Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

Aflevering 140

Je had The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks en The Who. Maar er waren nog veel meer beatgroepen die regelmatig hits scoorden en prominent toerden in het Britse en later ook internationale zalencircuit. Manfred Mann bijvoorbeeld, de Londense rhythm & bluesband.

Anders dan bovengenoemde bands speelde de groep vooral covers, die vaak wel een volkomen eigen jasje kregen aangemeten. Met hits als ‘5 4 3 2 1″, ‘Do Wah Diddy Diddy”, ‘If You Gotta Go Now’ en ‘Pretty Flamingo’ behoort Manfred Mann eveneens tot de Britse canon van de jaren zestig.


2) leo kottke – sonora’s death row (1978)

leo kottke burnt lips (1978)

‘Burnt Lips’ was een van de vele platen die gitarist Leo Kottke uitgaf. Deze kwam uit in 1978, met hierop het mooie ‘Sonora’s Death Row‘ geschreven in 1975 door liedjesschrijver Kevin Farrell. De tekst vertelt een verhaal vanuit het oogpunt van een Amerikaanse cowboy. In het Mexicaanse grensgebied waar het een hel was, nooit een paradijs.


3) champion jack dupree – lonely road blues (1956)

champion jack dupree - the blues champion

Diepe diepe blues uit New Orleans uit de gouden strot van voormalig bokskampioen Champion Jack Dupree. Hij begeleidt zichzelf geweldig op de piano. “Lonely Road Blues” is een opname uit 1956.


4) manfred mann – hootchie coochie man (1964)

manfred mann - the five faces of....(1965)

Het tweede nummer van de Manfred Mann is ‘Hootchie Coochie” geschreven door blueslegende Willie Dixon. Dit nummer stond ook op hun debuutalbum “The Five Faces of Manfred Mann.


5) tony joe white – rainy night in georgia (1967)

tony joe white - rainy night in georgia (1969)

Tony Joe White is een grootheid, een hele generatie artiesten is beïnvloed door zijn gitaarspel en repertoire. Het begon allemaal in 1969 met het verschijnen van ‘Black And White’, de eerste lp van Tony Joe White met daarop de hits ‘Polk Salad Annie’ en ‘Rainy Night in Georgia’. Een nieuwe genre was geboren: The Swamp Rock.


6) elvis presley – can’t help falling in love (1961)

elvis presley - blue hawaii (1961)

Een van de mooiste nummers , en dat zijn achteraf toch wel veel, van Elvis Presley is “Can’t Help Falling in Love” De melodie is gebaseerd op “Plasier dÁmour’. Elvis zong dit nummer in de  film “Blue Hawaii” uit 1961. Tijdens de live-uitvoeringen van Presley in de late jaren zestig en zeventig werd het lied opgevoerd als finale van de show.


7) manfred mann – it’s gonna work out fine (1964)

manfred mann - the manfred mann album

‘It’s Gonna Work Out Fine’, is een nummer in de stijl van Manfred Mann, zoals de band zich later ging ontwikkelen. Het sterkste punt van dit nummer is misschien wel de soepele zang van Paul Jones, die ook met zijn uiterlijk veel aandacht naar zich toe trok.


 townes van zandt:
8) highway kind
9) greensboro woman
10) mr. gold & mr. mud

townes van zandt - high low and in between (1971)

Townes Van Zandt geboren in 1944 en overleden in 1997 was een Amerikaans folk en country muzikant, singer/songwriter en dichter. Enkele van zijn nummers zoals “If I need You” en Poncho & Lefty zijn nu klassiekers in hun genre.

Tijdens zijn leven had Townes Van Zandt een kleine maar toegewijde groep fans. Hij slaagde er echter nooit in om door te breken en kon zijn opnames slechts met veel moeite op de markt brengen. Van Zandt leefde doorgaans in goedkope motels, bij vrienden of in afgelegen blokhutten, en leed aan een drugs- en alcoholverslaving. Hij was door zijn insulinetherapie veel van zijn langentermijn geheugen kwijt.

Townes Van Zandt stierf op nieuwjaarsdag 1997 door gezondheid problemen ten gevolge van zijn drugsgebruik. In de jaren 2000 groeide de interesse in het werk van Townes Van Zandt en verscheen al zijn muziek op nieuw op CD. tegelijk twee boeken en een ingrijpende documentaire over zijn leven. Drie nummers van zijn langspeelplaat “High Low and In Between” uit 1971.


11-12) tom tush – the circle game & no regrets (1968)

Tom Rush was een echte folkie kwam net als Bob Dylan begin jaren naar New York City. Bob Dylan kreeg er veel succes, Tom Rush minder. De albums die hij maakte zijn nu veel gevraagde collectors. Zoals het album “The Circle Game” uit 1968 bijvoorbeeld. Hierop staat het schitterende nummer “The Circle Game van Joni Mitchell, en de klassieker en tevens  een hit ooit van The Walker Brothers, “No Regrets” geschreven door Tom Rush.


13-14) manfred mann – 5-4-3-2-1  & without you (1964)

manfred mann - single b-kant "without you: (1964)

Manfred Mann brak door met hun derde single 5-4-3-2-1. Dat liedje was zelfs een tijd de openingstune van het populaire tv-programma van de BBC ‘Ready Steady Go’. Een zéér populair Brits tv-programma gewijd aan rock- en popmuziek. De derde single met op de b-kant ‘Without You‘.


15) the raindrops – will you love me tomorrow (1961)
 the raindrops - will you love me tomorrow (1961)

The Raindrops was een Amerikaans zangtrio die helemaal in de stijl van toen, uit het begin van de jaren zestig hun hits uitvoerden. Hun uitvoering nu van ‘Will You Love Me Tomorrow’ wat geschreven is in 1960 door Carole King en Jerry Goffin. Gevolgd werd door een hele reeks van artiesten die dit nummer ook opnamen zoals Roberta Flack tot Amy Winehouse. Voor Nederland deed Herman Brood in 1989 ook een duit in het zakje voor zijn album Hooks


16) john mayall – double trouble (1966)

john mayall & his bluesbreakers with peter green

Het zevende album van John Mayall ”Looking Back’ uitgebracht augustus 1969 is een compilatie van singles die in de loop van de tijd waren uitgegeven zoals het fraaie ‘Double Trouble’, met schitterend gitaar werk van stergitarist Peter Green. Het nummer is geschreven door bluesgitarist Otis Rush.


17) manfred mann – smokestack lightning (1964)

manfred mann - smokestack lightning

De laatste van Manfred Mann is ‘Smokestack Lightning’, welke stond op het debuutalbum ‘The Five Faces of Manfred Mann. Uitgebracht op 11 september 1964 en geschreven door blueslegende Howlin’ Wolf.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén