Radio Riverside

Elk weekend live te beluisteren op BR6 Radio of via deze site.

D-Records Shuffle afl. 31

D-Records Shuffle” wordt elke zaterdagavond uitgezonden via BR6, van 22:00 tot 23:00 uur. Tevens is deze, na de uitzending, hieronder terug te luisteren.


happy traum1) Happy Traum

a) “I Am a Pigrim”
—–(Merle Travis)
b) “Doney Girl”
—-(Traditional)

LP: American Stranger
Uitgebracht: 1977

 

American Stranger is het 2e album van de folk zanger Happy Traum (1938) Zijn muziek wortelt vooral in de country en folk en op dit album uit 1977 heeft hij zich ook gewaagd aan de traditionele folk muziek uit Ierland. Hij wordt op dit album o.a. begeleid door muzikale zwaargewichten zoals John Sebastian (1944) ooit lid van de Lovin’ Spoonful en de multi instrumentalist Eric Weissberg (1939) deze begeleidde Bob Dylan op zijn album ‘Blood on the Tracks’ (1975)

 

linda ronstadt2) Linda Ronstadt

a) “In My Reply”
—-(Livingston Taylor)
b) “I Fall to Pieces”
(Hank Cochran &
—–Harlan Howard)

LP: Linda Ronstadt
Uitgebracht 1971

 

Linda Ronstadt (1946) kwam voor het eerst in de belangstelling dankzij de omstandigheden dat The Eagles eens haar begeleidingsgroep waren, maar haar vocale kwaliteiten bleven ook daarna voor het publiek in ruimere zin slechts bekend van achtergrondkoortjes op platen van de Eagles, Neil Young en Gram Parsons. Pas met haar album ‘Heart Like a Wheel’ uit 1974 en de daarvan getrokken single ‘You’re No Good’ wist zij een internationale doorbraak te bewerkstellige. 

 

creendence clearwater revival

3) Creedence Clearwater Revival
a) “Lookin’Out My Back Door”
b) “Who’ll Stop the Rain”
(John Fogerty)

LP: Bayou County
Uitgebracht: 1969

De beste rock die een band moet maken is volgens mij met nummers van plusminus drie minuten met een duidelijke melodie en een tekst die ergens op slaat. De drums moeten klinken als kanonschoten, de bas als een misthoorn, de gitaren als een alarmsirenes en de zanger als een man die teveel rookt en een nacht lang is op geweest.
Zo’n band was nou Creedence Clearwater Revival.

 

john lee hooker4) John Lee Hooker

“(I Got) a Good ‘Un”
(John Lee Hooker)

LP: Endless Boogie
Uitgebracht: 1971

 

 

Boogie is een stroming binnen de blues waar John Lee Hooker (1917-2001) de ongekroonde koning van is. Zijn boogie zorgde voor hypnotiserende en repeterende ritmes en melodieën. Voor sommige misschien iets wat saai, maar voor de andere verslavend en meeslepend. Zo ook op Endless Boogie het dubbelalbum uit 1971, de titel van de plaat spreekt voor zich.

 

beat from liverpool5) Beat from Liverpool

In 1963 waren er in het noorden van Engeland in en rondom de grote, grauwe industriesteden Liverpool, Manchester honderden groepjes jongelui die met drie akkoorden op zak, een gitaar en een verbouwde theekist muziek maakten de zogenoemde skiffle.

Een simpele vorm van musiceren die door Lonnie Donegan (1931-2002) en Chris Barber (1930-2021) in aan de man is gebracht. die de doorbraak heeft betekent voor actieve participatie van duizenden teeners in het Engeland van eind jaren ’50, begin ’60. Een beetje groep met wat talent kreeg een contract en vertrok naar London, en vele anderen met minder talent bleef achter in Liverpool en omstreken. Het rammelde allemaal, maar het enthousiasme spatte er van af, echte jongens muziek.

Een muziek medley van beatgroepen die het niet haalden.

a) Sonny Webb & The Cascades – “Who Shot Sam” 0:57
b) Johnny Leydon & The Remo Four – “Lies” 1:10
c) Denny Seyton & The Sabres – “Tricky Dick” 1:33
d) Rory Storm & The Hurricanes – “I Can Tell” 1:16
e) Howie Casey & The Seniors – “I Ain’t Mad at You” 1:32
f) Faron’s Flamingos – “Do You Love Me” 1:30

 

hobo string band6) Hobo String Band

“There Is a Time”
(T) Mitch Jayne
(M) Rodney Dillard

LP: Dedicated to Fiedel
Uitgebracht: 1974

 

 

De folk band Hobo String Band kwam uit Aalsmeer had in zijn drie en half jarig bestaan een behoorlijk bestaan opgebouwd, weliswaar in een beperkte kring, maar toch. De band maakte recht voor z’n raap muziek zonder veel muzikale hoogstandjes, maar boordevol pret.
Zij hielden zich bezig met folkmuziek in de ruimste zin van het woord.

In het repertoire kwamen Engelse folk, country en skiffle nummers voor, maar evengoed een blue grass, een polka, en soms een oud kinderversje, een Deense volksdeun naast de muziek van Bob Dylan en Dillard & Clark

 

Santana - Abraxas 19707) Santana

“Black Magic Woman
——(Peter Green)

LP: Abraxas
Uitgebracht: 1970

 

 

De grote doorbraak voor de groep Santana kwam door hun optreden op het pop festival in 1969 in Woodstock (N.Y.) Na aanleiding van dat succes nam men al gauw hun debuutalbum op, met daarop hun eerste hitsingle ‘Evils Ways’. Het tweede album volgde al snel ‘Abraxas’en dat album zou hun hoogtepunt worden. Er waren talloze nieuwe invloeden in de muziek gekomen, en dat vertaalde zich uit met allerlei soorten nummers zoals het experimentele ‘Singing Winds’, Crying Beasts’, Samba Pa Ti’ en het Peter Green (1946-2020) nummer ‘Black Magic Woman’, dat in de versie van Santana bekender is geworden dan de originele van Fleetwood Mac’s uitvoering.

 

tommy flanders8) Tommy Flanders

“Blue Water Blue”
(Tommy Flanders)

LP: The Moonstone
Uitgebracht: 1969

 

 

Tommy Flanders (1943) is bekend geworden als de oorspronkelijke zanger van de Amerikaanse band The Blues Project. In deze formatie zaten ook organist Al Kooper (1944) en gitarist Danny Kalb (1942) later vormde deze twee nog de formatie Blood, Sweat and Tears. Gelijk bij het uitkomen van het debuut album van The Blues Project verliet Flanders de band, voor een solo carrière. In 1969 bracht hij een solo album uit met de titel “The Moonstone”, allemaal eigen composities, de muziek in een zeer zachte folk rock stijl. Zijn ambities om alleen verder te gaan, liepen op niets uit en sloot zich wer aan bij z’n vroegere makkers zonder succes overigens. Al Kooper en Dany kalb waren ook al weg, en dat waren toch wel de belangrijkste bandleden.

 

pinetop perkins9) Pinetop Perkins

a) “Sweet Black Angel”
—-(Robert Nighthawk)
b) “Lend Me Your Love”
——-(Memphis Slim)

LP: Pinetop is Just Top
Uitgebracht: 1976

 

Pianist Joe Perkins (1913-2011) nam in zijn nadagen van zijn lange carrière, nog een album op met een band bestaande uit gitarist Luther Johnson (1939), bassist Calvin Jones (1926-2010) en drummer Will Smith (1936-2011). De opnames voor het album “Pinetop is Just Top” vonden plaats in Parijs op 1 november 1976. Pinetop Perkins zoals hij meestal genoemd werd is 98 jaar geworden.


Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Radio Riverside

Thema door Anders Norén