935-1977)

“Such a Night” 3:04
(Lincoln Chase)

Single: RCA-Victor
LP: Elvis is Back
Uitgebracht in 1960

 

 

Elvis is Back geweldig album van Elvis Presley dit is het eerste album naar zijn terugkeer uit het leger, op dit album is geen enkel slecht nummer te vinden. Het hoogtepunten op dit album zijn naar mijn idee “The Thrill Of Your Love” en “Such a Night” dat zijn echt super nummers. Dit album verkocht enorm en Elvis veroverde de wereld opnieuw met vele nummer 1 hits & prachtige andere songs.


joni mitchell - woodstockJoni Mitchell (1943)

“Woodstock” 5:27
(Joni Mitchell)

LP: Ladies of the Canyon
Uitgebracht in 1970

 

 

Ook Joni Mitchell was gevraagd om op te treden op dat beroemde festival Woodstock in 1969, ze ging niet ze prefereerde om naar Engeland te gaan, gelijk met Bob Dylan voor dat andere festival op het eiland Wight. Ondanks haar afwezigheid op Woodstock schreef zij een klassieker over deze gebeurtenis, en door vele gecoverd.


leonard cohen - the future

Leonard Cohen (1934-2016)

“Waiting for the Miracle” 7:43   (Leonard Cohen)

CD: The Future    Uitgebracht in 1992

De CD ‘The Future’ van Leonard Cohen is een briljant album, groot meester die in dit genre wel de grootste behoorde, zijn herkenbare loodzware stem gaat bij mij en voor vele door merg en been.

leonard cohen - the furture


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén