Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 80

D-Records Shuffle” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 15:00 tot 17:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.

Deel 1: 15:00 – 16:00

Deel 2: 16:00 – 17:00


tom rapp - stardancerTom Rapp (1947-2018)

“The Baptist” 5:13
(Thomas Rapp)

LP: Stardancer
Uitgebracht in 1972

 

 

‘Stardancer’ was het tweede soloalbum dat werd toegeschreven aan de Amerikaanse singer-songwriter Tom Rapp, de leider van de folkrock groep Pearls Before Swine. actief 1965-1974.
—————————————

tom rush - tom rush IITom Rush (1941)

“Old Man’s Song” 3:22
—-(Murray McLauchlan)

LP: Tom Rush II
Uitgebracht in 1970

 

 

Tom Rush was ooit een begaafd muzikant en artiest, wiens optredens een muzikaal feest bieden… een reis naar de tradities en het spectrum van wat muziek is, kan zijn en zal worden. Zijn kenmerkende gitaarstijl, wrange humor en warme, expressieve stem hebben hem zowel tot een legende als een aantrekkingskracht voor het publiek over de hele wereld gemaakt. Zijn optredens zijn gevuld van geweldige verhalen, de melancholie van ballads en de passie van soms gruizige blues.
—————————————

randy newman - 12 songsRandy Newman (1943)

“Suzanne” 3:02
(Randy Newman)

LP: 12 Songs
Uitgebracht in 1970

 

 

Zijn tweede album van Randy Newman ’12 Songs’ is naar mijn mening misschien wel zijn beste, al heeft hij er nog een aantal van hoog niveau afgeleverd, zoals bijvoorbeeld zijn vierde Sail Away. 12 Songs heeft echter een kenmerkende gespannen en duistere sfeer als je de songteksten leest dan weet waarom. De liedjes hebben bovendien schitterende melodieën.
—————————————

linda perhacs - parallelogramsLinda Perhacs (1943)

“Morning Colors” 4:35
—–(Linda Perhacs)

LP: Parallelograms
Uitgebracht in 1970

 

 

‘Parallelograms’ van de onbekende zangeres Linda Perhascs is een prachtig album, één van de vele “vergeten” folkklassiekers van rond die tijd begin jaren zeventig. Het mooiste nummer vind ik ‘Morning Colors’, schitterende, hypnotiserende psychische folk, en bovendien is zij nog een uitstekende zangeres, In 1970 kreeg dit album geen aandacht van de vakbladeren, dus besloot zij maar met haar zang carriëre te stoppen en werd weer mondhygiéniste, haar oude vak.
—————————————

sido martens - openSido Martens (1949)

“Mooie Regen” 4:03
—-(Sido Martens)

CD: Open
Uitgebracht in 2007

 

 

48 jaar geleden  schreef Sido Martens samen met Fungus geschiedenis; ‘Kaap’ren Varen’ werd een hit. Na wat rust, enig solowerk en een korte Fungusoprisping, lijkt de dolende muzikant zijn plek weer gevonden te hebben. Op zijn vijfde CD uitgebracht in 2007 “Open” bruist het van fraaie arrangementen en de onderliggende teksten zijn even simpel als doeltreffend.
—————————————

The Doors - waiting for the sunThe Doors

“Spanish Caravan” 2:53
tekst & melodie: Jim Morrison
arrangement: The Doors

LP: Waiting for the Sun
Uitgebracht in 1968

 

 

Waiting for the Sun is het derde album van The Doors uitgebracht in 1968. Het nummer ‘Spanish Caravan’ begint met  flamingo gitaarspel van gitarist Robby Krieger (1946) zeer passend bij de titel van dit stuk, als dan opeens de elektrische gitaar met orgel ingezet gaat worden, dan wordt het een heel apart nummer van een kleine drie minuten.
—————————————

lars gullin - lars gullin quartetLars Gullin 

a) Manchester Fog 4:18
b) Bugs 3:01 *
——(Lars Gullin)

LP: Lars Gullin Quartet/Sextet
Opnames uit 1953 -1955

 

 

Lars Gullin (1928-1976) baritonesaxofoon
Rolf Berg (1926-2002) gitaar
George Riedel (1934) contrabas
Bosse Stoor (1931) drums
Carl-Hendrik Norin (1920-1967) tenorsaxofoon *
Alan Dawson (1929-1996) drums *

Lasse Gullin was een unieke vernieuwer in de Zweedse jazz-scene. Zowel zijn composities als zijn voortreffelijk vloeiende bariton saxofoonspel bezaten een zeer mooie Scandinavische, romantische klank. Hij componeerde jazz, koormuziek en klassieke muziek. Toen hij op 48-jarige leeftijd stierf, liet hij een erfenis na van meer dan 120 composities en 450 opgenomen melodieën en daarnaast honderden uren fantastische privé- en radio-/tv-opnames uit heel Europa.
—————————————

chilliwack - chilliwackChilliwack

“Music for a Quiet Time” 9:46
(Bill Henderson – Claire Lawrence)

LP: Chilliwack (double)
Uitgebracht in 1971

 

 

Chilliwack is een Canadese rockband die voortkomt uit The Collectors bekend van dat lange nummer “What’s Love”, waar een gedeelte met de sax solo werd gebruikt door zeezender Radio Veronica voor een aktie om lid te worden van Veronica. De muziek klinkt als jaren zestig hippiemuziek met een indiaans sausje, klinkt nog steeds overtuigend wel luisteren in het donker UNDERGROUNDMUSIC.
—————————————

john mayall & the bluesbreakers - a hard road (1967)John Mayall
—–& the Bluesbreakers

“The Supernatural” 2:50
——(Peter Green)

LP: So Many Roads
Uitgebracht in 1967

 

 

Als je als gitarist wil slagen op de rock academie in Tilburg moet je minimaal kunnen spelen wat Peter Green (1946-2020) als gitarist laat horen op nummer ‘The Supernatural’ op het album ‘So Many Roads’  van John Mayall and the Bluesbreakers. Zoniet dan ben je gezakt, volgende gitarist graag.
—————————————

them - them againThem

a) Don’t You Know 2:20
——(Tommy Scott)
b) Hey Girl 2:58
—–(Van Morrison)

LP: Them Again
Uitgebracht in 1966

 

In Leiden is een steeg met de naam Pieterskerk Choorsteeg daar was in het begin een koffietentje waar ik regelmatig eind jaren zestig met wat schoolvrienden wat ging gebruiken. regelmatig stond toen daar het album op van de Ierse groep Them. We wachten net zolang tot de nummers twee nummers gedraaid waren die we wilde horen “Hey Girl” en “Don’t You Know”, en dan weer naar school en door dat wachten kwamen we meestal te laat terug. De barman Harry Kramp zette deze plaat erg veel op, later is deze Harry een bekend reclame man geworden denk maar aan de slogan “Melk de Witte Motor”
Bedankt Harry.

                                        —————————————

2e deel

leonard cohen - songs of love and hateLeonard Cohen (1934-2016)

“Joan of Arc” 6:19
——(Leonard Cohen)

LP: Songs of Love and Hate
Uitgebracht in 1971

 

 

Songs of Love and Hate van Leonard Cohen is zijn derde en commercieel succesvolste album van een van de allerbeste singer-songwriters. Het eerste album waarop hij niets anders deed dan zijn gedichten op muziek zetten. Je hoort dat zijn werk zo duidelijk wordt gedreven door de teksten dat hij haast als een spokenword artiest klinkt Geldt voor mij ook een beetje: de tekst is mijn prioriteit, als die maar overtuigt.
—————————————

the kingston trio - sing a song with....The Kingston Trio

“Where Have All
———the Flowers Gone” 2:59
teksten: Pete Seeger & Joe Hickerson)
melodie: Kozakkenvolkslied

LP: Sing a Song with
———The Kingston Trio
Uitgebracht in 1961

 

“Where Have All the Flowers Gone” het Kingston Trio nam dit oude volksdeuntje van de Kozakken * op in 1961, wat op tekst is gezet door Joe Hickerson (1935) en Pete Seeger (1919-2014). Omdat zij dachten dat het een traditional was, claimden ze het auteurschap, hoewel ze na kennisgeving van Pete Seeger hun naam verwijderen en Pete Seeger en Joe Hickerson hadden gecrediteerd. Beidde heren erkenden wel het grote succes wat het trio had met deze uitvoering.

 

Russische Kozakken

De kozakken zijn een overwegend Oost-Slavisch- orthodoxe christelijke bevolkingsgroep van oorsprong uit de steppen van Oekraïne en Rusland
—————————————

nick drake - pink moon

Nick Drake (1948-1974)

“Things Behind the Sun” 3:50 (Nick Drake)

LP: Pink Moon  Uitgebracht in 1972

‘Pink Moon’. het laatste album van de drie van singer-songwriter Nick Drake die op 26-jarige leeftijd zelfmoord pleegde en wiens muziek 25 jaar later werd herontdekt, bij de officiele uitgaves was er totaal geen belangstelling. Hij heeft een melancholie waartoe ik me aangetrokken voel, wat ik vooral mooi vind is dat hij gitaar speelt zoals hij zijn songs ooit heeft geschreven. Het is alsof nergens de gedachte aan een mogelijk publiek bij hem opkwam. Hij wilde iets uitdrukken, klaar.
—————————————

darrell scott - family treeDarrell Scott (1959)

“Rhonda’s Last Ride” 5:00
——-(Darrell Scott)

CD: Family Tree
Uitgebracht in 1999)

 

 

Zanger Darrell Scott was in Nashville vooral bekend als schrijver van songs voor anderen. Onder andere de Dixie Chicks hebben een aantal liederen van hem op plaat gezet. ‘Family Tree’ is het tweede album van Darrell Scott en het is een heel persoonlijk album geworden. Alle nummers zijn van zijn hand. De liedjes gaan over zijn jeugd , de scheiding van zijn eerste vrouw, maar ook andere onderwerpen worden neergezet.
—————————————

pinetop perkins - pinetop is just topPinetop Perkins
(Joe Willie Perkins 1913-2011)

“Take a Little Walk with Me” 4:46
———(Robert Lockwood)

LP: Pinetop is Just Top
Uitgebracht in 1976

 

 

Op 97 jarige leeftijd overleed in 2011 blueslegende Pinetop Perkins. Zijn dood markeert het aflopen van een tijdperk hij was namelijk één van de laatste nog levende én nog spelende van de ‘oldschool’ Deltablues legendes. Op 7 juli 1913 werd hij in Belzoni (Mississippi) geboren als Joseph William Perkins. De pianist verwierf grote naam met zijn stevige spel op de toetsen. In zijn 80 jarige carrière speelde hij met de crème de la crème van de Blues: Sonny Boy Williamson, Ike Turner en Muddy Waters, om er een paar te noemen.
—————————————

art blakey and the jazz messengers - moanin'Art Blakey
& the Jazz Messengers

“Whisper Not” 6:54
(Benny Golson)

LP: Moanin’
Uitgebracht in 1958

 


Art Blakey
(1919-1990) drums
Lee Morgan (1938-1972) trompet
Benny Golson (1929) tenorsaxofoon
Bobby Timmons (1935-1974) piano
Jymie Merritt (1926-2020) contrabas

Mooie jazz is te vinden op het album ‘Moanin’ van Art Blakey & the Jazz Messengers de opnames vonden plaats in de studio bij Rudy van Gelder, Hackensack, New Jersey. Uitgebracht op het platenlabel Blue-Note. Het applaus wat uw hoort in het nummer “Whisper Not” is ingebracht want het is gewoon opgenomen in de studio.
—————————————

paul siebel - jack knife gypsyPaul Siebel (1937-2022)

“Pinto Pony” 2:17
(Paul Siebel)

LP: Jack-Knife Gypsy
Uitgebracht in 1971

 

 

Ruim 50 jaar geleden alweer verscheen Paul Siebel z’n tweede album ‘Jack-Knife Gypsy’, het bleef bij twee albums. Zijn albums verkochten zeer slecht, en hij trok zich gedesillusioneerd terug naar zijn omgeving in Woodstock in de Amerikaanse staat New York. Paul Siebel blijft voor mij een speciale plaats innemen in de hoek van de country en folk muziek, zijn muziek is vooral waar de tijdgeest in is opgesloten.
Hij is overleden op 5 april 2020.
—————————————

lambchop - how i quit smoking

Lambchop

“Life’s Little Tragedy” 4:10     (Kurt Wagner)

CD: How I Quit Smoking    Uitgebracht in 1995

Lambchop is een band uit Nashville Tennessee zij worden ingedeeld onder de muziekstroming Americana, maar invloeden uit genres als post-rock, soul en lounge maken de subtiele muziek van Lambchop moeilijk te classificeren. Het gezeldschap kent geen vaste bezeting, maar creatief middelpunt is frontman Kurt Wagner (1959) hij tekent vooralles de composities de zang en de gitaar.
—————————————

the everly brothers - beat & soulThe Everly Brothers

“Love is Strange” 2:45
——(Ethel Smith)

Single: Warner Bros.
LP: Beat & Soul
Uitgebracht in 1965

 

 

In Amerika was het in de tweede helft van de jaren zestig helemaal gebeurd met de populariteit van The Everly Brothers. Don Everly was zwaar verslaafd aan allerlei drugs en medicijnen, en deed ook nog een zelfmoord poging, broertje Phil was aan de drank en beide broers kregen ook nog te maken met echtscheidingen, en daar moesten ze in het toen conservatieve zuiden van Amerika niets van hebben. In Europa ging de populariteit nog even door, en dat resulteerde toch nog in een grote hit “Love is Strange”.
—————————————

Billy-Bragg-Wilco

(l) Billy Bragg – (r) Jeff Tweedy

Billy Bragg & Wilco

a) Hesitating Beauty 2:58 *
b) The Unwelcome Quest 4:59 **
c) Ingrid Bergman 1:48 **
tekst: Woody Guthrie
melodie: Jeff Tweedy* –  Billy Bragg**

CD: Mermaid Avenue    Uitgebracht in 1998

De legendarische folk-zanger Woody Guthrie (1912-1967) had bij z’n dood honderden liedjes op de plank liggen, waar nog niks meegedaan is. Omdat Woody geen haast muziek schreef en dus alleen de teksten op papier stonden, zijn de melodieen die hij erbij bedacht had verloren gegaan met de man zelf. Zijn dochter Nora (1950) benaderde daarom in de jaren negentig de Engelse folkpunker Billy Bragg (1957) met het verzoek eigen melodieen te schrijven bij een aantal van deze teksten, en opnieuw op te nemen. Billy ronselde op zijn beurt de Amerikaanse alternatieve country-rock formatie Wilco met zanger Jeff Tweedy (1967) om aan het project bij te dragen. Deze verassende samenwerking was briljant, het resultaat van deze sessie is op twee CD’s terecht gekomen Mermaid Avenue deel een en twee, genoemd naar de straat op Coney Island waar Woody Guthrie toen woonde.

 

Mermaid Avernue, Coney Island (N.Y.)


 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén