“D-Records Shuffle” wordt elke zaterdagavond uitgezonden via BR6, van 22:00 tot 23:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.
1) Wilco
“Someone Else’s Song”
(Jeff Tweedy)
CD: Being There
Uitgebracht: Oktober, 1996
“Someone Else’s Song” staat op het tweede album van de Amerikaanse band Wilco, een nogal onnozele naam, werd in 1994 opgericht door Jeff Tweedy (1967). Na het verschijnen van hun eerste twee albums werden zij gezien als de vaandeldragers van het muziekgenre Alternatieve Country.
2) Bob Dylan
“To Ramona”
—(Bob Dylan)
LP: Another Side of
________—Bob Dylan
Uitgebracht: Augustus, 1964
Zijn vierde album.
‘Een gitaar, een mondharmonica en een waarheid’. Zo omschreef Bono van U2 Bob Dylan eens. Hij kan eigenlijk amper gitaarspelen, hij heeft zelden of nooit de moeite genomen een liedje van hem te vervolmaken voordat die verscheen. En toch ? klassiekers nam hij in een paar uur op. Eén Pink Floyd album opnemen kost toen net zoveel tijd als alle albums van Dylan vastleggen.
En toch…. Bob Dylan / To Ramona / onberekenbare eenvoud.
3) Rob Hoeke’s
—-Rhythm and Blues Group
a) “P-Kick Boogie”
b) “Dedicated to Marc
—————-Thelonious”
(Rob Hoeke – Johns Schuursma)
LP: Save Our Souls
Uitgebracht: 1968
Rob Hoeke (1939-1999) maakte eind jaren vijftig furore met zijn Boogie Woogie Quartet en viert vanaf 1965 triomfen met zijn Rhythm and Blues. In die periode van 1965 t/m 1969 scoorde hij een aantal hits zoals “Margio”, “When People Talk” en “Drinking on my Bed’. Tijdens optredens in den lande was het meestal zo, voor de pauze Boogie-Woogie en na de pauze Rhythm and Blues. Rob Hoeke overleed in 1999 na een kort maar heftig ziekbed op 60-jarige leeftijd
1) Levon Helm
“Blue House of
——–Broken hearts”
(Bill Martin – Todd Cemey)
LP: American Son
Uitgebracht: 1980
Levon Helm (1940-2012) behoorde zeker in het rijtje, een van de betere drummers, hij kon ook zingen en drummen tegelijk, hij overleed na een langziekbed, geen geld meer om zijn koste te betalen, een aantal van zijn beste vrienden hebben dit alsnog voor hem betaald, triest voor zo’n held uit de jaren ’60 en ’70. In 1980 kwam hij na het uiteenvallen van de countryrock formatie The Band met zijn derde soloalbum op de markt “American Son” een toepasselijke titel, omdat hij de enige Amerikaan was in de groep, de rest waren allen Canadezen.
5) Charlie Musselwhite
“If Trouble Was Money”
(Albert Collins)
LP: Goin’ Back Down South
Uitgebracht: 1974
Charlie Musselwhite (1941) geboren in Mississippi, opgegroeid in Memphis Tennessee, en dankzij zijn muzikale vader al vroeg in aanraking gekomen met de blues. Eenmaal op weg als muzikant verhuisde Musselwhite net als vele andere blues muzikanten naar Chicago, waar hij zich liet inspireren door grootheden als Junior Wells en Howlin’ Wolf. Charlie Musselwhite was, of eigenlijk is, want deze man leeft gewoon nog, al snel een begenadigd harmonica speler.
6) Al Stewart
“Life and Life Only”
——(Al Stewart)
LP: Love Chronicles
Uitgebracht: Sept. 1969
Al Stewart (1945) kennen we van zijn allergrootste hit uit 1976 “Year of the Cat”. In 1969 bracht Al Stewart zijn tweede album uit “Love Chronocles” op dit album wordt hij bijgestaan door de jongens van het eerste uur van Fairport Convention en door gitarist Jimmy Page. De liedjes klinken iets wat gedateerd, het was tenslotte midden in het hippie tijdperk, maar toch het is een prima album.
7) Linda Thompson
“Miss Murray”
(Linda & Teddy Thompson)
LP: Fashionably Late
Uitgebracht: 2002
Linda Thompson (1947) is de ex van gitarist Richard Thompson (1949), samen met zij een zoon Teddy Thompson (1976) Beidde heren zijn aanwezig op het album “Fashionably Late” van Linda Thompson. Het tweede nummer van het album “Miss Murray” schreef ze samen met haar zoon. Prachtig album van een zangeres die velen van ons misschien al vergeten waren.
8) Simon & Garfunkel
“Homeward Bound”
—-(Paul Simon)
Single: Columbia
Uitgebracht: Jan. 1966
“Homeward Bound” was de tweede single voor Simon & Garfunkel die na “Sounds of Silence” uit kwam in 1966, het de definitieve doorbraak voor Paul Simon (1941) & Art Garfunkel (1941) in Nederland. Het nummer was swingend, met een prachtige tekst, ‘muzikanten op weg naar huis’: “Better Be Home Soon”.
9) Jerry Jeff Walker
—“Mr. Bojangles”
(Jerry Jeff Walker)
LP: Mr. Bojangles
Uitgebracht: 1968
De naam van Jerry Jeff Walker (1942-2020) is voor eeuwig verbonden aan één nummer “Mr. Bojangles”. Het bracht hem eeuwige roem en een goed belegde boterham, menig artiest coverde dit lied, Bob Dylan, The Nitty Gritty Dirt Band (de mooiste uitvoering van allemaal) verder nog Harry Belafonte, Sammy Davis Junior, Neil Diamond, en zo kan je wel even doorgaan. Bob Dylan zei ooit eens over Mr.Bojangles: “Deze song had ik graag willen schrijven, maar Jerry was me voor”.
10) Nina Nastasia
“That’s All There Is”
(Nina Nastasia)
CD: The Blackened Air
Uitgebracht: April, 2002
Nina Nastasia (1966) is een zeer talentvolle singer songwriter, woonachtig in New York City, ze is van Italiaanse afkomst. Haar songmateriaal en stem zijn zo bijzonder dat men er meteen door wordt gegrepen. Het geluid is zowel stoer als gevoelig een mooie combinatie. De liedjes die Nina allemaal zelf schrijf hebben soms de grofheid van een verfroller, en soms liedjes die met een penseeltje wordt ingekleurd. Van haar album “The Blackened Air” uit 2002, hoor je dat gevoelige van het penseeltje “That’s All There Is”.
11) Rikkert Zuiderveld
“Joni”
—–‘voor Joni Mitchell’
(Rikkert Zuiderveld)
CD: Solo
Uitgebracht: 2007
Liedjesschrijver Rikkert Zuiderveld (1947) echtgenoot van Elly Nieman (1946) zij waren bekend als Elly & Rikkert, was een troubadour van het zuiverste soort, was dat wel, hij treedt niet meer op. Hij bracht in 2007 zijn eerste en enige album uit “Solo” Een schitterend volwassen album, met ontroerende, intieme en maatschappelijk betrokken liedjes.
11) JW Roy
“Next Stop”
Jan-Willem Roy)
CD: Kitchen Table Blues
Uitgebracht: 2004
Wie is in hemelsnaam Jan Willem Roy (1968). Een man uit de straat ?
Een chauffeur die rijdt op het buitenland, of een journalist voor de Volkskrant, nee nee nee, Het is een singer songwriter die bekend is als JW Roy, bracht vier Engelstalige albums en wat albums gezongen in de mans voertaal vooral het Brabants heeft zijn voorkeur, hij schrijft ook regelmatig teksten voor anderen. Zijn derde album “Kitchen Table Blues” uitgebracht in 2004 is heerlijke rootsmuziek met een rauw randje, zijn stem zit vol emotie, elke noot die hij zingt en speelt is raak.