Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

“Uit de Tijd van Toen” afl. 83


Uit de Tijd van Toen” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 13:00 tot 14:00 uur en ’s avonds van 22:00 tot 23:00 uur (herhaling). Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.


hank shizzoe - hank shizzoe (2001)1) Hank Shizzoe

“You Make it Sway”
(Hank Shizzoe)

CD: Hank Shizzoe
Uitgebracht: 2001

 

 

 

 

Wat komt er nog meer uit Zwitserland dan behalve kaas fondue, chocola, te dure horloges en bankgeheimen nou, dat is de uit Bern afkomstige zanger en liedjesschrijver Hank Shizzoe (1966) Zijn nummer “You Make It Sway” is afkomstig van zijn vierde album uit 2001, alle instrumenten bespeelt hij zelf.

 

Radio Riverside - 'Uit de Tijd van Toen'2) Tram

“This Sacred Day”
(Paul Anderson
————-Nick Avery)

CD: Frequently Asked
——————-Questions
Uitgebracht: 2000

 

Het duo Paul Anderson en Nick Avery treden op onder de naam Tram.
Zij worden erkend als een onderdeel van de slow-core beweging vanwege weelderige instrumentatie die in een zeer langzaam tempo wordt gespeeld. In hun vier jarig bestaan heeft het duo drie albums uitgebracht. 

 

neil young - silver and gold

3) Neil Young
“Buffalo Springfield Again”

(Neil Young)

CD: Silver and Gold
Uitgebracht: April, 2000

Het album “Silver and Gold” van Neil Young (1945) is niet z’n beste. het is nogal veel van het zelfde. Het zijn allemaal, weliswaar mooie, rustige luister-kampvuur-, en country liedjes. Eigenlijk een doodgewone rustige luister cd die bij iedere beluistering wel steeds meer bevalt en in je hoofd blijft rondspoken. 

 

fred eaglesmith - falling stars and broken hearts4) Fred Eaglesmith

—-“Pretty Girl”
(Fred Eaglesmith)

CD: Falling Stars and
———–Broken Hearts
Uitgebracht: 2002

 

 

Fred Eaglesmith, geboren als Federick John Elgersma (1957) hij komt uit Canada. Was een van de negen kinderen van een streng geloving boerengezin in het zuiden van Ontario. Eaglesmith herinnert zich dat hij in zijn jeugd op een van de twee plekken was: aan het werk op de boerderij of op weg naar de kerk. Om deze beklemmende omgeving te ontvluchtte ging hij als tiener via goederentreinen naar het westen van het land, waar hij begon op te treden en het zingen van zijn eigen liedjes.

 

the beatles - help

5) The Beatles
“I Need You”

(George Harrison)

LP: Help
Uitgebracht: Augustus, 1965

Op het album “Help” van The Beatles uit 1965 werd er al voor het eerst heel voorzichtig geëxperimenteerd met arrangementen van de nummers. Maar er staan ook hele simpele popliedjes op, en daar is niks op aan te merken. Allemaal zeer bekwaam en goed uitgedacht, en met veel charme door de heren Beatles uitgevoerd.   Het nummer “I Need You” is geschreven door George Harrison (1943-2001) het heeft een prachtig gitaar geluid heel simpel maar zeer functioneel, een popliedje zoals ze moeten worden uitgevoerd, kort en pakkend.

 

the byrds - the notoroius byrd brothers6) The Byrds

“Going’ Back”
(King – Goffin)

LP The Notorious
————-Byrd Brothers
Uitgebracht: Jan. 1968

 

 

 

Op het album “The Notorious Byrd Brothers” van The Byrds uitgebracht in 1968 staan twee composities op van het schrijversduo Carole King (1942) en Jerry Goffin (1939-2014) de eerste is “Wasm’t Born to Follow” bekend geworden door de film “Easy Rider” en het tweede is “Goin’ Back” Dit vijfde album van The Byrds is schitterend, en gemaakt onder bizarre omstandigheden waarbij de een na de ander de band verliet. De nummers zijn stuk voor stuk pareltjes, die een mooi afgerond geheel vormen.

 

gavin sutherland - diamonds and gold

Gavin Sutherland in 1972

7) Gavin Sutherland

“After the Storm”
(Gavin Sutherland)

CD: Diamonds and Gold
Uitgebracht: 1999

 

 

Gavin Sutherland (1951) komt uit Schotland, zat in de jaren zeventig samen met zijn broer Ian (1948) in de groep The Sutherland Brothers die in 1976 een hit hadden in Nederland met “Arms of Mary”, maar hun meest verkochte song was “Sailing” in 1972, gecoverd door Rod Stewart die hiermee een wereld hit had. Eind jaren zeventig gingen de broers uit elkaar en gingen ieder z’n eigen weg, beidde gingen solo. Gavin kwam in 1999 met zijn debuut “Diamonds and Gold”, met zeer ingetogen liedjes.   
“After the Storm”, Gavin Sutherland met een stem die soms lijkt op die van Gerry Rafferty, maar dat was ook een Schot.

 

the zombies - 5e single 1965

8) The Zombies
“I Want You Back Agai
n”
(Rod Argent)

5e Single: Parrot Records 1965
Alleen uitgebracht in U.S.A. & Canada

Een vijftal scholieren uit de buurt van Saint Albans ten noorden van London richtte in 1963 een bandje op met de naam The Zombies. Nadat zij enkele talentenjachten hadden gewonnen kregen ze van platenmaatschappij Decca Records een contract aangeboden voor het opnemen van een single, en dat was gelijk een schot in de roos “She’s Not There”, er volgde nog een album, maar het vervolg van nog meer succes bleef uit. Toen de groep al uit elkaar was, kwam er opeens vraag naar optredens vanuit Amerika, en dat kwam door hun laatste album waarop hun belangrijkste single stond “Time of the Season” dat op het laatst nog uitgebracht werd in Amerika. Het lukte niet meer om de gelederen bij elkaar te krijgen, helaas voor deze zeer bijzondere groep. Met veel talent in de gelederen.

 

peter and gordon9) Peter and Gordon

“True Loves away”
(Buddy Holly
—–& Norman Petty)

5e Single Columbia
Uitgebracht: Maart 1965

 

 

 

Peter Asher (1944) en Gordon Waller (1945-2009) vormden sinds 1964 een duo, zij vielen op door de zoete manier waarop ze romantische liedjes vertolkten. Het tweetal heeft zeer goede banden met The Beatles, omdat Paul McCartney in die tijd een relatie had met Peter’s zusje Jane Asher (1946). Daardoor waren hun eerste drie hit singles gecomponeerd door Lennon en McCartney. Maar hun vijfde hitsingle “True Loves Away” uitgebracht 23 maart 1965 was een compositie van Buddy Holly en zijn producer Norman Petty.  Eind jaar ’68 stopte het duo, Peter bleef actief in de muziek vooral als producer o.a. voor Linda Ronstadt, en Gordon koos voor een loopbaan buiten de muziek. Hij overleed in 2009 aan een hartaanval op 64-jarige leeftijd.

 

bob dylan - blonde on blonde10) Bob Dylan
“Just Like a Woman”
(Bob Dylan)

LP: Blonde on Blonde
Uitgebracht: Juni, 1966

Bob Dylan (1941) bracht in 1966 zijn zevende album uit “Blonde on Blonde, het was een dubbel album vermoedelijk de eerste in de pop geschiedenis. Het album was een meesterwerk die de rock wereld op z’n grondveste liet schudden. Dat een jongeling van toen 25 jaar zoiets kon neerzetten, magistraal geschreven, dit album was toen zijn hoogtepunt binnen zijn ontwikkeling als muzikant.

 

elvis presley - elvis' golden records11) Elvis Presley

“I Want You, I Need You,
—————-I Love You”
(George Mysels – Lou Kosloff)

LP: Elvis’ Golden Records
Uitgebracht: Maart, 1958

 

 

Elvis Presley (1935-1977) was niet de eerste die de rock ‘n’ roll uitvoerden, ook kan hij niet worden beschouwd als een trouwe aanhanger van dit genre, maar dit soort details zijn onbeduidend geworden in het licht van zijn immense legende. Voor zijn generatie en voor anderen die geboren zijn nadat zijn carrière begon…..blijft Elvis ’the King’.

luka bloom - keeper of the flame

12) Luka Bloom
“If I Were a Carpenter”

(Tim Hardin)

CD: Keeper of the Flame
Uitgebracht: 2000

De Ierse zanger Luka Bloom (1955) nam in 2000 een cd op met allemaal bekende covers van artiesten zoals U2 en Radiohead, Bob Marley en Tim Hardin. Het is knap hoe hij deze nummers naar zijn hand zet, zodat het niet van die platte en uitgeknepen covers worden.
“If I Were a Carpenter” is er een van Tim Hardin (1941-1980) die het componeerde voor zijn tweede album uit 1968

 

conway twitty - e.p. Uk13) Conway Twitty

“I Need Your Lovin'”
(Conway Twitty
—-& James Paulman)

EP Mercury Records
Uitgebracht: 1957 (U.K.)

 

 

Hij begon als rock ‘n’ roll zanger, ging in de jaren zestig over op het genre country & western, daarin werd hij een hele grote, zong met vele country diva’s gekreunde duetten uit. Over wie heb ik het Conway Twitty geboren als Harold Lloyd Jenkins geboren in 1933 en overleden in 1993 aan een ernstige maagbloeding een dag na een optreden dat hij onwel werd.  “I Need Your Lovin'” werd als single uitgebracht in 1956. Conway Twitty toen nog als een onvervalste rocker.

 

them derde single uitgebracht 196514) Them

“All for Myself”
(Van Morrison)

3e single Decca Records
Uitgebracht: Maart, 1965

 

 

De Noord Ierse R&B formatie Them bracht in hun korte, maar wel beruchte tijd twee officiële albums uit, deze albums zijn nu twee echt gewilde collectors geworden waar grote sommen geld voor wordt gegeven mits ze wel mono zijn. Dit geldt ook voor de acht singles, deze vinyl plaatjes zijn moeilijk te vinden, meestal gejat op feestjes of gemold door slechte pick-up naalden of nog erger uitgeleend en nooit meer terug gekregen.

 

the beatles - help15) The Beatles

“You’ve Got to Hide Your
——————-Love Away”
———-(John Lennon)

LP: Help
Uitgebracht: Augustus, 1965

 

 

 

Toen The Beatles hun tweede bioscoop film ‘Help’ uitbrachten in 1965, kan ik mij nog goed herinneren dat beeld uit die film tijdens het uitvoeren van de compositie van John Lennon, het Bob Dylan achtige liedje “You’ve Got to Hide Your Love Away”. Lennon in een luie draai stoel onderuit gezakt met gitaar op z’n buik, en in de zitkuil voor hem Ringo Starr die toen de tamboerijn bespeelde.

 

buddy knox - ep sonet records 195716) Buddy Knox

———“Party Doll”
(Bud Knox – Jimmy Bowen)

EP: Sonet Records
Uitgebracht: 1957

 

 

Wat kan je zeggen over Buddy Knox (1933-1999) dan alleen dat hij klinkt als Buddy Holly (1936-1959), het waren ook tenslotte leeftijdgenoten van elkaar, en die zangers van die stijl kopieerden elkaar alleen maar. Buddy Knox had een grote hit, zijn eerste “Party Doll” uitgebracht in 1957. De singles daarna deden niet veel, een Buddy raakte al snel in de vergetelheid, hij overleed in 1999 op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Zijn graf bevindt zich op het Dreamland Cemetry in Canyon Texas. 

 

the searchers - sugar and spice (album)17) The Searchers

“Saint and Searchers”
——-(Traditional)

LP: Sugar and Spice
Uitgebracht: Oktober, 1963

 

 

 

 

The Searchers waren aanvankelijk de grootste concurrenten van The Beatles toentertijd, ze klonken fris en charmant, zij hadden een eigen sound, hun ijle samenzang gecombineerd met hun zwierige en vooral ritmische gitaarsound, het waren toen een van de leukste bandjes uit de sixties. Hun echte manco om verder te komen als The Beatles was dat zij geen hits konden schrijven, wel voor de b-kanjes.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén