Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

“Uit de Tijd van Toen” afl. 71


Uit de Tijd van Toen” wordt elke zondagmiddag uitgezonden via BR6, van 13:00 tot 14:00 uur en ’s avonds van 22:00 tot 23:00 uur (herhaling). Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.


JOHN LENNON (1940-1980)

Het is 40 jaar geleden dat John Lennon is doodgeschoten. Het was een dag die de wereld op zijn kop zet, overal hoorde je zijn muziek en je hoeft de krant maar open te slaan om zijn naam te zien staan.

John was stoer, cynisch en ongelooflijk grappig, maar ook naïef, kwetsbaar en onzeker: John was een man vol tegenstrijdigheden
                                                                                         (Philip Norman – London 1981)

"Uit de Tijd van Toen"


Zijn mooiste liedjes die hij schreef alleen zonder Paul voor The Beatles, zijn voor mij toch wel “I’ll Be Back” te vinden op het album “A Hard Day’s Night” uitgebracht 1964

Radio Riverside - "Uit de Tijd van Toen"


Ook een schitterend nummer is “Help” van het gelijknamige album uit 1965. John stopte al zijn zwartgallige gedachten in deze song, Bob Dylan had gelijk: The Times They Are a-Changin.

"Uit de Tijd van Toen"


Nog een juweeltje van het album “Help” is natuurlijk “You’ve Got to Hide Your Love Away” . Bob Dylan had grote invloed op het ontstaan van deze song. John ontdekte in Bob Dylans protestsongs een realisme en engagement die zijn benadering van het schrijven van songteksten volledig veranderden, zodat hij voor het eerst zijn ware gevoelens kon —————————————————–uiten."Uit de Tijd van Toen"


Een van de beste songs die ooit John Lennon schreef en dat waren er velen, was toch wel “Girl” dit was zonder twijfel zijn antwoord op Paul McCartney’s “Michelle” beide te vinden op het album uit 1965 ————————————————-“Rubber Soul”

the beatles - rubber soul (1965)


The Beatles stopte als groep in het jaar 1970. John Lennon bracht in dat zelfde jaar zijn eerste solo-album uit “Plastic Ono Band”, hiervan draai ik twee nummers “Working Class Hero” deze song heeft een zeer beperkt aantal gitaarakkoorden en een meesterlijke – destijds nogal controversiële tekst. Working Class Hero is een van de ultieme Lennon-songs en het hoogtepunt op deze L.P. en daaropvolgend het fraaie “Isolation”.

"Uit de Tijd van Toen"


En natuurlijk niet te missen “Imagine”, Lennon’s beroemdste. Dit gevoelige, positieve lied is tijdloos gebleken en talloze keren gecoverd door vele grote der aarde. Imagine is een klein, onsterfelijk meesterwerk van een muzikaal genie.

"Uit de Tijd van Toen"


Op zijn solo-debuut album Plastic Ono Band uitgebracht 1970 staat het ultieme liefdeslied op voor zijn Yoko Ono “Love” gezongen met een weemoedige, fragiele stem die hij slechts één keer eerder had gebruikt, voor ‘Julia’ zijn moedersnaam, op The White Album:
John Lennon zonder verdedigingsmechanismen.

 

"Uit de tijd van Toen"


Met het lied “God”‘God is a concept by wich we measure our pain’ – nam Lennon een ritueel afscheid van het geloof.
Tegenstrijdig genoeg gebruikte hij een langzame gospelstijl, voor een opsomming van elke macht waar hij vroeger ooit in had geloofd, bijvoorbeeld om er een paar te noemen: ‘Magic’, ‘Bible’, ‘Kennedy’, ‘Yoga’, ‘Zimmerman’ (Bob Dylan) en ten slotte, met bijna hoorbare afschuw, ‘Beatles’. Woede ging over in tederheid toen hij mijmerde over wat was overgebleven; ‘I just believe in me/ Yoko and me/ And that’s reality’. Het einde was een verlaat vaarwel aan alle Beatlemaniacs, verontschuldigend, zelfs was een beetje verdrietig, maar onomkeerbaar: ‘The dream is over’.

"Uit de Tijd van Toen"


“Oh My Love” komt van zijn tweede solo album Imagine weer een dankbare lofzang op Yoko Ono. Het begint met prachtig gitaarwerk daaropvolgend de piano, beide gespeeld door John Lennon.

"Uit de Tijd van Toen"


“How” van zijn tweede solo album Imagine hierop laat hij horen dat hij soms onzeker is, en zijn zwakheden wil laten horen aan de wereld.


Het openingsnummer van Lennon’s solo debuut album ging meteen naar de kern van zijn diepste ellende: het heette, heel simpel “Mother”. Als introductie luidde een kerkklok heel langzaam en sonoor, een droef geluid, galmend door de stille winternachten van zijn jeugd. De tekst was een onbedekte beschuldiging aan het adres van zijn beide ouders, die hem naar zijn mening in de steek hadden gelaten: de ene door hem te baren en vervolgens weg te geven, de ander door zijn leven uit te wandelen toen hij een peuter was.

"Uit de Tijd van Toen"

John met zijn moeder Julia in 1949


Ooit zal John Lennon ook vergeten zijn, zoals zovelen uit het verleden, maar Lennon zal toch nog enkele generaties voort leven als de man die wist hoe een liedje in elkaar gezet moest worden, met een kop en een staart, en het liefst in mono, want stereo vond hij maar onzin.

De laatste vier nummers zijn weer van zijn Beatles de groep die hij oprichtte in 1960 samen met Paul McCartney (1942) George Harrison (1943-2001) Stuart Stutcliffe (1940-1962) en Pete Best (1941) de voorganger van Ringo Starr (1940) die Best opvolgde in 1962.

——————‘John Lennon de man van de Peace and Love’.

"Uit de Tijd van Toen'“Ask Me Why”

Single: 1963
Compositie: John Lennon


“If I Fell”

Single: 1964
Compositie: John Lennon


"Uit de Tijd van Toen"“Ticket to Ride”

Single: 1965
Compositie: John Lennon


"Uit de Tijd van Toen"“Norwegian Wood”

LP: Rubber Soul
Compositie: John Lennon


“A Day in the Life” 

LP: Sgt. Pepper’s
Compositie: John Lennon


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén