Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 36

D-Records Shuffle” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 13:00 tot 14:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.


Old Crompton Street, Soho, London, UK

1) Al Stewart

“Old Crompton Street Blues”(Al Stewart)

LP: Love Chronicles Uitgebracht: 1969

Old Crompton Street is een straat die van oost naar west door de wijk Soho in het westen van London loopt. Is dat iets bijzonder nee, alleen dat de straat bekend is geworden doordat het een bolwerk was van communisten en beatniks, en het werd ook een centrum voor moderne en traditionele jazz. Old Crompton Street Blues werd bezongen door Al Stewart (1946), dit nummer stond op zijn tweede album Love Chronicle uitgebracht in 1969.

2) Ten Years After

“Don’t Want You Woman” (Alvin Lee)

LP: Ten Years After (first album) Uitgebracht: 1967)

Ten Years After was een Britse blues-rock band van eind jaren zestig, was tot het vertrek in 1974 van ster gitarist Alvin Lee (1944-2013) een sensatie, denk maar aan dat optreden tijdens het Woodstock Festival 1969, waar de band maar vooral Alvin Lee een hoofdrol speelde bij de vertolking van het 11 minuten durende “I’m Going Home” die beelden staan bij menig muziekliefhebber uit die tijd nog steeds op het netvlies geschreven.

3) Sido Martens

“Gerust” (Sido Martens)

CD: Eiland   Uitgebracht: 2003

Het nummer Gerust van de CD Eiland is een fantastisch werkstuk waar mee de fries Sido Martens (1949) zich in de top van de Nederlandse singer-songwriters nestelt. Martens is bekend geworden door zijn medewerking bij de Schiedamse folk band Fungus jaren 1974-1975.

4) Cliff Richard & The Shadows

“I Don’t Know” (Ian Samwell)

LP: Me and My Shadows Uitgebracht: 1960

En nu een oudje van Cliff Richard & The Shadows van hun album Me and My Shadows op dit album staan 16 korte songs van rond de twee minuten. “I Don’t Know” is gecomponeerd door ex lid Ian Samwell (1937-2003) de eerste gitarist rond Cliff Richard toen de Shadows nog de naam droegen van The Drifters.

5) Cliff Richard & The Drifters

“Livin’ Lovin’ Doll”
(Jim Gustard – Johnny May)

Uitgebracht: Single 1959

 

 

 

Livin’ Lovin’ Doll is een sessie uit het jaar 1958 met Cliff Richard (1940) zang, Ian Samwell ritmegitaar, Terry Smart: drums, dit waren Cliffs vrienden uit zijn schoolperiode, voor deze opnames maakte men ook gebruik van de studiomuzikanten Ernie Shear: sologitaar en Frank Clarke: basgitaar. Rock and Roll in zijn puurste vorm.

6) Leonard Cohen

“Seems So Long Ago, Nancy” (Leonard Cohen)

LP: Songs from A Room Uitgebracht: 1969

Het is de sfeer van het album dat maakt het voor mij zo speciaal, en gelijk een van mijn favoriete Leonard Cohen’s albums Songs from A Room, uitgebracht april 1969. Seems So Long Ago, Nancy is een fenomenaal goed nummer van de toen 34-jarige Canadees.

7) Cornelis Vreeswijk

“Balladen Om Flykten”
——(Melodie: Tom Paxton)
(Tekst: Cornelis Vreeswijk)

Single: Metronome Rec.
Uitgebracht: 1967

 

Cornelis Vreeswijk (1937-1987) kwam uit IJmuiden ging op jonge leeftijd naar Zweden om daar te wonen met zijn ouders, zijn ouders gingen later weer terug naar Nederland, remigreren heette dat.
Cornelis bleef hij was toen 24 jaar, hij werd een berucht figuur in Zweden, behoorde tot de linkse kringen rond Stockholm was een doordrinker en altijd te vinden in zijn stamkroeg.
Cornelis schreef heel veel liedjes en vertolkten die op veel podiums in vooral Scandinavische landen. “Balladen Om Flykten” is een vertaling van “My Rambling Boy” van de Amerikaan Tom Paxton.

8) The Searchers

“All My Sorrow”
(Glen Yarbrough)

LP: Sugar and Spice
Uitgebracht: 1963

 

 

The Searchers is een film uit 1956 met John Wayne (1907-1979) in de hoofdrol, het genre was een typische cowboy film, met een good guys en bad guys en dat waren meestal de indianen, wat heeft dit verhaaltje met muziek te maken, helemaal niets.
In 1960 richtte vier Engelse jongens uit Liverpool een bandje op met de naam The Searchers, en deze vier jongens waren erg beïnvloed door het Amerikaanse gebeuren vooral de muziek en de namen van de Amerikanen. Bassist Anthony Jackson (1940-2003) liet zich Tony noemen, sologitarist John Prendergast vond Mike Pender (1941) beter klinken, drummer Christopher Crumney (1941-2005) vond Chris Curtis beter gebekt, alleen ritmegitarist John McNally (1941) was tevreden over zijn eigen naam. Van hun tweede album uit 1963 “Sugar and Spice” het nummer “All My Sorrow” geschreven door de Amerikaanse folk-zanger Glenn Yarbrough (1930-2016). The Searchers niet de film maar de band.

Red River, Oklahoma VS.

Jorma Kaukonen (met gitaar)

9) Jorma Kaukonen

“Red River Blues” (Jimmy Davis)

CD: Blue Country Heart Uitgebracht: 2002

Gitarist Jorma Kaukonen (1940) speelde in de jaren zestig in de west-coast formatie Jefferson Airplane bekend van de klassiekers “White Rabbitt” en “Somebody to Love” Hij koestert nu al jaren een solocarriëre in de marge “Blue Country Heart” het is zijn zoveelste album waaop Jorma zingt met begeleiding van mooi gitaarspel, mandoline, en nog meer akoestische aardigheden. Van dit album wat verscheen in 2002 “Red River Blues” geschreven door blue-grass artiest Jimmy Davis (1899-2000) en voor het eerst opgenomen door Buddy Jones (1906-1956).

10) Luka Bloom

“The One”
(Luka Bloom)

CD: Riverside
Uitgebracht: 1990

 

 

Barry Moore, beter bekend onder de artiesten naam Luka Bloom (1955) is een Ierse liedjes schrijver. Bracht zijn eerste serieuze album uit in 1990 ‘Riverside’, dit album is zeer duidelijk: Luka Bloom is een begenadigde artiest die zelfs alleen met zijn gitaar schitterende ritmes kan voorbrengen.

11) Graham Lindsey

——“Hey Hey”
(Graham Lindsey)

CD:Famous Anonymous
Wilderness
Uitgebracht: 2003

 

 

Singer-songwriter Graham Lindsey geboren 20 mei 1978 in Madison Wiscousin, V.S., bracht in 2003 zijn debuutalbum uit ‘Famous Anonymous Wilderness’. Een aanrader als je houdt van rammelende banjo’s, gitaren en harmonica’s. Hij heeft een licht hese praatstem á la Bob Dylan, maar dan nog meer getergd.

12 Dakota Suite

“Hands Swollen with Grace” (Chris Hooson)

CD: The End of Trying  Uitgebracht: 2009

Het Engelse gezelschap Dakota Suite maakt met enige regelmaat CD’s, de muziek is sober en langzaam, op sommige CD’s spelen ze lichte pop muziek, zachte liedjes met een fluisterstem, maar de meeste, en dat vind ik persoonlijk zijn enkel met piano, viool en cello, de belangrijkste man is Chris Hooson die getrouwd is met de fotografe Johanna die alle foto’s maakt voor hun CD hoesjes, schitterende zwart-wit beelden.

13) Frank Sinatra

“I Cover the Waterfront”
(T) Edward Heyman
(M) Johnny Green)

LP: Where Are You
Uitgebracht: 1957

 

 

Frank Sinatra (1915-1998) een van de aller grootste crooners van de vorige eeuw. Frank was de beste. Hij was zakelijk handig vooral voor zijn portemonnee, hij was een kei in de studio en hij wist precies wat het publiek wilden.

radioriverside 60PLUS14) Christy Moore

“Blackjack County Chains”
     (Red Lane)

CD: Smoke & Strong Whiskey
Uitgebracht: 1991

 

 

Christy Moore (1945) begon zijn zang carrière in de jaren zestig, hij is de 10 jaar oudere broer van die andere Ierse zanger Luka Bloom (1955) Christy Moore was een belangrijk lid van de Ierse folkformatie Planxty, als zanger, gitarist. Nadat deze formatie uiteen viel heeft Moore een solo carriére opgebouwd. Veel van zijn teksten gaan over sociale misstanden en onderwerpen als het milieu. In 1991 kwam zijn vijftiende album uit ‘Smoke & Strong Whiskey’.

Radio Riverside - 'Uit de Tijd van Toen'15) The Rolling Stones

“Something Happened
              to Me Yesterday”
(T) Mick Jagger
(M) Keith Richard

LP: Between the Buttons
Uitgebracht: 1967

 

 Ik vind Between the Buttons uit 1967 een heel sfeervolle Rolling Stones plaat en tot nu toe de plaat waar Mick Jagger het beste op zingt. Maar het vooral die sfeer die deze plaat zo bijzonder maakt. Het album toont dus een grote sprong wat betreft het songwriterswerk van de Stones, die hiermee bewezen tot de betere pop/rockgroepen van Engeland in de jaren 60 te behoren.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén