Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 33

D-Records Shuffle” wordt elke zaterdagavond uitgezonden via BR6, van 22:00 tot 23:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.


elvis presley1) Elvis Presley

“Heartbreak Hotel”
(T) Mae Boren Axton
(M) Thomas Durden

Single: RCA-Victor
Uitgebracht: 1956

 

 

martin bril2) Elvis Presley

“Shake, Rattle and Roll”
—–(Charles F. Calhoun)

LP: Elvis (2e album U.K.)
Uitgebracht: 1956

 

 

Wijlen Martin Bril (1959-2009) schreef in zijn muziekboek ‘Een plek onder de zon’ het volgende over Elvis Presley (1935-1977):
‘Het is net alsof vier jongens met houtjes in een lege loods zijn opgesloten, en iemand heeft ze gezegd dat ze er nooit meer uit mogen, als ze niet iets heel bijzonders moeten doen met die houtjes.
En dan gaat a
lles rinkelen, knetteren, bonzen, ploffen, bonken, knarsen, trillen, plokken, grommen en sidderen’.
.

Johnny Dowd3) Johnny Dowd

“No Woman’s Flesh but Here”
——-(Johnny Dowd)

CD: Pictures from Life’s Other Side
Uitgebracht: 1999

 

 

Johnny Dowd (1948) was ooit eens een verhuizer in een klein stadje in de Amerikaanse staat New York die zonder dat hij ernaar gestreefd heeft een soort cultheld is geworden met muziek die nauwelijks iets voorstelt (een slecht ingestudeerde combinatie van rockabilly en punk), maar die in dreiging en vanzelfsprekende krankzinnigheid zijn weerga niet kent.

 

leonard cohen

4) Leonard Cohen

a) “Hey That’s No Way to Say Goodbye”
b) “Winter Lady”
(Leonard Cohen)

LP: The Songs of Leonard Cohen
Uitgebracht: 1967

De Canadese poëet en liedjesschrijver Leonard Cohen (1934-2016) manifesteert zich in 1967 met een geweldig album ‘Songs of Leonard Cohen’. Hij is dan al 33 jaar. Met een samenhangende verzameling van dichterlijke akoestische tokkelliedjes, met vrouwenstemmen op de achtergrond, treft de troubadour met de indringende romige bariton vele luisteraars vooral de vrouwelijke diep in het romantische hart.

 

neil young5) Neil Young

a) “Silver and Gold”
b) “Without Rings”
—-(Neil Young)

CD: Silver and Gold
Uitgebracht: 2000

 

 

Op zijn in 2000 uitgebrachte album ‘Silver and Gold’ was Neil Young (1945) weer in ouderwetse topvorm, akoestische topvorm om het juist te zeggen, want laten we eerlijk zijn zijn akoestische gitaar- breekbare stem – minimale begeleiding leverde in het verleden toch de mooiste albums op. Neil Young zoals vele hem willen horen.

 

bo diddley6) Bo Diddley

a) “Bo’s A Lumber Jack”
—-b) “Lazy Woman”
—-(Ellas McDaniel) 

LP: Bo Diddley & Company
Uitgebracht: 1962

 

 

Bo Diddley is de artiesten naam van Ellas McDaniel (1928-2008) Hij ontleende deze naam aan een enkelsnarig Amerikaans muziek instrument. Bo Diddley heeft een dusdanig uniek geluid, dat zijn sound door vele bekend blues groepen gekopieerd werd. The Rolling Stones coverde zijn compositie ‘Mona’ en natuurlijk The Animals met ‘Roadrunner’ en The Pretty Things zeg maar gerust iedere band coverde wel iets van deze geweldenaar uit de Rhythm and Blues muziek.

 

taj mahal

7) Taj Mahal

“You Don’t Miss Your Water”
——–(William Bell)

LP: The Natch’l Blues
Uitgebracht: 1968

 

 

Taj Mahal (Henry Saint Claire Fredericks (1942) bracht in 1968 het album ‘The Natch’s Blues’ uit, op dit album wordt hij bijgestaan door o.a. gitarist Jesse Ed Davis (1944-1988) en pianist Al Kooper (1944). Op dit album valt het goed op hoe hij de country blues en de grote stad variant soms tot een volstrekte vanzelfsprekend klinkende alliantie weet te verleiden. Hoogtepunt is niettemin een meeslepende vertolking van William Bell’s klassieker ‘You Don’t Miss Your Water’ dat hier een volvette Otis Redding behandeling krijgt.

 

traffic8) Traffic

a) “Memories of a Rock ‘n’ Rolla”
—————b) “Love”
———(T) Jim Capaldi
—–(M) Steve Winwood

LP: When the Eagle Flies
Uitgebracht: 1974

 

Nog nooit klonk de Engelse groep Traffic zo ontroerend als op hun langspeler ‘When the Eagle Flies’ uitgebracht in 1974. Zanger/Organist Steve Winwood (1948) zingt ijler dan ooit, en laat in nummers zoals hierboven de rillingen over je rug lopen. Een sterk album van een zeer originele groep uit Engeland – Traffic.

 

fleetwood mac

9) Fleetwood Mac
LP: Rumours – Uitgebracht 1977

Medley: ‘Second Hand News’ (Lindsey Buckingham)
————-‘Dreams’ (Stevie Nicks)
————-‘Don’t Stop’ (Christine McVie)
————-‘Go Your Own Way’ (Lindsey Buckingham)
————-‘You Make Loving Fun’ (Christine McVie)
————-‘I Don’t Know Want to Know’ (Stevie Nicks)

Grijs gedraaid door iedereen, maar ook massaal gedumpt, het album staat altijd wel in een bak bij menig kringloop winkel of onder de tafel van een platenbeurs in een sinaasappeldoos de prijs is dan meestal een of twee euro. Verdient dat zo’n plaat ? Nee natuurlijk niet, daar is hij te goed voor. Rumours van Fleetwood Mac. Een van de best verkochte albums uit de geschiedenis, en dat heeft een prijs, de groep bestond uit twee echtparen en een lange drummer van 2 meter drie, de spanningen liepen hoog op na het uitbrengen van Rumours, grote verwachtingen kon men niet meer waarmaken, huwelijken en vriendschappen kapot, maar de pensioenen waren wel goed geregeld.

 

the beatles

10) The Beatles
a) “When I’m Sixty Four” 
b) “Lovely Rita”
(Paul McCartney)
c) Lucy in the Sky Diamonds
(John Lennon)

LP: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Uitgebracht: 1967

The Beatles stonden in 1967 aan het voorportaal van een nieuwe wereld waar de mogelijkheden oneindig leken. In Amerika bloeide de ‘Summer of Love’ en Sgt Pepper’s was de soundtrack van de nieuwe beweging, maar bovendien lieten Paul, John, George en Ringo en natuurlijk producer George Martin een ongekende vernieuwingsdrift horen. Alles moest anders. Dat kon, want The Beatles waren in alle opzichten altijd de vernieuwers, acht jaar lang. (1962-1970)

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén