Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 51

Joni Mitchell

Radio Riverside - Üit de Tijd van Toen"

Joni Mitchell geboren in 1943 als Roberta Joan Anderson is een Canadese zangeres en songwriter. De liedjes van Mitchell, die zijn afgeleid van folk, pop, rock, klassiek en jazz, weerspiegelen vaak zijn sociale en filosofische idealen, evenals zijn gevoelens van romantiek, vrouwelijkheid, desillusie en vrolijkheid. Ze heeft talloze onder scheidingen ontvangen, waaronder negen Grammy Awards en werd in 1997 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Het blad Rolling Stone noemt haar “een van de grootste muzikanten aller tijden” en Joni Mitchell kan zich presenteren als de belangrijkste en meest invloed rijke vrouwelijke artiest van het einde van de 20e eeuw”.
Joni Mitchell begon te zingen in kleine nachtclubs in West-Canada., Begin 1965 verhuisde ze naar de Verenigde Staten en begon rond te toeren vooral aan de westkust. Ze trouwde in het zelfde jaar met een zekere Chuck Mitchell. Dit huwelijk duurde niet lang, maar na de scheiding behield ze wel zijn achternaam. Haar carrière kreeg hierdoor een enorme boost, ze verwierf bekendheid vooral door de combinatie, stem, gitaarspel en teksten. Ze had hits met o.a. ‘Big Yellow Taxi’ ‘Both Sides Now’, Chelsea Morning en The Circle Game.
In 2015 kreeg Joni een ernstige hersenbloeding, langzaam hersteld ze weer, weliswaar wel aan een rolstoel gekluisterd. Zingen en optreden doet ze niet meer.


D-Records Shuffle” wordt elke zaterdagavond uitgezonden via BR6, van 22:00 tot 23:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.


D-Records Shuffle aflevering 511) Joni Mitchell

a) Night in the City
b) I had a King
——(Joni Mitchell)

1e single Reprise Records
Uitgebracht: 1968
LP: Song to a Seagull

 

 

D-Records Shuffle aflevering 512) Crosby, Stills & Nash

“You Don’t Have no Cry”
———-(Stephen Stills)

LP: Crosby, Stills & Nash
Uitgebracht: 1969

 

 

David Crosby, Steve Stills en Graham Nash hadden elkaar gevonden, ondanks ieders frustratie over hun mislukte rol in groepen: Crosby bij The Byrds, Stills bij de Buffalo Springfield en Graham Nash bij The Holllies uit Engeland. Hun eerste gezamenlijke album verkocht in korte tijd twee miljoen exemplaren. Zelden harmonieerden drie stemmen zo mooi samen.

D-Records Shuffle aflevring 513) Joni Mitchell

a) Chelsea Morning
b) I Don’t Know Where I Stand
———–(Joni Mitchell)

LP: Clouds
Uitgebracht: 1969

 

 

D-Records Shuffle4) James Taylor

a) Sweet Baby James
b) Sunny Skies
——-(James Taylor)

LP: Sweet Baby James
Uitgebracht: 1969

 

Het album Sweet Baby James van James Taylor, zijn tweede is een prachtig album. Moest in het begin erg wennen aan zijn vrij monotone stem, maar des te meer je dit draait, des te verslavender werkt zijn stem. Nummers als Sweet Baby James en Sunny Skies zijn vooral echt juweeltjes. Het is vooral de eenvoud en de ingetogenheid die dit album van James Taylor zo bijzonder maakt.

D-Records Shuffle aflevering 515) Leonard Cohen

“Bird on the Wire”
(Leonard Cohen)

LP: Live Songs 1970/’72
Uitgebracht: 1973

 

 

De klassieker ‘Bird on the Wire’ live opgenomen in Berlin 1972.

D-Records Shuffle6) Joni Mitchell

a) Rainy Night House
b) Blue Boy
(Joni Mitchell)

LP: Ladies of the Canyon
Uitgebracht: 1970

 

 

D-records Shuffle aflevering 517) Crosby, Stills, Nash & Young

a) Teach Your Children
——-(Graham Nash)
b) Déjá vu
—-(David Crosby)

LP: Déjá vu
Uitgebracht: 1970

 

Het album Déjá vu van Crosby, Stills, Nash & Young is er één speciaal voor de Woodstock generatie. De vele klassiekers hierop zijn een uitspatting van creatieve tijd. Dit album is een feest van herkenning en luistergenot.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén