Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

Aflevering 142

The Zombies zijn een van de meest onderschatte Engelse bands van de jaren zestig. Verantwoordelijk voor een lange reeks prachtige singles, met de klassiekers ‘She’s Not There’ en ‘Time of the Season’ als een soort boekensteunen aan begin en einde van hun carrière.

Het verhaal van The Zombies is achteraf gezien wat tragisch. Net van school en nauwelijks besloten beroepsmuzikanten te worden, zaten ze al ‘opgescheept’ met de gigantische million seller ‘She’s Not There’. Vervolgens werd het langzaam aan steeds stiller rond de groep. Pas nadat de Zombies al zo’n anderhalf jaar uit elkaar waren, volgden hun tweede million seller ‘Time of the Season’ Hoe vreemd het kan lopen….

Maar terug naar het begin, in het kielzog van een hele trits Merseybeat-groepenworden in 1962 de Zombies geformeerd op een school in St. Alban in het graafsschap Herdfordshire UK. Rod Argents (orgel en piano) en Paul Atkinson (gitaar) en Hugh Grundy (drums) Colin Blunstone (zang) en bassist Chris White. De band had twee voortreffelijke songwriters Rod Argent en Chris White.

In juli 1964 wordt de eerste single van de Zombies uitgebracht. In eerste instantie zou men de George Gershwin klassieker ‘Summertime’ uitbrengen, maar het wordt toch een eigen nummer, Rod Argent’s ‘She’s Not There’. De gevolgen zijn bekend. Binnen enkele weken staat het nummer bovenaan in de Amerikaanse top-100 en er worden wereldwijd miljoenen exemplaren van verkocht.


1) The Zombies – summertime (1964)

the zombies - summertime eerste plaatopname in de studio

In juli 1964 wordt de eerste single van The Zombies uitgebracht. In eerste instantie zou men de George Gershwin klassieker ‘Summertime’ uitbrengen, maar het wordt toch een eigen nummer, Rod Argent’s ‘She’s Not There’. De uitvoering van ‘Summertime’ is schitterend uitgevoerd, de klanken zijn opvallend jazzy.


the zombies – 1e single (augustus 1964)
2 ) she’s not there & 3) you make me feel good

ie single - the zombies augustus 1964

‘Summertime’ was de allereerste plaatopname in de studio op West Hamstead in London, met de bedoeling om het als single uit te geven. Gelukkig voor de groep werd het uiteindelijk de millionseller ‘She’s Got There’ gecomponeerd door Rod Argent met op de b-kant ‘You Make Me Feel Good’ dit was een stuk van bassist Chris White. De opnames waren op 12 juni 1964.


4) livin’ blues – rock me baby (1969)

livin' blues - the early blues sessions

‘The Early Blues Sessions’ van de Haagse bluesformatie Livin’Blues is gelimiteerd uitgebracht in 1993. Het bevat opnames die nooit op albums zijn terecht gekomen. Het bluesnummer ‘Rock Me Baby’ van B.B. King is in 1968 opgenomen in GTB Studio in Den Haag. Met sologitarist Tedje Oberg, zang Nicko Christiansen, Harmonica John LaGrand, bassist Peter Kleinjan en drummer Nico Dijkhuizen.


the zombies – tweede single december 1965 (u.s.)
5) leave me be & 6) tell her no

the zombies - tweede single uitgebracht in U.S.

De opvolger van ‘She’s Not There’ van The Zombies wordt ‘Leave Me Be’, een Chris White compositie. Het nummer, uitgebracht oktober 1964, ademt dezelfde sfeer als zijn voorganger; het klinkt wel wat zoeter en onschuldiger, maar is zeker niet minder fraai dan het debuut ‘She’s Not There’. De complete single met op de b-kant ‘Tell Her No‘, dat was weer een compositie van Rod Argent.


7) john lee hooker – house rent boogie (1960)

En nu een fraaie blues van John Lee Hooker. ‘House Rent Boogie’ een echte talkblues zoals alleen Hooker die kan uitvoeren. Het is opgenomen in 1960.


the zombies – derde single maart 1965
8) she’s coming home & 9)  i must move

De derde single die The Zombies uitbrachten in Engeland was in maart 1965 ‘She’s Coming Home’. Gecomponeerd door Rod Argent. Op dit nummer hoor je op het ene moment ‘witte soul’ en het volgende ogenblik de vroege Beatles. Het nummer doet evenwel niets in Engeland en wordt slechts een kleine hit in Amerika met een 58ste plaats. De b-kant ‘I Must Move’ is er weer een van bassist Chris White.


10) the rolling stones – blue turns to grey (1965)

rolling stones december's children - alleen uitgebracht in amerika december 1965

Het album ‘December’s Children’ van The Rolling Stones is alleen in Amerika uitgebracht in december 1965. Er staan 12 nummers op, die van augustus ’64 tot oktober ’65 werden opgenomen op verschillende plaatsen en voor verschillende albums. Het nummer ‘Blue Turns to Grey’ is geschreven door Jagger en Richards. De Stones brachten dit nummer niet uit in Europa, omdat ze waarschijnlijk dachten dat het Byrds-achtige karakter geschikter was voor hun Amerikaanse publiek.


the zombies – de vierde single juni 1965
i want you back again & i remember when i loved her

Inmiddels is in maart 1965 de eerste LP van The Zombies verschenen, getiteld “Begin Here”. De plaat is niet over de gehele linie van het hoge niveau, dat op grond van de singles verwacht mocht worden. Dat is te wijten aan het feit dat zeven van de veertien nummers geen eigen composities zijn. De b-kant van hun vierde single ‘I remembered When I Loved Her’ geschreven door Rod Argent, is van dit debuutalbum afgehaald. De a-kant is ‘I Want You Back Again’ is ook geschreven door Rod Argent maar stond ook niet op het debuutalbum.


13) the who – good lovin’ (1968)

In 2000 kwam de Britse rockformatie The Who met een album met opnames uit de periode ’65 tot en met ’66, die de groep hadden opgenomen bij de B.B.C. voor allerlei pop programma’s. Nooit officieel uitgebracht zoals het fraaie ‘Good Lovin’ ooit een hit geweest van de Amerikaanse formatie The Young Rascals in 1966.


the zombies – de vijfde single augustus 1965
14) whenever you’re ready & 15) i love you

The Zombies brachten officieel zo’n dertien singles uit in Engeland in een tijdsbestek van ongeveer twee en half jaar. Al deze single-nummers worden gedragen door het hese stem geluid van Colin Blunstone en het vakkundige en effectieve keyboardwerk van Rod Argent. De vijfde single kwam uit augustus 1965 ‘Whenever You’re Ready’ van Argent en ‘I Love You’ op de b-kant van Chris White.


16) the troggs – wild thing (1966)

‘Wild Thing’ is een nummer dat in 1965 is geschreven door zanger en liedjesschrijver Chip Taylor. Het nummer is als eerste opgenomen door de amerikaanse formatie The Wild Ones, maar bekend geworden toen de Britse rockband The Troggs het nummer opnam.


17) the zombies – just out of reach (1966)

De zesde single van The Zombies “Just Out of Reach” was er een van zanger Colin Blunstone. Het was een van hun laatste succesvolle singles. De aanvankelijke gouden toekomst voor The Zombies begon er langzamerhand steeds minder mooi uit te zien.De volgende drie singles waren vrij vlak en matig geproduceerd, het einde van de groep was in zicht.


18) america – a horse with no name (1971)

Een van de leukste plaatjes van 1971 was “A Horse with No Name” van het Amerikaanse trio America. De muziek was geheel in de trend van Crosby, Stills & Nash, wat toen heel populair was, deze manier van samenzang. Het nummer werd in enkele staten van Amerika verboden, om dat het nummer zou refereren aan drugsgebruik. (“horse” is een in de Verenigde Staten gebruikt synoniem voor heroine). Ondanks dat behaalde het wel de eerste plaats op de Amerikaanse hitlijsten.


19) the zombies – time of season (1968)

De Zombies voelen dat ze met hun tweede officiële album “Odessey and Oracle hun artistieke piek hebben bereikt. Als groep ziet men geen nieuwe uitdagingen meer en na vijf jaar samenwerken beginnen uiteraard ook de onvermijdelijke onderlinge irritaties, zeker als het commerciële succes op den duur toch uitblijft. De groep gaat definitief uit elkaar en kom niet meer weder.

In het jaar 1969, het is een kleine anderhalf jaar na de release van hun laaste album “Odessey and Oracle”. Wanneer iemand op het idee komt om een nummervan de LP, namelijk “Time of Season”, als single uit te brengen. Het werd een van de grootste jaren zestig klassiekers. Het nummer en de LP was hun kroon op hun werk; een jarenlang vergeten meesterwerk dat zijn tijd ver vooruit was om maar eens met een vet cliché te eindigen.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén